91

Begin 2012 hoorde ik van verschillende bronnen dat de Cel Waals-Brabant, die de moorden van de bende van Nijvel onderzoekt, een pentito had. Het klonk als een sprookje, maar in Italië had dit systeem van maffiosi die ervoor kozen de misdaden van hun organisatie aan te geven hij het gerecht, niet alleen goede resultaten gehad. De ontsporingen waren zo pijnlijk dat het Italiaanse parlement de beloningen van spijtoptanten aan banden legde. Maar in België bestond niet eens een wet die de getuigenbescherming regelde.

In een eerste versie van het verhaal was de spijtoptant vrij snel na zijn biecht overleden. Dat gebeurt in De graaf van Monte-Cristo, maar in België? In de 2lste eeuw? In het dossier van de bende van Nijvel?

Het was niet echt verbazend dat er kort nadien een andere versie opdook. De spijtoptant kreeg een naam: Eric Lammers. Op slag werd het sprookje een griezelverhaal. Lammers was niet dood, hij was springlevend, want net in die periode, op 2 maart 2012, sprak de correctionele rechtbank van Luik hem vrij in een zaak waarin het parket drie jaar gevangenisstraf had geëist: Lannners zou het dochterje van zijn vriendin bepoteld hebben toen het kind tussen de zeven en tien jaar oud was. Volgens de Brusselse krant Le Soir ontkende Lammers niet dat het meisje hem naakt zag rondlopen in de kleine flat, "met een erectie, dat klopt, maar ze zag me nooit ejaculeren".

De gangster was in 2004 veroordeeld tot zestien maanden voor het vervoeren van een lijk én voor het bezit van kinderporno. Maar twijfel speelt in het voordeel van een verdachte en de rechtbank was Lammers gevolgd in zijn stelling dat zijn vriendin, die hij had laten zitten voor een ander, het verhaal verzonnen had om wraak te nemen. Het parket ging in beroep, en dat was het laatste wat ik over de zaak hoorde.

Kon het waar zijn dat de Cel Waals-Brabant in Charleroi in zee was gegaan met Eric Lammers? Psychiaters omschreven hem als meer dan gemiddeld intelligent. Als zeer ervaren alpinist, wat hem de naam Het Beest bezorgde, had hij bij reddingsacties geholpen met grote koelbloedigheid. Maar hij had ook een torenhoge rekening staan bij justitie, al was dat in zijn hoofd vermoedelijk andersom.

De Brusselaar werd in 1991 veroordeeld tot levenslang voor de executie van twee diamantairs in Antwerpen. Voordat hij die dubbele moord beging, had hij op 20 december 1984 in Vorst een vrachtwagen Marlboro-sigaretten gekaapt, en in diezelfde periode acht schilderijen van Ensor uit de lijst gehaald en gestolen bij baron de Broqueville. Hij had de baron onder dwang cheques doen ondertekenen, die geind werden in Milaan. Voor die twee maffiadossiers kreeg hij zes jaar. Loopt er in België iemand rond die justitie meer voor de gek gehouden heeft dan deze militant uit twee turbinekamers van extreem-rechts, het Front de la Jeunesse en de Westland New Post, een man die bovendien nog een moord, de dubbele moord in de Herdersliedstraat in Anderlecht, zou hebben bekend nadat hij ervan werd vrijgesproken en er dus niet meer voor kon worden veroordeeld?

In de periode dat het pentitoverhaal in februari 2012 opdook, gebeurde er iets wat het aannemelijk maakte. Speurders van de Cel Waals-Brabant vielen binnen op eenentwintig adressen in het land en ze focusten daarbij op twee bendes criminelen, de De Staerkes en de Borains, maar vooral toch op de Westland New Post, waarin Lammers zich verdienstelijk had gemaakt als de postbode die bij stations geheime documenten ging ophalen. En een paar maanden later ging de Cel Waals-Brabant dreggen bij een gepensioneerde druïde [Herman Wachtelaer], die ook al aanleunde bij de WNP.

Het was duidelijk dat de Cel Waals-Brabant opnieuw grootschalig investeerde in dat belegen spoor, om het even of ze een pentito had of niet. Hopelijk was er meer dan het verhaal van een spijtoptant. Anders viel te vrezen dat het onderzoek naar de bende van Nijvel dankzij een spijtoptant die hen de kant van de WNP uit stuurde verder verzoop.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

92

De Monte Cristo aan de Brusselse beurs?

93

Nee, de roman van Alexandre Duma.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

94

Oeps, ik dacht dat het een caféverhaal was (een spijtoptant die te veel Duvels met plutonium binnen had of zo), maar het ging over wereldliteratuur dus - stom van me.

95

Uit het RTBF-interview dat in oktober 2014 werd uitgezonden: 

"Eerst laten ze je kleine dingen doen, en dan nog meer kleine dingen. Daarna kan je niet meer terug want dan chanteren ze je met al die kleine dingen en moet je grote dingen doen."

"De warenhuizen die overvallen zijn werden allemaal op voorhand verkend. Er zijn ook warenhuizen die verkend zijn die de Bende van Nijvel niet overvallen heeft. Er gingen schietpartijen plaatsvinden en er moest gecontroleerd worden van waar de politie zou komen en wat de beste vluchtwegen waren."

(...) "Ze gaan nooit bekennen."

Waarom niet?

"Het is een principe. Daarom is de Bende van Nijvel nooit opgerold."

Voila.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

In dezelfde uitzending Devoir d’enquête van de RTBF van oktober 2014, beticht Eric Lammers zijn voormalige vriend Jean-Louis Nemry van het observeren en in kaart brengen van de warenhuizen. De journalisten van de RTBF hebben Nemry, die in de schaduw wil blijven, gesproken. Nemry ontkent echter ten stelligste warenhuizen te hebben geobserveerd.

Toch blijft Eric Lammers t.o.v. de journalisten van de RTBF hameren en benadrukken dat de WNP wel degelijk aanslagen op warenhuizen plande. Bovendien voorzag de WNP ook nog aanslagen in de omgeving van scholen in Brussel. Maar dát, zegt Eric Lammers, dát zou ik nooit gedaan hebben.

Waarop Lammers nog de volgende zeer merkwaardige uitspraken [en lapsus?] doet:

"Wij [Lammers gebruikt het woord ‘on’] hadden al onder ons gezegd: wij [Lammers gebruikt het woord ‘on’] gaan toch niet aan kinderen raken. Dat wordt niet gedaan toch.

Eender wat de aanslag zou zijn … neen, neen, neen … want dat zouden daar geen bomaanslagen geweest zijn maar het zouden aanslagen geweest zijn waar wij [Lammers gebruikt het woord ‘on’] op mensen zouden geschoten hebben. Er zou praktisch een fysiek contact geweest zijn … en schieten op een kind … daarvoor moet men toch echt wel crapuleus voor zijn …"

Waarop de journalist opmerkt: "Nochtans in 1985 … " [de journalist wordt onmiddellijk onderbroken door Eric Lammers die hier héél snel op reageert]

"Ja, maar omdat wij [Lammers gebruikt opnieuw het woord: ‘on’] bewerkt, beïnvloed waren [Lammers gebruikt het woord: 'conditionné']"

[Lammers herpakt zich] "Ja, ze [Lammers zegt nu: 'ils'] hebben dat gedaan … maar in de vurigheid van de actie met een hele hoop mensen hebben ze vermoedelijk niet nagedacht … of hebben ze iemand opgemerkt die hen aankeek en heeft hij geschoten. Dat is niet hetzelfde wanneer je aan de gang bent. Het is veel makkelijker om tien mensen na elkaar te doden dan er twee te doden met een tussenperiode van zes maanden. Ik verzeker je, dat is iets helemaal anders. Dat heeft absoluut niets te maken." 

Zie de uitzending vanaf 51:17 » www.rtbf.be

97

Dat is zeer straf Mero, had ik nog niet opgemerkt.

Let daarbij ook maar eens op zijn non-verbale communicatie wanneer hij de lapsus maakt (knijpen van de ogen en optrekken van wenkbrauwen).

99

Bedankt om dat stuk ook over te nemen. Net zoals zenga had ik het niet opgemerkt. Ik vind onderstaande ook een straffe opmerking:

Bovendien voorzag de WNP ook nog aanslagen in de omgeving van scholen in Brussel. Maar dát, zegt Eric Lammers, dát zou ik nooit gedaan hebben.

Moet ik daaruit concluderen dat het plegen van aanslagen op warenhuizen voor hem geen probleem was?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

En dan is er nog de heel straffe passage aangaande de moordtechnieken aangeleerd door Jean-Francis Calmette, meer bepaald het doden zonder sporen achter te laten. Daarover zegt Eric Lammers het volgende:

"Ik weet niet of dit nu nog zou kunnen doorgaan met de criminologische analyses door experten maar het schijnt dat door iemand op een heel zachte manier te wurgen en daarna het lichaam te schudden om de situatie in de aders te herstellen een wetsgeneesheer niet zou kunnen bewijzen dat het om een wurging ging en dat het zou kunnen lijken op een hartstilstand. Er zijn meerdere andere technieken maar die ga ik nu toch niet op de televisie uitleggen hoor."

[lacht]

"Maar ja, we hebben enkele technieken geleerd om euh … die ik trouwens nooit in de praktijk uitgevoerd heb hoor. Neen, ik verkies een dikke revolver met een dik gat in het hoofd. Dat, dat werkt! En dan nog eens twee of drie keer schieten ..."

Als je het hem ziet vertellen is het duidelijk dat hij nog nageniet van zijn gepleegde daden. Ik krijg er alvast koude rillingen van.

Zie de uitzending vanaf 27:00 » www.rtbf.be