61

Re: Ingram 9x19 mm

‘Eender wie kan in België naar een notaris stappen, geld op een bank zetten, een bedrijf openen en vervolgens wapens beginnen verhandelen. Dat is gebeurd in de jaren tachtig, in de jaren negentig en het gebeurt nog altijd.’ Fievez benadrukt wel dat op wetgevend vlak nuttige inspanningen zijn geleverd om malafide wapentrafikanten aan te pakken. ‘Sinds 1999 kunnen zij bestraft worden wanneer zij in het buitenland wapenembargo’s met voeten treden. Dat was vroeger niet het geval.

Bron » Nieuws

Re: Ingram 9x19 mm

Een Ingram kon je toen legaal kopen indien je een wapenvergunning aanvroeg, een riot gun was vrij te koop zonder vergunning of registratie. Veel handelaren hadden wel een paar automatische wapens op voorraad maar er waren ook een aantal gespecialiseerd in de verkoop van zulke wapens, zoals Dekaise. Nu zal een Ingram niet in zo’n grote aantallen verkocht zijn geweest omdat het door een kleine fabrikant geproduceerd werd die geen groot distributie netwerk had. Franchi daartegen is een vrij grote fabrikant die ook jachtwapens maakt en een goed dealernetwerk heeft. Van de Spass 12 zijn er veel meer verkocht, je vind ze nu nog sporadisch tweedehands.

Mincky wrote:

‘Eender wie kan in België naar een notaris stappen, geld op een bank zetten, een bedrijf openen en vervolgens wapens beginnen verhandelen. Dat is gebeurd in de jaren tachtig, in de jaren negentig en het gebeurt nog altijd.’ Fievez benadrukt wel dat op wetgevend vlak nuttige inspanningen zijn geleverd om malafide wapentrafikanten aan te pakken. ‘Sinds 1999 kunnen zij bestraft worden wanneer zij in het buitenland wapenembargo’s met voeten treden. Dat was vroeger niet het geval.

Bron » Nieuws

Tegenwoordig moet je toch wel een erkenning aanvragen om wagens te mogen verkopen en dat is toch geen lichtzinnige procedure waarin het parket en de burgemeester advies moeten geven. Vroeger was dat veel simpeler, bij mij in de buurt was een dorpswinkel waar je naast schoolgerief, tupperware, kookpotten en fietsen ook wapens kon kopen, De riot guns en revolvers lagen gewoon in de vitrine met gewoon glas aan de straatkant. De ruit is dan ook een keer ingegooid en de wapens gestolen.

63

Re: Ingram 9x19 mm

howitzer, tegenwoordig is het inderdaad een stuk moeilijker, gelukkig maar. Maar met uw voorbeeld, beschrijft u eigenlijk precies wat ik bedoel. En vergeet ook niet dat België een zeer grote transito plek was voor legale en illegale wapens, in de loden jaren, en nu nog steeds. Er zullen dan ook naar alle waarschijnlijkheid meer Ingram's in omloop zijn geweest, dan wordt gedacht.

Een ander voorbeeld is het uiteenvallen van Joegoslavië, en de oorlogen aldaar. Na de oorlog daar, werden er allerlei soorten vuurwapens aangeboden, in onder andere België en de rest van Europa, illegaal welteverstaan.

Maar hopelijk was de Ingram (in al zijn variaties) toen destijds zo speciaal, en/of bijzonder, dat men ze misschien toch makkelijker op zou kunnen sporen nu?

Re: Ingram 9x19 mm

Boemerang wrote:

B2533 - Eigendom van ene Larosse. Het wapen is niet uitgerust met demperschroefdraad. (PV 358, 1-2-88)

Beste Boemerang, Larosse ... zou dit mogelijks een fout kunnen zijn (overgenomen van de bron waaruit uw info komt?) en zou er eigenlijk moeten staan Lafosse? Lafosse waarvan bv. sprake is in La Libre Belgique van 2 maart 2002:

"Trafic d'armes: Lafosse père et fils (Labayfar) condamnés

La 49e chambre du tribunal correctionnel de Bruxelles a condamné vendredi à 21 mois de prison (avec sursis) Erwin Lafosse, 32 ans, pour des ventes illégales d'armes (armurerie Labayfar, à Jette). Les infractions ne portent que sur quelques pistolets et un fusil de guerre, mais des préventions de faux ont fait apparaître qu'Erwin et son père André (condamné à 6 mois avec sursis) ont tenté de vendre des milliers de Kalachnikov et des millions de cartouches en Bosnie, sous embargo, sous couvert de scies et de chaînes.

Un vrai trafic, en préparation. Tricherie, aussi, dans un contrat d'achat à l'ex-gendarmerie de centaines d'armes d'occasion destinées à l'exportation mais dont Erwin Lafosse a détourné un lot sous un prétexte fallacieux en vue de les vendre en fraude en Belgique. La partie civile, Geza Mezosy, lui-même anciennement actif dans la vente d'armes, a obtenu la condamnation du même Erwin, qui devra rembourser, pour du matériel qu'il lui avait détourné. Enfin, le juge a stigmatisé l'appât du gain qui a été la seule ligne de conduite des prévenus .

Bron: R.P. & Belga

PS; feit is dat ook de familienaam Larosse bestaat. Het lijkt me toch een groot toeval te zijn dat een Lafosse te maken heeft met Labayfar en een Larosse gelinkt wordt aan het in bezit hebben van Ingram.

PS; als u het integrale PV 385 van 1 februari 1988 kan inkijken is wellicht te zien of het om een fout gaat al dan niet.

Re: Ingram 9x19 mm

Trobken wrote:

Bedankt howitzer en geronimo voor deze informatie. Ik denk dat dat getal 5 (aantal Ingram) komt uit de eerder vermelde/gekende informatie uit het dossier dat de kranten in hun archief hebben en ik ook eerder opnieuw had geciteerd in dit topic.

Eerst die foto van die man met die zeldzame Franchi-SPAS ... nu de zoektocht naar de allicht even zeldzame Ingram. Alle (dubbele wanden in de) kleerkasten in België gaan doorzoeken lijkt een onbegonnen werk. Maar iemand die met een zeldzame Franchi-SPAS poseert zou dat misschien even trots ook doen met die bewuste Ingram? Het gerecht zoekt/zocht immers ook niet dat wapen maar wel de man ...

Ik ken er werkelijk niks van, - vergeef mij - daarom mijn - allicht domme - vraag: Als ik in 1984/1985 zo een wapen wou hebben... ff surfen op Amazon zou toen niet werken ... hoe vlot, bij hoeveel mensen, via hoeveel tussenpersonen zou je aan zo een Ingram kunnen geraakt hebben? Erg makkelijk dan schijnbaar?

In de jaren 80 speelde ik nog met wapens nagemaakt van een waterbuis, en waar alleen wat pang pang pang aan te pas kwam. Denk wel dat er toen bij sommige handelaars wat wapens in het zwart zijn verkocht. Nu, door de strengere controles is dat bij legale handelaren bijna ondenkbaar. Zeg nooit, nooit natuurlijk. Wie nu een degelijk wapen in het zwart wil kopen moet al redelijk goed de weg weten. Vergeet de verhaaltjes dat Jan hier op de hoek bij Piet een AK 47 in goede staat kan kopen. Wapens uit het illegale milieu zullen gekocht en verkocht worden door mensen uit hetzelfde illegale milieu.

Als je de Ingram bekijkt zie je een paar serieuze afwijkingen. De kolf kan nooit stabiel zijn, en de precisie zal volgens mij ook niet zo denderend zijn. Versta van die bende van Nijvel niets meer. Ben er vrijwel zeker van dat als je mij vandaag zou laten vuren met een Ingram, ik dit wapen nooit zou kiezen om de reden waarom de bende hem koos. Zijn er films uit de jaren 80 waar dit wapen voorkwam? Zijn er getuigen die dit wapen vol auto hebben horen vuren? Bij volautomatisch vuur aan deze snelheid is uw lader op nog geen twee seconden leeg. Precisie zal tot max een 30 tal meter zijn ( mijn indruk), zonder demper moet je oppassen dat je uw vinger er niet afschiet. Kortom, ze hadden volgens mij veel betere wapens in hun bezit, maar zal wel een wapen zijn dat bij hun een bepaalde boost geeft. De Ingram die door de bende is gebruikt ga je nooit meer vinden, tenzij ze nog dommer waren dan ik denk.

Re: Ingram 9x19 mm

Mincky wrote:

Ik zou dan ook voor de MP5 kiezen.

En is die ingram al niet rechts ingehaald door bv. wapens als een Glock 17, met grote houder op full-auto bijvoorbeeld? En dan bedoel ik eigenlijk het compacte ervan.

» YouTube

Een Ingeam is een PDW (Personal Defence Weapon). Het is bedoeld voor militairen die door hun functie moeilijk een lang geweer zoals een FAL kunnen gebruiken maar die meer vuurkracht willen als een gewoon pistool. Denk aan tank crew, chauffeurs of radio operatoren. Een moderne PDW is bv. de FN P90.

Wat me wel opvalt is dat de eerste feiten van de Bende zwaar banditisme lijken en er ook dikwijls lichte wapens werden gebruikt zoals een semi auto .22 long rifle of een pistool in 7,65mm. De tweede reeks met de raids op supermarkten lijken eerder terrorisme en wat is er dan meer imponerend als een salvo van een machinepistool afvuren?

Het enigste feit dat dit alles verbind is de fameuze zak uit het kanaal waar volgens mij een serieus reukje aan zit. Als die speurder nu kan of had willen zeggen van wie die tip kwam kwamen we volgens mij al een heel eind vooruit.

Re: Ingram 9x19 mm

howitzer wrote:

Het enigste feit dat dit alles verbind is de fameuze zak uit het kanaal waar volgens mij een serieus reutje aan zit. Als die speurder nu kan of had willen zeggen van wie die tip kwam kwamen we volgens mij al een heel eind vooruit.

Helaas... deze speurder en familielid van Philippe De Staerke is té laf om de waarheid te vertellen.

Philippe Vermeersch getuigt hierover op de Bendecommissie;

De heer voorzitter in een vraag aan Philippe Vermeersch: "...U kan dan ook niet verklaren waarom zij eventueel die zaken op een bepaalde manier hadden gedeponeerd?" De heer Derycke: 'Ik heb de indruk dat de getuige een ernstig man is, die ook enige ervaring heeft op dat vlak. Als politieman met enige feedback in deze problematiek, vindt u het normaal dat zo'n pakket eigenlijk samengesteld en gedropt wordt? Het is louter persoonlijk - en u schendt daarmee het beroepsgeheim niet - vindt u het abnormaal? Dat is toch een eigenaardige manier van doen." De heer Voorzitter: "Gaven zij niet zelf de mogelijkheid ontdekt te worden door zoveel dingen op dezelfde plaats te brengen?"

De heer Vermeersch: "Mijnheer de Voorzitter, ik zal enkel mijn mening naar voren brengen... ik dacht van niet. ...”

Het is volkomen normaal - volgens Vermeersch - dat een bende al haar wapens zorgvuldig bij houdt en deze spreid over verschillende zakken. Dé doorbraak die ons merkwaardig genoeg nooit 1 stap dichter bij "dé Bende" gebracht heeft maar wel veel verder weg van Rijkswacht.

Dezelfde Vermeersch die in opdracht van Gerard Lhost de Rijkswacht "buiten schot" hield bij de mogelijke betrokkenheid van de wapendiefstal bij de Groep Diane ...

Re: Ingram 9x19 mm

Dat die speurder familie van De Staerke is wist ik niet. Heeft die vorig jaar niet een paar weken vast gezeten omdat hij niet wilde zeggen vanwaar die tip kwam? Alles in Aalst was gericht op maximum angst te zaaien: de maskers, in formatie het vuur openen op de parking, de Ingram, de afgezaagde kaliber 10 en ik dacht dat er zelfs een dader met een zwaard rondliep?

Het maakt allemaal weinig zin als het om een “gewone” overval ging. Wat de motieven waren weet ik niet maar ik zou het wel zeer sterk vinden dat het plande in kader van een staatsgreep van de rijkswacht. Dan hadden ze ook brede steun moeten gehad hebben binnen het leger en dat bestond toen nog voor de meerderheid uit dienstplichtigen.

Bovendien was de laatste poging tot staatsgreep in West Europa, die van kolonel Antonio Tejero in Spanje 1981 in minder als 6 uur over.

69

Re: Ingram 9x19 mm

Hier nog een zeer heldere uitleg over de Ingrams » YouTube

Re: Ingram 9x19 mm

Robertvandeurnen wrote:

Beste Boemerang, heeft u hiervóór een bron?

Zeker RobertvD, wat jij specifiek quoteert haal ik uit documenten van de BSR Waver uit 1985 gevat in een pdf genaamd "Dekaise Duo Incomplet". Ik zet even de directe quotes neer en omdat ik daarvoor nog eens ging overtypen vanuit het originele document moet ik meteen nog even een correctie bijvoegen, een reminder aan hoe foutjes op de loer liggen ... ook bij mij.

Pourtois:

  • Il s'est fait remettre les 05 INGRAM par l'épouse de Dekaise le 01 ou 02.10.82.

  • Il a vendu les 05 PM INGRAM au septembre ou octobre 1982 à un Libanais, Abed Rachid
    ayant une résidence à Athenes (Greces) et Beyrouth (Liban) probablement le 17 octobre 1982 N.D.R.

  • Il a au contact avec Rachid par l'intermédiare d'un américan Walther Schoefer. Pourtois n'aurait jamais traité avec Schoefer, selon lui Schoefer aurait entendu parler de Pourtois par la firme International Security Associates de New-York.

Montgomery Kee:

Il s'est fait preter une mitraillette INGRAM (prototype canon long) par Dekaise et l'a emporte on Angleterre, cette arme n'est pas enregistrés chez Dekaise et le numéro est inconnu.

Bij het nachecken van die laatste quote ben ik even wat aan het hervertalen gegaan, het woord "Preter" is een van de woorden die niet goed leesbaar zijn en dat ik (of Google Translate) misschien verkeerd heb gezien in mijn aanvankelijke vertaling). De letter M van het woord Emporte is ook een brei, ik heb dit aanvankelijk verkeerd ingetypt als een x (exporte). Ik heb dit jaren geleden eens allemaal overgezet naar Nederlands omwille dat mijn Frans niet is wat ik zou willen dat het was. Daar waar ik in Duits of Engels makkelijk de context van een zin zie en dus automatisch weet wat er op de plaats van een slecht of onleesbaar woord zou moeten staan, daar ontbreekt me de kunde met de Franse taal met helaas dit vertaalfoutje als gevolg.

Enfin, bij nader inzien lijkt mij dus dat het wapen al van Dekaise was en dat Kee het leende en naar Engeland bracht. Dan is het de vraag of dat wapen daarna ooit weer is teruggekomen bij Dekaise of in Engeland is gebleven of wat er mee gebeurt is.