dolorean wrote:

Het is overigens bij Lammers dat de politie een kogelvrije vest heeft gevonden, die in 1983 gestolen werd in het bedrijf Wittock-Van Landeghem in Temse, een diefstal die wordt toegeschreven aan de ongrijpbare Bende van Nijvel. Lammers heeft gezegd dat hij die vest - in feite een prototype, want de uiteindelijke vorm van de vesten was op het moment van de diefstal nog niet af - gekocht heeft bij een voormalig lid van het Front de la Jeunesse.

Klopt deze info die op deze website staat of was het toch een andere kogelvrije vest? Als het een prototype-vest van Wittock was, zitten we toch op een spoor?

Ben wrote:

Vanaf 4 oktober 1983 tot 27 juni 1984 heeft Lammers ook in de gevangenis gezeten. Tijdens die periode kreeg hij verschillende bedreigingen en druk van Nemry (Lammers vertelt in het verhoor niet waarover deze bedreigingen gaan). Dat was volgens Lammers de reden waarom hij wou ontsnappen. Daarom vroeg hij aan zijn ouders om een kogelvrije vest te kopen. Het was Alain Weykamp die voor 1.400 frank een kogelvrije vest heeft verkocht aan de vader van Eric Lammers. Nadien heeft hij ontdekt dat deze vest was gemaakt door een "firma in Temse". Lammers vermoedt dat Weykamp deze vest zelf van iemand heeft overgekocht.

Heeft de Bende van Nijvel binding met uiterst rechts?

Het staat zo goed als vast dat de Bende van Nijvel bindingen heeft met uiterst rechtse kringen. Tot dit besluit kwamen de speurders nadat is gebleken dat een kogelvrije vest, dat reeds in januari [1985] tijdens een huiszoeking werd gevonden bij de rechtse militant Eric Lammers te Brussel, door de Bende van Nijvel gestolen werd te Temse (*) op 10 oktober 1983. (**)

Lammers is één van de leiders van de extreem-rechtse privémilitie Westland New Post (WNP). Hij zit thans een gevangenisstraf van 6 jaar uit wegens een reeks overvallen, die hij in 1984 pleegde, en zal volgend jaar voor het assisenhof van Brabant verschijnen als verdachte van de moord in september 1983 (***) op een echtpaar in de Herdersliedstraat te Anderlecht.

Bij een overval op het zeilmakersbedrijf Wittock-van Landeghem op 10 oktober 1983 (**) te Temse, die wordt toegeschreven aan de Bende van Nijvel en waarbij één persoon werd gedood en één zwaar gewond, werden 7 kogelvrije vesten van een nieuw en onbekend type gestolen.

Tijdens de huiszoeking bij Eric Lammers, begin dit jaar, werd een kogelvrije vest gevonden. Pas nu, bijna een jaar later, zijn de speurders tot de vaststelling gekomen dat dit vest één van de zeven is die te Temse werden gestolen (*). Lammers verklaarde aan de politie dat hij het vest had gekocht van een andere uiterst rechtse militant, één van de leiders van het Front de la Jeunesse te Brussel. Hij had er ruim 10.000 frank voor betaald.

De speurders zijn nu op zoek naar de man die het vest aan Lammers verkocht en hopen langs hem om het ware gezicht van de Bende van Nijvel te ontmaskeren.

Bron: Het Laatste Nieuws | 23 december 1985

(*) Bij mijn weten klopt dit niet. De vest van Lammers zou niet één van de zeven gestolen vesten zijn. Wel werd er door de spuerders vastgesteld dat zijn vest afkomstig was van en gemaakt was door de firma Wittock-Van Landeghem. Maar zoals reeds aangehaald werd op dit forum, produceerde en verkocht deze firma nu eenmaal kogelvrije vesten. Ze maakte er zelfs reclame voor in de Gouden Gids en in gespecialiseerde tijdschriften.

(**) De journalist maakt hier een fout. De feiten in Temse werden op 10 september 1983 gepleegd.

(***) De journalist maakt hier een fout want deze moord gebeurde op 18 februari 1982. Op 10 september 1983 werden wel de feiten in Temse gepleegd.

Uittreksel uit het boek 'Les Tueurs Fous' van Gilbert Dupont:

Fausse piste, là aussi: il n’a jamais été démontré que le gilet pare-balles retrouvé chez Lammers provenait du lot volé à Tamise par les tueurs du Brabant.

Dezelfde laatste zin werd als volgt (slecht) vertaald in het boek 'De Bende' van Gilbert Dupont:

Eind december 1985 raakt bekend dat een kogelvrije vest is teruggevonden bij de Brusselaar Eric Lammers. Deze militant van de neo-nazistische organisatie Westland New Post (WNP) is in september 1983 in beschuldiging gesteld voor een dubbele moord in Anderlecht op 18 februari 1982, feiten waarvoor Lammers in de zomer van 1987 wordt vrijgepleit. Na zijn voorlopige vrijlating in 1985 raakt Lammers betrokken bij een aantal diefstallen, waarin zijn vader Maurice [Lammers] eveneens een rol speelt. Het is precies in het kader van dit onderzoek dat de kogelvrije vest bij Lammers wordt ontdekt. Hij verklaart ze voor zo’n slordige 10.000 frank gekocht te hebben van Alain Weykamp, een extreem-rechts militant en vriend van oud-rijkswachter Madani Bouhouche. Er wordt echter ontkend dat de bij Lammers teruggevonden vest afkomstig is uit Temse.