1

Topic: Heverlee: 28 November 1979

Op 28 november wordt Yvan Somville betrapt bij een inbraak in een appartement in Heverlee. Hij knalt twee rijkswachters neer, Eerste Chef Deherdt raakt zwaar gewond door een kogel in de rug. Hij overlijdt aan zijn verwondingen op 8 augustus 1981.

http://nsm08.casimages.com/img/2015/08/12//15081210560814738713503119.jpg

Uit een ander artikel:

(…) Geen cel is voor ‘le petit Robert’ dicht genoeg gebleken. Veroordeeld tot een straf van zes jaar voor een overval in 1977 ontsnapte hij in 1979 voor het eerst uit de gevangenis van Namen. Samen met onder andere Michel Anthemus (42) die een onderwereldfiguur van soortgelijk kaliber is. De vrijheid duurde maar twee maanden.

Maar nog datzelfde jaar - op 29 augustus - ontsnapte hij weer samen met Anthemus en een handvol anderen uit de St.-Leonard-gevangenis in Luik. Dat leidde tot de vorming van een zeer gevreesde criminele bende, die huisde in een appartement in Heverlee. Daar vloeide bloed toen twee politiemannen er eens een kijkje gingen nemen. Rijkswachter de Herdt werd dodelijk getroffen door kogels uit een wapen in handen van een zekere Somville en een tweede politieman werd gewond. Somville zelf schoot er het leven bij in toen hij een maand later in een hinderlaag van de politie liep.

Bron: Limburgsch dagblad | 10 Augustus 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Heverlee: 28 November 1979

Boef knalde BOB’er neer

Op de druk bevolkte campus Irena aan de Ijzermolenstraat te Heverlee weerklinken dinsdagavond om 20u15 een donderbui van schoten. Opgeschrikte mensen zagen in het eerste gewoel rennende gestalten die dekking zochten.

Even later verscheen een man die een meisje bij de haren hield en een revolver op haar keel drukte. In de verte weerklinken de eerste sirenes. In een appartement twee hoog lagen twee BOB’ers zwaar gewond tegen de grond. In de gang krioelde het van kogelhulzen en overal uit de muren waren brokken weggeslagen door de inslag van de kogels van verschillend kaliber.

Heel deze benauwde zaak van haar oorsprong op 29 augustus van dit jaar: die dag ontsnapten vier uiterst gevaarlijke gangsters uit de Sint-Léonardgevangenis van Luik. De meesten van hen hadden niets meer te verliezen. Het betreft Michel Anthemus, Maurizio Turato, Yvan Somville en Robert Van Oirbeek.

Van deze gevaarlijke gangsters bleek elk spoor bijster … Tot een zevental weken geleden het arrondissement Leuven geteisterd werd door een vloed van overvallen: in zes weken tijd sloegen gangsters toe te Kortenberg, Diest, Betekom, Heverlee, Leuven en Blanden. De gerechtelijke diensten stonden verbijsterd door deze plotse criminele piek in een arrondissement dat de laatste jaren van zware beroepsmisdadigers was gespaard gebleven.

Vorige maandag nog werd een vergadering belegd met de verschillende districten en politiediensten. Uit de elementen die daar bijeen gebracht werden, bleek dat er bepaalde sporen waren.

De rijkswacht, versterkt met de Groep Diane, viel maandagnacht het flatgebouw te Sint-Stevens-Woluwe binnen. Na een vuurgevecht werd één der gangsters, Maurizio Turate aangehouden. Het gevolgde spoor leek inderdaad naar de nietsontziende bende te leiden. Op basis van ondervragingen en huiszoekingen begon de Leuvense BOB een informatief onderzoek op de campus Irena te Heverlee. En toen ging het plus fout.

Hol van de leeuw

De campus Irena is zeer strategisch gelegen, kort bij de oprit van de E25. In de drie grote, langwerpige blokken huizen veel studenten. Het komen en gaan van dit bonte volkje is ideaal voor mensen die liever niet te veel in de kijker lopen.

Uit bekomen informaties vermoedde de BOB dat één of meer der gezochte gangsters zich in een appartement van blok C, op de eerste verdieping zouden ophouden. Reeds dinsdagnamiddag begonnen vier BOB’ers de omgeving af te speuren. Ze kregen de tip dat er in hetzelfde gebouw, op de tweede verdieping, een rijkswachter zou wonen.

Het leek de BOB’ers een ideale gelegenheid om via deze weg enige voorzichtige informatie in te winnen over de huurders van de etage lager.

Toen zij aan het appartement van de zogezegde rijkswachter aanbelden, bleken ze zich plots in het hol van de leeuw te bevinden: ze hadden uitgerekend bij de gezochte gangsters aangebeld die zich voor de buren de naam van rijkswachter had aangemeten.

Vanaf dat moment wordt het moeilijker het gebeurde te reconstrueren. Feit is dat de persoon die zich in het appartement ophield, weigerde de deur te openen. Op dat moment vermoedden de BOB’ers nog geen onraad. Hubert Juveyns en 1e chef Deherdt bleven voor de deur op post, Herman Beyssens bewaakte de toegangsdeur van het gebouw en adjudant Roger Stokmans ging bij de huisbewaarder een sleutel halen. Toen adjudant Stockmans terug naar boven kwam, bleek de deur van het appartement open. Wachtmeester Juveyns ging net binnen.

Plots vielen er schoten. Een haast gek geworden gangster rende naar buiten, gewapend met verschillende wapens van zwaar kaliber, onder andere een .38 en een colt .45. Roger Stockmans werd zwaar onder vuur genomen en moest wijken. Al schietend rende de gangster verder het gebouw in. In een gang trof hij de studente Monique Jamaerts uit Alken aan. Hij greep het meisje bij de haren en gebruikte haar als schild, zodat de nog twee aanwezige BOB’ers volledig machteloos stonden. Het meisje gilde aanhoudend. De gangster, naar men vermoedt Yvan Somville (27), rende het gebouw uit, liet het meisje los en sprong op een fiets.

In al de verwarring en volledig overstuur, keerden de twee BOB’ers terug naar het appartement. Daar troffen ze de zwaargewonde lichamen aan van wachtmeester Juveyns en 1e chef Deherdt. Ze werden dadelijk overgebracht naar het academisch ziekenhuis te Leuven. Hun toestand is ernstig. Ze konden praktisch niet ondervraagd worden.

In het betrokken appartement, dat gehuurd was door een zekere Danny Decubber, waarschijnlijk een schuilnaam voor de beruchte gangster Robert Van Oirbeek, werd nog een hele voorraad kogels, vermommingen, pruiken en walkietalkies aangetroffen. De aanwezige gangster, waarschijnlijk Yvan Somville, had zelfs een aaneengeknoopt laken klaar liggen om langs de achterkant het gebouw te verlaten.

Gijzeling

De woeste ontsnapping van de gangster was echter nog niet voorbij: met al zijn wapens bij zich, fietste hij naar de Brusselse Poort te Leuven. Op een parking recht tegenover het Café Brusselsepoort sprong hij tevoorschijn toen de Zaventemnaar Albert Borremans in gezelschap van zijn vrouw in zijn wagen wou stappen.

Somville eiste de sleutels van de wagen en drukte een pistool tegen de keel van de vrouw. De echtgenoot weigerde echter, zodat de gangster noodgedwongen verder moest. Hij belandde enige huizen verder aan de overkant, bij de h. Van Poucke, waar juist de deur openstond. Aan Frans Tichelbaut (20) uit de Heidelbergstraat te Kessel-Lo, die toevallig aanwezig was, vroeg hij of hij hem naar Brussel wou voeren. De jongeman ging akkoord, maar toen het een beetje te lang duurde naar de zin van Somville, greep hij terug zijn pistolen en dwong de jongeman in de wagen plaats te nemen.

De schoonbroer van Frans Tichelbaut, Luk Claeys, wou ook in de auto stappen, maar hij werd er door de gangster uitgeduwd. In razende vaart reed men de steenweg op, richting Brussel. Enkele CB’ers hadden ondertussen de achtervolging ingezet, maar ze werden door hun voorzitter aangemaand uit de buurt te blijven: Yvan Somville bleek al te gevaarlijk en tot alles bereid om zijn vrijheid te vrijwaren.

Geen spoor

Aan de achterkant van het Shopping Center te Woluwe verliet Somville de wagen nadat hij eerst Frans Tichelbaut met een mes had bedreigd. Van de gangster is voorlopig geen spoor.

Ondertussen was het onderzoek volop op gang gekomen. Onderzoeksrechter Winnen, substituut Wieërs, politie, gerechtelijke politie bij het parket, rijkswacht en BOB kwamen ter plaatse om de eerste vaststellingen te doen.

Wat begonnen was als een zuiver informatief onderzoek, was uitgelopen op een ware catastrofe. De verslagenheid was dan ook zeer groot. 1e chef Deherdt kreeg een kogel in de keel en is er ernstig aan toe. Wachtmeester Juveyns kreeg een kogel in volle borst, even naast het hart.

Dat het om een uiterst gevaarlijke gangsterbende gaat, leidt nu geen enkele twijfel meer. Woensdag rees het vermoeden dat nog een medeplichtige een appartement zou hebben gehuurd in dezelfde blok aan de campus Irena, maar nu op de vierde verdieping. De groep Diane kwam er aan te pas. Met drie traangasgranaten werd de deur aan diggelen geschoten, maar de gangster was er niet. Op een persconferentie woensdagavond wees het parket er op dat het hier om uiterst gevaarlijke gangsters gaat, die tot alles in staat zijn. Er wordt dan ook om de medewerking van het publiek verzocht om eventuele vermoedens kenbaar te maken.

Bron: Gazet van Antwerpen | 29 November 1979

“Valse” rijkswachter bestaat echt

In verband met de dramatische schietpartij op de campus Irena te Heverlee, waarbij twee leden van de Leuvense BOB zeer ernstig gewond werden, kon nog vernomen worden dat de ontsnapte gangster Yvan Somville woensdag nog een andere persoon heeft gegijzeld. Het betreft een automobilist die in de Woluwelaan te Brussel gedwongen werd de gangster in Waterloo af te zetten. Somville zou onderweg gezegd hebben dat hij nog naar Antwerpen moest.

Momenteel doen de wildste geruchten de ronde over de hele affaire. Volgens sommige bronnen zou de ontknoping zeer nabij zijn en zouden de gerechtelijke diensten vermoedens hebben waar het gevaarlijk drietal, dat in augustus van dit jaar te Luik uit de gevangenis ontsnapte, zich zou kunnen ophouden.

Ondertussen is nog altijd niet met zekerheid bekend hoeveel personen er in het appartement aanwezig waren op het ogenblik van de schietpartij. Het feit dat er uit het raam op de tweede verdieping aaneengeknoopte beddenlakens tot op de begane grond hingen, laat de mogelijkheid open dat Somville niet alleen was toen de vier BOB’ers per vergissing aanbelden. Het appartement stond immers op naam van Danny Decubber, een rijkswachter, waarvoor gangster Van Oirbeek zich uitgaf. Die Decubber blijkt wel degelijk te bestaan: het betreft een officier wiens papieren in het begin van de zomer gestolen waren.

De man werd donderdag ondervraagd over de juiste omstandigheden van de diefstal.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 November 1979

Rijkswacht doet invallen in het Leuvense

Na de schietpartij op vier BOB’ers te Heverlee waarbij twee mensen zwaar gewond werden, blijft de rijkswacht in alle paraatheid om de daders en medeplichtige bendeleden te vatten. Vrijdagmorgen in alle vroegte deed de rijkswacht en de Groep Diane een inval in de woning van de ouders van Anne Lavenne (27), een licentiate in de rechten, die ook op de campus Irena te Heverlee een appartement had. Het meisje wordt samen met bendelid Willy Deweer opgespoord. De inval te Winksele leverde echter niets op.

In de loop van de dag waren er nog speracties in het Leuvense en werden invallen gedaan in een appartement aan het Sint-Maartensdal en in een woning en een villa te Blanden. De resultaten daarvan zij niet bekend gemaakt.

Worden opgespoord

In verband met hold-ups te Leuven en met de schietpartij te Leuven op 27 november waarbij twee BOB-leden levensgevaarlijk verwond werden, worden de volgende personen gezocht:

Somville Yvan (23 augustus 1952), 27 jaar, 1m80 groot, struise lichaamsbouw, zwart gekleurd haar (oorspronkelijk blond), rechtlijnig litteken op de linkerpols.

Anthemus Michel (8 september 1943), 36 jaar, 1m71 groot, middelmatige lichaamsbouw, kastanjebruin haar, litteken op de linkerkaak, drager van een snor (baard werd onlangs afgeschoren), verplaatste zich veelvuldig met een taxi.

Van Oirbeek Robert (4 februari 1955), 24 jaar, 1m68 groot, magere lichaamsbouw, ros gekruld haar, zou een voertuig BMW 3000, gemetalliseerd blauw of een Mini Cooper van dezelfde kleur of een hemelsblauwe VW Kever gebruiken, zou zich eveneens met een motor kunnen verplaatsen. Is in het bezit van een hemelsblauwe helm.

Betrokkenen zijn gewapend en zeer gevaarlijk.

Als mededaders en medeplichtigen:

Deweer Willy (geboren te Leuven op 25 juli 1939), gestalte: 1m80, normale lichaamsbouw, bruin lang haar, snor.  (…)

Lavenne Anne (geboren te Leuven op 4 juni 1952), woonachtig te Herent. (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 December 1979

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube