181 (edited by CleverTrevor 30-03-2013 18:56)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Merovinger wrote:

De enige voorlopige conclusie die we nu kunnen maken is dat ze in Jumet ofwel heel belangrijke elementen hebben gevonden of in handen hebben gekregen die naar de oplossing kunnen leiden, ofwel de bal volledig mis slaan wat dan een echte catastrofe voor het onderzoek zou betekenen.

De jongste ontwikkeling doet helaas het tweede vermoeden. De onderzoekers van het NICC hoeven helemaal geen klungels zijn. Als de speurders hen de verkeerde of onvolledige informatie hebben gegeven voordat het onderzoek startte, dan heeft dat het onderzoeksresultaat van het NICC in een bepaalde richting geduwd.

Over manipulatie gesproken. Ik heb sterk de indruk dat de huidige onderzoekscel veel sterker manipuleert dan alle onderzoekers hiervoor. Het lijkt alsof ze hevige last hebben van tunnelvisie: mevrouw Michel lijkt vooral bezig met het zoeken naar bewijzen voor de theorie van Guy Bouten. Nobel, alleen wat als die bewijzen er niet zijn.

182 (edited by Merovinger 31-03-2013 00:02)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Ben wrote:

Wat een geklungel: Les pièces à conviction trouvées dans le canal se trouvaient en effet dans des sacs hermétiquement fermés et cette précision n'aurait pas été fournie à l'INCC.

Lees hier het hele artikel » Pas de manipulation mais une méconnaissance du dossier

Ik denk dat, zoals we altijd op dit forum gedaan hebben, we kritisch moeten blijven met wat de media ons soms voorschotelt. Al meermaals heb ik gezegd dat ikzelf professioneel (in een totaal andere sector) meerdere malen ben geconfronteerd geweest met artikels van journalisten die gewoon het omgekeerde zeggen dan dat wij zelf in een persbericht hadden geschreven. Vele journalisten nemen de tijd niet meer om hun meestal enige bron en éénzijdige info te checken. Het artikel is deze ochtend verschenen in de krant La Dernière Heure en ondertussen, zowel in Vlaanderen als in Wallonië, zowat door alle andere media klakkeloos (en blijkbaar zonder check) overgenomen. Ze houden het gewoon op 'volgens de krant X ...'.

De eerste vraag die ik mij echter bij een dergelijk artikel stel is hoe de journalist zou kunnen weten dat de zakken hermetisch waren afgesloten in 1985? Was hij er misschien in 1985 bij toen de daders de zakken in het water gesmeten hebben? Of was hij aanwezig toen de zakken in 1986 boven water werden gehaald? Heeft hij de PV's kunnen inkijken over de getuigenissen uit 1985? Van wie zou hij dan deze PV's hebben gekregen? Hierover zegt Dupont niets. Hij stelt alleen formeel en expliciet dat de zakken hermetisch afgesloten waren en daardoor het recente rapport van het NICC in de vuilbak kan gekieperd worden. Bovendien spreekt hij over slechte dossierkennis (dus toch een PV?) bij de huidige speurders. Eigenaardig.

Iedere wetenschapper die iets moet onderzoeken begint altijd met na te gaan wat de oorspronkelijke omstandigheden waren over de zaak die hij moet onderzoeken. Ik kan mij absoluut niet voorstellen dat bij dit onderzoek niet dezelfde omstandigheden zouden zijn nagebootst als toen de voorwerpen gevonden werden.

Een laatste vaststelling is dat toen Jumet zelf met het rapport van het NICC naar buiten is gekomen er in Vlaanderen amper iets over is geschreven. Vorig weekend schreef  de Standaard over een clash tussen oude en nieuwe speurders. En nu wordt plots het artikel van Dupont overal maar overgenomen. We mogen dus niet uitsluiten dat de pers op haar beurt de publieke opinie en burgerlijke partijen  manipuleert. Zijn de 'duistere krachten' weer wakker geworden?

Ik hou het voorlopig (tot een persconferentie of officieel bericht van de onderzoeksrechter) op geklungel van journalisten.

183 (edited by René De Witte 30-03-2013 21:26)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Geklungel van de journalisten? Wie kent het dossier nog een beetje? Dupont, ja. Maar wie is Dupont, hé?

184 (edited by Merovinger 31-03-2013 00:06)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Uit het verslag van de Eerste Bendecommissie:

De beweringen van de heer Reyniers als zouden de in Ronquières gevonden wapens ondeskundig behandeld zijn wordt door getuige (noot van Merovinger: Troch) weerlegd: de wapens mochten gedroogd worden aangezien roest en modder het vinden van vingerafdrukken toch onmogelijk maakte; daarover werd overleg gepleegd met de laboratoria van de gerechtelijke politie.

En uit het dagverslag van René Haquin van 10 maart 1989:

Reprise des auditions, mercredi, à la commission parlementaire d'enquête sur le banditisme et le terrorisme avec les gens de Termonde, le juge d'instruction F. Troch et le substitut W. Acke (...) En outre, c'est bien en relisant les procès-verbaux de Nivelles qu'un des enquêteurs du groupe Delta de Termonde apprit qu'on avait vu jeter des sacs dans le plan d'eau de Ronquières, après la tuerie d'Alost en 1985 et que Nivelles s'était borné à n'y faire plonger qu'un seul homme pendant deux heures, sans résultat. Sur base d'informations venant de la bande De Staerke au sujet d'armes dans le canal, Termonde utilisa en novembre 1986 des techniques de plongée allemandes permettant un ratissage large et retrouva ainsi les armes et d'autres objets provenant des tueurs.

"Les pièces d'armement reliaient indubitablement toutes les affaires dites du Brabant. Le commissaire Reyniers vous a dit que nous avions laissé sécher les armes et ainsi perdu l'occasion de relever d'éventuelles empreintes. M. Reyniers sait tout après mais jamais avant. Ces armes étaient restées un an dans l'eau, elles étaient rouillées et pleines de boue. On nous avait dit que les empreintes pouvaient être relevées sur des armes encore mouillées, mais pas sur des armes rouillées. Je n'aime pas la façon qu'a M. Reyniers d'avancer des choses. Il a profité de cela pour se décomplexer devant votre commission parlementaire. Ce n'est pas correct. A propos de ces armes, mon impression est qu'on les a sciemment rassemblées, qu'on a sciemment mis dans le même sac le morceau de gilet pare-balles de Tamise et le baby-coffre de la tuerie d'Alost. Il est possible qu'on ait jeté tout cela pour qu'on le trouve, mais ce n'est pas certain puisque sans la relecture des P.-V. de Nivelles, elles y seraient sans doute encore..." (dixit Troch)

Dus zo hermetisch zullen de zakken wel niet geweest zijn. Kijk ook naar de foto's van de kogelwerende vesten. Op de bovenste foto lijken de vesten zwart (nat door het kanaalwater?) terwijl ze op de tweede foto groen (en droog?) zijn. Idem voor de geldkoffer van Aalst.

185

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Merovinger, volledig juist. Eén iets kunnen we zeggen het dossier beroerd nog steeds veel op verschillende niveau's. De perslekken en de timming plus de verkeerde informatie roepen toch vragen op. Het artikel van de slachter van Bergen kwam ook op een goed moment begin vorig jaar om de roofdieren piste nog eens goed in de verf te zetten. Heeft de getuigenis van Nijvel van toen (Beijer?) misschien er iets mee te maken? Hopelijk zijn de speurders goed bezig.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

In de veronderstelling dat er een tipgever in het spel zou zitten is het is niet ondenkbaar dat deze tipgever nu verkeerde info de wereld in stuurt omdat het te warm wordt onder zijn voeten. En een journalist moet zijn bronnen niet vrijgeven. Ik weet het op den duur ook niet meer hoor wat ik van heel deze zaak moet denken. Hopelijk krijgen we er ooit het antwoord op. Ondertussen probeer ik enkel maar logisch na te denken en de feiten objectief te bekijken.

187 (edited by the end 01-04-2013 07:14)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Merovinger wrote:

Amper 1.5 km daarvandaan, langs de oever van het kanaal Brussel-Charleroi heeft een getuige, zo wordt diezelfde dag in het proces verbaal vastgelegd, mannen zakken in het water zien gooien. Het is een bizarre getuigenis. Het PV draagt nummer 2420, farde 38 van het onderzoek. De kerels die de zakken dumpten, zo verklaart de getuige, kwamen ter plekke met een Golf GTI en een helderkleurige Mercedes. Verder verklaart de man: 'Bij herhaling heb ik twee wagens opgemerkt dicht in de buurt van het ponton van Ronquières. Het ging om een Renault 30 of een Passat van witte kleur, en een Golf GTI, eerst metaalgrijs, daarna groen. Het is deze laatste die men heeft teruggevonden in het bos van La Houssière. In deze wagens zaten meestal enkel bestuurders. In zeldzame gevallen zat er een passagier op de achterbank van de Golf.


Het zou dus op deze "bizarre" getuigenis moeten zijn dat er een tweede keer gedoken is door de Delta-cel waarbij de hierboven aangehaalde specialisten melden dat die getuigenis te licht weegt om dit te verantwoorden. De getuigenis kadert in de gevonden sporen die bewust nagelaten juist voor en na de aanslag in Aalst door de daders, de nagelaten spullen plus het beruchte telefoontje naar de radio verwijzen naar Bultot en De Staerke.

Tevens word geheimzinnig gedaan over de handtekening van de zakken maar in het algemeen is er geheimzinnigheid over de handtekening van de Bende van Nijvel met de gebruikte munitie bijvoorbeeld wie gebruikt nu expliciet zeldzame munitie en dropt die dan nog in zakken, het moest blijkbaar Delta-cel zijn die handtekening in de zakken in ontvangst kreeg, en waar de speurders nu blijkbaar over struikelen. En wat is de rol van Nijvel hierin? In de rand kan me zich ook afvragen waarom fabrikeert met een dossier tegen De Staerke en is er nooit een aanklacht tegen Bultot geweest i.v.m. de Bende, en wat met de staatsveiligheid en Bultot?

Nu de volgende vragen stel ik me daarbij is de bovenstaande PV echt te licht gezien alle gevonden stukken en het bos en ook op de oever? Of zijn er nog andere indicaties dat er inmenging of manipulatie is? En hoe is die PV tot stand gekomen? Want is de datum van de 2de PV dan ook niet verdacht 12/11/1986, zes dagen na de 2de duik?

En wat met de inhoud van de zakken weten wij en de media wel alles? Blijkbaar niet want anders zou die commotie er wel niet zijn en wat kan het zijn dat de Delta cel zo in opspraak brengt? Misschien (en hier laat ik de fantasie gaan) stukken die naar de speurders wijzen, of bewijsstukken die verloren gegaan zijn uit een andere zaak die opeens ook in de zakken komen? En wat met het vacuüm van de zakken alsook het DNA en eventuele vingerafdrukken zat er iets in die anders verpakt was?

Troch zei jaren geleden al: "ik wenste dat de we de zakken nooit hadden gevonden". Voor hem was er toen al iets duidelijk. Tevens het onwettig en schandalig overhevelen van het onderzoek van Dendermonde naar Charleroi, of wat er met de BOB van Waver gebeurd is alsook het opdoeken van het B2c bij de staatsveiligheid, om maar een paar voorbeelden te geven van de waanzin en macht die rond het Bende van Nijvel-dossier hangen. Het WNP, Mendez en de VDB dossiers mochten absoluut bij elkaar komen, hopelijk slagen ze er nu in.

Het is duidelijk dat er een spoor was en is dat niet gevolgd mag worden na jaren is er een nieuwe ploeg die onderzoeksdaden opnieuw over doet en er komt beweging in het mammoet dossier, dat is het minste wat men kan zeggen.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

188 (edited by the end 01-04-2013 09:13)

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Zat er misschien iets van staatsbelang of een link naar een ander zaak in die zakken? We kunnen de handtekening misschien ook zo interpreteren:

De papiersnippers die verwijzen naar Bultot van die wapenles die gevonden zijn in het bos van Houssière verwijzen in feite ook naar de staatsveiligheid. De papiersnippers verwijzen naar Bultot die les geeft aan leden van de staatsveiligheid onder andere over schiettechnieken en kevlar. Een van de aanwezigen op die les was D. Delsaut, het wapen die dag gebruikt is in die les kwam van D. Delsaut. Nu in de mysterieuze Golf in het bos van Houssiere is Kevlar gevonden in de deuren die dan ook weer verwijst naar de staatsveiligheid en Bultot. Daags voor Aalst belt Bultot trouwens naar D. Delsaut voor een machinegeweer, en vertelt dat hij de daders kent? De dag van de aanslag in Aalst laten personen sporen na die verwijzen naar het gesprek van daags voordien tussen Bultot en D. Delsaut!

Maar ook naar de schietles die Bultot gegeven geeft aan leden van bepaalde diensten en de staatsveiligheid. Tevens is er de 14/11/1985 die huiszoeking bij Bultot waar een van de mannen van de staatsveiligheid uiteindelijk een wapen trekt om er met de aktetas van Bultot vandoor te gaan in een andere zaak wel te verstaan. Met de actie van Aalst en de gevonden sporen word de staatsveiligheid toch ook wel in de kijk gezet door de Bende van Nijvel, tevens met andere acties zoals de Duitse geheime prototypes die bij de Dyane gestolen zijn als de geheime Nederlandse kogelvrije vesten in Temse of de gestolen geheime NAVO-telexen door WNP is dit ook zo.

Als je ziet dat er op hoog niveau aan manipulatie gedaan word kan het bijna niet anders dan dat er op verschillende vlakken staatsbelang en zelfs internationaal belang in het spel is. Men moet het eens voorstellen welke rel het zal geweest zijn bijvoorbeeld met de H&K die gestolen zijn bij de SIE. Ga het maar eens gaan uitleggen aan de Duitsers dat je hun laatste nieuwe geheime speeltjes uit de zwaarst bewaakte kazerne laten stelen hebt door terroristen! en een paar jaar later nog eens, dat een van de H&K misschien in Aalst gebruikt is! Wat een paniek zal dat geweest zijn! Dus zit er iets in de zakken die de staatsveiligheid in opspraak brengt? Zie huiszoeking bij Bultot met SE in een andere zaak. En wie was het weer die de SE en Albert Raes in opspraak wilden brengen en contacten hadden binnen de rijkswacht en SE?

Ben wrote:

Forumlid Boemerang geeft een mooi overzicht van de inhoud van zakken die gevonden zijn in Ronquières, maar volgens het verslag van de Tweede Bendecommissie mankeert er nog een item:

De speurders vragen zich ook af of een in Ronquières teruggevonden sleutel niet zou passen op het bureau van Martial Lekeu in de rijkswachtkazerne te Vaux-sur-Sûre (77).


Van een Sleutel gesproken! Een doordenkertje: sleutel, huizen, straat!

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

Uit het artikel van De Morgen van maart 2008:

Als de rol van Elisabeth Bové de Staatsveiligheid ergens kon beroeren, dan enkel omdat op 1 april 1986 in haar huis een huiszoeking plaatsvond waarbij de BOB op zoek ging naar verboden wapens en alle kasten opende. In paniek belde Bové de Sureté. Serge C. sprong meteen in zijn wagen, zwaaide wat met zijn badge en kreeg de agenten zo ver dat ze hem een koffertje vol documenten lieten meenemen.

Antoine D.: "Het betrof verslagen van vergaderingen van Ligne Rouge en ledenlijsten. Ik heb de valies meegenomen. 's Anderdaags heb ik op de Staatsveiligheid een gesprek gehad met mevrouw Bové en duidelijk gesteld dat wat gebeurd was, het zelf bijhouden van die documentatie, tegen alle deontologische regels was, en dat dit niet meer mocht gebeuren."
Serge C.: "Dit had enkel tot doel onze infiltrant niet te verbranden."

Elisabeth Bové was de vrouw van Antoine Delsaut met wie Bultot op 8 november 1985 zou gebeld hebben met de vraag om hem een machinegeweer te geven. Bové was een informante van de staatsveiligheid. Of er effectief wapens zijn gevonden en inbeslaggenomen wordt niets vermeld.

190

Re: Zoekactie Ronquières: 1985-1986

En wat is de link met Ronquières?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube