21

Re: Ford Taunus

kenza wrote:

Op het Franstalige forum is deze info ivm de Ford Taunus die in Liedekerke gezien was ook bekend.

Verwar je de Taunus niet met de Mercedes die in Liedekerke werd gezien?

Over de Ford gebruikt bij de moord op Francis Zwarts: één jaar voor de overval in Zaventem gestolen. In november 1987 teruggevonden in de buurt van UCL in Brussel.

Op het Franstalig forum vond ik ook nog informatie terug over een andere Ford Taunus. Ik vraag me wel af of het hier niet gaat over de Taunus gebruikt voor de overval in Zaventem, buiten de data komt al de rest overeen. De Ford werd gestolen tussen 23 en 26 februari 1982 op de parking van de nationale luchthaven. Het werd op 6 juni 1984 op de Avenue Marcel Thiry in Sint-Lambrechts-Woluwe (in de buurt van de UCL-campus en het Saint-Luc ziekenhuis). Toen het voertuig gevonden werd, had het in het dak een gat met een diameter van 2 cm (op dezelfde plaats waar de radio-antennes zitten bij de rijkswachtvoertuigen).

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

22

Re: Ford Taunus

Naar het schijnt zou het in Liedekerke om een Ford Taunus geweest zijn en niet om een Mercedes. Het zou eerst in de krant gestaan hebben als Ford Taunus en nadien op de een of andere manier stond er ineens Mercedes en sindsdien is het een Mercedes gebleven.

Re: Ford Taunus

Merovinger wrote:

Zowel op de parking van de Auberge des Chevaliers in Beersel op 23 december 1982 (zie deze topic) als op 9 november 1985 in Sint-Stevens-Woluwe (zie deze topic) is er sprake van een oude Ford Taunus. In Beersel werd de wagen als wit beschreven terwijl in Sint-Stevens-Woluwe hij lichtgrijs (omdat hij vuil was?) zou geweest zijn. In Aalst werd dan weer een beige Taunus gezien maar toen was het donker en was er enkel straatverlichting aan het Osbroekpark waardoor de auto mogelijks een andere kleurzweem zou kunnen gehad hebben. Gaat het hier telkens om dezelfde wagen?

Als er sprake is van een oud Taunusmodel dan vermoed ik dat het eerder om een P-model zou gaan dan om een TC model. De TC modellen trekken immers te sterk op elkaar opdat een getuige zou opmerken dat het om een oud model gaat.

Mij lijkt deze Taunus toch wel een zéér belangrijk aanknopingspunt te zijn in het Bendeverhaal. Is er eigenlijk ooit grondig onderzoek gevoerd naar de bestuurders van oude lichtgekleurde modellen van de Ford Taunus? Zo niet lijkt dit mij een prioritaire piste te zijn.

Merovinger wrote:
noorderling wrote:

Ik weet niet precies waarom u de Taunus een 'zeer belangrijk aanknopingspunt' noemt, maar het staat volgens mij niet vast dat de gespotte auto bij de Bende hoort.

Wel dat is nu precies wat moet onderzocht worden. Zie het als een mogelijk dominosteentje door het dossier eens vanuit een andere invalshoek te bekijken. Iedereen fixeert zich op de Santana, de Saab en de GTI's maar die werden allemaal gestolen. Andere wagens die vermeld zijn in de rand van het dossier, zoals de Taunus, waren mogelijks niet gestolen maar de persoonlijke wagen van één van de daders. Misschien springt er in de lijst van eigenaars van een oude lichtgekleurde Taunus wel een opvallende naam op. Een naam die al eerder in het dossier vermeld is of een nieuwe naam met interessante achtergrond. Dan heb je iets in handen om op verder te werken.

Ik hoop dat de démarche van Jean Lambrecks in het dossier Dutroux en zijn vraag tot bijkomend onderzoek naar een auto die verschillende malen gemeld werd in PV's in het dossier Dutroux, de nabestaanden van de Bendeslachtoffers zal inspireren om een gelijkaardig verzoek te richten aan onderzoeksrechter Martine Michel aangaande de meermaals door getuigen gemelde Ford Taunus in het Bendedossier.

Re: Ford Taunus

Een oude Ford Taunus werd meermaals gesignaleerd bij een aantal (bende)feiten zoals aan de Auberge in Beersel, in het Osbroekpark in Aalst en in Sint-Stevens-Woluwe. Zie » deze topic.

Zaterdagmiddag 9 november werd de BOB van Vilvoorde gewaarschuwd dat er om 14u00 en om 18u00 met zwaar kaliber werd geschoten op een stortplaats in Sint-Stevens-Woluwe. Omwonenden hadden de schutters zien wegrijden in een oude lichtgrijze Ford Taunus met een nummerplaat die begon met 'DLT' of 'DLB', en in een witte Ford Escort met rood-gele strepen opzij. Toen de rijkswachters gingen kijken, vonden ze .22 munitie en een twintigtal hulzen van het kaliber 12 Legia. Ze stelden vast dat één inslag dwars door de barak gegaan was bij de stortplaats.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Is het een toeval dat Christian Elnikoff een oude Ford Taunus bezat waarvan de nummerplaat begon met 'DDT' of DTT' en Elnikoff een snor had zoals één van de schutters in het bos van Aa en één van de personen die opgemerkt werden in het Osbroekpark in Aalst?

Hierbij een paar Taunusmodellen:

Taunus P6 (1966)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e5/MHV_Ford_Taunus_P6.jpg

Taunus 15M (1967)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/ab/Ford_Taunus-15M_1967_Front-view.JPG/1200px-Ford_Taunus-15M_1967_Front-view.JPG

Taunus 20M P7

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a3/Ford_Taunus_20M_P7_Coupe_locense_plate_ca_1972_so_one_of_the_last_ones_photo_2008.JPG
http://car-from-uk.com/ebay/carphotos/full/ebay381473.jpg

Taunus 20M (1970)

https://static.autojunk.nl/pictures/2014/1013/070439/ford-taunus-20m-v6-hardtop_08.jpg

Taunus TC1 (1974)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Ford_Taunus_1.3_TC_ca_1974_Schaffen-Diest_2013.jpg/1200px-Ford_Taunus_1.3_TC_ca_1974_Schaffen-Diest_2013.jpg

Taunus TC2 (1978)

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Ford_Taunus_1.6_TC2_ca_1978_Schaffen-Diest_2012.jpg/1200px-Ford_Taunus_1.6_TC2_ca_1978_Schaffen-Diest_2012.jpg

Re: Ford Taunus

Of het toeval is dat Elnikoff zo'n wagen had? Geen idee. Ik weet wel dat de Ford Taunus een bijzonder populaire wagen was in de jaren zeventig en tachtig, en dus veel mensen er zo een hadden. Een Taunus was haast even onopvallend als een VW Golf. smile

26

Re: Ford Taunus

Politie en rijkswacht hadden ook Taunussen. Alsook Bouhouche die een fake rijkswacht Taunus gebruikte. Het zou best wel kunnen dat Elnikoff betrokken was en het is niet omdat je wel of niet een Taunus bezat dat je geen gebruik kon maken van een Taunus en valse nummerplaten was de bende niet vreemd.

27

Re: Ford Taunus

Merovinger wrote:

Is het een toeval dat Christian Elnikoff een oude Ford Taunus bezat waarvan de nummerplaat begon met 'DDT' of DTT'.

Als er een zekere systematiek werd gevolgd bij het uitreiken van nummerplaten (zoals nu het geval is), dan kan ik zeggen dat DJT begin 1979 werd uitgereikt (ik zal het voor de zekerheid morgen nog eens checken). DDT zou impliceren dat die auto ouder is dan 1979, DTT jonger.

Re: Ford Taunus

Volgens onderstaand document (van de hand van François Raes?) zou Papadopoulos Stergias (?) gereden hebben met een Ford Taunus model TC 1600 en nummerplaat (?) WP-595. De kleur is niet vermeld. Wanneer precies hij met een Taunus reed is hier niet meteen duidelijk. Het document spreekt over inlichtingen van de staatsveiligheid uit 1979.

https://i11.servimg.com/u/f11/15/00/61/71/ku410.jpg

Re: Ford Taunus

Ben wrote:

Over de Taunus van Bouhouche en Beijer haal ik nog het volgende uit het eerste boek van Guy Bouten. Aan het woord is François Raes:

"Zie je dat hoekhuis met die appartementen? Daar woonde Bob Beijer. Beneden is er een garage. De conciërge vertelde me eens dat hij Beijer betrapte toen die een rood lint aan het plakken was op een witte Taunus-bestelwagen. Een valse rijkswachtpatrouille in een identiek voertuig heeft een geldtransport in Zaventem op de tarmac overvallen en de chauffeur Zwarts vermoord. (...) Wat moest hij met zo'n voertuig? Hij werkte toch bij de BOB, in burger."

Beijer habitait, à l'époque des faits [verdwijning van Zwarts], chez son beau-père, dans un immeuble à appartements multiples à Evere, Square P. Hauwaers 57.

Le concièrge de l'immeuble, a déclaré le 12 juin 1990 à la BSR, cellule 'Mendez', qu'en 1982, Beijer avait entreposé dans un box de garage une voiture Ford Taunus de couleur blanche, sur laquelle celui-ci aurait effectué des travaux.

Il n'existe aucune trace d'immatriculation d'un tel véhicule au nom de Beijer ou de ses proches.

Bron: Akte van inbeschuldiging proces Beijer | Pierre Morlet | 24 mei 1994

30

Re: Ford Taunus

kenza wrote:

Deze info over de Ford Taunus heeft ooit in de krant gestaan en als ik mij niet vergis dan is het terug te vinden op het forum. Deze info is ook bekend bij de CWB. Dat er sluipschutters op het dak van de Delhaize lagen, was in die periode geen uitzondering. Juist toevallig in Aalst niet.

Op het Franstalige forum is deze info ivm de Ford Taunus die in Liedekerke gezien was ook bekend.

Ik moet dat bevestigen wegens met eigen ogen gezien.