Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Het proces tegen twee rijkswachters, verdacht van de aanslagen te Luxemburg, gekend als het dossier “De Bommeleeër” dat enkele maanden mocht duren werd steeds ingewikkelder en loopt nog door. Na 137 zittingsdagen van de negende correctionele kamer over de vernieling van publieke gebouwen door bomaanslagen waarbij vijf gewonden vielen worden de verwijzingen naar de betrokkenheid van de rijkswacht en van het Stay Behind netwerk steeds groter. Daardoor komt ook de parallel met de bende aanslagen in België naar voor. De aandacht gaat daarbij ook naar de operatie Oesling en de Fintlock maneuvers, de gezamenlijke oefeningen van de Luxemburgse, de Belgische elementen van Stay Behind en de Amerikaanse special forces. En daardoor komt ook de aanval op de kazerne te Vielsalm opnieuw in beeld.

Over deze aanval van zondag 13 mei 1984 waarbij, kort na middernacht, een commando de kazerne van de Ardeense Jagers te Vielsalm binnen dringt en slachtoffers worden gemaakt, weten wij inmiddels heel wat meer. Zowel de commandant van de kazerne, Jean-Claude Marlaix, als één van de overvallers, Lucien Dislaire, hebben intussen gesproken en zelfs geschreven. Beiden deden onthullingen in een BBC documentaire. Marlaix schreef er ook een boek over. Op 9 juni 2008 schreef Lucien Dislaire, een oud para en de burger in de operatie, zelfs een open brief gericht aan Justitie en de Belgische pers.

Over de Oesling oefeningen,de Fintlock maneuvers weten wij ook uit officiële bron meer. Joint Combined Exchange Training of JCET programma’s zijn oefeningen ontworpen om aan de Amerikaanse Special Forces trainingsmogelijkheden te geven in landen waarin ze eens zouden kunnen opereren alsook deze te voorzien voor de strijdkrachten van de gastlanden. Tijdens de Reagan Yaers (1980’s) werden JCET’s uitgevoerd door de The 10th Special Forces Group (Airborne) (10th SFG(A) or 10th Group). De 10th Group is verantwoordelijk voor operaties binnen de EUCOM als deel van het Special Operations Command, Europe (SOCEUR). De 10th Group was ook met de Belgische para’s betrokken in de evacuatie van Leopoldville. In “U.S. Special Forces: A Guide to America’s Special Operations Units, The World’s Most Elite Fighting Force”, van Samuel A. Southworth en Stephen Tanner worden deze elementen bevestigd.

Op de site van het Luxemburgse weekblad Le Jeudi van 28 Octobre 2013 kan je zelfs een foto vinden waarop militairen van de operatie Oesling ’84 staan afgebeeld: op het programma van 24 april tot 15 mei 1984 stonden infiltratie, exfiltratie, inlichtingenactiviteiten, initiatie tot gevechtstechnieken en sabotagemethoden van de special forces op de foto. Op de foto, ditmaal in kleur, onderscheidt men dus Luxemburgse militairen op de eerste rang en rechtop staand Amerikanen. De énen en de anderen zijn herkenbaar aan hun uniform, de Amerikanen in camouflage uitrusting. Daarbij voegt zich een burger. Het Luxemburgse “Finance Offshore” publiceerde op 7 maart 2014, onder de titel “Dossier Bommeleer – Paravent Stay Behind” belangrijke foto’s en stukken

Geheim

Een gerechtelijk onderzoek is een goede werkwijze om aan de waarheid te geraken omdat daardoor grondwettelijk gewaarborgde rechten kunnen worden geschonden. Dergelijk onderzoek heeft evenwel ook een aanmerkelijk nadeel: zolang het onderzoek loopt blijft het geheim.

Het grootste probleem met de verlenging van de verjaringstermijn is dus dat daardoor ook de werking van het gerechtelijk geheim wordt verlengd, dat zolang de feiten niet worden opgehelderd en de daders niet gevonden, enkel de onderzoekers weten wat er in het dossier steekt, welke verklaringen werden afgelegd, welke feiten werden onthuld, maar ook dat daardoor niet publiek blijkt wie in het onderzoek wat deed en wie wat niet deed: wat is er gebeurd met het dossier Vielsalm en de daaromtrent afgelegde verklaringen, de identificatie van de erbij betrokken personen en diensten, de mogelijke samenhang met de feiten van de Bommeleeër? Is een gerechtelijk onderzoek de beste plaats om het geheim te bewaren?

Disfuncties

De disfuncties die achtereenvolgens in the war on communism, the war on drugs en the war on terror werden vastgesteld zijn steeds zwaarwichtiger en massaler geworden. Gerechtelijke en parlementaire onderzoeken, waar ook ter wereld waren sterk onvoldoende om de reikwijdte ervan te beseffen. Het is vooral door de revelaties van meerdere klokkenluiders dat nu erg duidelijk is geworden hoe de verschillende nieuwe oorlogen worden gevoerd. Ook deze vaststelling pleit voor een andere aanpak dan deze die door de verlenging van de verjaring in het bendeonderzoek wordt nagestreefd. Mag besloten worden dat de verlenging van de verjaring nu meer kansen geeft op het ontdekken van de waarheid dan de opheffing van het geheim onderzoek?

Bron: Apache | Walter De Smedt

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

De desbetreffende foto:

https://lh3.googleusercontent.com/DypCLNwFrbu0GCRbnF2TeA5bjNKqTT5tNNyIhIJcr9t_qRFz8EL3ozMBQDlfmCmR-iWrGNZKAUCMExKwMkKW53Tyet7ZyPPI7xWc_9kBI73RIq85z8qLGEv5NbcdrLlaF7a5tQLcAbsugRly4GnhZy6OPxGQU-E3HYFItDfGOtxvmgqI1NSUIoxbycL6ViDTe6LvNkNMIzW_FIYNKWj1-WFsxW90jp7fDBiyzyKE_1tXjIcy9btqEfgnHVH-kJoPubzc-6d24MyZM6g-nDjcUC_fKl2UIT6EC5q5TSNm73fdne-cs6HPsxFStLhiCy8J2Avm9jYrp8wwvVwm9QCaylWADPDx34fHNak2Agb6p0H5ADgOOFJeuMrVL0910l4-bjqSYuz5fzKl8p5jGp792RSvqB6APdr1udUj5gNxK6VLIYXcSiKI8am7Pb3DWq5mgtBsxC7fM9oS_L1ZAmtOWChLT0lC1gAtZOa0BdewGQURpUZdT-KCDhtBZEbcdXuNfNtv8SZ2Sjj_dLB5BydXrDYEU5TNDIod99h0nZD7c409nkZkW9lXwEyZF-rk9Tx7sl3sDF56cC60dQHDnjjUN6KU3YRHpWZwIxa-QWZ5gTXhSo8AJ9Sk8dmCWTIgWtuJn-CzDXtyGxE5djyLdAgDX2jati9ZjrxNEzhGNQSel73FnycwVyS52cjuiAzD=w717-h357-no?authuser=0

Ik vond ooit deze foto in zwart wit op een site van Amerikaanse ex SFG militairen en linkte hem toen naar mijn Hypothese-topic van toen ik pas op het forum zat. De foto werd toen ook aan Dislaire voorgelegd maar die beriep zich op zijn geheimhoudingsplicht De fotolink werkt ondertussen niet meer maar deze kleurenuitvoering had ik nog in de kast liggen. De kleurenfoto werd uiteindelijk gevonden (ik meen van dezelfde bron) door een Luxemburgse krant... en die kregen een rechtszaak aan hun broek voor het publiceren ervan. Uiteindelijk werd die rechtszaak gewonnen en is die foto dus "vrij". Naar ik mij meen te herinneren werden ook enige bommeleër verdachten op de foto herkend maar het is al wat langer geleden en ik weet eerlijk gezegd niet meer precies hoe het zat.

63

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Is er een topic over dat bommenlegeeer issue? Verdomd interessant. Als ik dit alles lees en terugdenkend aan de film JFK en de communisme paranoia in de VS van die tijd ben ik overtuigd dat de CIA hier voor iets  tussenzit. Met in het RW milieu veel subjecten die hieraan gewillig meededen.

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

In zijn pas verschenen boek Nato’s Secret Armies schildert de Zwitserse onderzoeker Daniele Ganser een onthullend portret van Gladio. Het clandestiene netwerk was van na de Tweede Wereldoorlog tot eind jaren tachtig in heel West-Europa en dus ook in België actief. Het doel? De linkerzijde in diskrediet brengen en, zo schrijft Ganser, ‘de indruk wekken dat het comfortabele en weldoorvoede koninkrijk België op de rand van een rode revolutie stond’.

Het volledige artikel vindt je met onderstaande link » www.php.isn.ethz.ch (PDF)

65

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Klucht wrote:

Is er een topic over dat bommenlegeeer issue? Verdomd interessant.

» Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

66

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Enkele maanden voor de overval in Vielsalm, werden de West-Vlaamse militaire kazernes in verhoogde staat van paraatheid gebracht vanwege een mogelijke overval door terroristen:

Alarm in Westvlaamse kazernes

Omdat een bericht was binnengekomen bij de militaire leiding dat terroristen West-Vlaamse militaire kazernes zouden aanvallen op zoek naar wapens en munitie, werden de kazernes in verhoogde staat van paraatheid gebracht. Dat was vooral het geval in de kazernes van de NATO-basis te Zeebrugge, de dienst operaties te Oostende en de opleidingsschool voor onderofficieren te Zedelgem. Aan de ingangen van de kazernes werden friese ruiters geplaatst en de wachtposten werden uitgerust met rubberen kogels. Om welke terroristen het zou gaan wilde de militaire leiding niet kwijt.

Bron: Gazet van Antwerpen | 27 Oktober 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

67

Re: Vielsalm: 13 Mei 1984

Vluchtten wapendieven van Vielsalm naar Duitsland?

Nadat hij een kort bezoek had gebracht aan adjudant Freches, de Ardense jager die zondagnacht tijdens een spectaculaire wapenroof door de gangsters onder vuur werd genomen en die in de kliniek te Malmédy wordt verpleegd, ging para-generaal Jef Segers, stafchef van de landmacht, gisterennamiddag ook naar Vielsalm.

In de kazerne “Sergeant Razt”, waar het 3de Ardense Jagers in garnizoen ligt, nam de stafchef een kijkje op de plaats waar de wapendieven hebben toegeslagen. Er werden 7 mitrailleurgeweren Vigneron en 20 geweren FAL gestolen, doch er werd eveneens een milicien op zijn bed vastgebonden en, zoals gezegd, werd een adjudant door diverse kogels getroffen.

Thompson

Er werd nu uitgemaakt dat naar adjudant Frenches werd geschoten met een Thompson, een handmitrailleur die al een twintig jaar in gebruik is bij de strijdkrachten, doch waarmee momenteel alleen nog eenheden van de luchtmacht, die instaan voor de vliegveldverdediging, zijn uitgerust. Wat impliceert dat ook in die richting wordt gezocht.

Alle hypothesen blijven evenwel open maar het onderzoek was dinsdag maar in beperkte mate gevorderd. De stoutmoedige wapendieven hebben immers weinig of geen sporen achtergelaten en de twee auto’s, waarmee ze wegvluchtten, zijn tot dusver nergens meer teruggezien. Dat hoeft overigens niet te verbazen want niemand kan met zekerheid zeggen met welke wagens de overvallers in de pikdonkere nacht zijn gevlucht.

Mijndetectors

Voorts acht men het niet uitgesloten dat de daders in Duitsland, dat amper op 14 km van Vielsalm ligt, een veilig onderkomen hebben gevonden.

Gisteren werd in de kazerne met mijndetectors gezocht naar hulzen. Na de roof werden er tien gevonden, maar dinsdag trof men alleen nog spijkers en stukken metaal aan, wat het onderzoek uiteraard geen stap verder bracht.

Inmiddels heeft luitenant-kolonel Paul Mathen, korpscommandant van het 3de Ardense jagers te Vielsalm, beslist de officier van wacht, tijdens de nachtelijke patrouille, voortaan door een schildwacht te laten vergezetten.

Tijdens zijn bezoek van dinsdag aan de kazerne “Sergeant Ratz” heeft generaal Segers de wens uitgedrukt dat legale middelen zouden worden getroffen om voortaan wapendiefstallen in legerkazernes te voorkomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Mei 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube