Re: Sectie SS "P"

Dan zou dat betekenen dat Dufrane slechts één maand in die sectie heeft gewerkt. Om wat te doen?

12

Re: Sectie SS "P"

Ik neem voor de volledigheid even het hele stuk over SSP over uit het derde boek van Guy Bouten:

Inspecteur Michel Dufrane kreeg begin 1981 het verzoek van Smets om toe te treden tot de section spéciale SSP:

"Il m'a dit que c'était un service chargé de faire toutes les crasses de Raes et les coups les plus tordus que l'on puisse imaginer."

Daarop ging Dufrane te rade bij Van Gorp:

"C'est alors que celui-ci m'a dit que Raes était devenu fou et qu'il, s'il créait cette section, finirait en justice."

Uit pv 000340 van 15 februari 1988 van de BOB van Waver bleken Christian Smets, Christian De Roock, Francis Latour, Jean-Marc Devivier, Luc Messens, Dirk Messens en Piet Browaeys lid te zijn van deze speciale sectie. Overdreef Dufrane? Nam hij wraak omdat hij bij de Staatsveiligheid door zijn lidmaatschap van de CEPIC als een spion van de Bonvoisin werd beschouwd?

Volgens hoofdcommissaris Massart was de uitlating van Dufrane over "les crasses de Raes" misschien kort door de bocht, hoewel ook hij niet met zekerheid kon zeggen wat de juiste opdracht was van de 'SSP'. Alles bij de Staatsveiligheid was immers gecompartimenteerd, zodat niemand precies op de hoogte was van de bezigheden van de collega's. En toch bleef het raadsel compleet.

Onderzoeksrechter Lyna vertelde mij dat Raes haar eens vroeg: "Etes-vous au courant des crimes ou des délits que nous aurions commis à la Sûreté?" Waarom stelde Raes die vraag als er helemaal niets aan de hand was? Raes - die haar op een onbewaakt moment eens toevertrouwde: "Notre métier est de mentir" - joeg Lyna met zijn houding en gedrag meermaals de gordijnen in.

Bron: De Bende van Nijvel - verraad, manipulatie, geheime diensten | Guy Bouten

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

13

Re: Sectie SS "P"

(...) We hebben reeds aangetoond dat Dufrane zijn geloofwaardigheid niet bijster groot is. En research leert dat de SSP eigenlijk gewoon de benaming was voor de sectie B7 die in 1985 werd opgericht. De B7 werd tussen 1983-1985 de SSP genoemd, toen hoorde de SSP nog onder de B2. Raes richtte twee nieuwe brigades op, waarvan de B7 er één was. In extreemrechtse middens werd deze SSP vanaf 1983, toen de controverse begon over de rol van commissaris Smets in de neonazigroep WNP, bestempeld als een geheime cel die, onder direct toezicht van Raes, betrokken zou zijn geweest in illegale politieke acties.

Bron: De Westland New Post: Pop-up van een veranderende samenleving? (thesis) | Lander Van de Sompel | 2017

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Sectie SS "P"

Op 22 mei 2007 schreef Robert Beijer het volgende bericht op het tueries-forum over de SSP (Section Spéciale Protection: de protectiedienst van de staatsveiligheid opgericht op 1 januari 1983 en geleid door Christian Smets):

En ce qui concerne la SSP, le journal est peu informé car on en a peu parlé au procès. Dans les documents saisis à la S.E. par Hennart, il y avait cette note, apparemment une proposition de Calmette au sujet de l'emploi de véhicule Golf (avec porte arrière ouvrant de l'intérieur, eh oui!), emploi de gilet pare-balles etc... Bizarre non! Une note de Calmette à la S.E. et dans le cadre de la SSP de Raes. Alors que cet homme n'a rien à voir avec la S.E., tout au moins officiellement!

In het dossier Mendez zou er dus een nota te vinden zijn van de hand van Calmette (die officieel geen link heeft met de staatsveiligheid) gericht aan de staatsveiligheid met het voorstel over het gebruik van kogelwerende vesten en een Golf waarvan de achterdeur van binnenuit kon worden geopend. Aangezien deze nota zich in het dossier Mendez bevindt en dit dossier afgescheiden werd gehouden van het dossier van de Bende van Nijvel werd dit document mogelijks niet verder onderzocht. Ondertussen zijn we elf jaar verder na het bericht van Beijer. Is daar ondertussen al iets mee gedaan of niet?