381

Enkele elementen die Bouhouche linken aan de Bende:

Bruno Vandeuren had banden met Bouhouche & Beijer en leverde hen soms diensten... Vandeuren werd betrapt in parking Beau Site de avond na de overval bij Dekaise, samen met de voormalige tipgever van Robert Beijer, de Vietnamees Ton Quang Loc. In datzelfde garagecomplex huurde Bouhouche verschillende boxen. Vandeuren verklaarde dat hij in dat complex de auto met de gestolen wapens bij Dekaise had geparkeerd.

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

Toen na de moord op FN-handelsvertegenwoordiger Juan Mendez de eerste foto's van de wapenhandelaar en van Madani Bouhouche opdoken in de media herkenden getuigen van de raid in Waver Mendez of Bouhouche. Herkenningen zijn broos, en deze waren laat, maar het bleef er niet bij.

Een half uur voor de overval bij Dekaise stopte een blauwe Santana met Franse nummerplaat in de Kroonlaan in Elsene ter hoogte van nummer 83, een eclectisch burgerhuis uit de 19e eeuw met een koetspoort naar het achterhuis, 83a. Een grote man stapte uit en ging de poort binnen, terwijl de chauffeur aan het stuur bleef zitten. De passagier kwam weer buiten met een zak, die hij in de kofferruimte gooide.

Een vrouw die er stond te wachten, hoorde de klank van metaal. Ze meldde zich later bij de politie toen ze de chauffeur, een goedgeklede man, herkende in de robotfoto die kort na de hold-up werd verspreid. Het proces-verbaal van haar verhoor kwam terecht op het bureau van commissaris Fredo Godfroid bij de gerechtelijke politie van Brussel. Er gebeurde een huiszoeking op nummer 83, maar niet in het achterhuis. Juist dat adres van het achterhuis, 83A, stond in de agenda van Madani Bouhouche. De naam Stillemans stond erbij genoteerd. Het was de naam van een man die er niet woonde.

Bron: Beetgenomen | Hilde Geens

De valse nummerplaat van de Saab Turbo werd gemaakt met dezelfde matrijs waarmee Bouhouche andere valse nummerplaten maakte. De nummerplaat werd ook artificiële wijze verouderd. Ook een werkwijze die Bouhouche toepaste. Dit feit zou onomstotelijk bewezen zijn en daarmee een van de weinige echte bewijsstukken tegen een of meerdere daders.Jammer genoeg is de nummerplaat intussen verdwenen.

Bron: Insane killers

Bij Beijer werden bij een huiszoeking foto's van de Delhaize in Aalst aangetroffen. Volgens Beijer dienden de foto's in een echtscheidingszaak waarbij hij iemand moest schaduwen. De datum die op de foto's stand dateerde na de overval maar werd manueel aangebracht.

Bron: Geens et al

En dan waren er nog een aantal toevalligheden. De meeste hebben te maken met het dossier-Dekaise. Bij Bouhouche werd een plattegrond in beslag genomen van de dreef waar de Santana werd teruggevonden, de wagen waarin de Bende van Nijvel naar de wapenhandel in Waver was gereden. Bouhouche kwam blijkbaar graag in die dreef: op ongeveer dezelfde plek hadden speurders jaren eerder de schoonheidsproducten en parfums van Paris XL teruggevonden die Bouhouche had gedumpt nadat hij de bestelwagen van die keten had buitgemaakt.

In de omgeving waar spullen van Dekaise net niet helemaal ondergespit werden, troffen ze ook een sticker aan van een garage uit de buurt van Bouhouche...

...Bij huiszoekingen bij Bouhouche en Beijer werden stafkaarten in beslag genomen. Een aantal van die kaarten sloegen op bendefeiten. Zo was er een stafkaart van Erps-Kwerps, waar de nog in het vet zittende Golf GTI gestolen werd die na de raid in Aalst uitgebrand werd teruggevonden in het Bois de la Houssière. De stafkaarten sloegen op het bos zelf, op de omgeving van Dekaise, Van Camp, Nijvel, Overijse en Eigenbrakel. Van het overgrote deel van België had Bouhouche geen stafkaarten...

...Bouhouche en co hadden een reeks boxen waar ze gestolen wagens maanden en nog langer konden stallen. De Bende had dat ook. De wapens en onderdelen die in Ronquières gevonden werden, waren gemanipuleerd met technieken die in het Mendez-onderzoek ook werden vastgesteld. De koppen van de slagpinnen werden veranderd, de identificatienummers weggevijld of -gehamerd, de merken onleesbaar gemaakt, veren doorgeknipt om de identiteit van de wapens ontraceerbaar te maken...
(Geens)

382

Deze is heel interessant, en indien waar een rechtstreeks materieel bewijs voor de betrokkenheid van Bouhouche: Voor de overval op de Delhaize van Genval maakte de bende gebruik van een Peugeot 504 die ze twee maanden eerder carjackten in Watermaal-Bosvoorde. Drie jaar later werd in een andere wagen, in een garagebox (Box 88 in de Hippocrateslaan in Woluwe) een blauwe anorak gevonden die toebehoorde aan de eigenaar van de Peugeot 504. De box werd gehuurd door Bouhouche onder een valse naam.

Bron: Guy Bouten | De Bende van Nijvel: Verraad, manipulatie, geheime diensten

383

Het boek 'Insane Killers' is intussen ook in het Nederlands verschenen. Als ebook te verkrijgen als 'De Bende van Nijvel ontmaskerd'