1

Topic: Bende van Scalitti

Samenvatting
Wie:

  • Gian Marco Scalitti (32), hij heeft nog een tijd in Charleroi gewoond.

  • Rocco Piscionneri (34), hij heeft ook nog een tijd in Charleroi gewoond.

  • Valentino Giordano (35), bijgenaamd Mephisto of de zigeuner.

  • Francisco Bagarello

Feiten:

Ze zouden minstens een veertigtal overvallen gepleegd hebben in Wallonië waarbij in totaal voor 150 miljoen fr. werd buitgemaakt. Hieronder een lijst van een aantal feiten die toegeschreven worden aan de bende:

  • 20 April 1977: Overval op een postkantoor te Loverval » Forum

  • 1979: Twee overvallen in het Luikse op uitbetalingskantoren van werklozensteun.

  • Maart 1980: twee juweliers aan de kust.

  • Mei 1980: 27 miljoen wordt buitgemaakt aan lonen van de Thy-Monceaufabrieken te Marcinelle.

  • April 1981: Mislukte overval op een vervoerder te Hornu.

  • Mei 1981: Een poging om de lonen van de mijn werkers van Hornu te bemachtigen, mislukt.

  • Juni 1981: Een overval op een geldtransport van Delhaize.

  • November 1981: Overval op een geldtransport te Farciennes » Forum

  • November 1981: Mislukte overval op een geldtransport van Securitas.

  • 20 Februari 1984: Overval Phénix Works in Flémalle » Forum

De belangrijkste leden van de bende werden in mei 1985 gearresteerd in Turijn. Ze behoorden tot een maffia-tak die zowat 270 (!) moorden heeft gepleegd.

Overvallers van Flémalle gevat in Italië

Drie van de vier gangsters die op 20 februari 1984 Phénix Works in Flémalle overvielen, een bewaker van de firma Securitas doodschoten en met 5 miljoen op de vlucht gingen, konden in Turijn aangehouden worden. Ze behoren tot een maffia-tak die zowat 270 moorden op het actief heeft.

Na een langdurig en geduldig onderzoek van de gerechtelijke diensten kwam men tot de slotsom dat het om een bende ging, die een ganse reeks overvallen had gepleegd. In het archief van internationale benden kwam men op het het spoor van Gian Marco Scalitti, 32 jaar, die een tijdlang in Charleroi had gewoond en van Rocco Piscionneri, 34 jaar en eveneens ooit inwoner van Charleroi. De derde in de rij bleek de genaamde Valentino Giordano (35) bijgenaamd Mephisto of de zigeuner.

Na contacten met de politie van Turijn bleek dat het drietal een veertigtal overvallen had gepleegd in Wallonië, waarbij in totaal voor 150 miljoen werd buitgemaakt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Mei 1985

Italiaanse maffia brandschatte Wallonië tien jaar lang

Na een minutieus onderzoek dat bijna een jaar lang verscheidene gerechtelijke diensten van ons land maar ook van Zwitserland en Italië bezighield, heeft men, zoals gemeld, uiteindelijk de bende ontmaskerd die, in België alleen, verantwoordelijk is voor minstens 40 gewapende overvallen.

Zoals gemeld konden in Turijn drie van de vier gangsters worden aangehouden die o.m. de Phenix Works bij Flémalle overvielen waarbij zij 5 miljoen buitmaakten en in koelen bloede een bewaker van de firma Securitas doodsloegen en een werkman neerschoten.

Stukje bij beetje werden feiten verzameld die er op wezen dat men ongetwijfeld te maken had met een Italiaanse maffiabende die haar wortels  had in Turijn maar in ons land opereerde met landgenoten die in Charleroi en het noorden van Frankrijk woonden.

Op 20 april 1977 sloeg deze bende haar eerste slag. Te Loverval overviel zij een postkantoor waarbij één miljoen buit gemaakt werd. Vandaar ging het naar het Luikse waar in 1979 twee uitbetalingskantoren van werklozensteun werden overvallen.

In maart 1980 moesten twee juweliers aan de kust er aan geloven en in mei werd 27 miljoen buitgemaakt aan lonen van de Thy-Monceaufabrieken te Marcinelle. In april 1981 mislukte een overval op een vervoerder te Hornu terwijl in mei een poging om de lonen van de mijnwerkers van Hornu buit te maken geen succes kende.

Dit was wel het geval toen in juni een Delhaize-geldtransport te Bergen van 14 miljoen beroofd werd en in november de lonen, ten bedrage van zes miljoen, van de mijnwerkers van Farciennes werden meegenomen.

In november greep de bende naast de buit toen getracht werd een geldtransport van Securitas te overvallen en tenslotte werden dan de Phenix Works te Flémalle als doelwit gekozen.

Daar stapten op 20 februari 1984 vier mannen binnen waarvan slechts één gemaskerd was en waarvan er twee gewapend waren met een revolver en een geweer met afgezaagde loop.

De bewaker van Securitas werd zonder pardon neergeslagen en bezweek later aan zijn verwondingen terwijl een arbeider die wilde tussenbeide komen zonder aarzelen in de rug werd geschoten en voor altijd werkonbekwaam zal blijven.

Deze overval werd, zonder dat de bandieten het wisten, door een TV-camera geregistreerd maar de beelden waren niet van aard om directe herkenning mogelijk te maken.

Overleg tussen de rijkswacht van Seraing en Flémalle, daarna met de gerechtelijke politie van Luik, Charleroi en Bergen bracht wel de zekerheid bij dat het om eenzelfde bende ging samengesteld uit professionele bandieten.

Omdat ook in Zwitserland gelijkaardige overvallen gepleegd werden kwam het tot een wederzijds overleg waaruit bleek dat in Turijn enkele mannen in de cel zaten die mogelijk met deze zaak te maken hadden.

Jean-Marie Scalitti (32) woonde sedert 1975 in Charleroi waar hij in 1977 in het huwelijk trad en spoorloos verdween na de overval te Loverval. Hij was, volgens de videobeelden van Phenix Works, duidelijk de chef van de bende. Rocco Piscioneri (34) en Valentino Giordano (34) en Francisco Bagarello waren namen die steeds opnieuw te voorschijn kwamen en na contact met Turijn, waar Scalitti en Giordano in de cel zaten wegens talrijke vergrijpen in eigen land, werd de bende volledig ontmanteld.

Beiden hielden wel vol dat zij met de Belgische misdrijven geen uitstaans hadden maar een Roberto Miano, een maffiabaas die sedert 1983 in de nor verbleef nadat zijn eigen bende door de politie was opgedoekt, was bereid uit de biecht te klappen. Hijzelf had deel uitgemaakt van de Belgische bende van Scalatti toen de kolenmijn van Farciennes werd overvallen en had daarbij een politieagent gedood en vier anderen gewond.

Alles bij mekaar zouden zij trouwens zowat 270 moorden op hun actief hebben. Dankzij de medewerking van Miano heeft men twaalf bendeleden kunnen ontmaskeren die afwisselend deelnamen aan de misdaden in België, Zwitserland en mogelijk nog andere landen.

Acht zitten nu in de gevangenis te Turijn, de gebroeders Sando en Michele Nicosia in een Belgische cel en twee anderen zijn nog voortvluchtig.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Mei 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube