171 (edited by the end 12-05-2013 14:05)

Re: Waver: 30 September

dim wrote:

Wil hij hiermee in een bepaalde richting wijzen?

Of omdat de buurman die naar de Fiat-garage ging om de politie te verwittigen een ex-para is. Die getuige vertelde dat de daders waarschijnlijk een militaire opleiding hadden gehad. Misschien bedoelde Dekaise privé milities en of huurlingen? Zeker als men het profiel van de daders bekijkt ze aarzelen niet om te schieten en ze schieten behoorlijk raak zie ook in Hoeilaert.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

172

Re: Waver: 30 September

Nee, serieus, veiligheidsfirma's lijken in deze verhalen niet onbelangrijk te zijn. Misschien was Dekaise hier een duidelijk signaal aan het geven. Voor de goede verstaanders?

173

Re: Waver: 30 September

dim, veiligheidsfirma's zijn zeker niet onbelangrijk in het verhaal, het is trouwens een dunne scheidingslijn tussen privé milities en veiligheidsfirma's. Het gaat me meer om het profiel van de daders, er is een heel groot verschil tussen een opleiding bij een veiligheidsfirma en de werkwijze en koelbloedigheid van de daders. De kroongetuige, buurman en vriend van Dekaise was een OAS ex-para, hij getuigde duidelijk van het militaire karakter.

Misschien is er een link met een onderzoek ter zelfde tijd naar wapenhandel met extreem-rechts in Frankrijk met linken naar de huurlingen van Denarde die in die periode in Frankrijk en Brussel verbleven. Ook is er via deze zaak een link naar lijfwachten van de Franse president. Bultot had banden met dit milieu, waarom laat men in 85 in de vuurhaard een kogel achter die naar Waver wijst? Er is ook via de drughandel een duidelijke link naar het Franse milieu.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

174

Re: Waver: 30 September

De daders waren dus met vier. Volgens het boek "De Bende, het Rapport" (waar er veel info over Waver in te vinden is) zijn er 3 daders de winkel binnen gekomen en één dader buiten. Er zijn 4 wapens gebruikt: twee 7.65, één 9mm en het jachtgeweer kaliber 10 gestolen in Dinant. De Santana was al vanaf 7u30 in de straat geparkeerd, op wat hebben ze gewacht? In de Santana is ook een Spaanse krant gevonden en er zijn ook de persoonsbeschrijvingen die in die richting wijzen. Er is de link met een wapenhandel die samen aan de 9mm geluidsdempers werkte met Dekaise in Court-Saint-Etienne.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

175

Re: Waver: 30 September

Mij gaat het dan weer niet zozeer om het profiel, maar wel over het feit dat Dekaise effectief het woord "veiligheidsfirma's" gebruikt. Misschien was dit meer dan enkel een profielbeschrijving van de modus operandi, en effectief een signaal in een bepaalde richting. Dekaise was niet zo maar een bende-slachtoffer. De kans is bestaande dat hij goed op de hoogte was van bepaalde zaken. Misschien ook over het doen en laten van bepaalde veiligheidsfirma's?

176

Re: Waver: 30 September

Ben wrote:

Je bedoelt waarschijnlijk "sorry Daniël".

Inderdaad, dus nogmaals sorry Ben. big_smile

177 (edited by the end 14-05-2013 00:36)

Re: Waver: 30 September

dim, ik schat de kans dat Dekaise een tip naar de daders geeft heel klein in zeker als rekening houd met volgende:

In het boek van Willems en Sauviller wordt verder op bladzijde 87 onder het hoofdstuk 'Sabotage' melding gemaakt van de dubieuse rol die Dekaise in het onderzoek heeft gespeeld. In het kort komt het er op neer dat hij niet gelukkig was met de wijze waarop leden van de Bijzonder Opsporingsbrigade van Waver het onderzoek naar de overval uitvoerden. Dekaise ging zich niet alleen beklagen bij het parket van Nijvel, maar ook bij Robert Beijer. Samen brachten zij een plan ten uitvoer om de Waverse BOB in diskrediet te brengen.

En:

De zevenentwintigjarige Daniel Dekaise is een bepaald soort Belgisch genie, die eerder geamuseerd dan verbaasd is, wanneer hij te weten komt dat men wapens, die door zijn handen gepasseerd zijn, heeft teruggevonden bij Jean-Marc Rouillan en Nathalie Mernigon, de historische leiders van de Franse terreurgroep Action Directe. Hij hield zich destijds vooral bezig met het vervaardigen van geluidsdempers voor korte wapens en het ontwerpen van eigenaardige buizen van het soort antitankwapens.

dim wrote:

Dekaise was niet zo maar een bende-slachtoffer. De kans is bestaande dat hij goed op de hoogte was van bepaalde zaken.

Dat is zo zeker als men bovenstaande leest, ook het aspect van antitankwapens. De klanten daarvoor, dat doet me vermoeden dat het huurlingen milieu ook klant was. Denard zat in Frankrijk in die tijd en verschillende van zijn vrienden in Brussel misschien is dit een piste?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

178

Re: Waver: 30 September

Ik zie het eerder als een subtiel signaal, enkel begrijpbaar door de betrokkenen. Misschien een soort opgestoken middenvinger? Een beetje zoals hij sprak over een marokaanse "tapette" en zo mogelijk naar Bouhouche wees.

Re: Waver: 30 September

M.b.t. het verschil tussen veiligheidsdienst en militairen:

In 1991 kwam er de Wet Tobback. Deze wet diende om de wildgroei in de bewakingssector tot halt te brengen en het ontstaan van privé milities te vermijden. De opleiding tot bewakingsagent werd gereglementeerd alsook wat ze mogen en niet mogen. Tot op heden wordt de wet regelmatig aangepast, nu recentelijk nog om de maritieme bewaking in het buitenland te regulariseren zodat Belgische scheepvaart zich kan beschermen tegen piraterij, zonder daarbij een buitenlandse firma te moeten aanspreken.

Het punt is dat voor de intrede van deze wet, elke firma verantwoordelijk was voor zijn eigen opleidingen. Het was bekend, dat sommige firma's, regelrechte bootcamps organiseerden waar de bewakingsagenten leerden omgaan met wapens, allemaal nogal militaristisch.

Er werd toen ook nogal graag voormalige militairen aangeworven omdat deze veronderstelt werden al over de juiste kennis te beschikken om een goede bewakingsagent te zijn. Dat er altijd al "groepjes" bestonden in de security wereld, van gelijkgezinden die samentroepen, is geen geheim. Het is niet ondenkbaar dat een dergelijke groep zich heeft ingelaten met criminele feiten of contacten en voor geld opdrachten heeft uitgevoerd.

Servo per Amikeco

180

Re: Waver: 30 September

Ja DeadLetterBox, dat is zeker zo. Het geldt zeker voor de aanslagen op supermarkten van '85 en sommige van de aanslagen in '83 alsook de CCC en de waardetransport overvallen. Het was een booming sector na al die aanslagen evenals de Rijkswacht is er niet slechter van geworden en de NATO kreeg zijn zin inzake de beveiligingsnormen. De vraag is of de overval in Waver ook in dit plaatje past of dat het misschien een afrekening of diefstal van gesofistikeerd materiaal is.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.