Re: Abdelkader Belliraj

Ik heb gesproken met de zus van een getuige bij de overval in Aalst. Die getuige (een vrouw) woonde samen met een Arabischtalige man en verstond Arabisch. Ze zei: "Het klonk een beetje als Arabisch, dus deed ik mijn best om het te begrijpen, maar ik verstond er niet één woord van".

Als het Manouche geweest was zou ze dat niet gezegd hebben, want dat gelijkt langs geen kanten op Arabisch. Luister maar op YouTube. Het is een taal van Indische oorsprong. Hier kan je het horen » YouTube

En als die Manouche getuige in Aalst wist dat het Manouche was, wist hij dan ook wat er gezegd werd?

En hier heb je dan Berbers uit de Rif. Langs geen kanten verwant met Arabisch, maar klinkt wel wat zo » YouTube

182

Re: Abdelkader Belliraj

Los van het verminderde cognitieve vermogen van een slachtoffer op zo een moment. Eerste prioriteit is overleven, niet waarnemen.

183

Re: Abdelkader Belliraj

Ja, dat Manouche was een verwensing, de ergste die je aan een zigeuner kan geven. Vrij vertaald; je neukt de doden: ‘Te dab termune boie’, iets in die aard.

"Het trof wel dat twee getuigen die Johnny herkenden, zeiden dat ‘hun schutter’ dikker was: De Staerke was op het moment van de confrontatie vermagerd door zijn hongerstaking. Een van de getuigen was speciaal. Begin 1989 kwam boven water dat iemand tijdens de raid in Aalst woorden in het Manoesj zou hebben opgevangen. ‘Te dab termune boie’ – iets in die aard. De speurders waren geïntrigeerd. Als die zin werd uitgesproken, dan hadden een of twee mensen elkaar tijdens die schietpartij herkend: een Manoesj die kwam winkelen, en een Manoesj die schoot."

Staat hier ergens op het forum onder Rommelaert denk ik

Re: Abdelkader Belliraj

De Staerke zal dat toch niet gezegd hebben, want hij was niet van zigeunerafkomst. In een stresssituatie zoals tijdens een overval neem ik aan dat je teruggrijpt naar je moedertaal, zeker als je kompanen diezelfde moedertaal hebben. En waarom zouden zigeuners 8 mensen zonder enige reden doodschieten, waaronder kinderen? In de veronderstelling dat je in België nog voldoende zigeuners bij elkaar kan krijgen die dat taaltje spreken. Bij Berbers ligt dat al wat gemakkelijker: er waren er hier een paar honderdduizend.

185

Re: Abdelkader Belliraj

Dat is gek, want in een interview in Humo verklaart het jongste broertje van deze getuige, die met zijn zus verstopt zat in de Delhaize binnen tijdens deze verschrikkelijke feiten, dat zijn zus had gezegd Frans te horen praten.

Misschien kan getuige zelf er nog iets over kwijt (als ze dat wil natuurlijk). Daar zou ik meer waarde aan hechten dan wat de zus zegt die er niet bij was.

186

Re: Abdelkader Belliraj

coconut wrote:

Staat hier ergens op het forum onder Rommelaert denk ik

het staat onder Philippe De Staerke » Forum

Dat is het verhaal van Jef de zigeuner, aka Jozef De Jonghe. Hij staat zelf op een pv van 20/11/1985 als verdachte door een herkenning van een robotfoto. In 1989 is hij pas aangifte gaan doen van zijn herkenning van Philippe De Staerke in Aalst.

Re: Abdelkader Belliraj

Uiteraard heeft ze ook Frans horen praten; die taal werd bij elke overval gebruikt naar het publiek toe. Maar dat sluit toch niet uit dat ze onderling ook in hun eigen taal communiceerden?

188

Re: Abdelkader Belliraj

U vraagt, wij draaien Kees. Had een paar uren geleden iemand die vraag al laten stellen aan de getuige. Het is blijkbaar niet de enige keer dat wij simultaan denken. Of jij leest mee op mijn pc, met behulp van onzen Bert natuurlijk, ieder zijn specialisatie... lol

189

Re: Abdelkader Belliraj

Getuigenissen Aalst in reportage VTM. Zie ook minuut 14:30 - Frans » YouTube

Re: Abdelkader Belliraj

En hier David Van de Steen:

"Maar in de gang, waar ik lag, spraken ze een taal die ik nog nooit gehoord had. Het was geen Frans en ook geen Engels."

» Forum