Merovinger wrote:
fipilip wrote:

De Golf GTI die werd gestolen in Ohain is verschillende keren gezien in en rond Namen. Op 6/10/1983 op de Renault-parking aan de Rue de Fer, op vrijdag 7 oktober 1983 op de Rue de l’étoile in Jambes en op zaterdag 8 oktober 1983 op de Avenue Materne in Jambes. De Golf was op dat moment al zwart gekleurd.

Dit blijkt uit een officieel opsporingsbericht. Zie » Onderzoek

Maar hoe weten de speurders dat die Golf in Namen was op die drie verschillende dagen in drie verschillende straten in oktober 1983. Camera's? Getuigen?

De officiële tekst van het persbericht van 30 oktober 2002 van het CWB luidt als volgt:

Alle nuttige inlichtingen omtrent de zwart herspoten Golf, gestolen bij Van Camp met op de achterklep nog steeds de sticker 'I Love Australia' die op donderdag 06.10.1983 in de namiddag in de parking "Renault", Rue de Fer te Namen stond en op vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober 1983 in respectievelijk de "Rue de l’Etoile" en de "Avenue Materne" te Jambes stond.

Misschien werd er wel een verkoolde gedateerde parkeerticket teruggevonden van de Renault parking in de uitgebrande Golf of in de nabijheid van het wrak in het bos van La Hourpes.

Op 12 oktober 1983 verscheen er een opsporingsbericht over deze gestolen auto. Vermoedelijk zijn de gegevens over de aanwezigheid van de Golf in Namen het gevolg van verklaringen die getuigen hebben afgelegd naar aanleiding van dat verschenen opsporingsbericht.

In dat bericht is er zelfs sprake van twee Australia stickers: één op de vooruit en een kleine links van de achterste nummerplaat.

De daders hebben de vlucht genomen door op de plaats van de feiten een Golf GTI met twee deuren te stelen met nummerplaat FGK 991, voorzien van twee zwarte banden aan de onderzijde van de flanken.

Naast de normale autolampen, werden twee verstralers in de radiatorrooster gemonteerd.

Op de voorruit van deze wagen was een sticker geplakt met de tekst ‘I love Australia’, waarvan ‘love’ vervangen werd door een hart. Een tweede sticker was links van de nummerplaat op de achterzijde van de auto geplakt: van een ovale vorm in blauw, wit en rode kleur met de tekst ‘Australia’.

In deze wagen werd een radiocassettespeler geplaatst van het merk Blaupunkt. Het is mogelijk – doch dit is slechts een hypothese – dat de daders op deze wagen twee nagemaakte nummerplaten bevestigd hebben van een andere auto met dezelfde karakteristieken.

Nog even alles doorgelezen, sticker op de voorruit. Sticker op achterruit. Sticker naast de bumper. Mijn vraag waar zaten de stickers toen de GTI werd ontvreemd. Als het origineel op de lak zat, is het goed afgeplakt of her bestickerd.

Met 'pare-brise' kan ook de achterruit bedoeld zijn. Dat wordt soms ook zo gezegd in het Frans.

Omdat het verhaal van deze Golf mij intrigeert heb ik nog eens goed gekeken naar de foto's van de zwarte Golf die op de website van de speurders staan. Die foto's zijn duidelijk genomen in de Rue de l'Etoile in Namen t.h.v. het huisnummer 7. Op de achtergrond van de foto van de speurders is een Seat Toledo te zien (model uit 2004). Het gaat dus zeker niet om een foto uit 1983.

Ik neem aan dat een getuige die Golf op deze manier heeft zien staan (dus op een plaats waar de auto niet geparkeerd mocht worden gezien de gele strepen op het voetpad en vlak voor een garagepoort) en dat de speurders dit nog eens met de getuige hebben besproken (tussen 2004 en 2009) en toen een foto gemaakt hebben. De Rue de l'Etoile is een heel smalle straat. Als daar een auto verkeerd geparkeerd staat valt dat meteen op. Zou die Golf er gestaan hebben zonder nummerplaten?

Op het huisnummer 7 was vroeger een oude drukkerij, de 'Imprimerie AMP', aanwezig (zie het werfbord op de foto van Google Street View uit 2009). Ik heb niet kunnen terugvinden of deze drukkerij in 1983 nog werkzaam was of dat het gebouw toen leeg stond. Verder zie ik geen speciale locaties in deze straat.

http://nsm08.casimages.com/img/2016/08/18//16081804550114738714436801.jpg

http://nsm08.casimages.com/img/2016/08/18//16081804550014738714436799.jpg

http://nsm08.casimages.com/img/2016/08/18//16081804550014738714436798.jpg

Als je alle punten, waar de Golf van Van Camp gezien of gebruikt werd, met elkaar verbindt, blijkt dat de daders minstens 300 kilometer met deze wagen hebben gereden. En dan zijn de verplaatsingen van en naar hun schuilplaats daar zelfs nog niet inbegrepen. Ik kan mij echt moeilijk inbeelden dat traditionele gangsters het risico zouden nemen om gedurende twee maanden met een gestolen auto te rijden en met die wagen dan ook nog ondertussen heel Waals-Brabant doorkruisen. Dat is zo'n atypische modus operandi voor traditionele criminelen die eerder een wagen nét voor een overval stelen en na een overval hun wagen zo snel mogelijk dumpen en verder vluchten in een volgend voertuig.

De Bende daarentegen had net de gewoonte om de wagens lang te gebruiken (zie ook de VW Santana, de Saab, de Golf van 1985 die ze maandenlang gebruikt hebben). Anderzijds heeft de Bende wel voorzorgen genomen en onmiddellijk na de diefstal de Golf herspoten. Het was dus precies al van in het begin hun bedoeling om de Golf van Van Camp voor een lange tijd te gebruiken. Allemaal heel vreemd toch.

http://nsm08.casimages.com/img/2016/08/18//16081804550114738714436800.jpg

75

Merovinger wrote:

Zou die Golf er gestaan hebben zonder nummerplaten?

Dat lijkt me heel straf. De wagen is drie dagen na elkaar op drie verschillende plaatsen in Namen opgemerkt. Ik kan me niet voorstellen dat ze ofwel zonder nummerplaten reden ofwel de moeite namen om de nummerplaten er af te nemen, vermits ze vermoedelijk toch valse nummerplaten gebruikten.

Merovinger wrote:

Anderzijds heeft de Bende wel voorzorgen genomen en onmiddellijk na de diefstal de Golf herspoten. Het was dus precies al van in het begin hun bedoeling om de Golf van Van Camp voor een lange tijd te gebruiken. Allemaal heel vreemd toch.

Inderdaad, allemaal heel vreemd. Als je dan toch de moeite doet om de wagen een andere kleur te geven, waarom haal je dan niet ineens de zaken eraf die de wagen opvallend maken, zoals de Australië-stickers? (Deze opmerking kwam al eerder aan bod in dit topic » Forum) Er is een moord gepleegd om deze wagen te bemachtigen, ik kan mij voorstellen dat de politiediensten in Waals-Brabant en omstreken de boodschap hadden gekregen om uit te kijken naar deze VW Golf.

Merovinger wrote:

In de periode dat de Golf in Namen opgemerkt wordt, wordt de Golf ook mogelijks gebruikt bij de overval in Beersel (nl. 's avonds op 7 oktober 1983). Althans wordt op de Delhaize parking van Beersel de achterbank van deze Golf teruggevonden.

Is het eigenlijk 100% zeker dat deze Golf gebruikt werd in Beersel? De achterbank is de link tussen de Golf en Beersel maar de tijdlijn van deze wagen is - zoals reeds aangehaald - toch wel zeer uitzonderlijk. Op 6 en 7 oktober wordt de wagen op twee verschillende plaatsen in Namen opgemerkt. Op 7 oktober wordt de Golf gebruikt voor een overval in Beersel (de afstand Namen-Beersel is ongeveer 50 km) en de volgende dag - 8 oktober - wordt de wagen weer opgemerkt in Namen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Als de bestuurder bij de auto-inspectie is teruggezien met andere wagen, dan lijkt het mij toch dat hij op die plaats in een comfortzone zit.

Mogelijk garagist is (ergens tussen streek van Thudinie en Namen)?

77

De stempel van WNP op deze wagen blijft groot. Voor de volledigheid volgende samenvatting uit het boek van professor Masset:

Réserve évoquée par la synthèse de l'adjudant Lachlan-Jenicot: V, complime d'Eric Lammers, membre actif du WNP, a déclaré avoir donné le numéro de la plaque minéralogique d'une Golf à Maurice Lammers qui, dit-il, le lui aurait demandé; c'est ce même numéro que les tueurs ont utilisé sur une fausse plaque placée sur la Golf de M. Van Camp, victime des tueurs au restaurant "Les 3 Canards"; les tueurs ont abandonné cette voiture Golf dans le bois de Hourpes; 5 ans plus tard, Marcel Barbier, membre du WNP, a désigné à la CBW le même endroit comme étant celui qu'il avait antérieurement repéré avec Latinus comme lieu de retraite pour le WNP.

Bron: L'enquête criminelle sur les "Tueurs du Brabant" | Prof. dr. A. Masset

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube
K& wrote:

Boemerang,

 1. Die kuipstoelen dat is toch niet standaard ook op een GTI?

 2. Rue du mail , daar is er ook een garage VW. De bestelwagens dus ook die van de rijkswacht schijnen van daar te komen. W. had vroeger een carrosserie maar schijnt ook een moment in Mail gewerkt te hebben maar ja dat zal wel toeval zijn.

 3. Rue de 'laqueduct is ook niet ver (renault 25) er is daar nog een historie met een nummerplaat of voertuig gestolen van een directeur van Renault. De personenwagens , dus ook die van de rijkswacht (porsches en GTi) schijnen later van Waterloo te komen.

 4. Ik heb nog een link gevonden voor de nummerplaat, een zekere V. (WNP) (uit Masset, zal dit hier plaatsen).

Stoelen waren wel degelijk "kuip"stoelen, althans voor die tijd: zaten ook in mijn GLi Cabrio uit 1985. Onderstaande foto is een GTi MK1 uit '79:

http://i150.photobucket.com/albums/s99/VWForummer/Foto0313.jpg

"Niets is wat het lijkt, want de waarheid veranderd nooit"
Merovinger wrote:

De Golf GTI die werd gestolen in Ohain is verschillende keren gezien in en rond Namen. Op 6/10/1983 op de Renault-parking aan de Rue de Fer, op vrijdag 7 oktober 1983 op de Rue de l’étoile in Jambes en op zaterdag 8 oktober 1983 op de Avenue Materne in Jambes. De Golf was op dat moment al zwart gekleurd.

Heeft er iemand enig idee waar Frédéric Saucez, Marc Vander Meiren, Michel De Bondt en Yves Brams woonden in oktober 1983? In die periode begeeft Lammers zich nl. naar het Fort van Dave in Namen. Uit de WNP-tijdslijn:

Begin oktober 1983: Maurice Lammers vroeg aan Marc Vander Meiren om een nummerplaat te stelen voor een zwarte Golf GTI.

1 oktober:

 • Pèche en Vanden Borre worden door de onderzoeksrechter onder bevel tot aanhouding geplaatst nadat zij op 1 september werden gearresteerd.

 • In een brief aan de onderzoeksrechter bekent Libert dat hij op vraag van Latinus de NAVO-telexen heeft gestolen.

 • Eric Lammers begeeft zich samen met Vander Meiren, naar Frédéric Saucez (Nemry was daar ook aanwezig).

 • 's Avonds ontvangen de ouders van Lammers een telefoontje van de moeder van Barbier met de melding dat haar zoon bekend heeft. Eric Lammers is aanwezig tijdens dit telefoontje.

2 oktober:

 • Lammers begeeft zich samen met Vander Meiren naar de woning van Michel De Bondt. Daarna gaan ze naar Yves Brams.

 • Overval op het restaurant Aux Trois Canards in Ohain.

3 oktober: In de avond wordt Lammers naar het Fort van Dave (bij Namen) gebracht door Yves Brams.

4 oktober:

 • Ondervraging door de GP van Maurice Lammers, Marc Vander Meiren, Michel De Bondt en Yves Brams.

 • Eric Lammers wordt in een bunker in het Fort van Dave gevonden om 14u en hij wordt overgebracht naar Brussel.

5 oktober:

 • Ondervraging van Lammers door OR Lyna waarna hij onder bevel tot aanhouding wordt geplaatst.

 • Op het kabinet van Jean Gol wordt een officiële versie gemaakt over de infiltratie van Smets binnen WNP.

6 oktober:

 • Ondervraging van Latinus

 • René Haquin onthult in Le Soir de rol van Libert in een scoutsbeweging in Waals-Brabant.

 • De zwart geschilderde Golf van Van Camp wordt gezien in de Renault-parking aan de Rue de Fer in Namen.

7 oktober:

 • Overval op het Delhaize-warenhuis van Beersel.

 • De zwart geschilderde Golf van Van Camp wordt gezien in de rue de l’étoile in Jambes.

8 oktober: De zwart geschilderde Golf van Van Camp wordt gezien in de avenue Materne in Jambes.

10 oktober:

 • Ondervraging Eric Lammers.

 • Libert bevestigt tijdens een ondervraging hetgeen hij op 1 oktober heeft geschreven.

 • Ontdekking van de achterbank van de Golf van Van Camp op de parking van de Delhaize van Beersel.

Op het Franstalige forum verscheen volgende post: De man die in 2002 een verklaring aflegde dat hij de man in de Golf herkende zou gezegd hebben: 'Chef, fais pas le con'. In werkelijkheid luidde zijn verklaring: 'Steph, fais pas le con.' In 2014 legde de man bij de huidige CWB dezelfde verklaring af. Steph zou garagist zijn.

Bron: Mensonges d'état | Philippe Engels