171

Trojan wrote:

Volgens sommigen is de moordenaar van Juan Mendez: Serge Desmoor, iemand met DEA-connecties.

Definieer "sommigen"? Ben wel benieuwd waar deze stelling vandaan komt. Niet dat het niet kan, hé.

Affaire Mendez - Goffinon - 1988 » www.scribd.com/document

173

De vader van Mendez heeft ook nog voor FN gewerkt, een niet oninteressant element en verklaart voor een stuk hoe Juan Mendez bij FN terecht gekomen is.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

174

Ik kan niet geloven dat Mendez in paniek was enkel omdat zijn wapens misschien zouden gebruikt zijn. Als men bv. je auto steelt, en daarna wordt daarmee een overval gepleegd ben je toch niet in paniek, dan gaat de politie jou toch niet linken aan die overval?

Ik zie maar een mogelijkheid voor zijn gedrag, en dat is dat er een ‘heet’ wapen in zijn collectie stak, waardoor hij aan andere feiten gelinkt kon worden als dit wapen (of gebruikte munitie) nogmaals gebruikt werd en al dan niet in handen viel van de politie. Ik kan me voorstellen dat een wapenliefhebber als Mendez het niet over zijn hart kon krijgen om zijn wapen te laten verdwijnen als het aangebrand was. Bv. nadat hij ermee op rijkswachters heeft geschoten in Hoeilaart na de overval op Dekaise.

175

Salesman Latijns Amerika Van Belgische wapenfabriek belangrijke man vermoord

De vertegenwoordiger voor Latijns Amerika van een Belgische wapenindustrie, Juan Mendez Blaya, is het slachtoffer geworden van een aanslag. Hij werd dood aangetroffen in zijn auto in de omgeving van de Belgische hoofdstad.

Het lichaam vertoonde zes schotwonden. De wagen stond op een afrit van de snelweg Brussel- Namen. De 33-jarige tot Belg genaturaliseerde Spanjaard moet van dichtbij zijn beschoten. Van de daders ontbreekt elk spoor. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat deze moord te maken heeft met de reeks terreurdaden waardoor België de laatste tijd is opgeschrikt.

Mendez Blaya was sedert 1981 werkzaam voor Fabrique Nationale Herstal (FN). Volgens de directie van deze fabriek bekleedde hij in het verkoopapparaat van de afdeling Defensie en veiligheid "een hoge positie". De werkgever wilde zich niet wagen aan speculaties over een verband tussen de moord en het werk van Mendez Blaya. FN is de grootste wapenproducent van België en heeft een jaarlijkse omzet van ruim 660 miljoen dollar, waarvan iets meer dan een derde deel uit de wapenverkopen komt. Het grootste deel der wapens wordt geleverd aan regeringen van ontwikkelingslanden.

Bron: Amigoe | 10 Januari 1986

Na moord op wapenhandelaar Mendez - Belgische politie speurt naar grote wapensmokkel

De kans bestaat dat de Belgische recherche opnieuw illegale wapentransacties op het spoor is. Zij gaat er blijkbaar van uit dat de geheimzinnige moord vorige week op een Commercieel drecteur van de wapenfabriek FN in Herstal bij Luik te maken heeft met wapensmokkel. Het is alleen nog niet duidelijk of de in koelen bloede doodgeschoten Juan Mendez medeplichtig was of dat hij alleen op de hoogte was van illegale wapenhandel.

In de Belgsche kranten zijn dit weekeinde divere vermoedens geuit over de achtergronden van wat de affaire-Mendez is gaan heten. De Belgische ingenieur van Spaanse oorsprong, die voor FN wapens verkocht aan Zuid-Amerika, werd vorige week dood aangetroffen in zijn auto. Deze stond geparkeerd op de vluchtstrook langs de afrit Rossières van de autosnelweg Brussel-Namen. Mendez werd met zes kogels vermoord. Het slachtoffer werd niet beroofd. De daders namen alleen zijn autosleutels om daarmee de wagen af te sluiten. Dit heeft snel tot het vermoeden geleid dat de moord wat met zijn beroep te maken had.

Bij een huiszoeking in de woning van een naaste medewerker van Juan Mendez in Brussel werden zeventig wapens gevonden. Vrijdag werden eveneens huiszoekingen verricht bij FN in Herstal en bij personeelsleden van de wapenfabriek in de omgeving van Luik. Daarbij werden talrijke documenten meegenomen. Is Juan Mendez het slachtoffer geworden van wapensmokkel, omdat hij teveel wist? Of werd hij vermoord door tegenstanders van een van de Zuidamerikaanse landen, waaraan hij wapens verkocht? Op deze vragen zijn nu nog geen definitieve antwoorden. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat in België een illegale wapenhandel wordt ontdekt. Enkele maanden geleden kwam de recherche een grootscheepse illegale wapenhandel op het spoor, waarvan Brussel de draaischijf was. Bij deze smokkel ging oorlogstuig naar Afrika en het Midden-Oosten.

Dit keer is er een spoor dat naar Honduras leidt, zo berichtte zaterdag de Brusselse krant Le Soir. Op negen november was er een Amerikaanse wapenhandelaar (*), die in Honduras woont, bij Juan Mendez in Herstal om over de aankoop van wapens te onderhandelen. De Amerikaan werd nog dezelfde dag aan de Franse grens gearresteerd, omdat er in zijn auto een hoeveelheid oorlogswapens werd gevonden. Het wordt niet uitgesloten, dat de Amerikaan al dan niet met hulp van de CIA wapens kocht voor de rechtse contra-revolutionairen, die vanuit Honduras de regering in Nicaragua bestrijden.

Bron: De Volkskrant | 13 Januari 1986

(*) Deze Amerikaan was Douglas Stowell.

Inkijkje in schaduw-wereld van de wapenhandel

Vorige week dinsdag, 's morgens rond kwart voor acht, werd Juan Mendez- Blaya koelbloedig en meedogenloos om het leven gebracht in zijn auto die op een afrit stond van de weg Namen-Brussel, nog geen twee kilometer van zijn huis. Die plek is maar één van de raadsels rond de dood van de wapenkoopman. Mendcz - 33 jaar oud, van Spaanse afkomst en tot Belg genaturaliseerd - was namelijk op weg van zijn onder de rook van Brussel gelegen woonplaats Overijse naar Herstal en zou de plaats waar hij gevonden werd normaliter niet zijn gepasseerd. Uit zijn agenda bleek niets van een afspraak op die plaats. De deuren van zijn auto waren trouwens keurig afgesloten, de sleutels waren verdwenen. Alles wees op een goed voorbereide en kalm uitgevoerde moordaanslag.

Koorknapen

"Wat wil je," zei een woordvoerder van de overigens zwijgzame Fabrique Nationale, "Mendez verkocht geen speelgoedjes op de markt en hij opereerde in een handel waarin weinig koorknapen rondlopen." Over Mendez' handel en wandel is tot nog toe weinig bekend geworden. FN doet er het zwijgen toe, evenals zijn familie - vrouw, twee kinderen, broer (1). Maar een idee over de arbeidsomstandigheden van dit soort wapenkooplieden kan gevonden worden in een boekje (2), dat Rijkswachtofficier François Raes enkele jaren geleden publiceerde. Hij beschrijft daarin onder meer het wel en wee van Carlos Davilla del Pielago, de man die door Mendez-Blaya werd opgevolgd als area-manager bij FN. Deze Carlos, Peruviaan en voormalig parachutistenkapitein, was een wat schimmige figuur, die niet alleen contacten onderhield met de regeringen, aan wie FN officieel slechts zegt te leveren. Carlos had ook lijntjes naar de onderwereld in het door hem voor FN beheerde werelddeel, naar de drugshandel en naar de CIA, de Amerikaanse geheime dienst.

Vluchtelingen

Tot 1980 dreef hij - naast zijn wapennering - in de Brusselse binnenstad een restaurant en een privéclub. Die laatste gelegenheid, EI Puma, werd vooral gefrequenteerd door Zuidamerikaanse politieke vluchtelingen. Raes oppert de veronderstelling dat El Puma door de CIA gebruikt werd om de Latijns-Amerikaanse kolonie in Brussel in de gaten te houden. Of Mendez, zoals zijn voorganger, van zijn stiel is afgeweken, is nog niet bekend. Er doen geruchten de ronde als zou hij bij een illegale wapentransactie betrokken zijn, een mogelijkheid die door FN met klem van de hand gewezen wordt. Er is geopperd dat hij op de een of andere wijze verwikkeld is geraakt in de Nicaraguaanse strijd. Ook wordt de mogelijkheid onder ogen gezien dat Mendez het met de drugshandel aan de stok heeft gekregen. Maar het zijn niet meer dan gissingen. Voorlopig volgt de politie enkele sporen.

Honduras

Het eerste leidt naar Honduras, woonplaats van een dubieuze Amerikaanse vriend van Mendez. Deze vriend, Douglas Stowell, fungeerde sinds enige tijd als tussenpersoon bij het afsluiten van contracten tussen FN en Centraal-Amerikaanse afnemers. Begin november jl. was Stowell bij Mendez in Herstal op bezoek. Bij die gelegenheid gaf Mendez zijn medewerker enkele monsters van de handel die hij aan de man moest brengen, te weten vier nieuwe pistolen. Op weg naar het Zwitserse Gstaad, waar hij ook een huis heeft, werd de Amerikaan aan de Franse grens aangehouden. Uit zijn diepzwarte Ferrari haalde de douane niet alleen de pistolen, maar ook enig wapentuig van de "eerste categorie", d.w.z. oorlogswapens, benevens documenten die als "belastend" worden omschreven. Stowell verblijft sindsdien in de gevangenis van Metz, waar een Belgische onderzoekscommissie hem deze week aan de tand zal voelen, in de hoop de zaak-Mendez dichter bij een oplossing te brengen.

Een van de talrijke hypothesen is dat de contra-revolutionaire beweging in Nicaragua Mendez uit de weg heeft geruimd, in de hoop een wapenleverantie aan hun tegenstander, de Sandinistische regering van president Ortega, te kunnen uitstellen. Over een dergelijke levering zou Mendez, met Stowell als tussenpersoon, aan het onderhandelen zijn geweest ten tijde van zijn dood.

Als andere mogelijke achtergrond van de moord ziet de politie de diefstal van enkele kostbare stukken uit de verzameling zeldzame wapens die Mendez koesterde. Sinds die diefstal, nu twee jaar geleden, heeft Mendez alles in het werk gesteld om de gestolen waar terug te krijgen, maar zijn pogingen zijn vruchteloos gebleven.

Behalve wapenverzamelaar was Mendez ook een verwoed schutter, die zich in het bijzonder bekwaamde in het zgn. practical shooting, een op realistische situaties, zoals terreurbestrijding, gerichte specialiteit. Mendez was lid van de Practical Pistol Club of Belgium (PPCB), een vereniging waar nogal wat wapenhandelaren, Rijkswachters en privébewakers lid van zijn. Twee leden van deze PPCB, die tevens lid waren van de extreem-rechtse groepering Front de la Jeunesse schoten in 1980 in koelen bloede een Marokkaanse gastarbeider dood in een Brussels café. De daders zijn sindsdien spoorloos. Ook in dit milieu zoekt de politie naar aanknopingspunten met de aanslag op Mendez. Op Mendez' kantoor in Herstal heeft de politie een grote hoeveelheid documenten in beslaggenomen, waarvan bestudering wellicht enige klaarheid in de zaak kan brengen. Tot nu toe echter kan men slechts gissen naar de toedracht en de achtergronden. Slechts één ding staat vast: de moord was een professionele job, zo professioneel wellicht, dat de motieven voor eeuwig verborgen zullen blijven.

Tot nu toe is slechts één ding zeker, de moord op Juan Mendez-Blaya was een vakkundig uitgevoerde executie: twee kogels in de maag en vier in het hoofd, waarvan één in het linkeroog en één naast het rechteroor. Gezien de werkzaamheden van Mendez — hij was commercieel-directeur voor Latijns-Amerika van de FN wapenfabrieken in Herstal bij Luik, hij leurde kortom met wapens in dat roerige gebied — werd de theorie van een crime passionnel al snel verworpen. Maar of het nu een politieke moord was of een afrekening, dan wel het opruimen van iemand die teveel wist, daarnaar kan de Belgische politie slechts raden. Duidelijke aanwijzingen ontbreken, evenals ieder spoor van de dader(s).

Bron: De Telegraaf | Rob Sloot | 16 Januari 1986

(1) De broer van Juan Mendez is José Mendez.
(2) Het boek heet 'Rijkswachter als Don Quichot' » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

176

Boemerang wrote:

Onderstaande de bij Mendez gestolen items. Deze lijst staat zo afgedrukt in Ponsaers & Dupont. Op pagina 1 staat, naast wat video/audio apparaten een zowat complete en professionele fotostudio. Zelfs de "parasols" (lichtreflectors) zijn meegenomen, daarnaast walkie-talkies, sieraden en een Browning tennisracket. We zoeken dus een dader die wel van een potje tennis hield. lol

De onderste 2 pagina's bevatten de wapens en wat toebehoren. (Oude wapens Jachtgeweren, Pistolen en Oorlogswapens.) De daders zullen toch minstens met een busje (combi) zijn geweest.

https://lh6.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TWrFy8YIf1I/AAAAAAAAA2k/MleKqBmSDK0/s800/Mendez%20lijst%201.jpg

https://lh3.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TWrF1OUw87I/AAAAAAAAA2s/u9Vg8i7kiUU/s800/Mendez%20lijst%202.jpg

https://lh6.googleusercontent.com/_w9CR5VmH5fc/TWrF48mIlXI/AAAAAAAAA2w/3CXPxtDyMi8/s800/Mendez%20lijst%203.jpg

Ik heb van enkele toestellen waar de prijs bij staat van deze lijst, de toenmalige winkel-adviesprijs eens van opgezocht. Ik merkte op dat alle toestellen die ik opzocht, een opmerkelijk veel goedkopere adviesprijs hadden dan de prijs welke opgegeven werd (door Mendez voor de verzekering?).

Non semper ea sunt quae videntur

177

FreCR, bedankt voor deze lijst. Ik weet niet of dit openbaar is maar het is de eerste keer dat ik dit zie. Mocht ik een speurder zijn zouden er bij mij toch een aantal alarmbellen afgaan. Misschien zijn ze toen ook afgegaan maar ik zet hier graag toch even een paar opvallende zaken op een rijtje.

  • Er zijn verschillende zaken gestolen die niet op 1 plaats bewaard worden dus de daders hadden tijd om grondig te zoeken.

  • Er zijn juwelen gestolen maar slechts 2. Lagen deze openlijk? Werd de rest niet meegenomen/gevonden? Was de rest niet waardevol genoeg?

  • Er werden lakens en 'overtrekken' gestolen. Vermoedelijk om de buit gemakkelijk te transporteren. Was dit te wijten aan gebrekkige voorbereiding of wisten ze dat daar tijd voor was?

  • Er werd een computer gestolen. Was dit misschien het hoofddoel? Was Mendez misschien daarom zo in paniek?

  • De opgegeven prijzen zijn belachelijk hoog. 15.000 Bef voor 3 'couvertures' (ik neem aan dat dit dekens/dekbedden zijn)? Zoals je al zegt: verzekering.

  • De hoeveelheid wapens is indrukwekkend maar daar staan er een heel deel tussen waar je (volgens mij) niet veel mee bent en die nu ook weer niet zo uitzonderlijk zijn. (let op, ik ben geen echte kenner dus ik kan geweldig mis zijn).

  • Aangezien er hifi materiaal en wat juwelen gestolen werden naast de wapencollectie zou je ook kunnen verwachten dat er geld en meer juwelen gestolen werden.

Tot zo ver mijn bemerkingen en nu 1 laatste grote bemerking: Wat werd er allemaal gestolen dat niet aangegeven is?