61

Re: Riot Gun

Franchi Pa 8 bestaat wel degelijk, het is een caliber 12.

Re: Riot Gun

Uiteindelijk - met meer te lezen - merk ik dat je gelijk hebt Tru Dat. Het bewijst hoe specifiek elk detail is en hoe zorgvuldig we de correcte data moeten blijven gebruiken in onze topics. Waar ik dus ook al wat flaters in geslagen heb, bedankt om mij te corrigeren als ik mis ben...

Het blijft voor een leek heel erg moeilijk om deze verschillende wapens uit mekaar te houden. Zeker omdat ze door de Bende ook (visueel) aangepast werden, zo staat vast, zoals de afgezaagde loop ervan wat ze nog meer op mekaar doet lijken.

Het moet ronduit verschrikkelijk zijn en geweest zijn om zo een wapen in de loop te kijken, nadat ze er al eerder met jou op geschoten hebben. Ik wil absoluut niet durven beweren dat HIPA ongelijk zou hebben...

HIPA wrote:

Waarom is dit wapen nooit vernoemd in de Bende van Nijvel-feiten, men spreekt steeds over Riotguns. Overval in Aalst is meerendeel hier mee uitgevoerd. In de dossiers is er weinig of niks hierover bekend. Toen men mij de wapens liet zien als getuige heb ik ten treure uitgelegd dat ze geen kolf hadden, ik sprak blijkbaar Chinees. Nu weet ik dat meestal de feiten die ze niet wilden herkennen of horen de belangrijkste zijn. Ik herkende en beschreef de Faul tot in detail voor hij gekend was bij de Bende-feiten. Ik garandeer dat Aalst met SPAS uitgevoerd is ofwel hadden ze de kolven van de riot gun ook afgezaagd waardoor ze min of meer dezelfde look kregen. Bij mijn weten zijn deze wapens nooit ergens opgedoken? Weet er iemand meer?

Nu ik zijn post herlees, merk ik opnieuw dat hij het type Franchi niet specifiek benoemd. Ik dacht dat eerder wel, maar dat was dus omdat hij dit had gepost in het topic Franchi SPAS-12.

Hier een foto gevonden op sociale media waar enkele verschillende Franchi's bij mekaar liggen, in volgorde van boven naar onder:

  • Franchi PA7s

  • Franchi PA8

  • Franchi SAS-12

  • Franchi LAW-12

https://i.ibb.co/7NZmKSW/Franchi-PA7s-Franchi-PA8-Franchi-SAS-12-en-Franchi-LAW-12.jpg
En nog wat misschien belangrijke informatie over die Franchi LAW-12:
https://gastatic.com/digest/wp-content/uploads/2017/05/1.jpg

  • Franchi LAW12 can take a lot of abuse...

  • ...and is capable of firing a wide range of loads

  • Unlike the SPAS12, the LAW12 is relatively lightweight...

  • ...and is a lot simpler to operate since it works only in the semiauto mode.

Bovendien ziet dit wapen er - voor mij - helemaal anders uit dan die Franchi SPAS-12 met de kolf vol gaten en die typische haak (die beide dus wel eenvoudig te verwijderen zijn).

63

Re: Riot Gun

Tijdens de jaren '80 werden in België zo'n 40.000 (!) riot guns verkocht. Begin jaren '90 werden daarvan zo'n 16.000 geregistreerd.

Duizenden riotguns zijn spoorloos

Alle riot guns, ook die met een loop langer dan 60 centimeter, en alle geweren “met ringvormige percussie” - en daarmee worden alle .22’s, de zogeheten Long Rifles - bedoeld, worden volgens het nieuwe wetsontwerp ondergebracht in de categorie “verweerwapen”. Tot nog toe gold voor deze langloop riot guns en voor de .22’s een vrije verkoop. Alleen was er een verplichte registratie voorzien: de verkoper noteerde de naam van de koper en de kenmerken van het wapen op een speciaal formulier. Volgens het nieuw wetsontwerp zal dus voor deze tuigen een vergunning van de politiecommissaris worden vereist, net als voor pistolen er revolvers.

Meteen voelen de wedstrijdschutters, wiens wapen in deze Olympische discipline een speciale .22 is, zich enorm geviseerd. “Een wedstrijdwapen is een speciaal, groot en zwaar wapen, dat tussen 5 en 8 kilogram weegt”, zegt Georges Lang. “Je kan er slecht schot per schot mee afvuren. Dit soort .22 kun je alleen voor wedstrijdschieten gebruiken, en daarom hadden wij gehoopt dat deze tuigen toch in een aparte categorie zouden worden ondergebracht, zoals de minister ons had laten doorschemeren. Niks daarvan: ze worden op dezelfde lijn geplaatst als pistolen, revolvers en alle soorten riot guns.”

Ook de jagers voelen zich door het wetsontwerp bekocht, en verwijten de minister “dat hij een klok heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt”. “De minister had inderdaad voor de jagers een speciale regeling beloofd”, legt voorzitter Lang uit. “In zijn wetsontwerp geeft hij weinig blijk van realiteitszin. Hij stelt nu immers dat de ‘verkoop van halfautomatische jachtwapens, waarvan de lader of het magazijn ten hoogste twee patronen kan bevatten en niet kan worden weggenomen of omgevormd, wordt toegestaan aan personen die houder zijn van een jachtvergunning’. Mooi gezegd, maar zulke halfautomatische jachtwapens moeten nog worden uitgevonden, want ze bestaan niet! En dat betekent dat iedere jager die met een halfautomatisch geweer schiet - de grote hoop trouwens - ook een vergunning voor een verweerwapen zal moeten aanvragen. Terloops kan ik aanstippen, dat luchtpistolen als verweerwapens worden aangezien. En dit heeft dan tot gevolg, dat de ‘splash gun’, een luchtpistool waarmee men iemand vol verf kan schieten, van eenzelfde vergunning afhankelijk wordt … Het wetsontwerp zegt verder, dat zelfs lege hulzen aan een vergunning onderworpen worden. Meteen geef ik aan iedereen de goede raad: steek tijdens een wandeltocht nooit een achtergebleven, leeg jachtpatroon op zak …”

Dat de vergunning van iedere wapen- en munitiemaker en handelaar wordt te niet gedaan, en de betrokkene een nieuwe aanvraag tot de provinciegouverneur moet richten, noemt voorzitter Lang positief. “Het wordt de hoogste tijd dat het beroep eens grondig gezuiverd wordt. Dat de vergunningen beperkt worden in duur en kunnen worden ingetrokken omdat je bij voorbeeld één jaar lang de stiel niet hebt uitgeoefend, vind ik te ongenuanceerd. Welke administratieve rompslomp gaat het niet meebrengen voor een wapenhandelaar, die een jaar door ziekte inactief bleef? Het wetsontwerp omschrijft evenmin de ‘beperkte duur’ van de toelating, wat voor ‘huurtechnische’ problemen van de handelszaak kan zorgen. Maar wat voor ons totaal onaanvaardbaar is, is het volkomen ongenuanceerd besluit dat iedere rijkswachter en iedere politieman zo maar onze winkel zal kunnen binnenstappen, en alle papieren en documenten, zelfs onze boekhouding, opeisen als hij dat wil. Daarvoor zou hij toch minstens een bevel van de onderzoeksrechter mogen op zak hebben!”

“De verplichte registratie van allerlei wapens verleden jaar heeft voor de grootste administratieve vergissingen gezorgd die je je kan indenken”, stipt voorzitter Lang aan. “Eenvoudigweg omdat politiemensen en zelf gerechtsmagistraten de Koninklijke Besluiten verkeerd interpreteerden. Sommige wapenbezitters en handelaars hebben hun zaak zelfs tot in beroep moeten verdedigen om gelijk te halen. Zulke soep was het, dat de minister van Justitie de tijdslimiet voor regularisatie verscheidene malen heeft moet uitstellen. Ik hoorde van de minister dat er goed 16.000 riot guns werden geregistreerd. Nu weet ik, dat er in de jaren ’80 in België zowat 40.000 riot guns zijn verkocht. Je kan dus zelf uitrekenen hoeveel riot guns een zwart bestaan leiden … Met het nieuwe wetsontwerp kunnen we nog veel erger verwachten …”

Bron: Gazet van Antwerpen | 22 Januari 1990

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

64

Re: Riot Gun

Trieste reputatie van riot gun

Tot nog toe heeft de zogenaamde Bende van Nijvel verschillende soorten wapens gebruikt. Zo ondermeer pistolen 7.65, revolvers P.38, long rifles en ook de beruchte riot guns.

Die pompgeweren - ze kosten 20 tot 25.000 fr. stuk - bouwen voor zichzelf een trieste reputatie op als moordwapen. Het lijkt wenselijk om na de afschuwelijke misdaden van de jongste maanden die door de Bende van Nijvel werden gepleegd, de riot gun aan banden te leggen.

Elk schot van een riot gun stemt overeen met 12 gelijktijdig geloste 9mm-schoten, want in één patroon bevinden zich een dozijn loden kogels.

Op dit ogenblik is de riot gun even gemakkelijk te koop als een golfstok of een pakje koekjes en mede daardoor een kassucces voor de wapenhandel. Maar de riot gun ligt ook steeds meer als bewijsstuk op tafel in moordzaken en voorts is dit wapen zeer geliefd bij de Bende van Nijvel.

Volgens rijkswachtspecialisten heeft de riot gun een zeer brede spreiding. Wat betekent dat het voor misdadigers werkelijk een moordwapen is. Met één patroon kan men diverse slachtoffers maken, hetgeen overigens voldoende blijkt uit de feiten van Eigenbrakel, Overijse en Aalst.

In de handen van een doodgewone politieman is het echter een gevaarlijk wapen omdat die agenten niet zo trefzeker zijn om één persoon selectief neer te knallen. Het speciale interventie-eskadron van de rijkswacht, met name “Diane”, is wel uitgerust met een riot gun, maar die rijkswachters zijn extra opgeleid om met zulk wapen om te gaan.

In de context van de misdaden van de Bende van Nijvel laat het zich toch raden dat de nieuwe regering, eens definitief in het zadel, het netelige vraagstuk zal aanpakken. Zo wordt gedacht om bij de aankoop van een riot gun niet alleen het nummer van het wapen te registreren, maar ook de naam van de koper te noteren. Van een wapenvergunning voor de eigenaar van een riot gun zou niet worden gesproken. Omdat men weet dat het zware banditisme zich op de zwarte markt bevoorraadt, worden eigenlijk geen mirakels verwacht, indien de regering toch de moed zou opbrengen de riot gun te kortwieken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 November 1985

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Riot Gun

Een riot gun is vreselijk. Als men de goede patronen gebruikt.

66

Re: Riot Gun

Er is niet zo veel verschil tussen een schot van riot gun en een klassieke tweeloop, beiden kunnen met dezelfde munitie geladen worden en dat zal ongeveer hetzelfde effect geven. Omdat tweelopen vaak langere lopen hebben (72-80cm) en vaak voorzien zijn van chockes is de hagelwolk meestal compacter dan bij een riot gun. Dit heeft als voordeel dat het effectieve bereik van zo een wapen groter is, wat erg nuttig is bij de jacht op vogels. De Riot gun vaak met een kortere loop zonder chockes geeft een grotere spreiding waardoor het op korte afstand makkelijker is om raak te schieten. Als nadeel geeft dit een beperktere range.

Een riot gun heeft meestal 5 a 7 patronen in de lader zitten en er kan vaak tussen 2 schoten bijgeladen worden, zo kan je voorkomen dat je wapen opeens leeg is. Meestal is een riot gun compacter en vaak is er ook een pistoolgreep ipv een volledige kolf. Dit zorgt ervoor dat zo een wapen in kleinere ruimtes veel praktischer wordt.

Als je een tweeloop inkort door de lopen af te zagen en eventueel ook de kolf inkort (zoals bij de gestolen tweeloop gedaan is) krijg je een compact wapen dat op korte afstand enorme schade aanricht. De hagel spreidt heel fel en missen op korte afstand is bijna niet meer mogelijk. Op grotere afstand is zo een wapen niet effectief, de hagel gaat alle kanten op en vaak wordt het doelwit amper geraakt.

Volgens mij zijn er een paar redenen te bedenken waarom de bende riot guns gebruikte.

  • deze waren toen vrij te verkrijgen, geen papieren nodig en munitie was ook makkelijk te krijgen (dus moeilijk te traceren)

  • een minder getrainde schutter kan met een riot gun makkelijker doelen raken en het wapen is eenvoudig in omgang.

  • een riot gun in een erg impressionant wapen, het jaagt mensen schrik aan. De knallen zijn erg luid en in het donker zie je soms vlammen uit de loop komen (zeker bij ingekorte lopen)

  • het kan een soort "handtekening" geweest zijn; de riotguns het golfje en de maskers/vermommingen.

Re: Riot Gun

Wat ook kan gezegd worden over een riotgun, is dat het wapen niet aan het projectiel kan gelinkt worden. Een verschoten patroon kan normaliter aan een wapen gelinkt worden door de groefjes die de loop op het projectiel nalaat, bij een riotgun kan dit echter niet. Men kan het wapen eventueel wel identificeren door de uitgeworpen patronen. Voor zover ik weet lieten de bendeleden hun verschoten patronen gewoon na op de parking, iets wat ik altijd wat raar heb gevonden, want met zo een patroon kan men het wapen eventueel linken. Ze hadden dit makkelijk kunnen voorkomen, maar gaven er blijkbaar niet om.

Re: Riot Gun

Ook de slagpin laat een unieke afdruk achter. Als je de huls hebt, kan je het wapen ook achterhalen door de afdruk op het slaghoedje.

69

Re: Riot Gun

Idd Geronimo, zelfs meer dan dat. De sporen op het achterste gedeelde van een cartouche kunnen buiten de slagpin nog meer vertellen. De krassen bv. bij het invoeren van de Huls. of de krassen die de extractor achterlaat bij het verlaten van de huls. De slagpin veranderen kan men eenvoudig laten doen. De Sporen die de kamer, extractor ed op de bodem echter niet. Dus je hebt gelijk. Men kan wel degelijk een "cartouche" matchen met een wapen.

Re: Riot Gun

Het is verbazingwekkend: ze hebben altijd alles gedaan zodat we hun misdaden kunnen tellen. Was dat niet het doel?