1

Topic: Brussel: 12 April 1980

Tijdens het paasweekend van 1980, op 12 april, vond de berucht geworden 'kraak van de eeuw' plaats. De dieven slaagden erin uit het filiaal van de Generale Bank op de hoek van de Hoogstraat en de Stevenstraat in Brussel [Google Maps] in totaal 400 miljoen frank te roven uit de kofferruimte. Een hele nacht werkten de inbrekers met zwaar materiaal om 220 kluizen open te breken.

In mei 1982 werd Raymond Lippens veroordeeld tot vier jaar wegens deelname aan deze 'kraak van de eeuw'. Bij die kraak was eveneens Robert Wellens betrokken. Het was Wellens die Serge de Thibault de Boesinghe ervan beschuldigde de opdrachtgever te zijn van deze "kraak van de eeuw". Serge de Thibault de Boesinghe werd hiervoor echter vrijgesproken door het Hof van Beroep van Mons.

Ter info: enkele jaren daarvoor - in 1976 - werd in Nice een filiaal Société Générale geplunderd. Op 18 juli 1976 verdween 46 miljoen Franse frank (27 miljoen euro) uit de brandkofferzaal van de bank Société Générale in Nice. De daders hadden een tunnel gegraven vanaf de riolering van de stad in het zuidoosten van Frankrijk. Het gerecht vond de buit nooit terug.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Brussel: 12 April 1980

Bankkraak te Brussel kostte bijna half miljard. Bestemd voor financieren van terreur?

Vijf weken na de opzienbarende brandkastkraak te Brussel zou het wel eens kunnen dat de gerechtelijke politie van de hoofdstad voldoende informatie verzamelde om op het spoor van de daders te komen.

Zij zwijgt in alle talen over de evolutie van haar onderzoek. Maar dat ze niet stil heeft gezeten, laat geen twijfel. Belangrijk om weten is dat de buit van de roof, die maandagochtend 14 april werd vastgesteld door personeelsleden van de benadeelde Brusselse bank, ongeveer 480 miljoen bedraagt. Dit is dan veel meer dan de sensationele kraak te Nice op 17 juli 1976, die de inbrekers ongeveer 350 miljoen opleverde.

De kraak te Brussel, in een filiaal van de Generale Bank-maatschappij, op de hoek van de Hoogstraat en de Joseph Stevensstraat, was een perfect uitgevoerd bravourestuk. Na een gat in de muur van de lokettenzaal te hebben geboord, werden meer dan 200 privé-kluizen en de bankkluis opengebroken en open gebrand. Er werden ondermeer tapijten gebezigd om het lawaai van de boormachine te dempen. Zonder de minste hapering werd het zeer vernuftig alarmsysteem van de bankinstelling buiten werking gesteld. Kortom: grote specialisten zijn in de bank aan het werk geweest.

Ondanks de niet aflatende inzet van de Brusselse speurders van de gerechtelijke politie blijven er toch nog wat vragen open. Waarom werd alleen geld en goud meegenomen en liet men de juwelen en beurswaarden onaangeroerd?

Als het dan toch zulke specialisten van de brandkastkraak waren, waarom hebben de daders zoveel materiaal ter plaatse achtergelaten, het dat de speurders zou toelaten sporen te vinden? Zo lieten de inbrekers vijf paar handschoenen achter, vijf koevoeten en nog ander inbrekersgerief. Alles in vijfvoud, wat er vrijwel met zekerheid op wijst dat de stoutmoedige krakers met vijf waren. En er zijn zelfs vingerafdrukken aangetroffen.

Dus zijn er sporen en naar verluidt heeft de gerechtelijke politie ook al namen kunnen “plakken” op de daders.

Maar goed, wie zijn ze? Er zijn aanwijzingen dat het brein, de grote organisator van de miljoenenroof een Belg is, goed gekend bij de recherche en in het milieu. Zeker is dat deze kerel, die zich in het Brusselse schuilhoudt, zijn handen niet vuil heeft gemaakt bij de kraak zelf in het hartje van Brussel.

Belg

Sommige krakers zijn landgenoten. Daarover bestaat in recherchekringen eenstemmigheid, want de elektrotechnicus die het alarmsysteem onklaar maakte, kan moeilijk anders dan een Belg zijn. Zijn medeplichtigen worden in Albanese of Joegoslavische kringen gezocht; kerels die uit Frankrijk en ook uit Nederland kwamen om het filiaal van de Generale Bankmaatschappij te kraken.

Waarom zo’n gigantische kraak werd opgezet, is niet helemaal duidelijk. Niettemin denken speurders aan de mogelijkheid dat de roof een politieke achtergrond heeft. Dat de 480 miljoen moeten dienen voor het financieren van een grote terreuractie. Niet in België, doch wel in Europa. Uit dit alles blijkt dat de gerechtelijke politie al vruchten van haar onderzoek heeft kunnen plukken en het is ook niet onwaarschijnlijk dat er een steuntje in de rug komt uit St.-Cloud, het hoofdkwartier van Interpol.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 Mei 1980

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube