Even terug komend op de vraag of het bewuste kenteken op de Mercedes Frans of Nederlands zou zijn geweest, ben ik gaan spitten of het idd een Nederlands kenteken zou kunnen zijn geweest en geen Frans (zoals in de 30 uren reconstructie wordt getoond). Ook Nederland heeft in de jaren '70 een kentekens gehad in de reeks 55-65-XZ (hmm, deze kwam ook voor in de 30 uren). Maar is het bewuste kenteken van het meisje ooit openbaar gemaakt?

Heb even een foto bijgevoegd:

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR7tVDc2f5lW46hG9r_PHEMN25CbFdPXecvKUh05xjgLGhpe73J

"Niets is wat het lijkt, want de waarheid veranderd nooit"

Wat Nederlands/Franse nummerplaten betreft. De donkerblauwe nummerplaat is voor voertuigen in verkeer gesteld voor 1/1/1978. In '85 reden er dus zowel geel-zwarte als donkerblauw-witte nummerplaten rond. Een Nederlandse plaat kan dus verward worden met een Franse (al hebben die meer karakters met het departement nummer bv.) maar ook met een Britse (geel, zwart).

Bron » www.rdw.nl

13

(...) Ook de groene Mercedes met de Nederlandse nummerplaten die de dag van de feiten zelf in de omgeving van de Aalsterse Delhaize werd opgemerkt, kon worden geïdentificeerd maar had met de moordpartij niets te maken.

Bron: Het Volk | 12 november 1985

Ofwel waren er twee verdachte Mercedessen ofwel maakt de journalist een fout want de "verdachte" Mercedes had een grijze kleur. Zie ook deze post » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

14

Boemerang wrote:

Getuigen zien op 9-11-'85 om 18:45, in het Bos van Houssièrres een lichtgrijze of witte Mercedes, een donkere Golf type I en een aantal mannen staan, waarvan één gewapend was.

Uit het boek Beetgenomen van Hilde Geens:

Kort na de middag was er een witte Mercedes-break gespot [in het Bois de la Houssière], die heel traag reed. Er zaten vijf mannen in.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube
Merovinger wrote:

Een Vlaams koppel, lid van de WNP, bezat een witte Mercedes.

Een vlaams koppel en WNP; kan het dit koppel zijn?

Ook interessant zijn Gilberte H., bij wie de inbraak gepland werd, en haar man Walter T.. De band tussen al deze mensen is het Sint-Maartensfonds, de vereniging van gewezen oostfrontstrijders in Antwerpen die op donderdagavond bijeen komen in 'de Leeuw van Vlaanderen'. Guido Delvaux is daarvoor wat te jong, naar verluidt een jaar of vijftig, maar hij neemt toch deel aan de vergaderingen. Toen de Brusselse afdeling zich een tijdlang afscheurde van de Antwerpse koos de Antwerpenaar Delvaux voor Brabant waar zijn vriend Delombaerde in het bestuur zetelde.

Want van die afgesplitste groep is er een link met Beersel;

Hertog Jan Van Brabant (HJVB)
Opgericht in 1980. President: André Van Hecke
De HJVB is opgericht in 1980 door ultra-radicale splitsers, die het Sint-Maartens Fonds (SMF), de belangrijkste vereniging voor oud-vrijwilligers van de Vlaamse SS, hadden verlaten. De voorzitter van de HJVB is André Van Hecke uit Beersel (ten zuiden van Brussel).

Meer in deze post. In deze post is er sprake van inbraken zoals in Beersel gebeurt is » Forum

De waarheid schaadt nooit een zaak die rechtvaardig is.

16

Over de Mercedes in Aalst vond ik nog volgende info:

(...) Op het ogenblik dat de Golf GTI vertrekt, start een paar honderd meter verder een Mercedes met vreemde nummerplaat die de Golf volgt en wellicht door een medeplichtige wordt bestuurd. Een reservevluchtwagen indien de GTI op de parking zou klemgereden worden?

Bron: De Voorpost | 15 november 1985

Ik ga er wel van uit dat dit een vergissing is van de journalist. Er is namelijk een Mercedes vertrokken toen de gangsters aankwamen aan het warenhuis, en niet wanneer de gangsters vertrokken.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Ook Robert Beijer had een Mercedes (type en kleur onbekend) waarmee hij in de periode van de overval in Aalst en Erembodegem heeft rondgereden.

Wat de cliënte vroeg, had hij [Robert Beijer] niet gedaan, maar hij deed wel iets waarom ze niet gevraagd had. Hij nam foto's van eigendommen van het stel, en daar was de Delhaize van Aalst bij. Momentje, zei ze bij de speurders. Vroeger hadden ze op die plek een Mercedes-garage gerund, maar die was al jaren verkocht. De Delhaize ging open op die grond in 1979. Beijer "zei me de foto's genomen te hebben in het kader van het nagaan van de gedragingen van mijn en zijn vriendin", vertelde de cliënte, maar die waren in de verste verte niet te zien op de foto. Je ziet een eerder lege Parklaan, de rijweg aan de voorkant van het warenhuis, dat je een eind verderop ziet liggen.

De cliënte had de detective ingehuurd op 7 juni 1985, vijf maanden voor Aalst. Ze werd een viertal keer in het zeer modern uitgerust kantoor van de zeer dynamische detective ontboden. De man, die een zeer goede indruk maakte, had zelfs radiocontact met zijn medewerkers die op de baan waren. Na "slechts een paar maanden" zei ze de opdracht op omdat haar man betrapt werd en Beijer "hoegenaamd niet goedkoop" was. Een paar maanden, zijn dat er twee of zijn dat er vijf? Het is cruciaal, maar we weten het niet.

Beijer rekende voor zijn diensten aan haar een bedrag van omgerekend 2.500 euro. Hij leverde ook foto's van hun Mercedes-garage, die verhuisd was naar het industriepark (*). Daar zagen werknemers eind november 1985, enkele weken na de raid in Aalst, iemand heel opzichtig foto's nemen. Zijn Mercedes en nummerplaat waren goed zichtbaar en de fotograaf was zelfs teruggekomen om de getuige aan te spreken. "Even een fotoke nemen." Een detective in een echtscheidingsdossier die zich opvallend gedroeg? Geen wonder dat de betrapping van de overspelige echtgenoot mislukt was. De werknemers van de garage vertrouwden het niet. Ze waarschuwden de politie, die de eigenaar van de nummerplaat identificeerde. Beijer mocht het gaan uitleggen. Bij de Delhaize was Beijer geen babbeltje gaan maken met het personeel. Wel had een getuige de week voor de feiten een man van een jaar of 45 in een groene parka en met een volle baard de Delhaize zien fotograferen. Hij was eerder een kleine man.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

Lees hier het hele verhaal » Forum

(*) Deze Mercedes-garage was in november 1985 (en is nog steeds) gelegen aan de Nachtegaalstraat 6 in Erembodegem, links net na de brug over de E40, de plaats waar de Golf van de daders na de overval uit het zicht verdwenen is. Zie » Google Maps

Kroongetuige Pellarin was overigens nóg iets merkwaardigs opgevallen: de hele middag stond vlak bij de supermarkt [van Aalst] een Mercedes met Nederlands kenteken waar drie ongure types - "Het leken wel clochards" - omheen hingen. Na de overval [van de Delhaize van Aalst] was mijn eerste reactie dat dit de daders moeten zijn geweest of handlangers die de zaak aan het verkennen waren.

Bron: De Telegraaf | 16 november 1985

Er is ook nog dit feit van 11 juli 1983 in Oostende » Forum

Het hoofddoel was zeker de brandkast. Het Franssprekend trio, met een Brussels accent, is dan weggevlucht in een witte Mercedes. Aan het stuur zat nog een man. Vermoedelijk is ook de auto gestolen.

20

Is er een beschrijving van de Mercedes die aan het Osbroekpark stond specifieke kenmerken. Kleur? Antenne? Velgen?