1

Topic: Slaapkamerbende

In 1986 was er een bende actief die het gemunt had op banken. Ze plunderden in totaal 11 banken; 10 in België en 1 in Nederland:

  • 18 April 1986: Gooik

  • 29 April 1986: Zottegem

  • 3 Mei 1986: Genappe

  • 29 Mei 1986: Perk

  • 30 Mei 1986: Nevele

  • 22 Juni 1986: Sas-van-Gent (Nederland)

  • 26 Juni 1986: Kampenhout

  • 27 Juni 1986: Appels-Dendermonde

  • 3 Juli 1986: Geel

  • 4 Juli 1986: Zepperen

  • 11 Juli 1986: Hamme-Mille

Telkens werd de bankdirecteur en zijn familie ’s nachts door drie gangsters overvallen en in de slaapkamer gegijzeld om op die manier de kluizen van de bank te kunnen kraken.

De leider van de bende was een Fransman: Christian Guillermain. Hij zou in contact gestaan hebben met Patrick Haemers. Die Christian duikt ook op in het verhaal van de SPAS 12 » Forum

De man werd in 1995 doodgeschoten door een rijkswachter.

Slaapkamerbende plunderde elf banken

Politiediensten in België en Nederland zijn druk op zoek naar de zogenaamde “Slaapkamerbende” die in de loop van de voorbije maanden 11 banken plunderde, 10 in België en één in Sas-van-Gent (Nederland).

Telkens werd de bankdirecteur en zijn familie ’s nachts door drie gangsters overvallen en in de slaapkamer gegijzeld. Via het AVRO-programma “Opsporing Verzocht” op de Nederlandse televisie donderdagavond hoopt de politie nieuwe aanwijzingen te verzamelen over de drie Franssprekende daders, vermoedelijk Belgen of Fransen.

De “Slaapkamerbende” pleegde 10 overvallen in België, achtereenvolgens in Gooik (18 april 1986), Zottegem (29 april), Genappe (3 mei), Perk (29 mei), Nevele (30 mei), Kampenhout (26 juni), Appels-Dendermonde (27 juni), Geel (3 juli), Zepperen (4 juli) en Hamme-Mille (11 juli). Het ging telkens om bankfilialen in kleinere dorpskernen.

Tussendoor trokken ze in de nacht van zondag 22 op maandag 23 juni over de grens, naar Sas-van-Gent. Daar werd de directeur urenlang gegijzeld tot de bediende, die de sleutel van de bankkluis had, ’s morgens kwam opdagen. Nadien verdwenen ze met de buit in de beige Renault van de bankdirecteur. Die auto werd dezelfde nog gezien in Assenede en teruggevonden in de Basseveldestraat te Boekhoute. Een van de overvallers reeds met die auto, terwijl zijn twee spitsbroeders voorreden in een donkerkleurige (wellicht donkerblauwe) personenwagen.

Stalknecht?

Van de daders is niet veel bekend. Ze spraken Frans en daarom vermoedt de politie dat het Belgen zijn of Fransen. De leider was de kleinste van de drie. Hij is 20 tot 25 jaar, ongeveer 1m70 groot en tenger gebouwd. De man droeg een jeanspak met groene boord, een donkere bivakmuts en donkere handschoenen.

De tweede dader is groter, ongeveer 1m80, slank gebouwd en hij heeft grijze ogen. Hij droeg een groene schoudertas met daarin een voorraad touwen om de slachtoffers te knevelen. Hij was gekleed in een groene jekker, een blauwe spijkerbroek en gewapend met een revolver met lange loop.

Van de derde dader is vooral de weinig frisse lichaamsgeur bekend. De politie vermoedt te maken te hebben met een stalknecht. De “boerenjongen” is een grote man, krachtig gebouwd en sportief gekleed. Hij was gewapend met een revolver van oud model. (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Juli 1986

Talrijke tips over “Slaapkamerbende” na TV-programma

De Generale Staf van de rijkswacht te Brussel reageert positief op de eerste resultaten van het televisieprogramma “Opsporing Verzocht” dat donderdagavond via de Nederlandse Avro-televisie werd uitgezonden.

In het programma gingen de Nederlandse en de Belgische politie voor het eerst samen op zoek naar de zogenaamde “Slaapkamerbende” die elf overvallen pleegde in België en Nederland.

Uit de eerste reacties werden alvast een serie bruikbare tips gepuurd. De Generale Staf van de Rijkswacht te Brussel pleit dan ook voor het periodiek uitzenden van soortgelijke programma’s via de BRT of de RTBF.

De “Slaapkamerbende” wordt zo genoemd omdat de drie gangsters steevast de slaapkamer van bankdirecteurs binnenvielen, de directeur en zijn familie gijzelden en hem nadien dwongen de inhoud van de bankkluis te overhandigen. De drie leden van de slaapkamerbende hebben er inmiddels elf overvallen opzitten, waarvan tien in België (Gooik, Zottegem, Perk, Jemappes, Nevele, Kampenhout, Appels-Dendermonde, Geel, Zepperen en Hamme-Mille) en één in Nederland.

In Sas-van-Gent werd op 23 juni een overval gepleegd op de Rabobank. Toen bleek dat bankdirecteur Audenaert de cijfercombinatie van de bankkluis niet kende en bovendien geen sleutel had, wachtten de drie bendeleden geduldig op de komst van de bediende die de combinatie wel wist. Eens in het bezit van de inhoud van de kluis gingen de drie ervandoor in de wagen van de directeur.

Het voertuig werd opgemerkt in het Oost-Vlaamse Assenede en teruggevonden in het naburige Bassevelde. Eén overvaller reed met de wagen van de directeur, de twee anderen namen hun eigen voertuig, vermoedelijk een donkerblauwe BMW.

Franssprekenden

De drie daders praatten Frans, waardoor de politie vermoedt te maken te hebben met Fransen of Belgen. De kleinste van de drie is de bendeleider. De man, ongeveer 25 jaar, was ongeveer 1.70 meter groot en tenger gebouwd. Hij droeg een jeanspak met groene boord, een donkere bivakmuts en donkerbruine handschoenen.

Zijn makker was duidelijk groter, zowat 1.80 meter. Hij was eveneens slank gebouwd, had grijze ogen en droeg een groene schoudertas met daarin een voorraad touwen, om de slachtoffers te knevelen. Hij ging gekleed in een groene jack, en een spijkerbroek en was gewapend met een revolver met lange loop.

De weinig frisse lichaamsgeur was het voornaamste kenmerk van het derde bendelid. De “boerenjongen” bleek een vrij grote man te zijn, gespierd gebouwd, sportief gekleed en gewapend met een oude revolver. De politie vermoedt te maken te hebben met een stalknecht.

Tips

Zowel de Nederlandse Rijkspolitie als de Generale Staf van de Rijkswacht te Brussel zijn bijzonder enthousiast over de zowat veertig tips die inmiddels binnenliepen. Tussen al die informatie zitten zeker waardevolle aanwijzingen, zo geven de beide politiediensten toe.

Zowel de Nederlanders als de Belgen wijzen overigens op de voortreffelijke samenwerking. Wat nu nog een primeur was en een probeersel, willen zij in de toekomst bestendigen. De Generale Staf van de Rijkswacht te Brussel gaat zelfs nog een stapje verder. Mits toestemming van de parketmagistratuur , die in dit lang elk gerechtelijk onderzoek in handen heeft, overweegt de Generale Staf voor te stellen dat soortgelijk programma ook via de eigen zenders (BRT en RTBF) zouden uitgezonden worden. Wat nu nog gelanceerd wordt als een toevallige oproep na het nieuws, zou dan meer gepland periodiek herhaald worden. Daarvoor is echter, het weze gezegd, het fiat nodig van de parketten.

De rijkswacht merkt echter op dat ook nu de aanvankelijke terughoudendheid vrij snel overwonnen werd. Het initiatief van de Nederlandse politie wordt voorlopig dan ook als “geslaagd” beschouwd, in afwachting van een latere meer grondige evaluatie.

“Bovendien dient opgemerkt dat, mits wat handigheid, zelfs in een televisie-uitzending niets van het onderzoek zelf moet prijsgegeven worden om de gewenste resultaten te bereiken. Toch wordt het onderzoek zelf door de tips naar een ontknoping gestuwd, wat uiteindelijk de bedoeling is!” aldus een zegsman van de Generale Staf te Brussel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 Juli 1986

“Slaapkamerbende” onbekend in Nederland

De “Slaapkamerbende”, zo genaamd omdat de daders bij diverse bankovervallen in België en Nederland, de bankdirecteur steevast uit bed haalden en hem nadien dwongen om de bankkluis te openen, is in Nederland onbekend.

Dat werd althans duidelijk na het programma “Opsporing Verzocht” dat donderdagavond via de Avro werd uitgezonden. Een maand vroeger al, op donderdag 24 juli, had de Avro een eerste uitzending aan de “Slaapkamerbende” besteed. Daarin werd uitvoerig de overval behandeld die de bende op 23 juni pleegde op de Rabobank in het Nederlandse Sas-van-Gent.

In “Opsporing Verzocht” zou de Nederlandse Rijkspolitie voor het eerst samen met haar Belgische collega’s van de rijkswacht op zoek gaan naar de daders van de in totaal zowat 11 bankovervallen.

Ook al liepen er na de uitzending ongeveer vijfendertig tips binnen, het uiteindelijke resultaat van het onderzoekswerk is negatief.

Alle gegevens die werden doorgespeeld aan de rijkspolitie van Middelburg hebben niet tot een ernstig spoor geleid. De generale staf van de rijkswacht te Brussel zou wel nog enkele suggesties natrekken. Het overgrote deel van de overvallen, tien van de elf, werden overigens in België gepleegd, namelijk te Gooik, Nevele, Kampenhout, Zottegem, Appels-Dendermonde, Perk, Jemappes, Geel, Hamme-Mille en Zepperen.

Bovendien werd de wagen van de bankdirecteur, waarmee de daders vluchtten na de overval te Sas-van-Gent, teruggevonden in het Oost-Vlaamse Boekhoute. Van de daders is, behalve een vage persoonsbeschrijving, nog maar weinig geweten. Vast staat dat het om drie Franstaligen gaat.

Ondanks het geringe succes blijken noch de Nederlandse rijksrecherche, noch de Belgische rijkswacht ontgoocheld over de eerste samenwerking. De vlotte samenwerking bij de voorbereiding van de uitzending nodigt volgens beide diensten uit tot samenwerking in de toekomst.

Bron: Gazet van Antwerpen | 30 Augustus 1986

Lid van "slaapkamerbende" aangehouden in Brussel

De BOB van Brussel beeft nabij de Louisalaan in Brussel de 39-jarige Fransman Christian G. aangehouden. Hij stond in het register van opgespoorde personen opgetekend. Christian G. is vooral bekend als lid van de zogenaamde "slaapkamerbende", die vooral in 1986 een grote bedrijvigheid aan de dag legde. De bende drong ondermeer binnen in de slaapkamer van filiaalhouders van banken, die boven hun kantoor woonden.

De thans gearresteerde Fransman zou ook samen met Patrick Haemers hebben deelgenomen aan andere misdrijven. Tijdens een huiszoeking bij Christian G. werden wapens gevonden. Hij werd door onderzoeksrechter Pignolet onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Bron: Gazet van Antwerpen | 19 April 1989

Gangster Guillermain aangehouden

Christian Guillermain die talrijke nachtelijke bankovervallen pleegde in het ganse land, is door de gerechtelijke politie gevat in Bevekom. Leden van de Groep voor Schaduwing en Observatie en de Groep Recherche hielden er al enkele dagen de woning van Guillermains vrouw in het oog.

Tien dagen geleden was de gangsters al eens bijna gevat op de weg tussen Bevekom en Leuven. Hij kon toen op het nippertje ontkomen. Guillermain wordt de leider van de “Slaapkamerbende” genoemd. Hij en zijn bende drongen ’s nachts woningen binnen van filiaalhouders en gijzelden de gezinnen tot ’s ochtends brandkasten in de bankkantoren konden geopend worden.

Guillermain die drie maanden geleden ontsnapte uit de gevangenis had indertijd ook banden met Patrick Haemers en diens bende.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 Juni 1990

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube