Topic: Staatsveiligheid houdt Wetstraat in de gaten

De Staatsveiligheid gaat na of en wanneer politici contact hebben met organisaties zoals Scientology. In een confidentieel rapport worden tientallen namen geciteerd.

Alain Winants, de administrateur-generaal van de Staatsveiligheid, stuurde een tiental dagen geleden een confidentieel rapport naar de hoogste overheden van het land. Om het vertrouwelijke karakter van de tekst te benadrukken wordt opgemerkt dat het document achter slot en grendel moet worden bewaard.

Aanleiding voor het document 'Fenomeenanalyse van niet-staatsgestuurde inmengingsactiviteiten' is de handel en wandel van organisaties als Scientology, Sahaja Yoga en de Moslimbroederschap. Die organisaties "viseren doelbewust bepaalde instellingen en proberen politici in hun beslissingen te beïnvloeden".

Uit het document blijkt dat de Staatsveiligheid blijkbaar al jaren politici screent en nagaat of en wanneer ze contact hebben met die organisaties. "Elke organisatie heeft het recht om te lobbyen", staat in het rapport. "Maar wanneer politici gecontacteerd worden om beslissingsprocessen te beïnvloeden, wetten aan te passen of invloed uit te oefenen wordt de grijze zone van lobbying overschreden. Dan kan er sprake zijn van inmenging."

Nieuws » Staatsveiligheid houdt Wetstraat in de gaten

Andere artikels » Staatsveiligheid dient klacht in na lekken geheim rapport | N-VA: "Welke criteria hanteert Staatsveiligheid om parlementsleden te bespioneren?" | Turtelboom vraagt audit van Staatsveiligheid

Re: Staatsveiligheid houdt Wetstraat in de gaten

Storm in een glas water. Persoonlijk vind ik dat echt niet zo dramatisch. Trouwens, vergeleken met onze buren zoals de UK of Frankrijk, zijn de activiteiten van onze VSSE nog redelijk kleinschalig en braaf.

Servo per Amikeco

3

Re: Staatsveiligheid houdt Wetstraat in de gaten

Interessant is wel dat de naam van Demol ook gevallen is.

Re: Staatsveiligheid houdt Wetstraat in de gaten

Het is hun plicht om te zorgen dat de nationale veiligheid van België gegarandeerd blijft, dus is het vanzelfsprekend dat ze ook de hoogste overheden gaan controleren.