21

Lekeu wou ooit in Hollywood een scenario verkopen rond de Bende van Nijvel.

Voor de episode regeringsformatie 1985 dacht ik aan het volgende scenario: Gol is er niet bij aanwezig omdat hij ontvoerd is, al dan niet fake, door dezelfde bende die later Vanden Boeynants zal ontvoeren. De eisen? Diplomatiek paspoort voor bepaalde mensen en vrijgeleide om o.a. in Bierset hun zin te kunnen doen, en om de winsten van die handel ongemoeid te kunnen wassen in speelautomaten en casino's, plus volledig bevriezen van onderzoek naar Bendefeiten. Indien eisen niet worden ingewilligd: bloed op parkings, verdere ridiculisering van de rijkswacht, dossiers rond roze balletten naar de pers.

Dat moet dan na november zijn geweest.

23

vleermuisje1971 wrote:

Dat moet dan na november zijn geweest.

Chronologisch klopt het perfect, aanslag Aalst is in volle regeringsformatie.

Ultiem pressiemiddel: DNA-spoor naar Prins Albert, plus foto’s en film van Prins Albert met daders. Vroem vroem, genoeg rondgereden op dit forum vandaag. Motor mag eventjes uit. Tot morgen.

Uit de archieven van Walter De Bock:

23.12.85: Onderzoekscel Bende van Nijvel op kabinet van Gol:

Vernomen wordt dat Justitieminister Gol een speciale onderzoekscel ivm. de bende van Nijvel op zijn kabinet heeft geïnstalleerd. Ze bestaat uit twee personen die rechtstreeks aan de minister moeten rapporteren over de stand van het onderzoek. Het gaat om een Lt. kolonel Closset van de rijkswacht (een specialist inzake bewakingsfirma's waarover hij een tesis maakte voor zijn BEM-diploma) en inspecteur Collignon van de GP die inmiddels behoort tot de GIA.

David Van de Steen: “Toen ik 12 was, had ik een juffrouw die mij aan huis bijles kwam geven, want ik had ook veel school gemist. Die vrouw kwam uit Wervik. Zij was 18 of 19. En gisteren, heel toevallig, zag ik haar voor het eerst na al die jaren terug. Ze vertelde me dat haar man toen rijkswachter was. Hij zat bij de antiterreurbrigade. Hij was er ook en zei: ‘Uw grootvader heeft haar gekozen omdat hij wist dat ik altijd meekwam. En hij dan met mij over die zaak kon praten.’ (lachend) Achter alles wat Petje ondernam, zat een strategie.”

“Die man vertelde hoe er in die tijd ooit een auto is ontploft in Brussel. (*) Naast de bomauto lagen compromitterende foto’s. Van een toenmalige minister. Ze hebben als rijkswachters die plaats moeten afschermen, waarna de Staatsveiligheid al die foto’s is komen oprapen.

Stijn Coninx: “Weer een scène die we hebben gemist.”

Van de Steen: “In die gesprekken tussen mijn vader en die rijkswachter kwamen veel van die verhalen naar voren. Roze Balletten, chantage. De personen die geliquideerd zijn door de Bende die daarmee in verband stonden.”

Het was voor Petje ondenkbaar dat wij, journalisten, contact zouden zoeken met u, ook al was u al een twintiger.

Van de Steen: “Hij heeft mij altijd afgeschermd. Omdat hij wist hoe gevaarlijk het was. Er zijn zoveel mensen, nu nog in leven, die gewoon zouden kunnen bevestigen dat die foto’s van Jean Gol (minister in de jaren 80, red.) bestaan. Dat zulke dingen gebeurd zijn. Die rijkswachter, de man van mijn lesgeefster, is diep in het onderzoek gedoken. En wat hebben ze gedaan? Ze hebben drugs in zijn locker gestopt en een controle gedaan. Hij is uit de rijkswacht gestapt.”

(...)

Coninx: “In 2016 mag ik mee naar Charleroi voor een vergadering met de nabestaanden. Ik ben zowat de enige buitenstaander. Ik stel als laatste een vraag aan procureur Christian De Valkeneer. In het Frans, want alles ging daar in het Frans. Ik vraag: ‘Is er ergens nog iemand in de politiek die jullie ondersteunt?’ De Valkeneer antwoordt in het Nederlands: ‘Mijnheer Coninx, mocht mijnheer Gol nog leven… díé zou ons zeer interessante dingen kunnen vertellen. Maar om ernstig te blijven: nee, er is niemand mee bezig.’ Wij komen buiten, staan een koffie te drinken, David en ik. Diezelfde De Valkeneer komt bij ons staan en vraagt me: ‘Et vous êtes qui, monsieur?’”

“Ik zeg: ‘Ik ben Stijn Coninx, u hebt me ontvangen in uw kantoor in 2011, ik draai een film.’ Waarop hij: ‘Ah, ça c’est intéressant.’ Dit is op zich niet zo belangrijk, maar als ik al zoiets vreemds meemaak, hoe moet het dan al die jaren zijn geweest voor de betrokken families?”

Bron: De Morgen | 28 september 2018

(*) Gaat het om de bomaanslag van 9 oktober 1981?