1

Topic: Schaarbeek: 18 December 1972

Samenvatting

  • Wat? Overval op een geldtransport van de Bank Lambert.

  • Waar? De ondergrondse parking van het Brusaliabuilding Brussel, Jeruzalemstraat 60 te Schaarbeek » Google Maps

  • Wie? Twee daders: Marcel Habran en Nicolas Geyer. De ene droeg een carnavalmasker, de andere een nylonkous.

  • Wapens: een revolver en een machinepistool

De chauffeur van het geldtransport wordt, terwijl hij vlucht, in de rug doodgeschoten. De gangsters moeten zonder buit vluchten en worden na een achtervolging gearresteerd door de politie.

Chauffeur van geldtransport doodgeschoten te Schaarbeek

Twee gangsters hebben maandagnamiddag in een onderaardse gang van de Brusiliabuilding te Schaarbeek de chauffeur van een geldtransport doodgeschoten en de begeleider met een revolver neergeslagen. Zonder buit moesten de bandieten op de vlucht slaan, achternagezeten door de politie van Schaarbeek. Na een spectaculaire achtervolging werden de twee overvallers aangehouden.

In de Brusaliabuilding aan de Jeruzalemstraat 60, is het grootwarenhuis Priba gevestigd. Dagelijks komt er een bestelwagen van de Bank Lambert er het geld ophalen. Met dezelfde wagen worden trouwens verscheidene grootwarenhuizen aangedaan. De bestelwagen waarin naast de chauffeur ook een begeleider zit, wordt steeds voorgereden door een motorrijder, eveneens een personeelslid van de Bank Lambert.

Toen de moto en de bestelwagen maandag omstreeks 16u aan de Brusaliabuilding aankwamen, waren ze reeds in vier of vijf warenhuizen geweest en stak in de kluis van de wagen een som van verscheidene miljoenen.

In de building rijden motor en bestelwagen een lang gang in naar de kelderverdieping, waar zich een ingang van het warenhuis Priba bevindt. Maandag echter slaagden de twee mannen in een rode Fiat er in tussen de motorrijder en bestelwagen de gang binnen te rijden. Aan het einde van de weg eisten de twee kerels van de motorrijder de sleutel van de bestelwagen, maar deze zei dat hij die niet had. Toen ook de bestelwagen binnen was, werden de chauffeur en de begeleider gesommeerd de sleutel te geven, doch dit werd geweigerd.

Intussen had de bestuurder van de rode Fiat zijn auto achter de bestelwagen gemanoeuvreerd, zodat het voertuig niet meer voor- of achteruit kon. Omdat de drie personeelsleden van de bank de sleutel niet wilden geven, sloeg de gangster die een revolver droeg - zijn medeplichtige had een machinegeweer in de handen - de begeleider van het geldtransport met het wapen in het gezicht. De man werd erg geraakt en bloedde hevig. Daarop sloegen de overvallers een ruit van de wagen in, doch onmiddellijk begon de ingebouwde sirene te loeien.

De chauffeur van de bestelwagen maakte van de verwarring gebruik om terug de helling op te lopen naar de straat toe. Toen hij nog enkele meters van de straat verwijderd was, werd hij door verscheidene kogels in de rug geraakt, waarschijnlijk afgevuurd door de gangster met het machinegeweer. De chauffeur, de 39-jarige Marc Ronse, wonende te Oudenaarde, werd in de hartstreek getroffen. Hij strompelde nog een paar meter verder en viel in de ingang dood neer. Het slachtoffer is vader van vier kinderen.

Aangehouden

De politie van Schaarbeek was intussen gealarmeerd en kwam met overvalwagens naar de Brusaliabuilding. De twee gangsters slaagden er nochtans in met de rode Fiat te ontsnappen. Achtervolgd door overvalwagens met loeiende sirenes werd een groot gedeelte van de stad doorkruist, waarbij op geen verkeerstekens werd gelet.

Op de steenweg naar Vilvoorde ter hoogte van de Albertabrug konden de gangsters die er vermoedelijk in een andere auto wilden overstappen, overmeesterd worden. Hun wapens hadden ze toen al weggeworpen. De overvallers zijn twee Luikenaars, 35 à 40 jaar oud. De rode Fiat hadden ze onlangs in Luik gestolen.

Schietpartij

In de buurt van de Brusaliabuilding werd omstreeks het tijdstip van de overval ook een rode Volvo opgemerkt met een of twee mannen aan boord. De politie achtte het niet onmogelijk dat deze wagen ook iets met de hold-up had te maken en daarom werd hij opgespoord. Aan het Jubelpark te Jette werd hij weer opgemerkt en toen stelden de politiemannen ook vast dat er twee verschillende nummerplaten op het voertuig zaten. De politie zette een achtervolging in, daar de chauffeur van de Volvo weigerde te stoppen.

In de Braemstraat te Schaarbeek vuurden de politiemannen verscheidene schoten af op de wagen met de bedoeling de banden in flarden te schieten. Dit mislukte echter en de Volvo reed verder in de richting van Evere. Daar werd men zijn spoor bijster. Het staat echter niet vast dat de inzittenden van deze auto iets met de overval te maken hebben.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 December 1972

Gangsters van Schaarbeek geïdentificeerd

De twee gangsters die maandag aangehouden werden na de mislukte overval te Schaarbeek waarbij een vader van vier kinderen werd doodgeschoten, zijn door de politie geïdentificeerd. De eerste, Marcel Habran, 39 jaar, is een paswerker en werd geboren te Luik. Officieel woonde hij in de rue de Vivegnies, maar sedert enige tijd was hij verdwenen.

Deze man heeft reeds een zwaar strafregister. In 1963 werd hij een eerste maal veroordeeld tot drie jaar gevangenis wegens het plegen van enkele diefstallen. Toen twee agenten van de BOB hem kwamen aanhouden vroeg hij aan een vriend deze mannen omver te rijden om zijn aanhouding te beletten. In 1968 kreeg hij 18 maanden, omdat hij als pooier was opgetreden. Daarna pleegde hij nog een hele reeks zware diefstallen en normaal zou hij tot 1977 in de gevangenis moeten zitten, doch in 1968 kon hij genieten van bepaalde gunstmaatregelen en werd hij in voorlopige vrijheid gesteld. Hij was vroeger al eens ter beschikking gesteld van de regering.

Van de tweede gangster, Nicolas Geyer, 31 jaar, is de woonplaats onbekend.

Herkend

De twee bandieten werden aangehouden op het ogenblik dat zij op de Albertbrug uit de rode Fiat (een Nederlandse wagen, die zondag in het Brusselse gestolen werd) in de Mercedes  van Geyer wilden overstappen. Geier gaf zich onmiddellijk gewonnen, doch Habran bood felle weerstand. Op het ogenblik van zijn arrestatie had Habran valse identiteitspapieren op zak. Het paspoort was op naam van Lident en het adres in Luik bestond niet eens.

Niettegenstaande de twee gangsters formeel herkend werden door de motorrijder en de begeleider van de geldwagen, weigeren ze een bekentenis af te leggen. Ze werden herkend aan hun kleding, daar ze op het ogenblik van de overval gemaskerd waren. De ene droeg een carnavalmasker en de andere had een nylonkous over het hoofd getrokken.

Machinegeweer

De wapens - een machinegeweer en een revolver - die de overvallers gebruikt hebben, werden nog niet teruggevonden. De bandieten, die een hele tijd over de Vilvoordsesteenweg reden, hadden misschien de gelegenheid de wapens in het kanaal Brussel-Willebroek te gooien. Het staat vast dat het slachtoffer praktisch onmiddellijk overleden moet zijn. Mark Ronse kreeg immers van 20 meter twee 9mm-kogels in het lichaam, waarvan er een het hart trof. De bandieten schoten Ronse in de rug.

In gerechtelijke kringen te Brussel acht men het helemaal niet uitgesloten dat de twee bandieten, behalve bij de overval te Schaarbeek, nog bij een drietal andere hold-ups in het Brusselse betrokken waren. Deze overvallen brachten samen 10 miljoen op. Wat ook opviel was dat de man die telkens het machinegeweer hanteerde een zwaargebouwde persoon was. Welnu, Habran is een struis gebouwd man.

Het staat vrijwel vast dat er nog meer gangsters bij de overval betrokken waren. Een van de bankbedienden, Jean Motte uit Zinnik, die slagen kreeg op het hoofd, had de indruk dat in de buurt nog een derde bandiet aanwezig was. Dit blijkt nu vast te staan, maar men weet nog niet hoe deze man kon ontvluchten.

De politie sprak de hoop uit de ganse bende over korte tijd te kunnen inrekenen. Maar er blijven nog veel overvallen onopgehelderd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 December 1972

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube