1

Topic: Halle: 17 Februari 1989

Lada-gangster wordt steeds driester

Ondanks een doorgedreven opsporingsactie is de man die vrijdagavond in het Hallerbos te Halle een salvo afvuurde op twee agenten van het politiekorps van Beersel, nog steeds voortvluchtig. De stoutmoedigheid waarmee hij met een riot-gun in de richting van de agenten vuurde laten bij de onderzoekers geen twijfel bestaan over het feit dat het om een gevaarlijk individu gaat.

De gangster werd betrapt in een Lada Samara die een paar uren eerder was gestolen te Evere. Toen de agenten de wagen zagen ter hoogte van de Steenweg op Nijvel, kregen zij meteen argwaan omdat vooraan de lichtbruine wagen geen nummerplaat te zien was. Later bleek dat achteraan een nummerplaat was bevestigd die gestolen was van alweer een Lada Samara. Men vermoedt dat de gangster in het Hallerbos toen, net bezig was de gestolen Lada van andere platen te voorzien.

Het gebruik van deze personenwagen heeft de speurder gericht op een reeks andere, nog niet opgeloste zaken waarbij telkens met een Lada Samara werd geopereerd. Het betreft een reeks overvallen op benzinestations en de schietpartij te Zellik waarbij een agent het leven verloor. Ook de moord op twee jonge Franse kampeerders is weer aan de orde.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Februari 1989

Schutter Hallerbos en overvaller benzinestations dezelfde gangster?

De persoonsbeschrijving die de twee agenten van het politiekorps van Beersel hebben gegeven van de drieste schutter die vrijdagavond in het Hallerbos te Halle op hen een salvo van minstens 11 schoten loste, vertoont sterke gelijkenissen met deze van de man die op vrijdag 3 februari een overval pleegde op de benzinestations te Wemmel, Meise en Vilvoorde.

Johan De Groote en Geert Bartholomé, nog maar een jaartje in dienst van het politiekorps van Beersel, zijn er vrijdag rond 19 uur met de schrik van afgekomen toen de sterkgebouwde, 1m80 grote schutter met een riot gun het vuur opende. Aan de kogelinslagen in hun politiecombi blijkt de man minstens elf schoten te hebben afgevuurd.

Toen zij de lichtbruine Lada Samara ter hoogte van de Steenweg op Nijvel opmerkten, hadden de agenten redenen genoeg om op hun hoede te zijn. Politie en rijkswacht uit Brussel waren nog maar pas opgeroepen om verscherpte controle uit te oefenen omdat eerder in Evere, tussen 16 en 18 uur, een Lada was gestolen. Al langer wordt immers gezocht naar een of meerdere gangsters met een blijkbaar duidelijke voorkeur voor deze Oostblokwagen.

Zo wordt nog altijd gezocht naar de daders van de schietpartij te Zellik waar twee agenten van Asse onder vuur werden genomen. Eén van hen, Luc De Pauw, overleed ter plaatse. Volgens het onderzoek werd toen een Lada gebruikt. Zekerheid over en Lada bestaat i.v.m. de overvallen van de benzinestations te Wemmel, Meise en Vilvoorde. En dan is er nog de dubbele moord, eind september vorig jaar, van de Franse kampeerders Stephanie Halapert en Albino Pinhero die op het grondgebied Halle met zware munitie werden afgeslacht bezijden de autosnelweg naar Parijs.

Hoewel ook de Beerselse agenten met hun dienstwapen het vuur openden, kon de schutter vluchten. Hij geraakte echter maar anderhalve kilometer ver. Op een halve kilometer van de uitgang van het bos reed de wagen in de Vlasmarktdreef vast in de modder. IN de koffer werd later allerlei inbrekersmateriaal en munitie gevonden.

Ondertussen was door de twee agenten alarm geslagen. Omdat de schutter zijn vlucht te voet verder zette werden automobilisten vrijdagavond via de radio opgeroepen geen verdachte lifters op de pakken. De enige politiehond van Beersel werd ingezet, volgde een spoor van 6 kilometer maar ook dat kon niet beletten dat de schutter kon ontkomen.

Bron: Gazet van Antwerpen | 20 Februari 1989

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/schiet10.png

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube