1

Topic: Forrest krijgt ereteken van koning

Omstreden mijnmagnaat Georges Forrest krijgt ereteken van koning

Vandaag is er een lijst met nieuwe adellijke gunsten en eretekens verschenen in het Staatsblad. Op die lijst staan onder meer de omstreden Belgisch-Congolese mijnmagnaat Georges Forrest, kinderpsychiater Peter Adriaenssens en ontwerper Axel Enthove. Dat schrijft de krant Het Laatste Nieuws. Baron Paul Buysse, die in mei afscheid neemt van zijn voorzitterschap bij Bekaert, en zijn afstammelingen mogen zich voortaan graaf noemen.

Ook Jan Raes, directeur van het Amsterdamse Concertgebouworkest, en Johan Swinnen, ambassadeur in Rwanda ten tijde van de genocide, worden baron, net als de ondernemers Jean De Cloedt (ceo van Burco), Guy Hufkens (voorzitter van onder meer Chocolaterie Daskalides) en Marc du Bois, ceo van Spadel. Ridder Ernest de Laminne De Bex mag zich ook baron noemen, net als gewezen decaan van de Luikse rechtsfaculteit Georges de Leval en informaticaexpert Jean Charlent.

Herman Daems, voorzitter van BNP Paribas Fortis, wordt baron, net als Serge Brammertz, procureur bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag, en gewezen Electrabel-baas Jean-Pierre Hansen. Journaliste Jennie Vanlerberghe, die de Belgische tak van 'Moeders voor Vrede' oprichtte, wordt barones. Ook Corinne Hubinot, diensthoofd verloskunde aan de Brusselse ziekenhuizen Saint-Luc en Marie-Claire Léonard, Franstalige pionier in de integratiesector, worden barones.

Er worden ook negentien eretekens uitgedeeld. Op dat lijstje staan onder andere mijnmagnaat Georges Forrest en ontwerper Axel Enthoven, die Grootofficier in de Kroonorde worden. Kinderpsychiater Peter Adriaenssens wordt Commandeur in de Leopoldsorde, net als zijn KU Leuven-collega en geneticaprofessor Jean-Jacques Cassiman.

Verder zijn er nog eretekens voor: Naima Charkaoui (directeur van het Minderhedenforum), Baki Topal (Oncoloog aan de KU Leuven), Najat Arbib (magistrate), Hafida Bachir (voorzitter "vie féminine") en Laurence van Ypersele de Strihou (historica aan de UCL). Zij worden commandeur in de Kroonorde. Haid Aït Abederahim (topman aan het SCK in Mol), Felice Dassetto (godsdienstsocioloog), Nordin Maloujahmoum (eerste voorzitter van de moslimexecutieve) en klimatoloog Jean-Pascal Van Ypersele de Strihou worden grootofficier in de Kroonorde. André de Halleux (oprichter en vennoot van Petercam), Jan Lerut (buikchirurg) en kinderpsychiater Philippe Van Meerbeeck worden commandeur in de Leopoldsorde.

De uitreiking van een aantal eretekens kadert in de vijftigste verjaardag van de migratieakkoorden en de officiële erkenning van de Islamitische eredienst in België.

Bron » www.hln.be

Proper. De Congo-connectie blijft tot op vandaag een hoeksteen van de Belgische bovenwereld.