361

Re: Juan Mendez

Voor zover mijn kennis reikt is het geribbelde gedeelte vooraan de H&K MP5SD niet de geluidsdemper, maar een bedekking van de hete loop voor de hand tijdens het vuren. De geluidsdemper zou vooraan de loop gemonteerd zijn. Aanpassen indien nodig.

362

Re: Juan Mendez

Het geribbelde is idd de handguard, maar bij de SD zit de demper over de gehele lengte van de loop. De loop zit onder de handguard, en komt vooraan niet voorbij de handguard.

Bij de SD is de loop vooraan geperforeerd, en daardoor hoef je geen subsonic munitie te kopen om effectief subsonic te vuren. Dus gewone munitie zal bij de mp5 SD ook gedempt zijn.

Re: Juan Mendez

Als ik her goed begrijp is de cilindervormige geribbelde verdikking om de loop van die H&K een handguard en geen geluidsdemper. Dat is dan duidelijk. Bedankt. Blijft overeind de stelling dat het wapen op de foto een H&K MP5SD of een zeer sterk daarop gelijkend wapen is, waarbij de geluidsdemper (een dunnere cilinder dan de handguard(cilinder)), tot vooraan de loop doorloopt, of snap ik nu nog niet?

» www.heckler-koch.com

364

Re: Juan Mendez

Ben 100% zeker dat op de rug van deze man een H&K mp5 SD is getekend. Niet omdat hij voor 100 % juist is, maar omdat geen enkel ander wapen ook maar in de buurt komt. Lader is sowieso 9mm, ook de groef in de lader staat op de tekening. De vizierkorrel vooraan op de handguard. Waar de vuurselector zit, zie je op de tekening ook 2 driehoeken. Deze driehoeken zaten op de eerste trekkergroep van de H&K’s. Geen andere wapens hebben deze details.

De enige echte fout is idd dat ze op de tekening de loop tot vooraan laten doorlopen. De loop van deze H&K is maar een 15 cm lang, en komt maar tot de helft van de handguard.

Re: Juan Mendez

Inderdaad, Geronimo. Overigens vraag ik mij nog steeds af op wiens of wier aangeven die robotfoto van die persoon met die H&K MP5SD - geen M16, me dunkt - is gemaakt.

Betrof het een of meer personen die die dat wapen beschreven, zonder (op dat moment) kennis te dragen van het bestaan van een H&K MP5SD? Zo ja, dan kan het bijna niet missen dat dat wapen op 09-11-1985 in Aalst ten ten tonele is verschenen, overigens zonder te willen beweren dat daar toen mee is geschoten.

Re: Juan Mendez

Over de wijze waarop de op 07-01-1986 op Juan Mendez gepleegde moord(aanslag)heeft plaatsgevonden en hoe vervolgens de plaats delict is beschreven, doen uiteenlopende verhalen de ronde. Dat komt mij voor als jammer en onnodig. Ik mag toch aannemen dat de politie de plek van de moord met voldoende oog voor detail heeft beschreven in haar processen-verbaal?! Normaliter vormden (en vormen) die processen-verbaal een belangrijke basis voor het tot klaarheid brengen van zaak-Mendez en het daaraan gekoppelde dossier-Bende van Nijvel, althans die mening ben ik om diverse redenen toegedaan.

Gek genoeg hebben de auteurs die over de zaak-Mendez hebben geschreven, nogal uiteenlopende lezingen gegeven over de wijze waarop de moord op Mendez in zijn werk is gegaan en wat de politie daarna heeft aangetroffen. Gesteld dat die auteurs inzage hebben gekregen in de processen-verbaal van politie, geeft dat te denken.

Zo geeft auteur Paul Ponsaers in zijn boek Loden jaren (2018) aan dat volgens expert Claude Dery geschoten werd langs de openstaande voor-rechtse deur van Mendez’ auto, een VW Passat stationwagen en dat in de sneeuw ter plaatse geen voetsporen zichtbaar waren. Auteur Hilde Geens stelt in haar boek Beetgenomen (2017), dat de voor-linkse deur van Mendez’ auto open was toen hij door twee pistoolschoten werd getroffen in de borst, met daarbij de opmerking dat er in de sneeuw voetsporen liepen van Mendez’ auto naar de autoweg.

Ponsaers en Geens zijn niet de enige auteurs die van elkaar afwijkende beschrijvingen van de moord en de moordplek hebben gegeven. Het verkrijgen van inzage in de processen-verbaal van politie, zou wel zo prettig zijn om meer duidelijkheid daarover te verkrijgen.

Overigens bestond bij politie en justitie (in eerste instantie) kennelijk onvoldoende duidelijkheid over hoe de moord op Mendez zich had voltrokken. Vandaar dat er van die moord een reconstructie is gemaakt. Die reconstructie stond onder leiding van een individu dat ik wel mag noemen, eenoog in het land der blinden, de inmiddels overleden ‘ballistisch deskundige’ Claude Dery.

Even voor de goede orde: Mendez is op of naast te afrit naar de E411 (richting Namen), bij Rosières, naar alle waarschijnlijkheid in zijn auto vermoord met een pistool, namelijk een FN GP (Grande Puissance). Dat pistool was oorspronkelijk bekend onder de naam Browning Hi-Power, met daarin Remington Peters 9 mm Parabellum Hollow Point munitie. Die munitie splijt open in het lichaam en veroorzaakt daarin een enorme ravage.

Het was Claude Dery, die een in juni 1980 door Madani Bouhouche, in zijn hoedanigheid van rijkswachter gepleegde regelrechte moordaanslag, in de doofpot stak. Toen schoot Bouhouche hetzelfde wapen, zijn GP, met daarin kogels van hetzelfde type als die waarmee Mendez is vermoord, leeg op een auto. In die auto zat mijnheer Giannakis. Giannakis overleefde die aanslag van Bouhouche - disproportioneel politieoptreden - ternauwernood. Van zijn doorschoten auto kon dat niet worden gezegd. Op aandringen van Madani Bouhouche, heeft Dery die zaak in de doofpot gestoken. Wat Dery toen heeft bezield, weet ik niet. Wel is duidelijk dat zowel Dery als Bouhouche toen een van hun zovele scheve schaatsen hebben gereden. Dat het Madani Bouhouche was, die na de moord op Mendez heeft uitgeroepen: “als de ballistisch deskundige maar niet Claude Dery is”, althans woorden van die strekking, mag geen verbazing wekken. Overigens was Dery een goede kennis van Bouhouche. Zo ontmoetten en spraken zij elkaar op de testschietbaan van de werkgever van Mendez, FN Herstal.

Na de op Mendez gepleegde moord, verdween Madani Bouhouche als verdachte daarvan achter slot en grendel. Overigens gebeurde dat pas weken na de moord op Mendez. Nota bene vanuit zijn cel heeft Bouhouche zijn echtgenote, Anne Quittner, opdracht gegeven voor hem een nieuwe loop voor zijn GP te kopen. Op die manier wilde Bouhouche er voor zorgen dat hij in ieder geval kon zeggen en aantonen dat de op Mendez afgeschoten hollow-point kogels niet door de loop van zijn GP waren gegaan. Op die basis is het wel zeer aannemelijk dat Mendez met de GP van Madani Bouhouche was vermoord. De van moord op Juan Mendez verdachte Bouhouche wilde met voormelde instructie aan zijn echtgenote niets anders bereiken dan het (laten) toedekken van zijn betrokkenheid bij de op Mendez gepleegde moord, althans Bouhouche kon niet wachten op zijn vrijlating om zelf een nieuwe loop voor zijn GP te kopen, omdat Mendez met diezelfde GP was doodgeschoten.

Nog even dit: Claude Dery was in wezen een zelfbenoemde ballistisch deskundige, aangezien hij niet kon bogen op diploma’s of kwalificaties om zich geregistreerd en gecertificeerd professioneel ballistisch deskundige of wapenexpert te mogen noemen. Dat de Belgische politie en justitie kennelijk zonder omhaal een brekebeen als Claude Dery keer op keer en jaar op jaar hebben opgedragen, om zowel in de zaak-Mendez als de zaak-Bende van Nijvel zich bezig te houden met het ballistische onderzoek, maakte eens te meer duidelijk dat ook de nabestaanden van Mendez leefden in een land wiens ziel was verkocht aan de duivel.

Zoals ik eerder op dit forum heb aangegeven, mocht de advocaat van Mendez, Jean-Paul Dumont, kennelijk van iedereen ook de advocaat van de hoofdverdachte (Bouhouche) van de moord op diezelfde Mendez zijn en blijven, ook tijdens het assisenproces in 1994 en 1995. Stelt u zich eens voor: uw familielid wordt vermoord en zijn vriend is hoofdverdachte. De advocaat van uw vermoorde familielid wordt vervolgens de advocaat van de hoofdverdachte Waarom greep niemand in?! Die advocaat was op de hoogte van de informatie die zijn vermoorde cliënt Mendez hem had toevertrouwd. Het zou mij niet verbazen als Dumont ook op de hoogte was van de informatie die Mendez hem had toevertrouwd na de diefstal of verdwijning van zijn wapens, op 15-05-1985. Aldus lag het voor de hand dat Dumont zijn fundamentele(!) geheimhoudingsplicht (die ook bleef gelden na de dood van zijn cliënt Mendez!) schond door zijn cliënt Bouhouche, wiens belangen hij immers moest dienen, te informeren over zaken die Mendez hem (Dumont) had toevertrouwd. Om die reden had Dumont nooit en te nimmer de advocaat van Bouhouche mogen zijn.

Zoiets mag gerust worden genoemd een dolksteek in de rug van de rechtsstaat en de nabestaanden van Mendez, hoewel dat de kongsi Dumont-Bouhouche toen natuurlijk een grote rotzorg was. Omdat zij dit zo konden en mochten(!) maken, verdienen zij in een zeker opzicht mijn sympathie. Het was immers de buitenwereld, waartoe ook de procureur-generaal, het hof van assisen en de stafhouder van de Orde van Advocaten behoorden, die keek in de spiegel waarin zij zelf kon zien wat de rechtstaat en de nabestaanden van Mendez werd aangedaan, wat toen diezelfde buitenwereld kennelijk een rotzorg was. Bedenk dan wel dat die rotzorg een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de vrijspraak van Bouhouche als verdachte van de moord op Mendez.

In het geval de geheimhoudingsplicht of het verschoningsrecht in België niets betekent, stel ik voor dat politie en justitie beslag leggen op de eventueel nog bestaande medische dossiers van Mendez, Bouhouche, Beijer, Vincx, Amory, Buslik en andere ‘usual suspects’, aangezien ik uit ervaring weet dat daarin een schat aan andere dan medische informatie kan staan.

Re: Juan Mendez

Ben wrote:
finn wrote:

Mendez had dus een afspraak want zijn Passat stond al in de weg om 4u30 wanneer de facteur er passeerde. Schoten zijn pas gehoord rond 7u30.

Een postbode zag om 4u30 twee VW's Passat staan op de oprit. Dit was echter niet Juan Mendez. Het is volgens mij ook niet zeker dat deze wagens iets met de feiten te maken hebben:

Een postbode zal verklaren dat hij op 7 januari 1986 omstreeks 4u30, bij de oprit in Rosières, ternauwernood een blauwgroene VW Passat Break kon ontwijken die met gedoofde lichten op de rijweg stond. Iets verderop, zo herinnerde de postbode zich nog, stond een tweede wagen van hetzelfde merk, waarvan de lichten eveneens niet brandden. Omstreeks 7u40 vertrekt Juan Mendez thuis, op weg naar Herstal hoewel hij ziekteverlof heeft genomen.

(...) Uit getuigenverklaringen valt af te leiden dat de wagen van Mendez al om 8u00 's morgens op deze plaats stond. Eén getuige zag twee wagens om 8u30 achter elkaar geparkeerd staan, met twee mannen die in een discussie waren verwikkeld. Een andere getuige zag reeds twee wagen staan om 7u40. Eén ervan lijkt op de Mitsubishi Colt van Anne Quittner, de vrouw van Bouhouche. Sommige getuige zagen ook een blauwe Peugeot 305, die in verband gebracht wordt met Christian Amory. Die wagen moet zijn toegekomen na de feiten.

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

Over de 'crime scene':

Omstreeks 16u16 wordt Juan Mendez vermoord gevonden in zijn wagen, die gestationeerd staat op de oprit "Rosières" van de autostrade Brussel-Namen (E411), richting Namen. Hij is neergeschoten met 6 kogels. Alle portieren zijn afgesloten. Er wordt geen sleutel van de wagen gevonden. Ook de sleutelbos van Mendez is verdwenen. De handrem is opgetrokken. De wagen staat in "dood punt". De aktetas van Mendez, met persoonlijke zaken en documenten van FN, is onaangeroerd. Er worden geen wapens gevonden in de wagen. Er zijn geen voetafdrukken zichtbaar in de sneeuw. Drie hulzen worden gevonden in de wagen, twee er buiten. Er zit bloed op de ruiten. Op de grond bij de deur treffen de speurders eveneens bloed en hulzen aan. Het lichaam van Mendez helt over naar de passagiersstoel en zijn jas zit onder het bloed.

Onderzoeksrechter Schlicker gaat ter plaatse, samen met gerechtelijk geneesheer Paul Chailly en met ballistisch expert Claude Dery. Uit het onderzoek van Chailly blijkt dat er vier schoten terecht kwamen in het hoofd van Mendez, twee in de borst. Dery besluit dat er gevuurd werd langs de voor-rechtse deur van de wagen die open moet zijn geweest. Pas een jaar later zal blijken dat in een geheime bergplaats boven het handschoenvak zich een een FN 9mm pistool bevond met twee laders. Mendez had de tijd niet gehad zich ervan te bedienen.

Bron: Loden jaren | Paul Ponsaers

Even voor dit voor de goede orde: naar schrijven van Paul Ponsaers zag een postbode, op 07-01-1986, rond 4:30 uur, een blauwgroene VW Passat break met gedoofde lichten op de oprit en even verder stond een auto van hetzelfde merk. Ponsaers schreef niet welk type VW het betrof. Nergens blijkt uit dat die blauwgroene VW Passat break niet de auto van Mendez zou kunnen zijn geweest.

Overigens is het wel bijzonder dat de postbode die kleur(combinatie) heeft benoemd, aangezien het op 07-01-1986, om 4:30 uur, nog donker was en kunstlicht in de duisternis niet zonder meer voldoende is om de exacte kleur(combinatie) van een auto te kunnen bepalen, maar goed, het zou mogelijk kunnen zijn en als de VW Passat break van Mendez inderdaad blauwgroen van kleur was, is dat (voor de liefhebber) een reden te meer om daar nog eens kritisch onderzoek naar te doen. Mendez zou daar al om 4:30 uur kunnen zijn geweest - waarom niet, hij zou die dag een (wapen)(betaal)afspraak hebben gehad (met Bouhouche) -, waarna hij weer naar zijn woning zou kunnen zijn gereden.

Hij woonde vlakbij die oprit, zou daar, op of bij die oprit, in de vroegte een afspraak kunnen hebben gehad, waarna hij weer naar huis zou kunnen zijn gereden. Thuis aangekomen zou hij weer in zijn bed kunnen zijn gekropen, om daar na een paar uur weer uit te stappen om (wegens hem moverende redenen) wederom naar die oprit te rijden, op welke oprit hij (zittend in zijn auto) is doodgeschoten.

Re: Juan Mendez

» facebook.com

Wie durft zijn mond open te doen over de moord op deze man? Heb het dan ook over het 'dominospel van Eddy Vos'.

Re: Juan Mendez

Pardon? » pnws.be

370

Re: Juan Mendez

Tussen woensdag 22 december, om 17 uur, en donderdag 23 december 1982, slaat de Bende van Nijvel toe in Beersel, Lotstraat, nr 65. We zitten in de eerste golf van de Bende. Pas in 1985 zal de Bende tijdens de ‘hold-ups’ het geweld exponentieel opdrijven.

In de ochtend van 23 december 1982 ontdekt Marc het lichaam van zijn overleden vader José Vanden Eynde. De betrokkene woonde in een kamer van de herberg Het Kasteel (ook: Auberge du Chevalier) in Beersel. Het slachtoffer was geboeid en werd vermoord met acht kogels in zijn hoofd.

Opmerkelijk: later – wellicht in 1985 maar misschien eerder – gaat Juan Mendez naar de herberg. Mendez is Area Sales Manager bij FN. Hij is op zoek naar documenten die de speurders eventueel over het hoofd gezien zouden hebben. Mendez is ook geïnteresseerd in verborgen ruimtes in de herberg en zou zelfs op zoek zijn naar diamanten en wapens.

Mendez wordt begin 1986 vermoord na de ‘hold-ups’ in Eigenbrakel, Overijse en Aalst. Het moorddossier wordt door Luc Hennart niét bij het onderzoek van de Bende gevoegd.

Bron: Pnews | Thierry Debels

Bestaat er enige bron die dit verhaal kan staven of is het weer een zoveelste dwaalspoor / fantasie?