721

Re: Aalst: Proloog

Ja, ik ga er vanuit dat ze dat waren. Kan ook zijn dat de reus blond/roodharig is en dat lijkt/is al snel kalend. De kleur van de ogen is dan niet te zien, die zie je wanneer je de reus pal voor je hebt.

Re: Aalst: Proloog

Op 9 november, de dag van de overval, hadden wandelaars in de loop van de middag gehoord dat er geschoten werd op een afgelegen stortplaats in Sint-Stevens-Woluwe. Ze hadden aangifte gedaan bij de BOB in Vilvoorde, en die stelde een onderzoek in. Onbekenden hadden er wapens afgevuurd van hetzelfde zware kaliber dat de Bende later in Aalst zou gebruiken, één en dezelfde kogel had de voorste en achterste muren van de terreinkeet doorboord.

De schutters, zo hadden de passanten opgemerkt, verplaatsten zich met twee auto’s, een witte Ford Escort met rode en geelachtige lijnen opzij, en een lichtgrijze Ford Taunus.

Zoiets dan?

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/12651211_1693665940854379_4700867539649609499_n.jpg?_nc_cat=0&oh=3dec009186b3686cbff00f814eec267c&oe=5BDFFD9B

Of zoals de rally auto van Ari Vatanen eind jaren '70 begin jaren '80?

https://i.pinimg.com/originals/73/d3/a8/73d3a8f962d54aefe30d48fe4935f428.jpg

723

Re: Aalst: Proloog

Links Clayton uit Dallas, in 't midden Thierry Senterre de Sudist ("Clayton maar dan jonger"), rechts robotfoto 10:

http://users.telenet.be/renevlayen/Senterre.jpg

Re: Aalst: Proloog

P-51 wrote:
Merovinger wrote:

Uit het artikel van RTL van 26 april 2018:

Le 8 novembre 1985, la veille de l'attaque d'Alost, un homme signale les agissements suspects d'un individu boitant, petit et noir de cheveux sur le parking du Delhaize d'Alost.

Bron » Forum

Mij was dit feit onbekend. Heeft er iemand meer info hierover?

Dat zal dan wel Jean-Paul Dauphin geweest zijn, vermoed ik. Neen, geen verdere info hierover.

Ben wrote:

Mankend, klein en zwart haar? Het zal toch niet Dauphin de mankende WNP'er zijn? Het is natuurlijk vooral de vraag wat dat "verdacht gedrag" juist inhoudt.

"Daar" zijn, lijkt mij al verdacht genoeg. Wat niet wil zeggen dat hij het was. Wie was die getuige, overigens?

Ik kwam vandaag toevallig nog de volgende interessante informatie tegen van forumlid legia:

Ben wrote:

Forumlid legia verklaart dat hij op 8 november 1985 van 19.30 tot 19.50 een beige Ford Taunus zag staan op de parking van het Delhaize-warenhuis in Aalst. In de wagen zaten drie personen, een vierde kwam de winkel buiten met een kleine aankoop waarna ze vertrokken. De Taunus stond met neus naar de winkel geparkeerd tegen de lage muur die er nu nog is, 4e parkeerplaats.

Bron » Forum

Werd deze kleine mankende persoon opgemerkt op het moment dat die Ford Taunus daar stond? Dezelfde Taunus en dezelfde personen als deze die opgemerkt werden op 31 oktober 1985 in het Osbroekpark? legia kon hier op het forum echter geen specifieke persoonsbeschrijvingen geven. Het ziet er dus naar uit dat naast legia nog iemand anders (hetzelfde?) feit gezien heeft op 8 november 1985 en dat deze persoon wel een getuigenis met de beschrijving van een kleine mankende persoon heeft afgelegd bij de politie.

Re: Aalst: Proloog

Charly wrote:

And last but not least het ultieme argument waarom de redenering van 31/10 niet opgaat: de joggers zagen de drie verdachte personen op 31/10 pas om 20.00... voorbereidende testen doen om alternatief te vluchten. Waarschijnlijk zijn toen de wapens verborgen die kinderen op 2/11 gevonden hebben.

FreCR wrote:
Merovinger wrote:

Ik denk dat het zelfs de initiële bedoeling was om in Aalst op 31 oktober 1985 toe te slaan

Dat lijkt me zeer goed mogelijk en heb ik ook gedacht door bijvoorbeeld de wapens die spelende kinderen gevonden hebben in het Osbroekpark/Docusberg meer dan 1 week voor de overval. Het zou behoorlijk idioot, riskant en nutteloos zijn om die (backup)-wapens zo ver op voorhand op die plaats te gaan verstoppen. Meest logisch lijkt dat de wapens ofwel niet van de Bende van Nijvel waren ofwel een veel vroeger moment gingen gebruikt worden door de Bende van Nijvel of backup-Bende van Nijvel-ploeg.

Merovinger wrote:

Vreemd en verdacht

Zowat een maand geleden vonden spelende kinderen in het struikgewas langs de Aalsterse Parklaan, op enkele stappen van de supermarkt een bivakmuts en een pistool. Hoe het overvallersgerief er terechtkwam kon niet achterhaald worden. Het lijkt evenwel hoogst onwaarschijnlijk dat de vreemde vondst verband kan houden met de feiten van zaterdagavond.

Bron: Het Laatste Nieuws | 12 november 1985

Ik heb eindelijk meer info gevonden over het moment waarop de kinderen de wapens gevonden hebben in het Osbroekpark. De kinderen hebben de spullen in de loop van de week van 23 september 1985 gevonden (vermoedelijk dus zelfs vóór de overvallen in Overijse en Eigenbrakel). De kinderen zijn er echter pas mee naar de politie gegaan op 3 oktober 1985.

Kinderen vinden pistool en bivakmuts

In het Osbroekpark te Aalst, niet zo ver van een Delhaize-vestiging, vonden spelende knapen een 7.65 mm-pistool en een bivakmuts. Dat vertelden ze gisteren aan de politie. Pistool en bivakmuts hadden ze vorige week al spelend ontdekt. Het was een welgekomen attribuut bij hun spel. Door de berichten over de overvallen op de Delhaize-vestigingen kregen ze toch wat schrik en daarom vonden ze het beter met hun vondst naar de politie te trekken. Politie en parket proberen nu de herkomst van het wapen na te gaan. De aanwezigheid van het warenhuis in de buurt wordt eerder als toevallig beoordeeld.

Bron: Het Laatste Nieuws | 4 oktober 1985

726

Re: Aalst: Proloog

Sterk, goed opzoekwerk, Mero!

Re: Aalst: Proloog

Dus ook het kleine mannetje dat Kuros in zijn taverne heeft gezien, en volgens hem de woordvoerder was?

728

Re: Aalst: Proloog

Er zou een ongeval geweest zijn met een Mercedes type 123 beige met een citroengele Renault R5 op de tweede brug van de Dender in Denderleeuw op de Kasteelstraat , niet ver van de Delhaize rond de periode van de overval in Aalst. De bestuurders van de Mercedes zouden rare types geweest zijn, niet uit de streek. Wat het ongeval op de brug betreft, heb ik 100% zekerheid juist. De datum is niet bevestigd (het was een kop op kop aanrijding met lichte schade). Nogmaals, van de datum heb ik geen info.

Re: Aalst: Proloog

Ik heb ergens gelezen dat het volgens onderzoekers of agenten onmogelijk was dat De Staerke eerst op verkenning ging om daarna toch nog mee te doen aan de overval. Dit omdat hij volgens zijn vriendin een volledig parcours aflegde van Aalst naar Lembeek enzoverder.

Daarnaast werd er gezegd dat hij de dag ervoor op "verkenning" was en niet de dag zelf? Weet iemand wat hiervan correct is?

730

Re: Aalst: Proloog

Ik zal het eens opzoeken hoe het exact was. Wat je schrijft is ruwweg juist. Over de verkenning; dit was de dag ervoor.

De naam voor de bron die De Staerke naar Aalst gelokt heeft is een belangrijk element. Eerder op het forum was ergens de naam Baugniet gevallen, met het voor mij toch nieuw gegeven dat Bultot in november 1985 ook aan Baugniet wapens gekocht heeft, is dit gegeven opeens een stuk logischer en waarschijnlijker.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.