Re: Beersel: 23 December

Ben wrote:

Een BOB'er over het onderzoek naar de moord op José Vanden Eynde:

"Dat onderzoek is in het honderd gelopen, ik snap zelf niet waarom ik er toen niet dieper op in ben gegaan. Nu, die zaak was ook veel te groot voor een kleine provinciale BOB. De brigade van Halle werd toen wel bij de beste van het land gerekend - we deden met z'n achten honderd arrestaties in één jaar - maar we stonden veel te zwak tegenover wat toen op ons afkwam."

Een andere speurder over onderzoeksrechter Jean Kesseloot die het onderzoek leidde:

"Hij deed ons onze tijd verliezen met de meest onzinnige opdrachten. 'Gelieve alle jeugdbendes uit de streek van Halle te controleren.' Jeugdbendes? In Halle waren geen jeugdbendes. Die kwamen aanwaaien uit Brussel of Charleroi."

"Wij zochten de daders niet in jeugdbendes van Charleroi, wij zochten ze vlakbij. Het zigeunerkamp lag maximum twee kilometer verderop. Volgens mij hebben de inbrekers bij Jurion dingen gestolen om Nieuwjaar te vieren. Ik dacht aan dat kamp en natuurlijk ook aan de De Staerkes", zegt een andere BOB'er.

(...)

Dit verhaal komt uit de reeks van Hilde Geens in Humo, 20 jaar na de Bende-overvallen.

Voor 800.000 fr. gestolen juwelen in zigeunerkamp te Ruisbroek

Door een groep rijkswachters van het district van Halle werd het voorbije weekeinde een grootscheepse actie gevoerd in het zigeunerkamp aan het kanaal Brussel-Charleroi op de grens van Ruisbroek en Halle.

Na een onderzoek bij een 50-tal zigeuners en vrouwen kon de rijkswacht beslag leggen op een grote partij juwelen voor een totale waarde van ruim 800.000 fr. ook werden op de zigeunervrouwen pakjes vreemde munten aangetroffen.

De belangrijke vondst houdt verband met het steeds toenemend aantal diefstallen in de streek van Halle, Beersel en Ruisbroek.

Bron: Het Laatste Nieuws | 7 maart 1983

Re: Beersel: 23 December

Merovinger wrote:

Gruwelijke afslachting in restaurant van domein van Beersel – Inbreker schiet geknevelde huisbewaarder zes keer voor het hoofd – Buit: Champagne, dure wijn, Havanna’s en taart

De moordenaar (of moordenaars) van de 70-jarige José Vanden Eynde heeft zijn slachtoffer geen enkele kans gelaten. De bejaarde man werd op zijn bed vastgebonden en dan koelbloedig en laf neergeschoten met zes kogels. De meeste ervan troffen de man vlak in het hoofd.

Het drama gebeurde in het gekende restaurant Auberge du Chevalier gelegen op het domein van het kasteel van Beersel, waar de gewezen Anderlechtspeler en voetbalinternational Jef Jurion één der uitbaters is.
Vanden Eynde hield in het restaurant een oogje in het zeil als huisbewaarder want de zaak kreeg de jongste tijd nogal wat ongenood bezoek. Tijdens de nacht van 30 november op 1 december jongstleden was er nog ingebroken. Daarom ook dat José Vanden Eynde al een week met een alarmpistool onder zijn hoofdkussen sliep. Maar daarmee kreeg hij geen enkele kans.

De dag van de moord was het de derde keer in één jaar tijd dat er dieven op bezoek waren, volgens precies hetzelfde scenario. Nu weer werd de achterdeur geforceerd met een koevoet en bestaat de buit hoofdzakelijk uit drank, en wel de beste champagnes en bourgognes.

De dader (of daders) heeft overigens willen tonen dat hij van geen kleintje vervaard is. Na de afschuwelijke afslachting trok hij naar de gelagzaal waar hij zich te goed deed aan drank en taarten. Gebak dat gemaakt werd door de zoon van het slachtoffer, Marc, die kok is in de Auberge.

Bron: Het Laatste Nieuws | 27 december 1982

Het vervolg van het artikel:

Het is ook zoon Marc geweest die donderdagvoormiddag de moord op zijn vader ontdekte. Het restaurant sluit gewoonlijk van woensdagmiddag tot donderdag en wordt dan alleen in ’t oog gehouden door de uit Saint-Servais afkomstige gepensioneerde José Vanden Eynde. Hij heeft er een klein appartementje op de eerste verdieping, waar hij als huisbewaarder geregeld de nacht doorbrengt. Hij is eigenlijk gedomicilieerd bij zijn zoon Marc, die wat verder aan de Molenstraat te Beersel een villa betrekt en sedert anderhalf jaar als kok tewerkgesteld is in de Auberge. José zelf werd er in juli jongstleden huisbewaarder.

Marc kwam donderdagvoormiddag omstreeks 9u30 de grote parking naast de Auberge opgereden en toeterde er een paar keer om zijn vader te roepen. Toen deze echter niet onmiddellijk kwam opdagen, ging Marc zelf naar de achterdeur en merkte dat deze geforceerd was. Deze deur geeft toegang tot de keuken waarna men door de gelagzaal moet naar de houten trap die naar de eerste verdieping leidt. In het appartementje deed hij de vreselijke ontdekking.

Zes schoten

José Vanden Eynde lag op rechterzijde op het bed, de handen achter de rug gebonden en ook de voeten waren samengesnoerd. De dader gebruikte hiervoor een stuk telefoondraad die hij in het appartementje zelf had afgerukt. Op korte afstand moet hij vervolgens zes keer geschoten hebben in het achterhoofd van de geknevelde man, volgens de eerste vaststellingen met een revolver of een karabijn .22. Vanden Eynde was in nachtkledij. Zijn dood wordt gesitueerd tussen middernacht en één uur.

In de kamer werden sporen gevonden van een gevecht zodat verondersteld wordt dat het slachtoffer niet in zijn slaap werd verrast. Voor de onderzoekers komt het hoe dan ook vreemd over dat Vanden Eynde eerst werd vastgebonden en dan pas neergeschoten. Een mogelijke uitleg zou kunnen zijn dat de man zijn belager of één van zijn belagers herkende en dat deze zich van een lastige getuige heeft willen ontdoen.

Feest

De Auberge ligt wat afgelegen zodat de dader zich na zijn wrede daad allerminst moet verontrust hebben gevoeld. Het feit dat hij zich nadien nog tegoed deed aan drank en gebak in de gelagzaal wijst er wel op dat hij in alle kalmte nog alles heeft doorzocht. Duidelijk is ook dat hij niet op geld of waardevolle voorwerpen uit was. Zijn buit bestond uit een tiental kisten champagne en wijn (alleen de goede soorten werden meegenomen), enkele bakken Stella, wildgebraad, Cubaanse sigaren sloffen sigaretten en gebak. Ook een aantal hoogst vreemde zaken, een spuitbus om slagroom te spuiten bijvoorbeeld, of een aantal kaarsen en aluminiumfolie. Kortom, alles wat men nodig zou kunnen hebben om een weelderig kerst- en nieuwjaarsfeest op te bouwen.

Verteerbaar

Trouwens de eerste diefstal die in de Auberge gepleegd werd, gebeurde ook al een week voor Kerstmis van vorig jaar. Toen werden eveneens levensmiddelen en dranken meegenomen. Men gapte ook de kassa, maar die was ledig. Ze werd nadien in een wei teruggevonden.

De tweede diefstal gebeurde de laatste nacht van november jongstleden waarbij men alweer enkel eetwaren en dranken meenam en de spuitbus voor slagroom. Deze die nu ontvreemd werd, was pas nieuw aangekocht.

Het koperwerk en antieke voorwerpen in de gelagzaal werden telkens, onaangeroerd gelaten alsook de schilderijen die toch enige waarde bezitten. De dader had dus telkens alleen maar ook voor hetgeen verteerbaar is. “Voor eigen gebruik of anders moet men toch goed weten waar ermee naartoe”, zegt men in de Auberge, waar de kerst- en nieuwjaarsstemming op een laag pitje staat. Maar ook daar ‘the show must go on’, het spektakel moet doorgaan.

Bron: Het Laatste Nieuws | 27 december 1982

En nog een artikel van die dag met de reactie van zaakvoerder Jef Jurion op de gruwelijke moord.

Zaakvoerder Jef Jurion: “De dief kent het restaurant zo goed als ikzelf”

Het staat als een paal boven water, diegene die hier kwam stelen, wellicht al voor de derde keer, kent het restaurant bijna zo goed als wij”, aldus Jef Jurion, de gewezen voetballer van Anderlecht en de Belgische nationale ploeg. Hij is één van de zaakvoerders van de Auberge du Chevalier, gelegen aan de Lotstraat 65, tussen de E10 en het centrum van Beersel.

Het restaurant maakt deel uit van het geklasseerde domein van Beersel, dat beheerst wordt door het beroemde kasteel uit de 13e eeuw dat door de graaf en gravin van Hemricourt geschonken werd aan de Vereniging van de Vrienden van het kasteel van Beersel alvorens in 1934 naar de huidige eigenaar, de Historische Gebouwen van België te gaan. Het restaurant is van veel jongere datum maar maakt deel uit van de historische site. Vier jaar geleden werd de uitbating van het restaurant overgemaakt aan een naamloze vennootschap waarvan Jef Jurion één der zaakvoerders is.

Auberge du Chevalier gaat door als één der goede tafels van het Brusselse. Binnen is het restaurant ingericht in Vlaamse stijl, een zoldering met balken, uitgestald oud koperwerk, een gezellige open haard en wat antiek. De ene kant van de zaak is gewoon café, de andere kant restaurant. Aan de muren hangen foto’s van Jef Jurion met vedetten allerhande o.m. ook met Julio Iglesias en Sidney Rome.

De dief is ook een kenner”, zegt Jurion. “Wie in de kelder komt ziet eerst verscheidene kisten met goedkopere wijn. Voor de duurdere moet je helemaal achteraan gaan zoeken. Wél, die goedkope wijn heeft men gelaten voor wat hij is. Ook moet men voor de champagnekelder nog eens langs een deels verborgen deur. En die heeft men blijkbaar ook al gemakkelijk gevonden”.

Maar men steelt niet alleen in het restaurant. Men heeft al ingebroken in mijn auto en ook in deze van een andere zaakvoerder toen ze hier vlak voor de deur op de parking stonden. Het is er overigens zo donker als in de hel”.

Die onverlichte parking ligt Jef Jurion zwaar op de maag. “Kijk, na de eerste diefstal heb ik aan de gemeente gevraagd om er drie verlichtingspalen te plaatsen. Ik kreeg toen als antwoord dat men het zou voorleggen aan Historische Gebouwen maar intussen gebeurde er nog niets. Nu dat er lijken gevallen zijn zal men misschien reageren.” “Hoe dan ook, het personeel is doodsbenauwd om hier ’s avonds nog te komen. Wanneer je aan de ene kant van de parking staat, zie je niet wat er gebeurt aan de andere kant. En er is altijd wél wat beweging. De parking wordt niet alleen gebruikt voor het restaurant maar ook treinreizigers, die hier opstappen aan de stopplaats Beersel, zetten er hun auto. Ik heb zelfs de gewoonte aangenomen de nummerplaten te memoriseren van de auto’s die hier ’s avonds laat geparkeerd staan. Iemand kan je neerschieten zonder ooit gezien te worden”.

Ook voor Jef Jurion komt de moord als volkomen onbegrijpelijk over. “Misschien is de dief wel gestoord geworden of heeft hij althans boven iets gehoord. Het is immers een houten zoldering en het blijft mogelijk dat José Vanden Eynde opgestaan is en dat de dief het gekraak gehoord heeft en dan naar boven ging. Maar toch, iemand zo meedogenloos neerknallen! Er is maar één uitleg, José moet hem gekend hebben”.

“Het ergste is nog dat wij de plannen al hadden om een alarmsysteem te laten installeren. Dat komt er nu zeker, maar toch te laat voor José”.

Bron: Het Laatste Nieuws | 27 december 1982

Re: Beersel: 23 December

Merovinger wrote:

Het is ook zoon Marc geweest die donderdagvoormiddag de moord op zijn vader ontdekte. Het restaurant sluit gewoonlijk van woensdagmiddag tot donderdag en wordt dan alleen in ’t oog gehouden door de uit Saint-Servais afkomstige gepensioneerde José Vanden Eynde.

Merovinger wrote:

Ook voor Jef Jurion komt de moord als volkomen onbegrijpelijk over. “Misschien is de dief wel gestoord geworden of heeft hij althans boven iets gehoord. Het is immers een houten zoldering en het blijft mogelijk dat José Vanden Eynde opgestaan is en dat de dief het gekraak gehoord heeft en dan naar boven ging. Maar toch, iemand zo meedogenloos neerknallen! Er is maar één uitleg, José moet hem gekend hebben”.

De uitspraak van Jef Jurion stemt tot nadenken. Het is echter niet omdat er gevochten is geweest, dat daardoor Vanden Eynde en de dader elkaar moeten gekend hebben. Vanden Eynde kan zich gewoon verweerd hebben natuurlijk. Maar in het geval hij toch de dader zou herkend hebben dan zitten we weer met een bijzondere toevalligheid (maar natuurlijk is België een klein land waardoor de kans dat bepaalde mensen elkaar kennen vrij groot is).

Toevallig woonde Jean-Claude Jandrain in Saint-Servais. Heeft er iemand enig idee tot wanneer José Vanden Eynde gewoond heeft in Saint-Servais en waar hij er precies gewoond heeft? Kunnen Jandrain en Vanden Eynde elkaar gekend hebben?

Ook Nicolas Lebon zal geen onbekende geweest zijn voor José Vanden Eynde.

Re: Beersel: 23 December

Merovinger wrote:

Toevallig woonde Jean-Claude Jandrain in Saint-Servais. Heeft er iemand enig idee tot wanneer José Vanden Eynde gewoond heeft in Saint-Servais en waar hij er precies gewoond heeft? Kunnen Jandrain en Vanden Eynde elkaar gekend hebben.

Ik ben iets te snel geweest, mijn excuses hiervoor. In 1985 woonde Jandrain in Dion-Valmont nabij Waver. Hij woonde in Saint-Servais op het einde van zijn leven. Jandrain is er gestorven in 2007. Heeft Jandrain nog een ander link met Saint-Servais? Misschien kan dim hierbij helpen.

Re: Beersel: 23 December

Gewezen scheidsrechter Gelück: “ik kon ook het slachtoffer geweest zijn”

Terwijl wij in de Auberge du Chevalier zijn staat de deur niet stil: gewone restaurantbezoekers of vrienden die meer nieuws willen over de moord op José Vanden Eynde. Eén van zijn vrienden is de gewezen internationale scheidsrechter Franz Gelück. Deze baat het café-hotel “Le Bruges” uit, aan het Brusselse Zuidstation. José Vanden Eynde kwam er geregeld een pintje drinken. Ook al eens een kaartje leggen.

“Hij zei wel altijd dat geen schrik had, maar toch geloof ik niet dat hij er zomaar zou invliegen. Ze moeten hem verrast hebben. Weet je”, zegt hij “ik ben nog gérant geweest van de Auberge en in die tijd bleef ik hier boven op het appartement slapen. Ik kon het dus ook geweest zijn. Een grote hond zouden ze hier moeten hebben”.

De schrik zit er in ieder geval diep in bij de uitbaters en het personeel van de Auberge. Ook al vóór de moord op José Vanden Eynde. Medezaakvoerder Roland Obbiet zegt onomwonden: “Ik kom hier ’s avonds nooit meer alleen. Men heeft hier al uit mijn auto gestolen en na de twee andere diefstallen, neen, ik durfde niet meer. Een paar dagen geleden nog was ik iets vergeten maar daarvoor ’s nachts terugkeren, neen!”.

Bron: Het Laatste Nieuws | 27 december 1982

Al tientallen ondervragingen in moordzaak van Beersel

Bij het parket te Brussel heeft men goede hoop vlug de hand te kunnen leggen op de man (of mannen) die de 70-jarige José Vanden Eynde koelbloedig en laf neerschoot. De bejaarde was huisbewaarder in het restaurant Auberge du Chevalier, gelegen op het historische domein van Beersel en werd vorige woensdagnacht door een inbreker van het leven beroofd. Vanden Eynde werd eerst op zijn bed aan handen en voeten vastgebonden, waarna hij met zes kogels in het hoofd werd afgemaakt.

In deze zaak zijn al enkele tientallen personen ondervraagd zonder dar evenwel al een verdachte werd voorgeleid. Een woordvoerder van het parket stelt daarbij dat het zeker geen hopeloze zaak is en dat men reeds over bepaalde aanwijzingen beschikt.

Bron: Het Laatste Nieuws | 29 december 1982

De moord te Beersel – Eigenaar schreef gemeente pas nu voor gesprek over verlichting van parking

Naar aanleiding van de inbraak met moord in het restaurant Auberge du Chevalier te Beersel verklaarde zaakvoerder Jef Jurion dat de gemeente, nu er een dode gevallen was, misschien zou reageren op zijn vraag om de parking naast het restaurant te voorzien van enkele verlichtingspalen.

Dat viel bij het gemeentebestuur niet in goede aarde. In een brief aan onze redactie geeft het toe dat Jurion de gemeente op 28 januari jl. inderdaad schriftelijk wees op het gebrek aan verlichting op de parking. Maar het merkt op dat Jurion de zaken in een verkeerd daglicht stelt door niet te vermelden dat de betrokken parking privé-eigendom is van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden van België. Zodoende komt het de gemeente vanzelfsprekend niet toe daar te zorgen voor voldoende verlichting.

Het schriftelijk verzoek van Jurion werd weliswaar uitvoerig behandeld op de vergadering van het schepencollege van 9 februari. Het gemeentebestuur was zeker bereid zijn verzoek positief te benaderen. Te dien einde werden Jurion per brief van 12 februari verschillende mogelijkheden voorgesteld, waaronder de kosteloze grondafstand van de parking aan de gemeente, waardoor het aanleggen van een openbare verlichting uiteraard door de gemeente zou gedragen worden. In dezelfde brief werd Jurion verzocht daaromtrent het standpunt van de eigenaar in te winnen.

Toeval of niet, maar pas op 27 december, de datum dus waarop ons verslag verscheen, ontving het gemeentebestuur een op 3 december gedagtekende brief van de Koninklijke Vereniging der Historische Woonsteden. Daarin werd het gemeentebestuur verzocht een datum voorop te stellen voor een vergadering in verband met het onderhoud en de verlichting van de parking. De gemeente is dan ook van mening dat het uitblijven van enige reactie niet in administratieve schoenen mag worden geschoven.

Jef Jurion zelf was donderdag niet te bereiken voor commentaar.

Bron: Het Laatste Nieuws | 31 december 1982

Re: Beersel: 23 December

Ben wrote:

Zie in dit geval ook de krantenartikels van na de moord op José Vanden Eynde waarin sprake is van een ware inbrakenplaag in Beersel:

(...) Intussen heerst in Beersel een echte angstpsychose. Er werd de jongste tijd in de streek wat teveel ingebroken.

(...) In wat jaren voor de fusie het “echte” Beersel was, is het voorbije kerstmisweekend in sommige gezinnen angstig doorgebracht. Dag in, dag uit hoort men er immers spreken over weer een nieuwe inbraak. De inbraak gevolgd door de brutale moord in het restaurant “Auberge du Chevalier” aan het Beerselse kasteel, gooide nog meer olie op het vuur van zoveel angstgevoelens. Inbrekers waren in de nabijheid van het kasteel dan ook niet voor de eerste keer aan het werk.

Lees hier de volledige artikels » Forum

Nog een inbraak te Beersel

In afwezigheid van de bewoners is een inbraak gepleegd in een woning gelegen aan de Sanatoriumlaan 35 te Beersel. De hele benedenverdieping werd doorzocht en de inbrekers gingen uiteindelijk aan de haal met gouden sieraden, een kleuren-tv en een fototoestel, dit voor een gezamenlijke waarde van 130.000 Belgische frank.

Bron: Het Laatste Nieuws | 27 december 1982

Het is niet duidelijk wanneer deze inbraak werd gepleegd en of dit al dan niet in dezelfde nacht is gebeurd als de moord op José Vanden Eynde. Het toont wel aan dat er inderdaad in deze periode wel meerdere inbraken gebeurden in de regio.

357

Re: Beersel: 23 December

Merovinger wrote:
Merovinger wrote:

Ook voor Jef Jurion komt de moord als volkomen onbegrijpelijk over. “Misschien is de dief wel gestoord geworden of heeft hij althans boven iets gehoord. Het is immers een houten zoldering en het blijft mogelijk dat José Vanden Eynde opgestaan is en dat de dief het gekraak gehoord heeft en dan naar boven ging. Maar toch, iemand zo meedogenloos neerknallen! Er is maar één uitleg, José moet hem gekend hebben”.

De uitspraak van Jef Jurion stemt tot nadenken. Het is echter niet omdat er gevochten is geweest, dat daardoor Vanden Eynde en de dader elkaar moeten gekend hebben. Vanden Eynde kan zich gewoon verweerd hebben natuurlijk.

De kans dat hij zijn moordenaars rechtstreeks of via via gekend heeft is heel erg groot. Er wordt namelijk iets over het hoofd gezien in deze moord ivm motief, die in relatie staat met de overval op Dekaise.

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

358

Re: Beersel: 23 December

the end wrote:

De kans dat hij zijn moordenaars rechtstreeks of via via gekend heeft, is heel erg groot. Er wordt namelijk iets over het hoofd gezien in deze moord ivm motief, die in relatie staat met de overval op Dekaise.

Vertel, nu maak je me nieuwsgierig. wink Ik ben momenteel de feiten aan het opdelen in 5 clusters die volgens mij elk hun eigen motieven hebben, en eigen uitvoerders, met meerdere overlappingen in personen.

Angelou en Vanden Eynde zijn twee losse eindjes die enkel met de rest gekoppeld worden via:

  • de unieke .22 volgens overzichtsschema's van CWB

  • de taxi-relatie

Maar bij Angelou staat er op de CWB site "de moord KAN met een .22 gebeurd zijn". Dat klinkt alsof men niet eens zeker weet OF het een .22 is, laat staan die unieke .22

Wat is volgens jou de relatie met Dekaise ... want dat zou de .22 met Dekaise koppelen... en dat zou veel veranderen.

359

Re: Beersel: 23 December

bertlagaisse wrote:

Vertel, nu maak je me nieuwsgierig. wink

Er zijn elementen zowel voor Dekaise, Beersel en andere feiten die nog nooit onderzocht zijn en zelfs nog nooit in boeken of artikels vermeld zijn. Men moet er veel moeite voor doen en vooral geduld hebben. Stel je eens de vraag wat is het verband tussen Dekaise en de moord op Vanden Eynde, plus Mendez die de daders van de eerste reeks bleek te kennen. In welke schaduwwereld komt men dan terecht?

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

360

Re: Beersel: 23 December

Eddy Vos verklaarde ooit dat je zonder probleem kan aantonen dat de Bende van Nijvel eender wie kan zijn naar uw eigen keuze. Als je wilt dat de Bende van Nijvel, Chinezen zijn, dat je daarvoor genoeg PV's en aanwijzingen voor kan vinden om dat te staven.

Hij heeft gelijk. Niet van die Chinezen maar over het feit dat er enorm veel "linken" te maken zijn met van alles en nog wat. Of het daarom de juiste link is, dat is een andere vraag. En als het geen Chinezen waren, dan zullen het wel Spanjaarden zijn.

Non semper ea sunt quae videntur