De eerste reeks van misdaden uit de hand van de bende van nijvel komt tot een einde bij de arrestatie van Van Binst.
Van Binst wordt vernoemd als informant, uitvoerder van tientallen hold-ups en diefstallen waarbij er enkel geschoten werd wanneer nodig.
Hij wordt vernoemd als vriend van Jef Jurion, inbraak compaan van Vincent Louvaert, kennis & graag gezien gast van Van Camp bij Aux Trois Canards.
Gerechtelijk kennen we hem als de persoon die als eerste Lekeu koppelde aan de zaak Wittock – Van Landeghem, en het moordwapen op Van Camp situeerde –
namelijk de verkoop tussen Louvaert en Hage Maroun. Komen deze latere tips uit een informant status, of waren er niet-publiek gekende bewijzen tegen zijn
aanwezigheid en is het op een akkoord gekomen. Stel je voor!
Is er na de arrestatie van Van Binst een liquidatie oefening opgestart en is men nadien meer betrouwbare personen gaan recruiteren?
Indien Van Binst een operationeel uitvoerder was die opdrachten kreeg uit een middenkader, zal hij zeker naar zijn inbraak compaan Vincent Louvaert gekeken hebben.
Een drugsgebruiker welke aggresief uit de hoek kan komen, en die niet verder kijkt dan zijn neus lang is.
Beeld je in dat Vincent Louvaert met een zekere ‘Jose’ een Austin Allegro in Elsene steelt om nadien onder te duiken bij zijn zus, wonende in Lembeek.
Ter plaatse wordt er door Van Binst vastgesteld dat de auto alles behalve is. Er wordt beslist om een gloednieuwe auto te stelen in de garage, even verder op in Lembeek.
De Austin Allegro wordt onderweg gedumpt.
Waarom een auto in Mei stelen om pas 3 maand nadien eerste actie uit te voeren, en dat dan wel over de grens? Zijn er in tussentijd meerdere hold ups & diefstallen net over de
franse grense uitgevoerd om hier uit het beeld te blijven ter voorbereiding? Ik kan me niet voorstellen dat je zonder voorbereiding een winkel ter grote van een colruyt binnenvalt.
Is maubeuge uniek door een eerst grootschalig vuurgevecht? Waren er in het verleden meerdere dergelijke hold ups - diefstallen net over de grens, en is dit de reden voor Vos zijn theorie?
Voor verdere acties mogen we niet vergeten dat het Vandeuren was die een voorliefde voor Golfs toonde en reeds een overval met maskers uitvoerde, en die dit is blijven doen, zelf toen de bende
dit bleef doen.
Louvraert, Van Binst, Van Deuren, zijn in mijn ogen verantwoordelijk voor een groot aantal acties van de eerste golf.
Lekeu, Bouhouche als middenkader.
Mendez als tussenpersoon, hij dacht dat dit hoofdzakelijk over wapenhandel ging.

Van Binst affirmait que Louvaert lui avait tout expliqué du meurtre du concierge de l' Auberge du Chevalier, Jose Vanden Eynde, à Beersel, en décembre 1982. Louvaert lui avait indiqué qui avait tué Jacques Van Camp - et pourquoi - dans son restaurant de l' Auberge des Trois Canards, le 2 octobre 1983, à Ohain. Il avait parlé aussi du hold-up de Tamise et du bain de sang du Colruyt de Nivelles, en septembre 1983.

Was het met voorbedachte raden dat Vincent Louvaert een overdosis toegediend kreeg? Was het de bedoeling om Vincent Louvaert in de eerste reeks te betrekken om nadien als schuldenbok naar voren te brengen?