1 (edited by Renne 02-01-2008 22:17)

Topic: Operatie Warenhuizen

Operatie Warenhuizen

Begin februari 1988 doet de onderzoeksgroep rond adjudant Goffinon een eigenaardige ontdekking. Men vind een geheimzinnige tunnel onder een afgedankte brouwerij aan de Washuisstraat in Brussel. De tunnel is gegraven nadat de brouwerij al jaren buiten gebruik was en is rechtstreeks verbonden met de ondergrondse bedding van de Zenne. In de periode toen Bouhouche contact had met VDB en Moureaux werden een aantal medestanders van Bouhouche en rijkswachters in uniform bij het brouwerijcomplex gezien. De tunnel zou in dezelfde periode gegraven zijn. Christian Amory word door Goffinon aan de tand gevoeld.

Die pakt uit met een verhaal waar enkel Clint Eastwood en Charles Bronson nog ontbreken. De tunnel was een uitloper van een plan van Bouhouche in 1979. Toen Bouhouche nog bij de BOB werkte samen met Amory en Beijer, had hij zich een aantal manschappen rond hem verzameld om warenhuizen op grote schaal af te persen. Ook Chang Wai Ling maakte deel uit van deze groep. Bouhouche had een systeem uitgewerkt waardoor hij de ligging van de gasleidingen kan detecteren, in en rond de vestigingen van de warenhuisketen GB-INNO-BM.

Met zijn bende wilde hij explosieven, verpakt in conservenblikken, vlakbij die gasleidingen tot ontploffing brengen. Met de combinaties van verschillende explosies en felle branden wilde hij het geschikte psychologische klimaat creëren om de directie van de warenhuisketen gigantische bedragen af te persen. Uit verder onderzoek bleek dat de bende alvast begonnen was met de voorbereidingen. Er werden lijsten gemaakt van doelwitten en namen en adressen van leden van de raad van bestuur van GB-INNO-BM. Bouhouche, Beijer en Chang stalen explosieven uit een steengroeve in Lives en Beijer schafte zich ontstekingsmechanisme aan. De voorbereidende vergaderingen voor de terreur campagne hadden plaats in Hotel Le Toucan in Nijvel.

Na een eerste bommencampgne wilde Bouhouche de warenhuizen geld afpersen door te dreigen met nieuwe aanslagen. Het geld zou bij de ingang van de brouwerij overhandigd moeten worden. Via de tunnel waarvan de ingang zich degelijk gecamoufleerd onder een lift koker bevond, konden de gangsters met behulp van een Zodiac-bootje, dat ze gestolen hadden in Knokke, via de Zenne ongezien wegkomen. Aan het einde van de onderaardse vluchtroute zou een limousine met een Corps Diplomatique nummerplaat hen opwachten.

Of Bouhouche andere warenhuisketens wou afpersen is onduidelijk, wel is zeker dat hij na de overvallen van de bende van nijvel in Overijse en Eigenbrakel, door Amory de rijkswachtplannen ter beveiliging van de Delhaize vestigingen liet overhandigen. Amory had toegang tot de hoogst vertrouwelijk informatie omdat hij door de generale staf was aangesteld om mee te werken aan het uitwerken van een speciaal veiligheidsdispositief voor de door de Bende geviseerde warenhuizen in Waals Brabant. Het hele plan werd hoedanook vroegtijdig gestaakt door de aanhouding van Bouhouche.

Daders » Bouhouche & Beijer

2

Re: Operatie Warenhuizen

De afgedankte brouwerij aan de Washuisstraat in Brussel zou door Mendez gehuurd zijn onder een valse naam. Speurders groeven in de tuin van Mendez grote hoeveelheden explosieven op. Ook de naam van Bultot duikt op in dit verhaal, hij zou met Bouhouche en Mendez gaan eten zijn om zo samen hun plannen hierover te bespreken.

Maar meer vraagt men zich af waarom de naam van Mendez in dit verhaal opduikt? Bouhouche zou de opdracht gekregen hebben van de WNP-leiding om Mendez te rekruteren en dat de rol van Mendez in de brouwerij affaire een soort onderdeel vormde van het toelatingsexamen dat Mendez moest afleggen. Mendez zou ook WNP subsidiëren,volgens Bouhouche. Hij had al een 83.000 bfr gestort.

3

Re: Operatie Warenhuizen

De bende rond Bouhouche was dus een strak georganiseerde militaristische organisatie. Wie zich niet aan de orders hield of verraad pleegde riskeerde zijn vel. Uit PV 21467 van de gerechtelijke politie van Charleroi blijkt bijvoorbeeld dat een anonieme chinees instond voor de liquidatie van dissidente bendeleden. Ook staat in hetzelfde PV dat Bouhouche, Beijer en Amory plannen maakten om gerechtelijk wapenexpert Dery te vermoorden. Dery een deskundige die in vrijwel alle Bende van Nijvel dossiers verantwoordelijk is voor een aantal ballistische expertises.

4

Re: Operatie Warenhuizen

Renne wrote:

Het hele plan werd hoedanook vroegtijdig gestaakt door de aanhouding van Bouhouche.

Hoe weten we dat zo zeker. Hij was al in 1979 begonnen met het uitwerken van het plan. Misschien ging het plan zoals Amory het vertelde niet door, maar was de Bende van Nijvel een andere versie van het plan. De bende rond Bouhouche wou de aanslagen opsplitsen, een eerste golf van terreur voor het gunstige klimaat en (indien nodig) een tweede golf om te bewijzen dat het menens was. Klinkt het bekend?

Het zou natuurlijk kunnen dat bepaalde personen uit het milieu rond Bultot of uit het WNP hadden gehoord over het plan van Bouhouche en co en er een eigen variant van maakten.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Operatie Warenhuizen

Met het hele plan bedoelen ze het plan van de tunnel onder de brouwerij, maar hij en zijn bende zullen wel met meerdere plannen bezig geweest zijn. Als je ziet wat hij van plan was en hoe hij het wou doen. De wapenroof uit de kazerne van Group Diane is daar ook  een mooi voorbeeld van. De roof op Zaventem ook met Zwarts. De illegale wapenhandel waar hij Mendez mee hielp. De moord op Mendez: misschien heeft Bouhouche het niet gedaan maar misschien weet hij wel wie hem vermoord heeft.Maar dat is en blijft een vraagteken. Bouhouche zag het groot maar alles wat hij deed was realiseerbaar, de politiediensten schrikten hem niet af. Waarom? Hij kende er zijn mensen en hij kende hun zwakke plekken.

En eigenlijk kunnen zulke operaties alleen lukken als je goed ingelicht en goed voorbereid bent en als je hulp krijgt van mensen binnen het rijkswachtmilieu. En als je de overvallen er bij neemt moet je ook een goed georganiseerde militaire groep hebben,en de personen rond Bouhouche waren zo. En ik denk als Bouhouche met de bende van Nijvel te maken had, was hij misschien een soort van organisator die in dienst van bv. de staatsveiligheid werkte.

6

Re: Operatie Warenhuizen

Begin 1988, de met de ontdekking van de boxen en flats en de bekentenissen van Christian Amory over de Operatie Warenhuizen, hadden de speurders van Charleroi en Dendermonde zekerheid over twee dingen. Om te beginnen wisten ze dat Madani Bouhouche plannen had uitgewerkt om warenhuizen af te persen en deze grotendeels had gerealiseerd, en dat hij de infrastructuur had uitgebouwd die daarvoor nuttig was.

Aan de andere kant kregen supermarkten in diezelfde periode te maken met een serie moorddadige overvallen waarvoor een dergelijke infrastructuur nodig was. Maar bij die overvallen waren de verdachten beroepscriminelen, en niet Bouhouche, die de racket had gepland met explosieven.

Kon het dat Bouhouche zijn racketplannen waarin hij zo zwaar had geïnvesteerd, had aangepast, zoals Amory dacht? Dat hij, in plaats van de supermarkten onder druk te zetten met bommen in blikgroenten, er gewelddadige gangsters op af had gestuurd? Amory ging daar in zijn bekentenis van uit.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Daarnaast heb je nog twee lijken die gelinkt kunnen worden aan dit plan. De afgedankte brouwerij aan de Washuisstraat in Brussel zou door Juan Mendez gehuurd zijn onder een valse naam. En dan heb je nog de getuigenis van François Enteryckx. Daaruit bleek dat een rijkswachter, namelijk Madani Bouhouche, de draaischijf van de Bende van Nijvel was. Hij zou wapens uitdelen, 500.000 frank per operatie uitbetalen aan iedere deelnemer en de operaties zouden besteld zijn door Amerikanen met als doel de Delhaizeketen te destabiliseren.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Operatie Warenhuizen

Men heeft het bij deze piste altijd over Delhaize maar men rept dan meestal met geen woord over de Colruyts in Halle en Nijvel.

Re: Operatie Warenhuizen

Ben wrote:

Kon het dat Bouhouche zijn racketplannen waarin hij zo zwaar had geïnvesteerd, had aangepast, zoals Amory dacht? Dat hij, in plaats van de supermarkten onder druk te zetten met bommen in blikgroenten, er gewelddadige gangsters op af had gestuurd? Amory ging daar in zijn bekentenis van uit.

Aanpassen van de plannen is heel goed mogelijk. Ik vind het simpeler om supermarkten te overvallen en te doden dan te werken met bommen in blikgroenten. Gif in blikgroenten daarentegen is makkelijker. Ik vind dit een serieuze piste. Er zijn echter drie dingen die ze onwaarschijnlijk maakt:

  • De daden van de Bende die er niet mee stroken zoals Maubeuge

  • Het feit dat het om zoveel overvallen op Delhaize ging terwijl je het in feite in drie keer kan: een keer zonder doden ter waarschuwing, een keer met doden om te bewijzen dat het serieus is, nog een keer met doden als er niet betaald wordt. Maar zolang, zoveel, soms te kort op elkaar?

  • Het feit dat Delhaize dertig jaar later niets over een afpersing communiceert. Dat Delhaize zelfs niets aan de politie zegt want waarom zoekt men anders in alle richtingen en niet naar afpersers alleen?

9

Re: Operatie Warenhuizen

dim wrote:

Men heeft het bij deze piste altijd over Delhaize maar men rept dan meestal met geen woord over de Colruyts in Halle en Nijvel.

Omdat je er - volgens mij - bij deze piste van moet uitgaan dat ze enkel betrekking heeft op de feiten in 1985.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

10

Re: Operatie Warenhuizen

Maar dat waren er dan maar drie? Echt "statistisch significant" is dat toch niet, dit lijkt me onder de noemer van de wet van kleine getallen te vallen?