Re: Herman Vernaillen

Luc Maes heeft het geschopt tot eerste voorzitter van het hof van beroep van Brussel. Een topfunctie. Al die magistraten die een topfunctie hebben bemachtigd zouden eens onder de loupe moeten genomen worden (zie ook Luc Hennart).

Re: Herman Vernaillen

De benoeming van rechters is een te ernstige zaak om aan rechters toe te vertrouwen.

133

Re: Herman Vernaillen

Eigenlijk is de zaak al rond, Beijer was de spilfiguur in een makelaar in louche zaken, en de rest is versierser, mensen die proberen alles in details te verliezen, Bouhouche die dik genaaid is door Beijer. De rijkswacht die genaaid is door Beijer.

En toen werd Beijer genaaid door russen die hem verplichten om kinderen af te maaien. Hoe ingewikkeld kan een verhaal zijn?

Blijkbaar zitten er hier op de site veel pikorde kippen : met zoveel mogelijk posts hun hiërarchie verstevigen. De zaak is afgerond. Alles is al gezegd !

Re: Herman Vernaillen

Wat zullen we doen de volgende 40 jaren doen?

135

Re: Herman Vernaillen

Veel kiporde kippen? Bij mijn weten hebben kippen geen pik.

136

Re: Herman Vernaillen

Scaramouche wrote:

Luc Maes heeft het geschopt tot eerste voorzitter van het hof van beroep van Brussel. Een topfunctie. Al die magistraten die een topfunctie hebben bemachtigd zouden eens onder de loupe moeten genomen worden (zie ook Luc Hennart).

Een lange lijst, Scaramouche. Doet me herinneren aan een Brussels Procureur die een tuchtstraf opliep om daarop vervolgens een hogere benoeming te bekomen. Merk ook de politieke benoeming van Hennart. Voldoende stof aanwezig dat de Hoge Raad voor Justitie zou moeten en kunnen tussenkomen in een houding dat een magistraat onwaardig is. In 2023 worden nog zaken met de mantel der liefde toegedekt.

137

Re: Herman Vernaillen

Op pagina 1 van dit topic staat reeds een artikel van De Tijd over de getuigenis van Herman Vernaillen voor de Eerste Bendecommissie. Hier is er nog eentje:

Binnen de rijkswacht bestond een complot voor staatsgreep

Luitenant-kolonel Vernaillen, de intussen gepensioneerde rijkswachtofficier die in oktober 1982 het slachtoffer werd van een aanslag, getuigde dinsdag voor de parlementaire onderzoekscommissie naar banditisme en terrorisme.

Vernaillen zei dat hij waarschijnlijk de avond voor de aanslag die op hem gepleegd werd, al bij toeval ontsnapt was aan een eerste poging om hem te vermoorden. Hij vertelde ook dat hij begin jaren ’80 op de hoogte was gebracht van geruchten over een complot binnen de rijkswacht om een staatsgreep te plegen. De man die hem de inlichtingen daarover verschafte, kwam in 1985 om bij een “raid” van de Bende van Nijvel.

Vernaillen was de rijkswachtofficier die begin jaren ’80 belast was met het onderzoek van de “zaak François”, zo genoemd naar de chef van de anti-drugbrigade van de rijkswacht, commandant Leon François, die ervan verdacht werd met zijn ploeg te ver gegaan te zijn bij de infiltratie van het drugmilieu. François werd in april 1982 veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk. Voor de commissie verklaarde Vernaillen dinsdag dat hij steeds de indruk gehad heeft dat de rijkswachttop zijn onderzoek wou afremmen. In november 1980 kreeg hij zelfs een nota van zijn overste, kolonel Devos, waarin gevraagd werd te stoppen met het onderzoek. Volgens Vernaillen zei Devos toen te handelen in opdracht van luitenant-generaal Beaurir, de toenmalige opperbevelhebber van de rijkswacht.

Moordaanslag

Op 25 oktober 1981 werd dan de moordaanslag op Vernaillen gepleegd. Hij werd ’s ochtends beschoten toen hij zijn woning verliet. De avond voordien had zijn chauffeur hem, zuiver toevallig, naar huis gebracht met een privé-wagen in plaats van met de gewone dienstwagen. Toen ze over een verlaten weg reden, bemerkten de officier en zijn chauffeur toen een auto met twee mannen aan boord. Vernaillen vermoedt dat het die twee waren die de volgende morgen bij hem tuis de aanslag pleegden, en dat zijn leven en dat van zijn chauffeur de avond voordien gered werd omdat de gangsters de wagen niet herkenden.

De chauffeur van Vernaillen was de toenmalige adjudant Viville, wiens zoontje Joris tijdens de voorbije paasvakantie vermoord werd in Frankrijk. “Maar dat is waarschijnlijk toeval”, aldus Vernaillen dinsdag. Achteraf kwam Vernaillen nog achter het merkwaardige detail dat een aantal gevangenen in de gevangenis van Sint-Gillis al een maand voor de aanslag wisten dat die zou plaats hebben.

Staatsgreep

Vernaillen deed trouwens nog een andere merkwaardige onthulling. Begin jaren ’80 leerde hij een zekere mijnheer Finney  [Finné] (*) kennen. Die had geruchten opgevangen over een complot binnen de rijkswacht om een staatsgreep te plegen. Finney noemde de namen van verscheidene hoge rijkswachtofficieren en van een minister. “Finney vertelde mij toen wat ex-rijkswachter Martial Lekeu in maart jl. verteld heeft aan La Dernière Heure”, aldus Vernaillen. Op 27 september 1985 was dezelfde Finney een van de slachtoffers van de overval van de Bende van Nijvel op het warenhuis Delhaize te Overijse.

Luitenant-kolonel Vernaillen overhandigde aan de commissie een aantal documenten met verduidelijkingen en namen van betrokkenen die hij niet in openbare zitting wou noemen. Hij zal waarschijnlijk nog een tweede keer gehoord worden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 Mei 1989

(*) Ook in dit artikel staat er "Finney" in plaats van Léon Finné.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube