1

Topic: Vreemdelingenlegioen

Een vreemdelingenlegioen is een legereenheid behorend bij een bepaalde staat, die voornamelijk bestaat uit buitenlanders. Diverse landen hebben in het verleden een vreemdelingenlegioen gehad zoals bijvoorbeeld het Tsjecho-Slowaaks Legioen in Tsaristisch Rusland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger was in vele opzichten een vreemdelingenlegioen. De enige overgebleven legioenen zijn die van Frankrijk en Spanje.

In het Franse Vreemdelingenlegioen moet een legionair toetreden onder een nieuwe identiteit, omdat eenieder zo hetzelfde doormaakt. Dit was niet altijd zo en dit kan in de toekomst ook weer veranderen. Na een dienstjaar mag een legionair onder eigen naam gaan dienen. Het Legioen had in het verleden de reputatie allerlei criminelen aan te trekken. Tegenwoordig wordt de achtergrond van sollicitanten streng gecontroleerd bij Interpol en Europol. Drugdealers, zedendelinquenten, zware criminelen, internationaal gesignaleerde personen, oorlogsmisdadigers en gezochte terroristen worden geweerd en zelfs overgedragen aan justitie. De selectie is streng: in 2006 werd slechts één op de zes kandidaten in dienst genomen. Er wordt vooral gekeken naar de algemene gezondheid, fitheid, motivatie en betrouwbaarheid.

Een legionair tekent aanvankelijk voor vijf jaar. Na drie jaar dienst kan de militair de Franse nationaliteit verkrijgen, mits hij in die drie dienstjaren geen strafbare feiten heeft gepleegd. De Franse nationaliteit wordt alleen verkregen onder de oorspronkelijke geboortenaam en geboortedatum en alleen wanneer er geen (te groot) strafblad is. Na vijf dienstjaren krijgt een legionair die bijtekent de status Regulier, dat betekent dat hij dezelfde rechten krijgt als iedere andere Franse militair buiten het Legioen. Als enige Franse legeronderdeel is er geen minimum- en geen maximum lichaamslengte. Kennis van de Franse taal is voor toetreding niet vereist. Legionairs kunnen na vijf jaar bijtekenen voor contractverlenging, na vijftien dienstjaren volgt een klein pensioen dat internationaal mag worden genoten, hoe meer dienstjaren en hoe hoger de laatste rang, hoe hoger het pensioen.

Bron Wikipedia

In dit topic focussen we ons op het Franse Vreemdelingenlegioen. Als we kijken naar de namen die genoemd worden in dit dossier komen we tot een interessant lijstje (vul gerust namen en periodes aan):

  • Marc Vanden Eynde - zoon van José Vanden Eynde (door de Bende van Nijvel vermoord in Beersel) - heeft van 13 oktober 1971 tot 6 juli 19872 gediend bij het Vreemdelingenlegioen. Hij is op die 6e juli in Bonifacio gedeserteerd. In het legioen stond Marc ingeschreven als Vanders, maar zijn bijnaam was Mikkola.

  • Felix Deceulaerde: periode onbekend

  • In het verslag van Jan De Wachter is er sprake van een reus met de naam Daniel. De ex-politieman uit het verslag van De Wachter - waarschijnlijk Madani Bouhouche - heeft in januari 1986 geholpen om deze Daniel in het Vreemdelingenlegioen te krijgen. Zie » Forum

  • Michel Cocu heeft in augustus 1983 België willen ontvluchten, door te proberen dienst te nemen in het Vreemdelingenlegioen. Hij werd daarvoor afgekeurd en is teruggekomen, vlak voor de Bende van Nijvel-feiten van september 1983.

  • Van 1985 tot 1990 was de “jonge para” - Marc - uit het dossier-Van Hees bij het Vreemdelingenlegioen. Zie » Forum

  • Yves Trousson: periode onbekend

  • Philippe De Staerke is in de jaren ’70 een tijdje lid geweest van het vreemdelingenlegioen.

  • In het begin van de jaren ’80 was Ioannis Grompanopoulos als soldaat bij het vreemdelingenlegioen actief in Tsjaad en dat blijkt hem erg getekend te hebben. Zie de roofmoord in Eigenbrakel » Forum

  • Ook de onbekende militair uit dit topic heeft in 1983 (?) in het vreemdelingenlegioen gediend.

  • Luciano Bender: periode onbekend.

  • Jacques Lafaille: parachutist bij het Vreemdelingenlegioen, heeft onder andere in Katanga gediend (!).

En dan heb je nog deze deserteur die in Aalst werd gearresteerd:

Deserteur uit vreemdelingenlegioen aangehouden te Aalst

Maandag werd op last van het parket van Dendermonde de 29-jarige Danny Van I. te Aalst aangehouden. Hij was soldaat in het vreemdelingenlegioen, maar deserteerde vanuit Libanon waar zijn detachement opereerde. In Aalst, zijn geboortestad, werd hij nu opgepakt, omdat hij er geen officiële woonplaats had en dus landloper was. Hij was in het bezit van een trommelrevolver en bovendien wordt hij beschuldigd van enkele diefstallen in het Aalsterse.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Oktober 1984

Zie ook deze topics » HuurlingenMilitairen

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Vreemdelingenlegioen

Een aantal mannen die in het Vreemdelingenlegioen hebben gezeten:

Jean Rayee

Hij was karateleraar in Brussel. Hij werd in 1967 aangehouden in Amsterdam. Op dat moment moest hij in België nog een straf uitzitten en werd hij gezocht voor autodiefstal.

Zie: GVA 23/02/1967

Franz De Bilde

Hij pleegde in 1975 een overval op een bank aan de Naamse Poort in Elsene. Na de overval trad hij toe tot het Vreemdelingenlegioen, onder de valse naam van Felix De Wachter. Tijdens een oefening raakte hij ernstig gekwetst aan de nieren. Hij verbleef 7 maanden in het ziekenhuis en begin 1978 keerden hij terug naar België waar hij werd aangehouden. In 1978 werd hij voor de overval in Elsene veroordeeld tot 2 jaar cel.

Zie: GVA 01/06/1978

Edmond Vandromme

Hij was lid van het vreemdelingenlegioen maar deserteerde samen met een Fransman. Op 22 september 1976 vielen zij een gepensioneerd legionair aan en beroofden hem van 25.000 fr. In 1979 werden zij voor die diefstal tot drie jaar cel veroordeeld.

Zie: GVA 19/01/1979

Pierre Deweys

Op 9 februari 1981 heeft Pierre Deweys een vrouw slagen en verwondingen toegebracht die de dood tot gevolg hadden. Dit gebeurde in het hotel Midi Palace aan de Jamartlaan te Sint-Gillis. Hij werd hiervoor in 1981 veroordeeld tot vier jaar cel.

Zie: GVA 11/02/1981 - GVA 27/08/1981

In 1993 verschijnt hij weer voor het assisenhof wegens de moord op zijn echtgenote:

Op 6 juli 1991 doodde hij zijn vrouw met negen messteken in hun woning in Sint-Gillis. Hij gaf zich uit voor een soldaat van het vreemdelingenlegioen maar hij is het nooit geweest. Op een bepaald moment heeft hij een zelfmoordpoging ondernomen en werd hij nadien invalide verklaard. Hij verbleef daarna een half jaar in het opvangtehuis “Le Gai Logis” waar hij werd herinnerd als een onaangename alcoholist, die vaak rondliep in een uniform van paracommando en in zijn broeksriem een dolk en een bajonet droeg.

Jean-Marie Dupont

Hij was afkomstig uit Verviers. In 1983 werd hij in de kazerne van het legioen in het Zuid-Franse Orange aangehouden. Hij werd beschuldigd van vrijwillige doodslag op een jonge vrouw. Dit gebeurde tijdens zijn verlof in België. Hij heeft de vrouw gewurgd met zijn handen en daarna een stroomdraad rond de nek getrokken. Tijdens het proces in 1984 verklaarde hij over de wurggreep dat “hij zulks al dikwijls had gedaan in zijn carrière als legioensoldaat” . Hij werd voor de moord tot 20 jaar veroordeeld.

Zie: GVA 24/11/1983

Julien Bierlaire

Hij heeft op 9 augustus 1989 een vrouw vermoord. De vrouw werd gewurgd met een touw en naakt gevonden in een veld in Veltem-Beisem. Hij vluchtte na de moord naar Frankrijk en werd daar begin oktober 1989 gearresteerd door de Franse politie. In 1992 werd hij aan België uitgeleverd. Hij zat op dat moment een straf van 4 jaar uit in de gevangenis van Marseille wegens de verkrachting van een prostitué.

Zie: GVA 17/08/1989 - GVA 10/10/1989 - GVA 22/11/1989 - GVA 22/01/1992 - GVA 27/01/1992

Dirk Schillewaert

Een gewezen para en soldaat van het vreemdelingenlegioen. Hij was afkomstig uit Lissewege maar woonde in Antwerpen. In september 1991 had hij zich negen uur in het huis van zijn ouders in Lissewege verschanst. Hij was gewapend met een .22 Long Rifle. Tijdens de belegering werden twee burgers en twee rijkswachters door Schillewaert gewond. Vier combi’s werden door kogels getroffen. In één wagen werden maar liefst vijftien kogelinslagen gevonden. Voor die feiten werd hij in februari 1992 veroordeeld tot acht jaar cel.

Zie: GVA 25/09/1991 - GVA 18/02/1992

Chris Huyck

Hij werd in 1995 samen met zijn broer tot twee jaar cel veroordeeld. Het tweetal pleegde in de nacht van 30 op 31 juli 1995 een diefstal in een kledingzaak in Temse. Tijdens het proces wees de procureur op het zware verleden van Chris Huyck. Hij werd in 1984 veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. In 1998 verhuist hij naar Frankrijk. Daar wordt hij in 2003 voor het oog van zijn stiefkinderen doodgeschoten. In het Vreemdelingenlegioen schopte hij het tot korporaal.

Zie: GVA 02/11/995 - GVA 27/09/2003

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube