1

Topic: Freddy Vandeputte

Alfred 'Freddy' Vandeputte was een crimineel uit de jaren '70. Hij is voor zover ik weet geen verdachte in het onderzoek naar de Bende van Nijvel maar hij heeft wel een aantal personen gekend die genoemd worden als verdachte in dit dossier.

Een tijdlijn:

  • Hij is directeur geweest van een eigen taxibedrijf in Doornik.

  • Hij werd op 6 november 1975 door het Assisenhof van Henegouwen tot levenslang veroordeeld omdat hij mededader was bij een diefstal met slagen en verwondingen die de dood tot gevolg hadden van één van zijn klanten.

  • Op 7 september 1976 ontsnapte hij uit de gevangenis van Leuven samen met drie andere gedetineerden, onder wie de beruchte Michel Ghassoul.

  • Een paar dagen later kwam het tot een schietpartij met de rijkswacht in Thulin in de buurt van Bergen.

  • Op 23 maart 1977 werd Freddy Vandeputte, zonder slag of stoot, te Doornik aangehouden.

  • Hij ontsnapte op 12 februari 1979 samen met Robert Van Oirbeek en Michel Anthemus uit de gevangenis van Namen.

  • Hij werd in 1983 gearresteerd in Togo wegens autodiefstallen en nadien uitgeleverd aan België.

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/freddy10.jpg

Freddy Vandeputte aangehouden in Togo

Gisteren liep in Brussel het bericht binnen dat in het Afrikaanse Togo de internationaal gezochte gangster Freddy Vandeputte, werd aangehouden. Vandeputte is de man die op 12 februari 1979 samen met Robert Van Oirbeeck (aangehouden en veroordeeld) en Michel Anthemus (nog steeds voortvluchtig) ontsnapte uit de gevangenis van Namen.

Freddy Vandeputte, ex-baas van een taxibedrijf in Doornik, werd op 6 november 1975 door het Assisenhof van Henegouwen tot levenslange hechtenis veroordeeld omdat hij mededader was bij een diefstal met slagen en verwondingen die de dood tot gevolg hadden van één van zijn cliënten, een toen 44-jarige cafébaas uit Doornik.

De arrestatie van Vandeputte dagtekent echter niet van vandaag. Wegens diefstal van auto’s zit immers al enkele weken een genaamde François Dalencon opgesloten in een gevangenis in Togo, maar de Togolese autoriteiten zonden toch de vingerafdrukken van de aangehoudene, die volgens zijn persoonsbewijs van Franse nationaliteit was, op naar Interpol te Parijs. Daar stelde men vast dat François Dalencon eigenlijk de Belg Freddy Vandeputte was.

Naar verluidt werd Vandeputte tot 5 maanden gevangenisstraf veroordeeld in Togo en men zegt er bij dat hij ook reeds in Ivoorkust achter slot en grendel zat wegens autodiefstal.

Nadat hij uit de gevangenis van Namen was gevlucht had Freddy Vandeputte reeds een ontsnapping op zijn actief. Op 7 september 1976 ontsnapte hij uit de gevangenis van Leuven samen met drie andere gedetineerden, onder wie de beruchte Michel Ghassoul. Nadien kwam het tot een schietpartij met de rijkswacht in Thulin in de buurt van Bergen. Op 23 maart 1977 werd Freddy Vandeputte, zonder slag of stoot, te Doornik aangehouden.

Tijdens het geruchtmakende proces van advocaat Michel Graindorge werd veel over Freddy Vandeputte en zijn ophefmakende ontsnappingen gesproken. De Brusselse advocaat was voor het Assisenhof van Henegouwen niet alleen de raadsman van Vandeputte geweest, maar na de ontsnapping uit Namen is er een en ander gebeurd dat nog niet is opgehelderd.

De vlucht uit Namen gebeurde aan boord van twee auto’s. In een van de gestolen wagens zaten Van Oirbeeck en Vandeputte, die achter het voertuig reed van Anthemus. Ze kwamen samen in een café te Waver of Overijse en van daaruit telefoneerde Freddy Vandeputte naar iemand, die Michel Cheval verwittigde en de gevluchte boeven kwam halen en ze in veiligheid bracht in Frankrijk. Ruime tijd werd gedacht dat Freddy Vandeputte op de bewuste dag naar advocaat Michel Graindorge heeft getelefoneerd, maar die heeft dit altijd ontkend.

Komt er nu ander nieuws omtrent de zaak Graindorge waarvan veel details in de openbaarheid zijn getreden? Dit is hoe dan ook zeer twijfelachtig want Freddy Vandeputte kent het klappen van de zweep en hij zal wellicht nooit onthullen naar wie hij heeft getelefoneerd op de dag van zijn ontsnapping uit Namen. En wat dit betreft kan het nog een hele tijd duren vooraleer hij door Togo aan België wordt uitgeleverd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 31 Mei 1983

Togo levert volgende week gangster Vandeputte uit

De gerechtelijke politie krijgt werk aan de winkel: de West-Afrikaanse republiek Togo levert immers een van de meest gezochte Belgische misdadigers uit, namelijk Albert “Freddy” Vandeputte. Deze ex-baas van een taxibedrijf in Doornik werd op 6 november 1975 door het Assisenhof van Henegouwen tot levenslange hechtenis veroordeeld.

Als mededader was hij betrokken bij een moord op een van zijn taxicliënten, een toen 44-jarige cafébaas uit de vijf-torenstad. Zijn uitlevering gebeurt begin volgende week.

Freddy Vandeputte, pas 35 geworden, is de kerel die op 12 februari 1979 samen met Michel Anthemus (op 15 maart aangehouden te Parijs) en Robert Van Oirbeeck (tot zware celstraf veroordeeld te Luik) ontsnapte uit de gevangenis van Namen. Meer dan vier jaar was hij spoorloos tot hij in mei van dit jaar in Lome, de hoofdstad van Togo, tegen de lamp liep. Naar verluidt was hij daar bij een autodiefstal betrokken. Toch scheelde het geen haar of Freddy Vandeputte had nog eens de politie bij de neus genomen. Hij had immers een persoonsbewijs op zak op naam van François Delançon, van Franse nationaliteit.

Het strekt de Togolese politie tot eer dat ze de identiteit van de gearresteerde natrok. Bij Interpol in St.-Cloud werden de vingerafdrukken van die François Delançon gecontroleerd en toen bleek dat de politie van Togo een grote vangst had gedaan. De man die vier jaar uit het bereik van “de arm der wet” was gebleven, zat nu veilig opgesloten. Die arrestatie werd met slaande trom kond gedaan en vond ook in België een grote weerklank.

Vuurgevecht

In Togo (2,5 miljoen inwoners) werd de Doornikse misdadiger tot enkele maanden gevangenisstraf veroordeeld, doch België vroeg onmiddellijk zijn uitlevering. Daarover werd ook gesproken tijdens het bezoek van president Eyadema van Togo die van 23 tot 26 juni in ons land verbleef.

Naast de genoemde ontsnapping uit Namen had Freddy Vandeputte er nog één op zijn actief. Op 7 september 1976 liep hij weg uit de gevangenis van Leuven samen met drie andere gedetineerden onder wie de beruchte Michel Ghassoul.

Met de rijkswacht kwam het nadien tot een fel vuurgevecht in Thulin, nabij Bergen. Meer dan een half jaar bleef Vandeputte spoorloos. Toen werd hij in Doornik bij de kraag gevat. Zonder slag of stoot gaf hij zich over, in bezit van een namaakpistool.

In het 2.000 bladzijden tellend dossier tegen de Brusselse advocaat Michel Graindorge dat in december 1979 voor de correctionele rechtbank van Brussel werd behandeld, kwam de naam van Freddy Vandeputte meer dan eens voor. Michel Graindorge was voor het Assisenhof van Henegouwen niet alleen de raadsman van Freddy Vandeputte, doch na de vlucht uit de Naamse gevangenis is een en ander gebeurd dat nog niet is opgelost.

Eens buiten de gevangenispoort vluchtten Vandeputte, Van Oirbeeck en Anthemus aan boord van twee auto’s. In een van de gestolen wagens zaten Van Oirbeek en Vandeputte, die achter het voertuig van Anthemus reed. De boven kwamen samen in een café in Waals-Brabant en van daaruit telefoneerde Vandeputte naar iemand die Michel Cheval (een betichte in het Graindorge-proces) verwittigde en de ontsnapten kwam ophalen en hen in Frankrijk een dak boven het hoofd bezorgde.

“Mr. X”

Er zijn nog veel ontbrekende schakels maar de gerechtelijke politie heeft ruimte tijd gedacht dat Freddy Vandeputte op die bewuste dag naar zijn vroegere raadsman en vriend Michel Graindorge die ook de verdediger was van de Franse topgangster François Besse, ontkende. Het raadsel van die geheimzinnige “Mr. X” is nog altijd niet opgelost. Sommige speurders gaan er van uit dat die “Mr. X” misschien een vrouw is geweest.

Onlangs nog zorgde ook François Besse voor enige opschudding toen hij verklaarde dat hij Freddy Vandeputte in Frankrijk had ontmoet en dat deze indertijd een schuiloord had gevonden in het buitenverblijf van de Brusselse advocate Odette Haas, ergens in de Dordogne. Deze medewerkster van Mr. Graindorge heeft dit echter geloochend.

De vraag is nu of Freddy Vandeputte, eens terug in België, zal capituleren bij de ondervragingen van de gerechtelijke politie.

Omdat hij in Henegouwen werd veroordeeld wordt hij begin volgende week ter beschikking gesteld van de gerechtelijke autoriteiten van Bergen. Naderhand zal Freddy Vandeputte ook door commissaris Frans Reyniers, die te Brussel de leiding heeft van de GRB (Groep Repressie Banditisme) aan de tand worden gevoeld.

Freddy Vandeputte heeft zich tot dusver nooit laten verwurmen, daarom valt het te betwijfelen of de politie haar slag zal thuis halen. Maar als commissaris Frans Reyniers diep genoeg zal graven, zal hij wellicht stoten op de onderste lagen van de “ontsnappingsketen”, die tientallen criminelen naar veilige oorden bracht …

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Juli 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube