1

Topic: Daniel Tinchon

Ik heb geen idee of Daniel Tinchon ooit een verdachte is geweest in het Bende van Nijvel-dossier maar hij heeft een heel interessante profiel.

In 1989 was hij 42 jaar. Hij heeft vermoedelijk connecties met het “beruchte milieu van de Noordfranse stad Rijsel”. Zijn toenmalige vriendin was Patricia Matriche, zij was op haar beurt bevriend met taxichauffeur Marc Leblanc. Deze Marc Leblanc werd in oktober 1988 vermoord.

Speurders stelden zich ook de vraag of Tinchon iets te maken had met de zogenaamde Lada-moorden. De moordenaar verplaatste zich toen altijd met een Lada, die in het noordoosten van Brussel werd gestolen. Van de Lada-moordenaar weet de politie dat de moordenaar steeds een pleister op zijn neus kleefde. Deed Tinchon zulks om zijn lange, scherpe neus te verbergen?

Naast een hele reeks overvallen op benzinestations zou Daniel Tinchon minstens vijf moorden op zijn geweten hebben:

  • Marc Leblanc

  • Een jong Frans koppel die in de nacht van 27 op 28 september 1988, vermoord werden in Halle, langs de autoweg Brussel-Parijs. Ze werden door de moordenaar doodgeschoten met een riot gun.

  • De moord op agent Luc De Lauw in Zellik » Forum

  • De moord op kunstenaar René Claessens in Overijse » Forum

Bij de moorden gebruikt de dader doorgaans een riot gun maar het is mogelijk dat hij achteraf pistolen ging gebruiken.

Daarnaast werd hij verdacht van een moordpoging in Waterloo. In de nacht van 30 april op 1 mei 1989 in de nabijheid van de Leeuw van Waterloo. Toen werd daar de 27-jarige Benoît Legrand die met zijn wagen even langs de kant van de weg was gaan staan om een natuurlijke behoefte te doen, onder vuur genomen. Hij werd geraakt door vijf kogels, maar overleefde de aanslag. Hij verklaarde aan de politie dat hij vanuit een voorbijrijdende wagen was beschoten.

Zijn arrestatie in juni 1989 werd door de politie “een grote vangst” genoemd.

Officieel woonde hij in de Rue du Bois du Bosquet 67 in Rosières maar hij woonde ook bij zijn vriendin.

Bron: Drie artikels van Gazet van Antwerpen van juni 1989

https://i25.servimg.com/u/f25/11/22/12/24/daniel11.jpg

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Daniel Tinchon

Aanhoudingsmandaat tegen Tinchon bevestigd

De raadkamer heeft vrijdag het aanhoudingsmandaat tegen de 42-jarige Fransman Daniel Tinchon beschuldigd van roofmoord op kunstenaar René Claessens bevestigd.

Tinchon werd maandagavond nabij het Noordstation te Brussel door een rijkswachtpatrouille opgepakt. De man werd dinsdag de hele dag door inspecteurs ondervraagd. Hij loochent iedere betrokkenheid bij de hem ten laste gelegde feiten.

Op 18 mei was het met kogels doorzeefde lichaam van een 49-jarige kunstschilder René Claessens aangetroffen op en parking in Overijse naast de autoweg E411.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Juni 1989

Nijvelse rechtbank verklaart zich onbevoegd in zaak-Tinchon

De correctionele rechtbank van Nijvel heeft zich woensdagochtend onbevoegd verklaard in de zaak Tinchon. De 45-jarige Fransman uit Rixensart wordt vervolgd wegens medeplichtigheid aan doodslag, poging tot doodslag, vrijwillige slagen en verwondingen, heling en onwettige wapendracht.

In de nacht van 16 op 17 mei 1989, zou Tinchon hebben deelgenomen aan de moord op René Claessens, een kunstschilder, wiens met kogels doorzeefd lijk in Overijse werd aangetroffen in zijn geparkeerde wagen langs de autostrade Brussel-Namen. Diezelfde Tinchon zou ook een aanslag hebben gepleegd op Benoit Legrand toen die een nachtclub verliet in Waterloo.

Tijdens de zitting van woensdag bevestigde wapendeskundige Demanet dat het wapen dat in de twee gevallen werd gebruikt, hetzelfde was. Het betrof een 7.65 die werd aangetroffen bij de vriendin van Tinchon.

Als gevolg van een procedure-incident verklaarde de Nijvelse rechtbank zich woensdag onbevoegd in deze zaak. Substituut Loop verduidelijkt in een kort requisitoir dat de beslissing van de kamer van inbeschuldigingstelling van Brussel, die het dossier Tinchon naar de correctionele rechtbank had verwezen, niet voldoende gemotiveerd was. Het hof van cassatie zal nu moeten beslissen door welke rechtbank deze zaak zal worden behandeld.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 januari 1991

Na dit laatste artikel van 17 januari loopt het spoor voor mij momenteel dood.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Daniel Tinchon

Interessante naam. Lijkt graag te schieten, regio,...

4

Re: Daniel Tinchon

Ben wrote:

Na dit laatste artikel van 17 januari loopt het spoor voor mij momenteel dood.

In januari 1991 verklaart de rechtbank van Nijvel zich onbevoegd in de zaak-Tinchon. Een jaar later wordt Tinchon terug opgepakt vanwege medeplichtigheid aan een wurgmoord in Brussel.

Fransman aangehouden wegens wurgmoord in Brussel

De 44-jarige Fransman Daniël Tinchon is aangehouden wegens medeplichtigheid aan de moord op de 59-jarige Hilaria Goeman, die woensdag 15 januari 1992 gewurgd werd aangetroffen in de IJzerkruisenlaan 36 in Brussel.

De vrouw was met een nylonkous gewurgd. Het slachtoffer dat uit Hoeilaart afkomstig was, had die 15 januari een afspraak met een eenbenige man die een kamer wilde huren bij Hilaria.

Vlug bleek dat die eenbenige man Freddy Van Den Bossche was. De 45-jarige Van Den Bossche meldde zich na een week bij de gerechtelijke autoriteiten en bekende dat hij de vrouw, die grappen had gemaakt over zijn handicap, had gewurgd.

De speurders achterhaalden dat Van Den Bossche vergezeld was van een medeplichtige. Dat was Daniël Tinchon, een Fransman die geen onbekende is voor het Belgische gerecht. Hij werd vroeger reeds veroordeeld tot drie jaar met uitstel voor moord en moordpoging.(*)

Bron: Gazet van Antwerpen | 6 maart 1992

(*) Hoe kan je drie jaar met uitstel krijgen voor moord en moordpoging?

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

5

Re: Daniel Tinchon

Fransman gezocht in moordzaak Overijse

Er komt schot in het onderzoek naar de moord op de 49-jarige kunstenaar René Claessens, wiens met 16 kogels doorzeefde lichaam op 18 mei werd aangetroffen op een parking langs de autoweg E411 in Overijse. De gerechtelijke diensten hebben in een appartement aan de Livingstonestraat 26 te Brussel een cheque gevonden van Claessens en twee wapens met munitie van hetzelfde kaliber als de kogels waarmee de kunstenaar om het leven werd gebracht.

De politie kwam deze bezwarende voorwerpen eerder toevallig op het spoor. Zij was een onderzoek begonnen naar de dood van de 35-jarige taxichauffeur Patricia Matriche. Het stoffelijk overschot van deze vrouw werd op 4 juni aangetroffen in het appartement aan de Livingstonestraat. Als doodsoorzaak werd het innemen van een overdosis medicijnen vastgesteld.

Toen de agenten de woning doorzochten vonden zij de wapens, een pistool FN kaliber 7.65 en een baby FN kaliber 6.35. Tevens troffen zij een pantalon aan waarin een agenda zat en een cheque van Claessens. De gerechtelijke diensten slaagden erin de eigenaar van het kledingstuk te identificeren. Het betreft de 42-jarige Fransman Daniel Tinchon uit de Bois Bosquet 67 in Rossière. De man woonde in de Livingstonestraat tijdelijk samen met Patricia Matriche.

Waterloo

Het is bovendien niet onmogelijk dat deze ontdekkingen ook naar de oplossing kunnen leiden van een moordpoging in de nacht van 30 april op 1 mei in de nabijheid van de Leeuw van Waterloo. Toen werd daar de 27-jarige Benoit Legrand die met zijn wagen even langs de kant van de weg was gaan staan om een natuurlijk behoefte te voldoen, onder vuur genomen. Hij werd geraakt door vijf kogels, maar overleefde de aanslag.

Hij verklaarde aan de politie dat hij vanuit een voorbijrijdende wagen was beschoten. Uit het ballistisch onderzoek in de moord op Claessens is nu gebleken dat er een verband kan bestaan tussen deze misdaad en de aanslag op de jongeman in Waterloo.

Bron: Gazet van Antwerpen | 9 Juni 1989

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

6

Re: Daniel Tinchon

Ben wrote:

In januari 1991 verklaart de rechtbank van Nijvel zich onbevoegd in de zaak-Tinchon. Een jaar later wordt Tinchon terug opgepakt vanwege medeplichtigheid aan een wurgmoord in Brussel.

Iets meer informatie over deze wurgmoord:

Vrouw gewurgd in Brussel

Een klusiesman vond woensdagavond in de IJzerenkruisstraat 36 in Brussel het lijk van de 59-jarige Hilaria: Goeman. De vrouw is eigenares van dit en aanpalende panden. Zij had een wonde aan het hoofd en is vermoedelijk gewurgd met een nylonkoord. Er waren geen sporen van diefstal of inbraak. Op bet gelijkvloers van nummer 36 bevindt zich een leegstaand restaurant, terwijl op de bovenverdiepingen kamers worden verhuurd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 17 Januari 1992

Moordenaar van vrouw uit Hoeilaart opgepakt

Een 45-jarige man is aangehouden op verdenking van de moord op Hilaria Goeman, die op 15 januari dood werd aangetroffen in een huis in de IJzerenkruisstraat in Brussel.

De verdachte, Freddy Van Den Bossche, zonder gekende verblijfplaats had begin deze week zelf telefonisch contact opgenomen met de gerechtelijke politie in Brussel. Hij werd dinsdag opgepakt en woensdag ondervraagd door de onderzoeksrechter.

Het lijk van het slachtoffer werd op 15 januari in het begin van de avond gevonden op de benedenverdieping van het huis IJzerenkruisstraat 36. Het pand was eigendom van het slachtoffer, de 59-jarige mevr. Goeman, inwoonster van Hoeilaart. Zij bezat nog twee panden in deze straat. Op de benedenverdieping was een restaurant gevestigd dat enige tijd geleden was gesloten. Op de benedenverdieping waren kamers die verhuurd werden.

Freddy Van Den Bossche is een man met één been. Op de dag van de moord had hij een afspraak met mevr. Goeman om met haar een overeenkomst te sluiten over het huren van een kamer in het bewuste pand.

Hij werd door de gerechtelijke politie opgespoord via een telefoonnummer in de streek van Namen, dat was gevonden in de agenda van het slachtoffer. Hij vertelde dat hij tot zijn daad was gekomen omdat hij woedend was geworden over opmerkingen die de vrouw had gemaakt over zijn lichamelijke handicap.

Bron: Gazet van Antwerpen | 23 Januari 1992

Het toeval wil dat Freddy Van Den Bossche - de eenbenige moordenaar - Marc Dutroux heeft gekend. Hij wordt omschreven als "klein, gedrongen, éénbenig, primitief en zeer gevaarlijk". Hij zou midden jaren '90 samen met Dutroux naar Tsjechië geweest zijn om daar iemand te vermoorden en zou geholpen hebben met het ontvoeren van meisjes.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

7

Re: Daniel Tinchon

Ben wrote:

Ik heb geen idee of Daniel Tinchon ooit een verdachte is geweest in het Bende van Nijvel-dossier maar hij heeft een heel interessante profiel.

Tinchon is wel degelijk een verdachte in het onderzoek naar de Bende van Nijvel.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube