1

Topic: Militairen

Beroepsmilitair kopstuk van Bende van Nijvel?

Dinsdagmorgen is de gerechtelijke politie van Aalst in het kader van haar onderzoek naar de Delhaize-moordenaars, binnengevallen in het huis van A.Q. aan de Kuiperstraat te Moerbeke (Geraardsbergen).

Volgens de hoofdcommissaris van de gerechtelijke politie waren er voldoende gegevens om aan te nemen dat de schoonzoon van A.Q., die beroepsmilitair is in Duitsland, banden heeft met de Bende van Nijvel.

Twee politiemannen zijn om 6u05 het huis van A.Q. binnengevallen en hebben de eigenaar prompt geboeid. Daarna hebben ze het hele huis doorzocht. De echtgenote van A.Q., zijn kleindochtertje van 2 en zijn moeder werden eveneens uit bed gehaald. Na een eerste inspectieronde werden de boeien weggeborgen. De politie bleef nog tot 10u. Alle kasten en alle documenten werden doorzocht.

Daarna moest A.Q. mee met de politie naar Geraardsbergen om de deur van het huis te openen. De dochter, gehuwd met de gezochte beroepsmilitair, was op dat ogenblik op haar werk te Brussel en werd daar opgepakt door twee agenten. Ze werd naar het huis in Geraardsbergen gebracht en ondervraagd.

Men wou o.a. weten wat zij en haar echtgenoot gedaan hadden op de avond van de overval van de Delhaize van Aalst. Tijdens dat weekeinde waren ze allebei in Soest [in Nederland], waar de de bataljonsfeesten plaats hadden. Volgens Mw. A.Q. werd er een onderzoek ingesteld naar haar schoonzoon omdat hij twee jaar terug, na een klein misdrijf, zes maanden spoorloos verdween. Hij bleek toen bij het vreemdelingenlegioen te zijn ingelijfd.

De hoofdcommissaris van de gerechtelijke politie deelde mee dat er dinsdag in totaal een tiental huiszoekingen werden gehouden. Het huis van de ouders van de beroepsmilitair, die in Bever (Brabant) wonen, werd ook doorzocht. Of de militair, die op dit ogenblik in Duitsland verblijft ook ondervraagd werd, kon de commissaris niet meedelen. Hij wou enkel verder werken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 november 1985

Zie ook » Huurlingen | Vreemdelingenlegioen

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Militairen

Gewezen paracommando op vrije voeten

De gewezen paracommando, die in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel ondervraagd werd, is op vrije voeten gesteld. De man was afkomstig uit Kasteelbrakel [Braine-le-Château] en is momenteel gedomicilieerd in Vlaams Brabant. Hij hield zich bezig met op- en verkopen van tweedehandsgoederen en word door een familielid na de warenhuismoorden van twee weken (*) terug bij de politie aangegeven. Huiszoekingen en verhoren hebben niets opgeleverd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Oktober 1985

(*) In Overijse en Eigenbrakel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Militairen

Bende van Nijvel zou bestaan uit ex-beroepsmilitairen

Tien dagen na de laffe roof en moord bij Delhaize in Eigenbrakel en Overijse groeit bij topspeurders de overtuiging dat de Bende van Nijvel wel eens uit ex-beroepsmilitairen zou kunnen samengesteld zijn. Gisteren vernamen wij in hoge gerechtelijke kringen, dat sommigen onder hen reeds zouden geïdentificeerd zijn, maar die zouden thans verdwenen zijn. Hoe dan ook, in het zoeken naar de “gekke doders” was maandag optimisme eerder dan pessimisme troef.

Als het ware bij deductie is men uiteindelijk in de richting van ex-beroepsmilitairen gaan denken en zoeken. Een nauwkeurig onderzoek van de wijze van optreden van de Bende van Nijvel toont aan, dat het om bandieten gaat die flink getraind zijn, zich goed kunnen oriënteren en bijzonder bedreven bestuurders van wagens kunnen genoemd worden. Dat zij zich telkens met de supersnelle Golf GTI verplaatsen, zou er bovendien kunnen op wijzen dat de bendeleden vrij jong zijn.

Daarnaast is het overduidelijk dat de bende met wapens kan omgaan. Vandaar ook de veronderstelling dat de overvallers op geregelde tijdstippen trainen in snelvuren en juist mikken, wellicht in een eigen schietstand. Tevens neemt men aan dat er binnen de bende een ijzeren tucht moet heersen, wat de enige verklaring zou zijn voor het feit dat er tot dusver niets over is uitgelekt.

Wij vernamen ook nog, dat de Bende van Nijvel tijdens haar weerzinwekkend optreden te Eigenbrakel en Overijse enkele belangrijke steken zou hebben laten vallen. Meer details daaromtrent blijven geheim. Wel liet men verstaan dat zij belangrijke aanduidingen zijn die vooruitgang in het onderzoek zouden hebben mogelijk gemaakt.

Wij vingen wel op dat het parket meent, dat de bandieten zich doorgaans met twee auto’s naar de plaats van de overval begeven, enerzijds om in geval van pech toch mobiel te blijven en anderzijds om het gerecht te misleiden. Het inzetten van twee wagens laat de daders tevens toe in verschillende richtingen te vluchten.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 Oktober 1985

Huiszoekingen voor Bende van Nijvel

Gisteren heeft het parket van Nijvel opdracht gegeven om in het kader van het onderzoek naar de Bende van Nijvel diverse huiszoekingen te verrichten.

Eén van die huiszoekingen gebeurde juist over de grens van Waals-Brabant in Vlaams-Brabant, nabij Halle. Daar werd op bevel van de Nijvelse onderzoeksrechter Christian Baeyens gezocht naar een nog vrij jonge maar gewezen beroepsmilitair die bij de para-commando’s is geweest. De betrokkene heeft een Nederlands klinkende naam maar is wel Franssprekend. Hij beantwoordde aan de persoonsbeschrijving die één van de getuigen van de bloedige overvallen te Eigenbrakel en Overijse, gisteren drie weken geleden, aan de gerechtelijke instanties verstrekte.

Wat de recherche in die woning heeft aangetroffen, geraakte niet bekend. Maar de man zelf werd voorgeleid en in de vooravond reeds te Brussel verhoord. Van die voormalige paracommando, die ook reeds op de Grote Markt te Brussel werd gesignaleerd, maar toen vlugger was dan de politie, geraakte bekend dat hij een sterke drinker is. Vandaar wellicht de twijfel van sommige inspecteurs. Een kerel, zoals de voormalige paracommando, van wie men vermoedt dat hij drinkt als een tempelier, wordt in gerechtelijke kringen niet aangezien als een bandiet die zo professioneel hold-ups pleegt, laat staan in koelen bloede onschuldige mensen doodschiet. Wie veel drinkt, kan niet zo beheerst optreden, werd ons vrijdagavond gezegd.

Niettemin wil het parket van Nijvel de man nu grondig aan de tand voelen. Vorige zondag reeds wilde men hem naar aanleiding van de verkiezingen, één en ander vragen. De ex-paracommando daagde evenwel niet op in het kiesbureau van de Brabantse gemeente waar hij stond ingeschreven.

Reeds op 8 oktober schreven we dat de gerechtelijke diensten een spoor volgden dat naar ex-beroepsmilitairen leidde. Maar, zo verzekerde men ons vrijdagavond, er worden ook nog andere sporen gevolgd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Oktober 1985

En na de overval in Aalst verscheen dit:

(...) Ook volgt het parket van Nijvel nog altijd de handel en wandel van gewezen beroepsmilitairen, onder wie enkele voormalige paracommando's en ex-rijkswachters die oneervol werden ontslagen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 November 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Militairen

Ben wrote:

Eén van die huiszoekingen gebeurde juist over de grens van Waals-Brabant in Vlaams-Brabant, nabij Halle. Daar werd op bevel van de Nijvelse onderzoeksrechter Christian Baeyens gezocht naar een nog vrij jonge maar gewezen beroepsmilitair die bij de para-commando’s is geweest.

Ben, ken je de naam van deze vrij jonge maar gewezen beroepsmilitair?

5

Re: Militairen

Nee, achter gezocht maar jammer genoeg niet gevonden. Is er een bepaalde reden waarom je het vraagt?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Militairen

Ja. Omdat ik in die buurt woonachtig ben. Dicht bij Waals-Brabant.