1

Topic: Rotselaar: 14 September 1982

23 Miljoen buit bij postroof te Rotselaar

Vijf gewapende kerels hebben dinsdagmorgen te Rotselaar een stoutmoedige overval gepleegd op een postauto. Verscholen achter een woning en in de mist wachtten zij het transport af. Op het ogenblik dat de begeleiders het geld in het postkantoor wilden dragen, sloegen zij hun slag.

In totaal werden 15 zakken buitgemaakt. De inhoud daarvan bedroeg 23,2 miljoen frank. Het postkantoor van Rotselaar is gelegen op de hoek van de Provinciebaan en de Torenstraat. Het is ondergebracht in de oude gebouwen van de brouwerij Mena. Dat het niet het veiligste van het land is werd reeds bewezen door drie vroegere inbraken. Het postkantoor kan langs achteren gemakkelijk worden binnengedrongen.

Er is ook een tweede uitgang voorzien zodat wagens er niet hoeven te draaien om er weer buiten te geraken.

Lading

De postauto die in Leuven vertrokken was en reeds een eerste lading in Kessel-Lo afgegeven had, vervoerde dinsdag uitzonderlijk veel geld wegens de uitbetaling van de pensioenen. Na Rotselaar diende men ook nog de postkantoren van Tremelo, Aarschot, Sint-Joris-Winge, Zichem, Scherpenheuvel en Diest aan te doen.

Buiten de pensioengelde vervoerde het geldtransport ook nog sommen die de postkantoren ’s avonds voor verzekerde bewaring meegeven naar Leuven en die ’s morgens weer meekomen.

De route die de postauto volgt, wordt elke dag gewijzigd om het eventuele overvallers moeilijk te maken. Vroeger waren dat vaste rondes maar door enkele hold-ups in het verleden werd in die toestand verandering gebracht.

Ongewapend

De auto waarmee het geld vervoerd werd, was een Renault bestelwagen waarvan de vrachtruimte gepantserd was. De zestien postzakken werden begeleid door een bestuurder en twee postbedienden. Die zijn, in tegenstelling met vroeger, ongewapend omdat men zo schietpartijen wil vermijden. Echte overvallers worden immers door vuurwapens toch niet afgeschrikt, redeneert mijn bij de PTT.

Toen de postauto in Rotselaar stopte werd hij volgens een getuige van kortbij gevolgd door een blauwe metaalkleurige BMW. Op het ogenblik dat begeleider De Vos zich klaar maakte om een postzak met 5,6 miljoen frank in het kantoor binnen te dragen werd hij achteruit geduwd door een Franssprekende jongeman, gewapend met een pistool. De overvaller sprong nadien naast bestuurder Vanden Bempt in de cabine en eiste al het geld.

Gelijktijdig werd de postauto omsingeld door nog vier andere gemaskerde en gewapende kerels.

Schot

Achterin de laadruimte van de bestelwagen zat PTT-bediende Danielle Robijens. Zij moet normalerwijze het geld via een klein deurtje langs voren aan de begeleider overhandigen. Toen zij lucht kreeg van de overval heeft zij uit alle macht het deurtje toegeslagen. Dat maakte de overvaller blijkbaar zenuwachtig.

Hij grabbelde de bestuurder vast en schoot vanuit de auto met zijn 9 mm-pistool. De kogel ging dwars door het dak. De huls, werd nadien in de stuurcabine teruggevonden. Bestuurder Vandenbempt heeft toen de bediende achterin de auto aangemaand het geld toch te overhandigen.

In totaal bevonden zich in de auto zestien postzakken. Een ervan ontsnapte aan de aandacht van de overvallers en bleef onaangeroerd buiten op de grond liggen. De gezamenlijke inhoud van de overige zakken bedroeg volgens de PTT 23.198.000 fr. Na de actie verdween de BMW met gierende banden in de mist, richting Wijgmaal. Hij werd bijna in een aanrijding betrokken.

Geen muis

In het postkantoor van Rotselaar bevonden zich op het ogenblik van de feiten elf bedienden. Zij werden gealarmeerd door de kreet van de vrouwelijke bediende achterin de auto. Eerst dacht men dat zij was opgeschrikt door een muis, tot men de wapens van de overvallers bemerkte. Omdat de telefoon in het postkantoor sinds eergisteren - toevallig of niet - defect was, verliet éen van de aanwezigen via een raam aan de voorkant het kantoor en ging telefoneren in café De Nachtkrabbers aan de overkant van de Provinciebaan.

Ook een burger, die getuige was van de overval, meldde zich daar om de rijkswacht te verwittigen. Die was vrij vlug ter plaatse maar vond geen spoor terug van de BMW. In Leuven en Tervuren zouden onlangs echter dergelijke voertuigen gestolen zijn.

Bron: Gazet van Antwerpen | 15 September 1982

Michel Anthemus wordt genoemd als één van de daders van deze overval.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Rotselaar: 14 September 1982

Vierde aanhouding in postoverval van Rotselaar

In de zaak van de overval op dinsdag 14 september 1982 op een postauto te Rotselaar en waarbij minstens 25 miljoen buitgemaakt werd, is een vierde aanhouding verricht.

In maart van vorig jaar werden al de vermoedelijke kopstukken van deze overval, Michel Anthemus en Francis Royen in de buurt van Parijs gearresteerd en aan ons land uitgeleverd. Half januari van dit jaar werd Michel Dotreppe aangehouden. Hij zou in Keerbergen onder een valse naam een villa gehuurd hebben van waaruit de overval werd beraamd.

De laatste man die werd aangehouden is Nicolas Geyer (*) uit Luik. Hij wordt ervan verdacht daadwerkelijk deelgenomen te hebben aan de overval. Geyer werd door onderzoeksrechter Winnen te Leuven onder aanhoudingsmandaat geplaatst, en de aanhouding werd gisteren door de raadkamer bevestigd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Februari 1984

(*) Deze Nicolas Geyer werd in 1974 samen met Marcel Habran veroordeeld voor een overval met moord.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube