Re: Kogelvrije vesten

dolorean wrote:

Het is overigens bij Lammers dat de politie een kogelvrije vest heeft gevonden, die in 1983 gestolen werd in het bedrijf Wittock-Van Landeghem in Temse, een diefstal die wordt toegeschreven aan de ongrijpbare Bende van Nijvel. Lammers heeft gezegd dat hij die vest - in feite een prototype, want de uiteindelijke vorm van de vesten was op het moment van de diefstal nog niet af - gekocht heeft bij een voormalig lid van het Front de la Jeunesse.

Klopt deze info die op deze website staat of was het toch een andere kogelvrije vest? Als het een prototype-vest van Wittock was, zitten we toch op een spoor?

Ben wrote:

Vanaf 4 oktober 1983 tot 27 juni 1984 heeft Lammers ook in de gevangenis gezeten. Tijdens die periode kreeg hij verschillende bedreigingen en druk van Nemry (Lammers vertelt in het verhoor niet waarover deze bedreigingen gaan). Dat was volgens Lammers de reden waarom hij wou ontsnappen. Daarom vroeg hij aan zijn ouders om een kogelvrije vest te kopen. Het was Alain Weykamp die voor 1.400 frank een kogelvrije vest heeft verkocht aan de vader van Eric Lammers. Nadien heeft hij ontdekt dat deze vest was gemaakt door een "firma in Temse". Lammers vermoedt dat Weykamp deze vest zelf van iemand heeft overgekocht.

Heeft de Bende van Nijvel binding met uiterst rechts?

Het staat zo goed als vast dat de Bende van Nijvel bindingen heeft met uiterst rechtse kringen. Tot dit besluit kwamen de speurders nadat is gebleken dat een kogelvrije vest, dat reeds in januari [1985] tijdens een huiszoeking werd gevonden bij de rechtse militant Eric Lammers te Brussel, door de Bende van Nijvel gestolen werd te Temse (*) op 10 oktober 1983. (**)

Lammers is één van de leiders van de extreem-rechtse privémilitie Westland New Post (WNP). Hij zit thans een gevangenisstraf van 6 jaar uit wegens een reeks overvallen, die hij in 1984 pleegde, en zal volgend jaar voor het assisenhof van Brabant verschijnen als verdachte van de moord in september 1983 (***) op een echtpaar in de Herdersliedstraat te Anderlecht.

Bij een overval op het zeilmakersbedrijf Wittock-van Landeghem op 10 oktober 1983 (**) te Temse, die wordt toegeschreven aan de Bende van Nijvel en waarbij één persoon werd gedood en één zwaar gewond, werden 7 kogelvrije vesten van een nieuw en onbekend type gestolen.

Tijdens de huiszoeking bij Eric Lammers, begin dit jaar, werd een kogelvrije vest gevonden. Pas nu, bijna een jaar later, zijn de speurders tot de vaststelling gekomen dat dit vest één van de zeven is die te Temse werden gestolen (*). Lammers verklaarde aan de politie dat hij het vest had gekocht van een andere uiterst rechtse militant, één van de leiders van het Front de la Jeunesse te Brussel. Hij had er ruim 10.000 frank voor betaald.

De speurders zijn nu op zoek naar de man die het vest aan Lammers verkocht en hopen langs hem om het ware gezicht van de Bende van Nijvel te ontmaskeren.

Bron: Het Laatste Nieuws | 23 december 1985

(*) Bij mijn weten klopt dit niet. De vest van Lammers zou niet één van de zeven gestolen vesten zijn. Wel werd er door de spuerders vastgesteld dat zijn vest afkomstig was van en gemaakt was door de firma Wittock-Van Landeghem. Maar zoals reeds aangehaald werd op dit forum, produceerde en verkocht deze firma nu eenmaal kogelvrije vesten. Ze maakte er zelfs reclame voor in de Gouden Gids en in gespecialiseerde tijdschriften.

(**) De journalist maakt hier een fout. De feiten in Temse werden op 10 september 1983 gepleegd.

(***) De journalist maakt hier een fout want deze moord gebeurde op 18 februari 1982. Op 10 september 1983 werden wel de feiten in Temse gepleegd.

Uittreksel uit het boek 'Les Tueurs Fous' van Gilbert Dupont:

Fausse piste, là aussi: il n’a jamais été démontré que le gilet pare-balles retrouvé chez Lammers provenait du lot volé à Tamise par les tueurs du Brabant.

Dezelfde laatste zin werd als volgt (slecht) vertaald in het boek 'De Bende' van Gilbert Dupont:

Eind december 1985 raakt bekend dat een kogelvrije vest is teruggevonden bij de Brusselaar Eric Lammers. Deze militant van de neo-nazistische organisatie Westland New Post (WNP) is in september 1983 in beschuldiging gesteld voor een dubbele moord in Anderlecht op 18 februari 1982, feiten waarvoor Lammers in de zomer van 1987 wordt vrijgepleit. Na zijn voorlopige vrijlating in 1985 raakt Lammers betrokken bij een aantal diefstallen, waarin zijn vader Maurice [Lammers] eveneens een rol speelt. Het is precies in het kader van dit onderzoek dat de kogelvrije vest bij Lammers wordt ontdekt. Hij verklaart ze voor zo’n slordige 10.000 frank gekocht te hebben van Alain Weykamp, een extreem-rechts militant en vriend van oud-rijkswachter Madani Bouhouche. Er wordt echter ontkend dat de bij Lammers teruggevonden vest afkomstig is uit Temse.

32

Re: Kogelvrije vesten

vleermuisje1971 wrote:

Ok, dat is wat verder in de tijd, meende dat de ontwikkeling al wat reuring in tent gaf, en dat alleen overheids instanties er (later) gebruik van mochten maken. Nu dat ook de stof Dyneema in opkomst was, bekroop me het idee waren de vesten niet van het experimentelen stof Dyneema. Op het forum lees je ook de belangstelling van rijkswacht in die tijd. Inderdaad misschien weten forumleden hier wat meer over te vertellen.

Vanaf het begin van de jaren 1970 werd kevlar, een kunstvezel, de nieuwe norm voor gebruik in kogelwerende vesten. Dit materiaal is licht en veilig, en biedt daardoor aanzienlijk meer draagcomfort. In deze periode, de tijd van de Koude Oorlog, gingen de ontwikkelingen door. Zo ontwierpen de Amerikanen vanaf de vroege jaren 1980 een krachtig vest, de PASGT (Personnel Armor System for Ground Troops) kevlar, dat in staat was om 9 mm kogels tegen te houden. Het vest was echter vooral bedoeld om rondvliegende granaatscherven op te vangen. De West-Duitsers maakten een soortgelijk beschermend kledingstuk, dat ze de Splitterschutzweste noemden en gebaseerd was op een vest dat al in de jaren 1930 was ontwikkeld.

In de jaren dertig van de twintigste eeuw voorspelden onderzoekers al, dat er op basis van polyetheen (PE) sterke vezels gemaakt konden worden. Eind jaren zeventig slaagden Piet Lemstra en Paul Smith van het DSM-laboratorium in het Nederlandse Geleen erin om hier ook werkelijk een proces voor te ontwikkelen. Het patent werd in 1979 aangevraagd.

Bron » nl.wikipedia.org/

Kogelwerende producten: vesten, helmen, panelen in politieauto- en cockpitdeuren

Kan het misschien zijn, dat dit de prototypes waren, bij Wittock van Landeghem, in plaats van de al reeds bekende kevlar vesten?

Koninklijke DSM NV is een Nederlands chemiebedrijf dat internationaal actief is en zich vooral toelegt op fijnchemie en biotechnologie. Het bedrijf is voortgekomen uit de voormalige Nederlandse Staatsmijnen, en de naam was dan ook oorspronkelijk een afkorting voor Dutch State Mines. DSM heeft enkele honderden vestigingen over de gehele wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Heerlen.

De zogenaamde prototype vesten, werden toch inmiddels al gebruikt en of getest door het Nederlandse leger?

P.J. (Piet) Lemstra (Godlinze (Groningen), 26 oktober 1946), bijnaam PLEM, is een Nederlands hoogleraar scheikunde. Prof. dr. Lemstra promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen in 1975. Vervolgens was hij post-doctoraal fellow aan de Universiteit van Bristol (UK) onder professor Andrew Keller. Van 1976 tot 1985 werkte hij bij DSM Research waar hij samen met Paul Smith de supersterke vezel Dyneema heeft ontwikkeld.

Bron » www.wikiwand.com

Daarom vroeg hij aan zijn ouders om een kogelvrije vest te kopen. Het was Alain Weykamp die voor 1.400 frank een kogelvrije vest heeft verkocht aan de vader van Eric Lammers. Nadien heeft hij ontdekt dat deze vest was gemaakt door een "firma in Temse".

Een "prototype" dus voor ongeveer, maar liefst: €35.00?

33

Re: Kogelvrije vesten

Kogelvrije vest van Eric Lammers komt niet van diefstal in Temse

In gerechtelijke kringen, vooral te Nijvel, heeft men vreemd opgekeken, toen links en rechts werd gewag gemaakt van een nieuwe ontwikkeling in het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

Zo werd gesproken over een kogelvrije vest die tijdens een huiszoeking bij Eric Lammers, een voormalig lid van de Westland New Post, werd aangetroffen. Deze gewezen leerling van de militaire school, zit momenteel een straf van 6 jaar uit wegens zijn betrokkenheid bij een diefstal van 8 Ensor-schilderijen en van een vrachtwagen met sigaretten.

Over het kogelvrije vest werd gezegd dat ze wellicht afkomstig was van een diefstal, op 9 september 1983, van 7 kogelvrije vesten bij een firma in Temse. Die gewapende overval wordt toegeschreven aan de Bende van Nijvel, want in Temse gingen de daders ook op een weerzinwekkende manier te keer. Ze schoten daar de huisbewaarder zonder het minste medelijden dood.

Naar verluidt heeft men bij de rechtstreeks betrokken kringen in Temse klaar en duidelijk aangetoond dat de kogelvrije vest die bij Eric Lammers te Brussel werd aangetroffen niet van het bedrijf Wittock-Van Landegem afkomstig is. Dat wil ook zeggen dat ze er evenmin werd gestolen.

Overigens werd in kringen van het parket van Nijvel bevestigd dat het kogelvrije vest van Eric Lammers niet uit Temse komt. Dit werd reeds maanden geleden nagegaan en toen wist men reeds dat er geen verband was met de diefstal in Temse. Overigens ziet men niet goed in dat de nog altijd niet ontmaskerde bandieten, nieuwe kogelvrije vesten zou verkopen. Eric Lammers had immers te verstaan gegeven dat hij zijn exemplaar voor 10.000 fr. gekocht had. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 December 1985

Meer informatie over de overval in Temse vind je hier » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Kogelvrije vesten

Een 'perfect' alibi: zijn kogelwerende vest komt niet van Temse.

Re: Kogelvrije vesten

Merovinger wrote:

Bij een overval op het zeilmakersbedrijf Wittock-van Landeghem op 10 oktober 1983 (**) te Temse, die wordt toegeschreven aan de Bende van Nijvel en waarbij één persoon werd gedood en één zwaar gewond, werden 7 kogelvrije vesten van een nieuw en onbekend type gestolen.

Speurder Eddy Vos spreekt op  9 november 2005 over zes vesten, niet zeven stuks. Wie heeft gelijk en is het verschil relevant?

Luister en lees op 1m32s » YouTube