1

Topic: Jean Vandenabeele

Jean Vandenabeele had een verkoopszaal in Oostende en werd verdacht van de moord op Bruno Vandeuren en Ghislain Hinderijckx. In 1989 werd er een aanslag op hem gepleegd:

Oostendenaar zwaar gewond bij aanslag

Woensdagmorgen werd op de parking aan de Perronstraat in Oostende een aanslag gepleegd op de 28-jarige Oostendenaar Jean Vandenabeele. De man werd vroeger reeds gedurende enkele maanden aangehouden voor de moord op de Brusselse gangster Vandeuren die in december vorig jaar in het Koningspark te Oostende vermoord werd.

De tot nog toe onbekende dader vuurde zes kogels af. Vandenabeele werd door vier kogels geraakt en werd zwaar gewond naar de Sint-Jozefskliniek in Oostende overgebracht. Hij kon nog niet worden verhoord. Op het ogenblik van de feiten was hij in het gezelschap van een vrouw. Zij bleef ongedeerd.

Aangenomen wordt dat het hier om een afrekening in het milieu gaat. Het onderzoek is in handen van onderzoeksrechter Desmet en de Brugse procureur Christine Pottiez.

De schietpartij gebeurde woensdag om 3u52. De dader vuurde vanop twee meter met een pistool 7.65 mm zes kogels af op Vandenabeele en vluchtte daarna weg met een Toyota. Nadien bleek dat het een voertuig betrof dat de avond voordien in Middelkerke gestolen was. De wagen werd woensdagvoormiddag verlaten aangetroffen in de Vaartstraat in Oostende, in de onmiddellijke nabijheid van de plaats waar de schoten vielen.

Afrekening

Jean Vandenabeele is geen onbekende voor het gerecht. Hij werd eind vorig jaar aangehouden voor de moord op de 26-jarige gangster Bruno Vandeuren. Het lijk van de man uit Sint-Jans-Molenbeek werd op zaterdag 24 december 1988 in het Koningspark in Oostende aangetroffen. De man was met een nekschot uit een 7.65mm pistool om het leven gebracht.

Vandeuren pleegde op 21 december 1988 samen met twee kompanen en zijn vriendin een gewapende overval op een juwelier in Sint-Agatha-Berchem. De drie mededaders werden kort na de feiten gevat. Die overval leverde een buit van acht miljoen fr. op.

Vandeuren werd niet gevat en trok met een deel van de buit naar Oostende waar hij Vandenabeele, uitbater van een verkoopszaal, opzocht. Samen gingen ze op stap, op zoek naar kandidaat-kopers voor de juwelen. In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 december werd Vandeuren om het leven gebracht.

Jean Vandenabeele werd aangehouden onder verdenking van moord nadat in zijn appartement een deel van de buit van de overval werd teruggevonden. Vandenabeele gaf wel toe dat hij Vandeuren vergezeld had in zijn zoektocht naar mogelijke kopers, maar hield steeds vol dat zij in de loop van de nacht afscheid hadden genomen van elkaar en dat ieder zijn eigen weg is gegaan.

Verband

Naar aanleiding van de moord in Oostende werd ook het onderzoek van de moord op Ghislain Hinderyckx heropend. Deze werd gepleegd op 2 juli 1988 in Veurne. Gebleken was immers dat zowel Vandenabeele als de twee zware jongens die Vandeuren bij de overval hadden vergezeld Hinderyckx hadden gekend. Deze 32-jarige Brusselse garagist werd op analoge wijze, met een nekschot, vermoord. Zijn lijk werd in de buurt van het industrieterrein in Veurne achtergelaten. De daders van deze afrekening werden nooit gevonden.

De dader van de aanslag van woensdag in Oostende is nog steeds spoorloos. Men vermoedt dat hij wellicht ook meer afweet van de twee onopgeloste moorden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 12 oktober 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Jean Vandenabeele

Leeft Jean Vandenabeele nog?

Re: Jean Vandenabeele

Ja.

4

Re: Jean Vandenabeele

Twee dieven aangehouden te Oostende

De inbraak, die een week geleden gepleegd werd in de leegstaande herberg "Tiphon" aan de Van Iseghemlaan te Oostende, waarbij een aantal elektrische apparaten verdwenen, is opgelost. De 22-jarige Jean Vanden A. bleek de dader. Hij werd meteen onder mandaat gesteld. (...)

Bron: Gazet van Antwerpen | 21 Augustus 1982

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Jean Vandenabeele

Is dit dezelfde Jean?

» www.nieuwsblad.be

Re: Jean Vandenabeele

Ja

Re: Jean Vandenabeele

Dan heeft hij bepaalde dingen nog steeds niet afgeleerd.

8

Re: Jean Vandenabeele

Deze Jean Vandenabeele verklaarde dat het Willy De Schepper was, die - de voor hem toen onbekende - Bruno Vandeuren naar hem had gestuurd…

Re: Jean Vandenabeele

Dezelfde Willy De Schepper die vermoedelijk het omgebouwde wapen heeft geleverd waarmee Vandeuren vermoord werd

10

Re: Jean Vandenabeele

Verdachte van Oostendse Koningspark-moord voorlopig vrij

De kamer van inbeschuldigingstelling van Gent heeft de 28-jarige Oostendse antiekhandelaar Jean Vandenabeele in voorlopige vrijheid gesteld. De man werd eind vorig jaar aangehouden onder beschuldiging. van moord op de 26-jarige Brusselse gangster Bruno Vandeuren uit Sint-Jans-Molenbeek. Die werd in de nacht van 23 op 24 december vorig jaar met een nekschot in het Koningspark in Oostende vermoord.

Vandeuren had een week voor zijn gewelddadige dood samen met zijn vriendin en een vriend 8 miljoen frank juwelen gestolen bij een Brussels juwelier. (*) Hij was naar Oostende gekomen om de buit te verzilveren. In Oostende kwam hij in contact met Jean Vandenabeele.

Enkele uren voor de dood van de gangster waren de twee mannen in het Oostendse nog op zoek naar kopers voor de buit. Jean Vandenabeele werd op 27 december vorig jaar aangehouden omdat in zijn appartement een deel van de buit werd teruggevonden. De antiekhandelaar heeft in de zaak steeds zijn onschuld staande gehouden. Wel gaf hij toe de avond en nacht van de feiten in het gezelschap te zijn geweest van Vandeuren. Toen echter geen koper werd gevonden voor de buit zijn de twee mannen uiteen gegaan.

De KIB heeft na vijf maanden voorhechtenis de Oostendse antiekhandelaar wegens gebrek aan harde bewijzen in voorlopige vrijheid gesteld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 Juni 1989

(*) Meer info over deze overval » Forum

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube