Re: Waver: 15 Augustus 1985

» billiongraves.nl

Re: Waver: 15 Augustus 1985

Stond hier nog niet vermeld. Officieel hoort deze overal niet tot de gruweldaden van dé Bende Van Nijvel. Maar in een - ondertussen al oud - krantenartikel las je:

Verder wordt ook de moord op een geldtransporteur (Willy Pans dus), dertien jaar geleden, bij het onderzoek betrokken. De koerier vond de dood op het parkeerterrein van het pretpark Walibi, na een overval op zijn wagen.

Bron » www.trouw.nl

63

Re: Waver: 15 Augustus 1985

Trobken wrote:

Maar in een -ondertussen al oud- krantenartikel

14 april 1998, toen was men ook al bezig met DNA onderzoek. Het onderzoek verloopt in cirkeltjes

Re: Waver: 15 Augustus 1985

edd: daar heb je uiteraard gelijk in. Het onderzoek verloopt in cirkeltjes. Maar... (zoals inderdaad eerder elders gezegd) de daders lieten tientallen DNA-sporen achter op auto’s, deurstijlen, winkelkarren en andere voorwerpen. Soms raakten de gangsters in het tumult ook slachtoffers aan. In hun zoektocht om de daders te ontmaskeren namen de speurders daarom destijds al op de plaats delict stalen van die ‘contacten’.

Alleen: die sporen bleken totaal onbruikbaar omdat het in tientallen gevallen ging om gemengde profielen. In mensentaal: er zat DNA op van meerdere mensen. Door de beperkte technieken van destijds konden die niet afzonderlijk worden ‘gelezen’. En dus kon het gerecht al die jaren eigenlijk maar terugvallen op twee volledige DNA-profielen: één op een kogelvrij vest en een tweede op een sigarettenpeuk.

Maar vandaag is een gemengd DNA-profiel splitsen wél mogelijk... Labo’s in België werkten de voorbije maanden keihard op tientallen van die gemengde sporen. Sommige waren compleet onbruikbaar. Andere raakten wel gesplitst. Belgische deskundigen slaagden er zelfs in om een staal met drie profielen te scheiden en bruikbaar te maken voor verder onderzoek. Alles samen heeft het gerecht nu meer dan tien van die ‘nieuwe’ sporen in handen.

Dus terug op topic: mogelijk heeft het gerecht inmiddels ook een DNA profiel van de feiten te Waver op 15 Augustus 1985

Re: Waver: 15 Augustus 1985

Indien dit juist is, is de cel heden ten dage nog altijd zo lek als een zeef. Mag ik weten waar deze info te lezen en te verkrijgen is? Is het de bedoeling dat we slapende gangsters wakker maken zodat ze hun biezen kunnen pakken? Denkt u niet dat u het onderzoek met deze info in gevaar brengt? Misschien krijgen we de antwoorden wel in de komende fictiereeks. Ik word er moedeloos van, eerlijk gezegd.

Re: Waver: 15 Augustus 1985

benhetbeu, de bron stond erbij in de post » www.trouw.nl

Krantenartikel van april 1998, dus nu meer dan 23 jaar oud. Hoe zou 'de cel' zo lek zijn als een zeef door een 23 jaar oud krantenartikel?

Dat begrijp ik niet. Maar ik begrijp wel je gevoel van onmacht. Een vanzelfsprekende gerechtigheid die vadertje Staat aan haar inwoners niet kon (kan?) garanderen. Een pure minachting voor de slachtoffers gedurende veel te lange tijd.

Het grootste gevaar voor het onderzoek 'zit', nee hopelijk 'zat', binnen 'de cel' zelf! Zo lek als een zeef, daar heb je gelijk in. Verdachten waren informanten en genoten daardoor bescherming. Verdachten werkten zelf aan onderzoeken van andere medeverdachten mee! Onwerkelijk!

Daarom is het goed dat 'de cel' niet langer het onderzoek voert, maar wel het Federale Parket. Voor gerechtigheid. Moed en hoop.

Re: Waver: 15 Augustus 1985

Je vergat te melden dat de bron van deze specifieke gegevens een artikel is van dit artikel » Nieuws

Re: Waver: 15 Augustus 1985

Verwijzing naar artikel ervoor, heb ik overgekeken. Een forumlezer bracht dit vrijwel onmiddellijk ter mijner attentie. Desondanks behoort deze informatie voor mij tot het geheim van het onderzoek. In cirkels draaien, is nog altijd beter dan vierkant draaien. De ene dag moet je lezen dat er vanuit justitie gezegd wordt, dat er geen tijd is om een proces voor te bereiden. De andere dag waan je je in een aflevering van "De collega's", de andere dag gaat het over een frituur. The End is dan al lang gebanned maar de raadsels zijn er niet minder op geworden. Het meest juiste van de afgelopen week, was dat nabestaanden van Pontius naar Pilatus worden gestuurd.

De attente forumlezer verwijst naar een artikel in De Morgen van 9 januari 2020 van BJM en CMG.

Re: Waver: 15 Augustus 1985

benhetbeu wrote:

Verwijzing naar artikel ervoor, heb ik overgekeken. Een forumlezer bracht dit vrijwel onmiddellijk ter mijner attentie.

Geen probleem "benhetbeu". De posts kruis(t)en mekaar...

70

Re: Waver: 15 Augustus 1985

Mogelijk spoor in Walibi-moord

De kans bestaat dat men eindelijk een spoor ontdekt heeft dat zou kunnen leiden naar de daders van de moorddadige overval die op Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartdag, 15 augustus 1985, in het pretpark van Walibi te Waver werd gepleegd.

Daar werd een 36-jarige veiligheidsagent uit Baisy-Thy, die de ontvangsten bij Walibi kwam ophalen, op klaarlichte dag koelbloedig doodgeschoten en van 1,3 miljoen fr. beroofd.

De overvallers waren niet gemaskerd. Ze zouden gevlucht zijn aan boord van een Honda Quintet. Het bleek dat ze zeer goed getipt waren. Getuigen vertelden dat ze verdachten hadden opgemerkt die rustig hun boterham opaten, even voor de overval. Achteraf kwam aan het licht dat de bandieten een Heckler Koch-snelvuurmachinepistool hadden gebruikt. Enkele van die allerrmodernste wapens werden een viertal jaar geleden gestolen bij de anti-terreurgroep "Diane" van de rijkswacht. Onlangs werden vier personen aangehouden, onder wie een paar Brusselaars, die zeer goed bij de politie en de rijkswacht zijn bekend.

Men vermoedt nu dat P.D. (28) uit Brussel, nog andere misdrijven zou gepleegd hebben. Men denkt in dat verband ondermeer aan Walibi.

Baasrode

Die verdachte heeft reeds een ellenlange waslijst misdrijven op zijn kerfstok. Overigens werd hij samen met R.D., eveneens uit Brussel, gearresteerd voor postovervallen in het Vlaamse land. Op 24 juni 1985 zou P.D. betrokken zijn geweest bij een gewapende overval op het postkantoor van Baasrode. Toen werd één miljoen gestolen en vluchtten de boeven weg aan boord van een BMW. Veertien dagen later kwam P.D. opnieuw naar het postkantoor van Baasrode voor een overval. En ook een hold-up te Ranst wordt hem in de schoenen geschoven.

Uit de discretie van die het gerecht aan de dag legt, kan worden afgeleid dat P.D. voor niets terugdeinst. Hij verscheen vorige week voor de raadkamer. In dezelfde zaak is ook sprake van een Brussels garagist die nu in de gevangenis zit. Bij P.D. werden overigens valse nummerplaten teruggevonden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Maart 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube