1

Topic: Thulin: 22 September 1976

Samenvatting

  • Wanneer? Woensdagnacht 22 september 1976

  • Waar? Voor de bar “Tabou” op de weg Quiévrain-Thulin » Google Maps (locatie bij benadering)

  • Wat? Tijdens een identiteitscontrole worden twee rijkswachter neergeschoten door gangsters. Eén rijkswachter raakt zwaar gewond, een andere is licht gewond.

Daders:
De daders waren drie ontsnapte gevangenen uit de gevangenis van Leuven:

Ze gebruikten een mes, een revolver en een jachtgeweer met afgezaagde tweeloop.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/daders10.jpg

Twee rijkswachters neergekogeld te Thulin

In een ziekenhuis van Bergen onderging rijkswachter Coine donderdagnamiddag en -avond een urenlange chirurgische ingreep om zijn leven te redden. De man was de nacht voordien samen met een collega neergeschoten voor een bar in Thulin toen ze er de identiteit van drie verdachte mannen controleerden. Het drietal, drie uit Leuven ontsnapte gedetineerden, opende het vuur op de twee rijkswachters en ontkwam.

Het drama begon woensdagavond even na 23u. In de bar “Tabou” op de weg Quiévrain-Thulin werden drie verdachte personen gesignaleerd.

De wachtmeester Coine en Herbin werden er naartoe gestuurd. Toen ze de bar binnenstapten zagen ze al spoedig het verdachte trio. Ze sommeerden de drie mannen mee naar buiten te gaan, naar de combi, om de identiteitspapieren te controleren. Een van de drie nam echter de benen en ontsnapte langs een zijingang.

Op het ogenblik dat de rijkswachters met de twee verdachten buiten kwamen, werden ze besprongen door de man die even voordien ontsnapt was. Daarvan maakten de twee andere boeven gebruik om zich los te rukken. Samen met hun medeplichtige doken ze in het struikgewas aan de overkant van de straat. Vanwaaruit openden ze het vuur op de twee rijkswachters. Wachtmeester Coine werd door verscheidene schoten uit een jachtgeweer getroffen, wachtmeester Herbin kreeg een revolverkogel in de schouder.

Maak hem af

Onmiddellijk daarop sprongen de drie gangsters in een auto en reden weg in de richting van de Franse grens. Na ongeveer 300 meter keerden ze terug naar de plaats waar wachtmeester Coine lag. Rijkswachter Herbin hoorde toen een van het drietal zeggen: “Maak hem af”. Deze uitspraak werd ogenblikkelijk gevolgd door een schot dat Coine trof in de onderbuik. Daarop vertrok de auto en reed pijlsnel in dezelfde richting weg.

Even later kwamen gealarmeerde rijkswachters en politieagenten voor de bar “Tabou” aan. De wachtmeesters Coine en Herbin werden naar een ziekenhuis te Bergen overgebracht. Waar de toestand van de h. Herbin bevredigend werd genoemd, wordt deze van zijn collega levensgevaarlijk geacht. Donderdagnamiddag en -avond werd hij gedurende uren geopereerd. Volgens sommige geruchten zou de h. Coine aan zijn verwondingen zijn bezweken, maar dit werd even later door de rijkswacht ontkend. In de loop van de avond kwam er zelfs een lichte verbetering in zijn toestand en kon hij even ondervraagd worden.

Uit Leuven ontsnapt

Hieruit en ook uit de ondervragingen van wachtmeester Herbin werd duidelijk dat de drie uit Leuven ontsnapte gedetineerden zijn, nl. Michel Ghassoul, een uit Algerije afkomstige Fransman die te Sint-Gillis (Brussel) woonde; Freddy Vandeputte uit Doornik en Christian Lebon van Charleroi. Op de plaats van de schietpartij werd trouwens een gestolen identiteitskaart gevonden met de foto van Lebon erop.

Dinsdag 7 september ontsnapten de drie samen met de wegens roofmoord veroordeelde Francis Tislair uit de centrale gevangenis van Leuven. Ze hadden daarbij de hulp gekregen van enkele familieleden van Freddy Vandeputte, medeplichtigen die intussen werden aangehouden. Freddy Vandeputte en Christian Lebon zaten in de gevangenis een levenslange straf uit wegens roofmoord, Ghassoul was veroordeeld tot tien jaar wegens een gewapende overval en om te pooien.

Na hun ontsnapping worden ze verdacht van verscheidene overvallen te hebben gepleegd. Zo o.a. op het postkantoor van Tertre voor enkele dagen, aangezien daar ook een jachtgeweer met afgezaagde loop werd gebruikt. De inbraak in het gemeentehuis van Thulin wordt eveneens op hun rekening geschreven. Daar werden identiteitskaarten ontvreemd. Een van deze werd voor de bar “Tabou” gevonden met de foto van Lebon erop geplakt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 September 1976

Klopjacht op gangsters van Thulin zonder resultaat

Een grootscheepse klopjacht en talrijke speracties hebben nog geen spoor opgeleverd van de drie gangsters die woensdagnacht voor een bar te Thulin twee rijkswachters neerschoten.

Rijkswacht- en politieposten kregen vaak telefoontjes van mensen die de drie mannen gezien hadden, maar telkens was het loos alarm. Intussen wordt nog steeds voor het leven gevreesd van wachtmeester Coine. Het tweede slachtoffer, wachtmeester Herbin, is aan de beterhand.

De onderzoekers gissen nog altijd naar de identiteit van een van de gangsters. Het staat vast dat Michel Ghassoul bij de schietpartij betrokken was. Zeer waarschijnlijk was Christian Lebon er ook bij. Over de derde man die tijdens het drama niet geschoten heeft, weet men niets. De gerechtelijke diensten hebben de neiging te geloven dat het Freddy Vandeputte van Doornik is. Deze drie waren samen met Francis Tislair voor enkele weken uit de gevangenis van Leuven ontsnapt.

Over Ghassoul is men dus zeker, ook al zag hij er anders uit dan toen hij ontsnapte uit de gevangenis. Hij heeft een chirurgische ingreep aan de neus ondergaan en heeft zijn baard afgeschoren. Het enorme litteken, een aandenken aan een gevecht, ontsiert echter nog altijd zijn linkerwang. De tweede bandiet zou Lebon zijn. De neergeschoten rijkswachter Coine had immers een gestolen rijbewijs in zijn handen, op naam van een zekere Blareau, een inwoner van Thulin wiens document inderdaad gestolen was. Maar op het rijbewijs was een foto aangebracht die veel gelijknis vertoonde met Christian Lebon.

Blijft dan de derde man. Hij heeft zich tijdens de schietpartij afzijdig gehouden en is samen met zijn twee trawanten gevlucht. Het zou Freddy Vandeputte kunnen zijn, het brein van de ontsnapping uit de Leuvense gevangenis. Zekerheid is er echter niet, enkel maar een vermoeden.

Tip

Over de gebeurtenissen te Thulin is vrijdag ook meer bekend geraakt. Woensdagavond kreeg de rijkswacht van Door een telefonische tip dat er in de bar “Tabou” personen waren “die de rijkswacht konden interesseren”. De hh. Coine (50) en Herbin (28) werden er naar toe gestuurd. In de bar zaten toen vijf personen: de uitbaatster, een prostituée en drie mannen, waarvan een bij het binnenkomen van de rijkswachters een andere kamer binnen glipte. Die man was, zoals later zou blijken, Michel Ghassoul.

De twee overige mannen werden meegenomen naar de rijkswachtcombi voor een controle. Voor de bar trok een van de twee verdachten, degene die voor Lebon wordt aangezien, een mes. Rijkswachter Herbin trok hem dat wapen uit de handen, maar daarop greep de bandiet een pistool en schoot er Herbin mee in de linkerarm.

Rijkswachter Herbin trok eveneens zijn wapen en vuurde verscheidene malen, zonder te raken evenwel. Toen riep Lebon: “Michel, viens vite”. Onmiddellijk verscheen Ghassoul met een jachtgeweer met afgezaagde loop in de handen. Hij schoot driemaal op wachtmeester Coine, die geraakt werd in het hoofd, de buik en de benen.

Vervolgens opende ook Lebon het vuur op Coinne, die door pistoolkogels in de linkervoorarm, het linkerdijbeen en dichtbij de ruggengraat geraakt werd. De eveneens gewonden wachtmeester Herbin op zijn beurt vuurde op de gangsters (waarschijnlijk zonder te raken) en trachtte zich toen kruipend in een gracht in veiligheid te brengen. Op dat ogenblik riep Ghassoul, doelend op rijkswachter Coinne: “maak hem af”. Lebon richtte zijn pistool en vuurde. Coinne had de gelukkige reflex zijn hoofd opzij te rukken, zodat de kogel millimeters naast het hoofd op de weg uiteenspatte.

De drie gangsters zijn toen snel weggereden in de richting van Boussu. Het vermoeden bestaat dat ze via binnenwegen naar Frankrijk zijn gevlucht. De grens ligt slechts vijf kilometer voorbij Thulin.

Reacties

Het drama heeft van verscheidene zijden reacties losgeweekt, vooral in rijkswachtkringen. Minister Vanden Boeynants ontving vrijdag een delegatie van het nationaal syndicaat van het rijkswachtpersoneel. De afgevaardigden overhandigden de minister een memorandum. Daarin worden geëist: een onmiddellijke versterking van de rijkswachteffectieven, een versterking van de patrouilles, het zoeken naar en het instellen van daadwerkelijke middelen om ontvluchtingen van gevangenen te voorkomen en ten slotte het opleggen van strenge straffen aan gangsters als die van Thulin. De ministerraad heeft vrijdag een speciaal ministercomité opgericht om de problemen te onderzoek in verband met de uitbreiding van het geweld.

Dit ministercomité wordt voorgezeten door minister van Landsverdediging Vanden Boeynants en omvat verder de ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken, van Nationale Opvoeding en de minister voor Hervorming van de Instellingen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 September 1976

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Thulin: 22 September 1976

Ben wrote:

Na hun ontsnapping worden ze verdacht van verscheidene overvallen te hebben gepleegd. Zo o.a. op het postkantoor van Tertre voor enkele dagen, aangezien daar ook een jachtgeweer met afgezaagde loop werd gebruikt.

Iets meer informatie over deze overval:

Mislukte overval te Tertre

Dinsdag [21 september] hebben twee mannen gepoogd het postkantoor in Tertre te overvallen. De zaak mislukte echter. Het tweetal had kappen over het hoofd getrokken en was flink gewapend. Een droeg een machinegeweer, terwijl de andere een jachtgeweer met afgezaagde loop bij zich had.

Omstreeks 7u dinsdagochtend bedreigden zij een postbode, net op het ogenblik dat deze het postkantoor binnenging. De man werd verplicht zich naar de binnenplaats van het gebouw te begeven, waar hij samen met vijf aanwezige postbedienden werd gekneveld. Toen het gangsterduo, dat intussen versterking had gekregen van een derde zware jongen, uit de postzakken geen geld wist te halen, werden de bedienden aangespoord de koffer te openen. De postbedienden moesten daarop antwoorden dat zij de sleutel niet in hun bezit hadden ... wat voor de drie overvallers blijkbaar voldoende was om de benen te nemen. Zij worden nog steeds gezocht.

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 September 1976

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

3

Re: Thulin: 22 September 1976

Eén voor één werden de daders van deze schietpartij opgepakt:

  1. Michel Ghassoul en Freddy Vandeputte: opgepakt door de rijkswacht

  2. Christian Lebon: gaf zichzelf over in Charleroi

  3. Francis Tislair: bleef uit de handen van het gerecht

Twee ontsnapten gepakt te Baudour

Twee van de vier uit de centrale gevangenis van Leuven ontsnapte gedetineerden zijn weer aangehouden. Maandag even na de middag gaven de Fransman Michel Ghassoul en Freddy Vandeputte uit Doornik zich aan rijkswachters over na achtervolging en belegering in een bos nabij Baudour.

Twee andere gangsters, van wie men vermoedt dat het de eveneens ontsnapte Francis Tislair en Christian Lebon zijn, hielden zich in de late namiddag nog steeds schuil en werden opgespoord door een enorme rijkswacht- en politiemacht.

Omstreeks het middaguur werd aan het station van Quaregnon-Wasmuel een controle uitgevoerd. In één van de andere wagens herkenden de rijkswachters Michel Ghassoul. In de auto zaten nog drie mannen. Het bevel te stoppen werd door de chauffeur genegeerd. Tegen hoge snelheid reed de auto weg in de richting van Baudour en Tertre. De rijkswachters zetten de achtervolging in en riepen intussen de hulp in van de brigade van Bergen.

Diane

In Baudour sprongen de vier vluchters uit de auto en liepen een bos in. Even later was een grote rijkswacht- en politiemacht ter plaatse die onmiddellijk een cordon rond de bosrijke streek legde. Met helikopters werd bovendien de anti-terreurgroep “Diane” vanuit Brussel naar Baudour overgevlogen. Op een bepaald ogenblik werden enkele vuurschoten gelost en toen gaf de eerste vluchteling zich over. Het was Michel Ghassoul, een Fransman die veroordeeld was tot zeven jaar wegens gewapende overvallen. Een kwartier later, omstreeks 13u15, kwam de tweede gangster uit het bos. Het bleek Freddy Vandeputte uit Doornik te zijn, die door een kogel in de buik was getroffen en onmiddellijk naar het ziekenhuis van Baudour werd overgebracht. Vandeputte was door het Assisenhof van Henegouwen tot levenslang veroordeeld wegens roofmoord.

Klopjacht

De twee overige bandieten, waarschijnlijk de wegens roofmoord tot levenslang veroordeelde Christian Lebon en Francis Tislair die voor roofmoord de doodstraf kreeg, bleven in het bos. De streek van Baudour is zeer bosrijk en sluit aan op het moerassig gebied van Wasmuel. Het scheen de belegeraars niet onmogelijk dat de twee mannen tot daar waren gevlucht en daarom werden rijkswachters naar Wasmuel gestuurd. Een Poema-helikopter overvloog voortdurend het gebied, maar in de late namiddag had men nog geen spoor gevonden van de twee vluchtelingen.

In de wagen die de gangsters hadden achtergelaten werden verscheidene wapens aangetroffen, o.a. deze die Ghassoul en Lebon woensdag gebruikten bij de schietpartij te Thulin. Toen schoten ze bij een controle voor een bar twee rijkswachters neer. Een van deze, wachtmeester Coinne, ligt nog steeds zeer ernstig gewond in een ziekenhuis. Uit een eerste ondervraging van de twee aangehouden gangsters werd duidelijk dat ze zich reeds een week schuilhielden in de bossen van Baudour. Ze hadden er een verblijfplaats met voldoende voedsel, wapens en munitie. De schuilplaats werd door de rijkswachters, die met politiehonden ter plaatse kwamen, onderzocht. De omsingelingsactie werd tegen de avond opgeheven.

Bron: Gazet van Antwerpen | 28 September 1976

Lebon gaf zich gevangen te Charleroi

Christian Lebon heeft zich maandagavond omstreeks 11u aan de gerechtelijke politie van Charleroi overgegeven. Daarmee zijn drie van de vier uit de gevangenis van Leuven ontsnapte gedetineerden weer aangehouden.

Enkel de wegens roofmoord ter dood veroordeelde Francis Tislair loopt voorlopig nog op vrije voeten. Over zijn verblijfplaats tast men volkomen in het duister. Tislair heeft trouwens de dag van de ontsnapping zelf zijn medevluchters verlaten.

Maandagavond, enkele uren na de spectaculaire aanhouding van Michel Ghassoul en Freddy Vandeputte in een bos te Baudour, werd de gerechtelijke politie van Charleroi door Lebon opgebeld. Hij zat in een café en wilde zich overgeven. De aanhouding verliep zonder moeilijkheden. Lebon was niet gewapend.

Tijdens de ondervraging van de drie gangsters zijn meer bijzonderheden vernomen over de gebeurtenissen van maandagavond. In de auto zaten geen vier mannen, maar enkel Ghassoul en Vandeputte. Ze waren samen met Lebon naar Wasmuel gereden om daar een bank te overvallen. Toen de rijkswacht de auto wilde tegenhouden was Lebon reeds uitgestapt om poolshoogte te nemen. Hij had toen juist vastgesteld dat het bankfiliaal gesloten was wegens de Waalse feestdag. Hij had nog gezien dat de rijkswacht de auto wilde onderzoeken. Ghassoul en Vandeputte reden echter pijlsnel weg zonder op hun medeplichtige te wachten.


Terwijl het tweetal in het bos van Baudour werd aangehouden en rijkswacht en politie de streek uitkamden om hem en Tislair te vinden, reed Lebon per taxi naar Charleroi. De klopjacht van maandagnamiddag was bijgevolg een zaak voor niets. Lebon zat in een café te Charleroi en waar Tislair uithangt is in het geheel niet geweten. Hij verliet zijn medevluchters nog de dag zelf van de ontsnapping en het drietal heeft niets meer van hem gezien of gehoord.

Schotwonde

Eens Tislair weg, trokken Ghassoul, Lebon en Vandeputte naar de streek van Bergen-Doornik door spoorlijnen te volgen. Ze pleegden verscheidene inbraken in particuliere woningen om aan geld, kleren en wapens te geraken. Het trio overviel ook een postwagen te Mourcourt, maar een hold-up in het postkantoor van Tertre mislukte. Verleden week, in de nacht van woensdag op donderdag, kwam het dan voor de bar “Tabou” te Thulin tot de dramatische schietpartij. Zoals geweten schoten de gangsters er twee rijkswachters neer. Maar ook Vandeputte werd toen gewond. Wachtmeester Herbin had hem een kogel in de buik geschoten.

Na deze gebeurtenissen waren de drie bandieten naar de bossen van Baudour teruggekeerd, waar ze zelf getracht hebben de kogel uit de buik van Vandeputte te verwijderen. Diezelfde Vandeputte ligt momenteel in de ziekenhuisafdeling van de gevangenis van Sint-Gillis (Brussel) om er geopereerd te worden. Ghassoul en Lebon werden opgesloten in de gevangenis van Bergen.

Dinsdagmorgen werden deze twee langdurig ondervraagd over de schietpartij in Thulin. Dit bracht niets aan het licht, ook niet wie van het drietal op de rijkswachters heeft gevuurd. Ghassoul beweerde dat de rijkswachters eerst geschoten hebben..

Michel Ghassoul en Christian Lebon hebben dinsdagnamiddag voor de gerechtelijke autoriteiten hun ontvluchtingsstory uit de doeken gedaan. Volgens hun versie werden zij door Ghassoul na hun ontsnapping naar de streek van Bergen gevoerd. Zij waren steeds met drie en vonden, juist voor het drama te Thulin, een schuilplaats in het bos Colette te Baudour.

Gedrieën waren ze naar de herberg “Tabou” gegaan, omdat Ghassoul, die voor zijn veroordeling vaak in die instelling kwam, nog een laatste maal de herberg wou bezoeken, alvorens naar Spanje te vertrekken.

Ghassoul beschuldigt de rijkswachters ervan te Thulin het eerst te hebben gevuurd en ontkent dat hij terugschoot. Hij beweert zelfs dat hij de gewonde rijkswachter heeft geholpen door hem bij de schouders van de rijksweg te trekken.

Bekentenissen

Ghassoul heeft bekend dat hij van arts Englebienne slaapzakken heeft gestolen. Hij kocht te Blaton ook de wapens, nl. een jachtgeweer en een Winchester. De drie mannen hebben nadien nog een geweer kunnen stelen bij een familielid van de gewonde rijkswachter te Hornu. Ook stalen zij voor de kliniek te Baudour een auto.

Toen Vandeputte te Thulin werd gewond, werd hij door zijn spitsbroeders in hun schuilplaats te Baudour verzorgd. De vluchtelingen poogden zelfs een ontsmettingsmiddel te bekomen in een winkel tegenover de kliniek van Baudour, maar moesten zich tevreden stellen met een parfum van 80 graden.

Lebon gaf zich niet over maar werd in een herberg aangehouden. Hij was al liftend naar Charleroi gekomen en dus niet in een taxi. Ghassoul en Lebon hebben toegegeven dat ze te Tertre een bankfiliaal wilden overvallen. Ook hebben ze te Thulin identiteitskaarten gestolen en te Hensies een auto.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 September 1976

Vandeputte aangehouden wegens moordpoging

Vandeputte, één van de drie gangsters die na hun ontsnapping uit de Leuvense gevangenis in de nacht van 22 op 23 september jl. te Thulin in een vuurgevecht met rijkswachters gewikkeld raakten, werd donderdag door rechter Pirmez aangehouden wegens moordpoging. Alfred Vandeputte is tijdens het vuurgevecht in de buik geraakt en werd tot donderdag in een ziekenhuis verzorgd. Inmiddels verblijft rijkswachter Coinne nog steeds in het ziekenhuis. Gashoul en Lebon hoorden inmiddels hun aanhouding door de raadkamer te Bergen bevestigd worden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 Oktober 1976

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube