Philippe Moureaux (Etterbeek, 12 april 1939) is een Belgisch politicus. Hij is historicus aan de Université Libre de Bruxelles, minister van staat, senator, ex-burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek en gewezen voorzitter van de Brusselse Parti Socialiste.

Tussen 1980 en 1993 was hij bijna onafgebroken minister en vicepremier in de verschillende regeringen die België rijk is. Zo was hij Minister van Binnenlandse Zaken in 1980, Minister van Nationale Opvoeding in 1980-1981, Minister van Justitie ook in 1980-1981, Minister-President van de Franse Gemeenschap van 1981 tot 1985, en in 1988. Van 1988 tot 1992 was Philippe Moureaux Vice-Eerste Minister en Minister van Institutionele Hervormingen. Minister van Sociale Zaken werd hij in de periode 1992-1993.

In 1981 wordt de door hem als Minister van Justitie ingediende en soms naar hem genoemde antiracismewet gestemd. In 2004 is hij als senator medeauteur van het wetsontwerp tot toekenning van het actief kiesrecht bij de gemeenteraadsverkiezingen aan vreemdelingen. In 1995 werd Philippe Moureaux benoemd tot minister van staat.

Philippe Moureaux is de zoon van de liberale minister Charles Moureaux. Zijn broer is politicus Serge Moureaux. Philippe Moureaux is gescheiden van voormalig minister Françoise Dupuis en is de vader van Catherine Moureaux, arts en ook gemeenteraadslid in Schaarbeek, Isabelle Moureaux (arts), en Claire Moureaux. In juni 2010 hertrouwde hij in alle discretie met zijn levensgezellin Latifa Benaicha.

Bron » Wikipedia

Beijer zou ooit de dochter van Hage Maroun hebben benaderd. Hij bood haar 500.000 fr om Moureaux een pakketje te bezorgen. Een pakketje wat? Heroïne? Was het de opzet om Moureaux in diskrediet te brengen? Te compromitteren? In de mate dat Beijer en Bouhouche samenvallen met 'de bende' zou dat dan een duidelijke indicatie kunnen zijn van een politiek motief.

Nu ik weet dat de dochter van Maroun Hage advocate is, lijkt het me waarschijnlijker dat Beijer met een 'Moureaux een pakketje bezorgen' bedoelde: een bezwarend juridisch dossier stelen. Guy Mathot, Moureaux, waarschijnlijk ook geen zuivere jongens.

Te verifiëren, straf verhaal :

Quelques temps après, Moureaux retourne à la villa de Cywie, accompagné cette fois d'Eliane Van Vreckom, l'amie du ministre PS Guy Mathot. Il semble que Van Vreckom dispose d'une clef de la maison. Cette fois ils ont plus de chance: les propriétaires sont absents. Moureaux et Van Vreckom fouillent la maison mais doivent s'en retourner les mains vides. Que cherchait Moureaux? Et pourquoi prenait-il de tels risques, allant jusqu'à comettre une véritable intrusion?

Bien des années plus tard, Moureaux a expliqué son curieux comportement à la cellule Cools, qui, sous la présidence de Véronique Ancia, enquêtait sur l'assassinat du ministre liégeois. "Je me souviens d'une conversation avec André Cools, qui me racontait que Guy Mathot, ministre des Travaux publics à l'époque, était dans le pétrin suite à des menaces de son amie Van Vreckom.

Après cela j'ai parlé avec elle, en présence du général Sokay. Van Vreckom nous dit qu'il existait une cassette compromettante pour Vanden Boeynants et son entourage. D'après elle, cette cassette se trouvait dans une villa des environs de Liège, plus précisément au Sart-Tilman. Nous nous sommes rendus sur place. Van Vreckom possédait la clef. Il n'y avait personne dans la maison, mais nous n'avons trouvé ni cassette, ni documents."

De volledige tekst van dit artikel is te vinden op de Franstalige site. PS-kopstukken die inbreken om een cassette, die VDB compromitteert, te recupereer. De werkelijkheid klopt de verbeelding? De mythische cassette van 130 miljoen? Uitzoeken wanneer precies, begin jaren 80.

De moeder van Moureaux, Madeleine Blaton, was de nicht van Ado Blaton, de goeie zakenvriend van VDB.

5

Philippe Moureaux was socialistisch minister van Binnenlandse Zaken in 1980 en minister van Justitie in 1980-1981. Als justitieminister was hij betrokken in het dossier-De Bonvoisin, een zaak die vele jaren aansleepte en telkens de media haalde. Onder meer omwille van verdachtmakingen tegen 'de zwarte baron' die in de periode van CCC-aanslagen en bij de overvallen van de Bende van Nijvel extreemrechts zou hebben gefinancierd.

Die verdachtmakingen steunden echter op onjuiste verslagen van de Staatsveiligheid die bovendien in samenwerking met het kabinet van justitie werden aangepast om de Bonvoisin politiek te kunnen elimineren. Wat ook gebeurde. Een duidelijk voorbeeld van hoe in ons land een inlichtingendienst, of een innerlijk afgescheiden deel ervan, onder het gezag van een justitieminister, kan optreden als politieke politie.

Bron: Apache | Walter De Smedt | 18 augustus 2016

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Oud-burgemeester van Molenbeek en PS-kopstuk Philippe Moureaux (79) is overleden

Philippe Moureaux, oud-burgemeester van de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek en decennialang PS-kopstuk, is vandaag overleden. Dat meldt zijn dochter Catherine, die sinds kort burgemeester is van de Brusselse gemeente. Philippe Moureaux werd 79.

Moureaux was decennialang een kopstuk binnen de Waalse PS en was minister in verschillende federale en deelstaatregeringen in de jaren ‘80 en ‘90. In die periode werd hij de vader van de antiracisme- en vreemdelingenwet. Van 1992 tot 2012 was hij burgemeester van Molenbeek.

Lees hier het hele artikel » Nieuws

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube