1

Topic: Anderlues: 1 December

De overval

De nacht valt als een grote mantel over Henegouwen. In Anderlues zien voorbijgangers uit de juwelierszaak in de Rue de la Station twee jonge meisjes met uitpuilende ogen stormen. Het is 18u40. De adolescenten hollen naar de directrice van de lagere school die de rijkswacht op de hoogte brengt. Het is nog geen 18u50 als de rijkswacht van Anderlues op nummer 80 van de Rue de la Station een moordpartij ontdekt die qua gruwelijkheid elke verbeelding tart. Minder dan een kwartier later wordt in het bos van Anderlues een in brand gestoken zwarte Golf GTI ontdekt. Het gaat wel degelijk om de Volkswagen die op 2 oktober gestolen werd in het restaurant 'Au Trois Canards' in Ohain en die zonder zwijfel gebruikt werd bij de hold-up op de Delhaize in Beersel.

Ondanks de arrestatie van Michel Cocu en Adriano Vittorio, worden nu aan de lange lijst een elfde en twaalfde slachtoffer toegevoegd. Jean Szymusik, 43 jaar, en zijn echtgenote Maria Krystina Slomka, 38 jaar, waren van Poolse herkomst en baatten de juwelierszaak van de Rue de la Station sedert een tiental jaren uit. Het echtpaar had twee kinderen, Sylvie, die toen zestien jaar oud was, en Carine, die net twaalf was geworden.

Ze zaten net te studeren in een kamer boven de winkel, toen de feiten zich voordeden. Er waren geen klanten aanwezig. De vermoeide Maria Krystina rustte wat uit op de zetel in de woonkamer en haar echtgenoot beëindigde zijn job in zijn werkkamer, achterin het gebouw. De moordenaars waren ongetwijfeld met z'n drieën, maar het is mogelijk dat ze werden opgewacht door een vierde man aan het stuur van de Golf die ter hoogte van het magazijn stilstond.

Twee of drie individuen begaven zich direct in de richting van de woonkamer. Maria Krystina ontwaakte uit haar sluimer en wou rechtstaan om de mensen die zij voor klanten aanzag te bedienen. Geen waarschuwing, geen enkel bevel. De overvallers hebben onmiddellijk het vuur geopend op de jonge vrouw, die door verscheidene kogels in de benen en de borst getroffen werd. Maria Krystina slaagde er nog in vijf of zes meter af te leggen vooraleer ze ineenzakte op het tapijt. De moordenaar ging naar het lichaam van de jonge vrouw toe en maakte haar af met drie kogels door het hoofd.

Feiten » Anderlues

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2 (edited by club_le-happy-few 18-02-2008 23:09)

Re: Anderlues: 1 December

En alweer komen Léon De Staerke en Jean Bultot in beeld. Daarnaast komt Philippe De Staerke ook al in 1983 in beeld met een zaak m.b.t. de Bende van Nijvel. Een bewijs dat ze zowel van periode 1983 en 1985 meer weten.

Van het volgende zijn geen bewijzen maar de herberg in Beersel was ook op het grondgebied van de De Staerke's. Léon De Staerke was ook al verdachte van verschillende moorden in Sint-Pieters-Leeuw maar men heeft nooit geen bewijzen kunnen vinden. Een ander familielid, Bertha De Staerke is samen met haar vriend Istvan Vargas, kort voor één van de overvallen in de garage gezien van Thierry Smars, die in '85 zelfmoord pleegde (of gezelfmoord werd).

In de processen-verbaal uit 1990 wordt eerst herhaald wat al in 1987 werd gezegd: het echtpaar Szymusik is niet gewoon overvallen maar door een 'organisatie' uit de weg geruimd omdat het deze had bedrogen. Nieuw is dat deze liquidatie, goed voorbereid, zou zijn gepleegd door huurmoordenaars.

Man en vrouw Szymusik voorvoelden dat er iets ernstig stond te gebeuren, maar bleven niettemin in het land. De daders en hun opdrachtgevers hadden echter niets te vrezen, want 'de organisatie' heeft overal haar mannetjes geplaatst: in de administratie, bij de balies, bij de politie. Haar illegale activiteiten zouden overigens talrijk zijn: niet alleen illegale handel in diamanten, maar ook drugshandel, wapenhandel, handel in luxe-auto’s, kunsthandel, ...

De moord op man en vrouw Szymusik zou meer bepaald moeten worden gezien in het kader van:

"(…) een belangrijke illegale goud- en diamanthandel die sinds de jaren zestig tussen Antwerpen en Milaan bestaat, en die door de Italiaanse maffia wordt gecontroleerd. Die illegale handel, waarvan het mechanisme me tot in de puntjes werd beschreven, is onmogelijk zonder de medeplichtigheid van in België gevestigde 'juwelenhandelaars', waartoe Szymuk zou hebben behoord (…)."

Vervolgens worden een aantal gebeurtenissen en ontwikkelingen aangestipt die naar de mening van een welbepaalde informant erg belangrijk zijn om te begrijpen wat er werkelijk loos is. Het gaat hier onder meer om de rol die 'de Italianen' van Morlanwelz in 'de organisatie' zouden spelen, om de moord op de vrouw van een diamantair in ‘t Brusselse waarbij er relaties worden gelegd naar Bultot en (Léon) De Staerke, en om de maîtresse van een met name genoemde (ex-)magistraat. De relevantie van deze drie kwesties voor een goed begrip van "de organisatie", en zeker voor de moord op het echtpaar Szymusik, is niet altijd zo duidelijk. Hoe dan ook, dit relaas wordt afgerond met de opmerking dat 'de organisatie' zich bedient van "dezelfde methodes als die van de koppelbazen in de bouwnijverheid".

In de (5) latere rapportages aan Hennuy wordt bovenstaand verhaal op verschillende punten uitgediept. De belangrijkste kwesties zijn de volgende.

Ten eerste wordt beweerd dat uit gesprekken met informanten kan worden opgemaakt dat Bultot, Beijer en Bouhouche ook deel uitmaken van 'de organisatie', en wel in functie van: "(…) zowel van hun persoonlijke vakbekwaamheid als van het vertrouwen dat men in hen stelde. Beijer zou de gesprekspartner van de Antwerpse diamantairs geweest zijn; Bouhouche zou de strategie uitgewerkt hebben; Bultot zou, dankzij zijn talrijke relaties, zijn kennis van de wapens en zijn uitgesproken zin voor geweld, de uitvoering van de gewelddaden op zich genomen hebben, zonder daaraan echter zelf deel te nemen."

Ten tweede wordt aangegeven dat niet alleen het echtpaar Szymusik werd geliquideerd door de "Italiaanse maffia van Morlanwelz", maar ook een andere juwelier, plus nog iemand "die teveel afwist van de illegale juwelenhandel en bereid was me een aantal zaken te onthullen." Om de liquidatie van deze laatste persoon te camoufleren werd hij — naar de mening van de rapporteur — omgebracht in het kader van een overval die met dit doel was geënsceneerd.

Ten derde wordt enige aandacht besteed aan de relaties tussen "de Italianen" van Morlanwelz en bepaalde belangrijke maffia-klieken en maffia-figuren in Italië zelf. De bron(nen) waaruit de gegevens hieromtrent zijn geput, worden niet geïdentificeerd. Check ook schema op deze link (pagina 76) » arno.uvt.nl

3

Re: Anderlues: 1 December

club_le-happy-few wrote:

Man en vrouw Szymusik voorvoelden dat er iets ernstig stond te gebeuren, maar bleven niettemin in het land.

Is dat dan de reden waarom juwelier Szymusik zichzelf een wapen had aangeschaft: "Juwelier Jean Szymusik was kort voordien slachtoffer geweest van een eerste plundering en had daarom een pistool aangeschaft, ervan overtuigd dat een wapen hem ooit wel van pas zou komen."

club_le-happy-few wrote:

Die illegale handel, waarvan het mechanisme me tot in de puntjes werd beschreven, is onmogelijk zonder de medeplichtigheid van in België gevestigde "juwelenhandelaars", waartoe Szymuk zou hebben behoord (…).

Zou de Antwerpse diamantair Suleiman ook betrokken geweest zijn bij deze handel? Misschien is dat dan het motief van de moord op deze diamantair. Vergeet ook niet dat Bouhouche en Beijer deze moord op hun geweten hebben.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

4

Re: Anderlues: 1 December

Voor de tweede Bendecommissie kwam ook substituut Jean-François Godbille getuigen. Hij verklaarde dat de Bende eventueel ook met diamantsmokkel te maken kon hebben:

"Tussen een aantal slachtoffers van de Bende van Nijvel bestonden verbanden die nauwelijks op toeval kunnen berusten. Dat kregen de leden van de parlementaire Bende-commissie dinsdagavond achter gesloten deuren te horen van substituut Jean-François Godbille. Een zevental Bende-slachtoffers speelde mee in een verdoken wereld van witwassen en van trafieken van wapens, drugs, diamant en edele metalen. Deze onderwereld had directe en indirecte banden met de Brusselse bovenwereld rond Paul vanden Boeynants en een aantal van zijn zakenvrienden."

"Substituut Jean-François Godbille legde dinsdag tijdens een publieke zitting van de Bende-commissie uit hoe volgens hem in de jaren 70 en 80 een crimineel netwerk zich had geënt op de administratieve en economische bovenstructuur van ons land. De aanslagen van de Bende van Nijvel ziet hij als mogelijke afrekeningen in dit milieu. Details wilde Godbille alleen maar achter gesloten deuren kwijt en dan wel op voorwaarde dat er geen vragen zouden worden gesteld over de vennootschappen PDG en Cidep. Deze twee bedrijven vormen nog altijd het voorwerp van een gerechtelijke procedure tegen baron Benoît de Bonvoisin."

Onderzoek » Bendecommissie II

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Anderlues: 1 December

Ook bij deze moorden was er gangster met blond haar.

6

Re: Anderlues: 1 December

Volgens mij was het in Anderlues ook de opdracht om het echtpaar te vermoorden en dus was het niet nodig om een masker te dragen. Meen ook dat ze enkel herkend werden door de 2 kinderen en niet door omstaanders.

Werden de daders verkeerd of onvolledig getipt dat er kinderen zouden thuis zijn? Zijn de daders er achteraf achter gekomen dat ze werden herkend? Zijn ze daarom kwaad geworden en hebben ze geen overvallen meer gepleegd - of ze wilden ze niet meer plegen als het in opdracht was (een soort boycot)?

Re: Anderlues: 1 December

We draaien de klok terug tot 1 december 1983. Het is al donker wanneer omstreeks 18u30 een zwarte Golf voor de deur van de juwelierszaak van Jean Szymusik stopt. Drie van de vier inzittenden stormen de winkel binnen. Ze schieten eerst de vrouw van Jean Szymusik neer en vervolgens de juwelier zelf. Allebei worden ze afgemaakt met kogels in het hoofd. De daders maken de bewakingscamera's onklaar en vluchten in de wachtende auto.

Wat zochten de leden van de Bende in de juwelierszaak van Jean Szymusik? De man had zijn familie in Polen laten weten dat hij zich bedreigd voelde, zeker na een overval die enige tijd voordien op zijn zaak was gepleegd. Daarom had hij zich een wapen aangeschaft. Had dat onbehaaglijke gevoel hem aangespoord om ergens in zijn huis een verborgen bergplaats te bouwen? Hadden de Bende-overvallers daar weet van? Of kwamen ze langs omdat de nabijgelegen Colruyt gesloten was

De overval in Anderlues komt op het ogenblik dat de aangehouden Borinagebende de speurders uitdagend toesnauwt: "En stel dat er een nieuwe overval plaatsvindt met dezelfde wapens terwijl wij in de nor zitten?'. En dat is nu precies wat er in Anderlues gebeurd is. De moordenaars van juwelier Szymusik en zijn vrouw gebruikten dezelfde .45 en 7,65 mm wapens die gebruikt werden bij de schietpartij aan de Colruyt van Nijvel twee maanden voordien. En een kwartier na de overval in Anderlues wordt de zwarte Golf van de daders uitgebrand teruggevonden in een nabijgelegen bos. Dezelfde wagen werd op 2 oktober 1983 aan het restaurant "Au Trois Canards'' van de doodgeschoten eigenaar gestolen en vijf dagen later gebruikt voor de hold-up op het Delhaize-warenhuis in Beersel.

8 (edited by Biggus Dickus 22-01-2009 22:51)

Re: Anderlues: 1 December

Szymusik heeft de pech gehad aangebrand goud te kopen van mafioso Sebastiano di Luciano. Toen hij besefte welk vlees hij in de kuip had heeft hij de waar in aller ijl verkocht aan een handelsreiziger, die jarenlang in loondienst geweest was van Valère Valcke, die  in 1980 een kopje kleiner werd gemaakt. Dit mocht echter niet baten, want de Joodse mafia in Antwerpen, van wie het goud gestolen was,voelde zich danig in het kruis getast en eiste van Szymusik een schadevergoeding van 900.000 BEF. Deze kon dit niet betalen, werd telefonisch bedreigd, schafte zich een wapen aan en werd een week later koud gemaakt door professionele huurmoordenaars met wapens gelinkt aan de Bende.

9

Re: Anderlues: 1 December

Interessant Biggus Dickus - heb je een bron voor deze info?

Opnieuw een link met de Belgo-Israëlische maffiastructuur uit het dossier Atlas - die dan weer verrassend gelinkt blijkt te zijn aan "de organisatie" uit het dossier Van Brussel/De Jonghe die de bende Haemers zou hebben aangestuurd (Michel Vander Elst zou betrokken zijn geweest bij beide organisaties, wat er mogelijk op wijst dat deze de zelfde zijn of minstens samenwerken).

Ook wanneer we vertrekken van de zaak Cools komen we terecht in joods/israëlische kringen (Deferm en "monsieur F" in Costa Rica, Abraham Shavit). En we kunnen doorgaan: de Mossad duikt telkens weer op, Denise T zou begonnen zijn in Israëlische prostitutiemilieu's, VdB ontving een enorme som losgeld van Israëlische connecties (voor "bewezen diensten"), Anne Bouhouche (Anne Quittner) en André Verhoeft (link met zaak Cams) waren van joodse origine, in het boek van Bouten is er een vreemde passage over mogelijk joodse origine van Beijer (nog iemand opgevallen?), ... Lekeu zou naar eigen zeggen infiltreren in "het joodse milieu". Waren Mendez Blaya, Boas en Salik ook niet van joodse origine?

Het lijkt meer en meer op een monsterpact tussen enerzijds een Israëlische maffiastructuur en anderzijds ultraconservatieve Belgische kringen, die elkaar vonden in het organiseren van obscure deals (handel in wapens, drugs, diamanten, fraude, ...) en gezamenlijk doodseskaders uitstuurden om "obstakels" te verwijderen. Deze eskaders werden gerekruteerd in criminele, veelal extreem-rechtse kringen (ironisch gezien de soms antisemitische achtergronden hiervan). Tegelijk werd ervan geprofiteerd om een dienst te verlenen aan de NATO/CIA om "links" in een slecht daglicht te plaatsen (in ruil kneep de VS hier en daar een oogje dicht).

Re: Anderlues: 1 December

dim wrote:

Interessant Biggus Dickus - heb je een bron voor deze info?

Komt ook het boek van Bouten, meer bepaald uit het hoofdstuk over persoon X, voor mij het interessantste van het hele boek.