1

Topic: Bende Van Binst

Samenvatting

De bende Van Binst was actief in het najaar van 1983. Ze pleegden voornamelijk overvallen op postkantoren. Met het geld van de overvallen kochten ze drugs aan. Francis Van Binst werd op 3 december 1983 gearresteerd. De bende verscheen in oktober 1984 voor de correctionele rechtbank van Brussel.

Overvallen:

  • 19 Oktober 1983: overval op het postkantoor van Wezembeek-Oppem

  • 31 Oktober 1983: overval op het postkantoor van Meise (193.000 fr.)

  • 4 November 1983: overval op het postkantoor van Zemst-Elewijt (542.000 fr.)

  • 9 November 1983: overval op het postkantoor van Breendonk (345.000 fr.)

  • 30 November 1983: overval op het postkantoor van Herent (217.000 fr.)

  • 2 December 1983: overval op het postkantoor van Merchtem (501.000 fr.)

  • Overval op een taxichauffeur

Leden:

Twee broers aangehouden in Brusselse

In het Brusselse zijn de afgelopen dagen twee broers, verdacht van overvallen, aangehouden. Tijdens een huiszoeking vond men ondermeer enkele carnavalsmaskers, wat de argwaan van de politie nog deed toenemen.

De arrestatie heeft niet het minste verband met de zogeheten “Bende van Nijvel”, maar het gearresteerde broederpaar zou wel kunnen worden geconfronteerd met getuigen van onopgehelderde overvallen.

Zo werd op 31 oktober een hold-up gepleegd in het postkantoor van Meise. Achter carnavalsmaskers onherkenbare gangsters gingen daar aan de haal met circa 120.000 frank. Ze verplaatsten zich met een rode auto. Ook is de postoverval te Elewijt nog niet opgehelderd. Daar drongen op 4 november drie gewapende en gemaskerde kerels de post binnen en bemachtigden circa 500.000 frank. Toen wachtte buiten een vierde dader aan het stuur van een wagen. In beide gevallen waren er getuigen.

Voorts werd gisteren op het parket te Brussel het bericht bevestigd dat de BOB van Halle een ganse reeks hold-ups in Vlaams-Brabant en ook een in Luttre heeft opgelost. Daarbij is ondermeer een in het milieu bekend persoon aangehouden. Het zou nu al gaan om 18 gewapende overvallen. Ook in dit geval is er geen verband met de enquête die door de Nijvelse onderzoeksrechter Wezel wordt geleid.

Volgens maandag verschijnen de “Vier van Bergen” (*) voor de raadkamer en ook de persoon die in de loop van de week door de gerechtelijke politie in Brussel werd aangehouden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 26 November 1983

(*) De Filière Boraine » Forum

Brusselse politie pakte overvallers-met-carnavalsmaskers

Terwijl de BOB van Halle al een dertigtal gewapende overvallen heeft opgelost en een vijfde verdachte heeft voorgeleid, deed ook de gerechtelijke brigade van de Brusselse stadspolitie thans een flinke vangst. Er werden vier overvallers aangehouden die betrokken zijn bij een ganse reeks hold-ups in postkantoren van de Brussels agglomeratie. Een vijfde dader is geïdentificeerd, doch voortvluchtig.

Tot dusver worden de vier gearresteerden verantwoordelijk geacht voor vijf overvallen. Sommige daarvan gebeurden op de manier van de zogeheten Bende van Nijvel, d.w.z. met carnavalsmaskers.

Zo werd onder meer op 31 oktober een holp-up gepleegd in het postkantoor van Meise. Door carnavalsmaskers onherkenbaar gemaakte gangsters roofden circa 120.000 frank. Ook de overval op de post van Elewijt is het werk van de door de Brusselse politie aangehouden kerels. Daar verdwenen ze met 500.000 frank en droegen toen ook die carnavalsmaskers.

De gerechtelijke brigade van de Brusselse stadspolitie begon op 9 november met haar onderzoek, dat intussen al een mooi resultaat heeft opgeleverd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 8 December 1983

Overvallers ontmaskerd na dood drugverslaafde

In het proces van negen beklaagden, onder wie vier vrouwen, kwam vrijdag eerste substituut Erauw aan het woord voor de correctionele rechtbank te Brussel. De negen beklaagden worden overwegend beschuldigd van gewapende overvallen op postgebouwen in het Vlaamse landsgedeelte, eveneens van diefstallen van voertuigen, gewone diefstallen met heling en uiteindelijk van de verkoop van heroïne, die aanleiding gaf tot een overlijden door overdosis.

Einde 1983 kwam een zekere Vincent Louvaert aan zijn einde als gevolg van een overdosis heroïne. Deze drug bleek te zijn geleverd door Victor Van Obbergh (26), die sinds twee jaren met zijn 24-vriendin Patricia Scittecat te Vorst, bij Brussel woonde.

Victor Van Obbergh bleek herhaaldelijk in Nederland hoeveelheden heroïne te hebben aangekocht, gedeeltelijk voor eigen gebruik en gedeeltelijk voor de verkoop aan anderen. Hij vroeg soms 3.500 fr. per gram heroïne. Volgens eerste substituut Erauw werd Van Obbergh bij de verkoop van drugs bijgestaan door zijn vriendin Patricia.

Toen bij Vincent Louvaert een huiszoeking werd gehouden, trof de Brusselse stadspolitie behalve enkele restanten van drugs, ook een revolver en een identiteitskaart aan op naam van een vrouwelijke postbediende uit Wezembeek-Oppem. Deze kaart bleek te zijn buitgemaakt tijdens een overval op 19 oktober 1983 in het postkantoor. De kassa was echter leeg en daarom namen de daders de handtas mee van de vrouwelijke bediende, waarin 3.350 fr. en identiteitspapieren zaten.

Foto’s

De politie vond in de woning van Vincent Louvaert ook verscheidene foto’s, waarop Louvaert samen met twee andere beklaagden stond afgebeeld, nl. de 24-jaige Francis Van Binst, zonder gekende woonplaats, en de 24-jarige Daniël Bernaert uit Schaarbeek. Ondervraagd door de politie bekende Bernaert vijf gewapende overvallen op postkantoren in het Vlaamse landsgedeelte te hebben gepleegd samen met Van Binst, en de drie eerste ook samen met Vincent Louvaert. Op zijn beurt gaf ook Van Binst de feiten toe.

Het ging om overvallen gepleegd in oktober, november en december 1983 op het postkantoor van Meise, waar 193.000 fr. werd buitgemaakt, het postkantoor van Zemst-Elewijt (542.000 fr.), het postkantoor van Breendonk (345.000 fr.), het postkantoor van Herent (217.000 fr.) en het postkantoor van Merchtem (501.000 fr.).

Toen bleek eveneens dat Van Binst erg verslaafd was aan heroïne, die hem door Victor Van Obbergh werd geleverd. Ook de 34-jarige beklaagde René Davignon, zonder gekende woonplaats, kocht regelmatig voor eigen gebruik drugs bij Van Obbergh. Davignon was ook nog betrokken bij een overval op een taximan, die hij van zijn portefeuille beroofde.

Voor de rechtbank eiste openbare aanklager Erauw tien jaar cel tegen Van Binst en Bernaert, vijf en drie jaar tegen Van Obbergh en Scittecat en vier jaar tegen Davignon. De uitspraak volgt op een latere datum.

Bron: Gazet van Antwerpen | 13 Oktober 1984

Postovervallers streng gestraft

Tegen vier gangsters die betrokken waren bij overvallen op zes verschillende postkantoren zijn gisteren door de Correctionele Rechtbank van Brussel bijzonder zware straffen uitgesproken.

De twee mannen die aan het hoofd van de bende stonden, de 24-jarige Francis Van Binst en de eveneens 24-jarige Daniël Bernaert, beiden uit Schaarbeek, werden respectievelijk tot 10 en 7 jaar cel veroordeeld.

Twee mededaders die een eerder ondergeschikte rol speelden, kregen elk vier jaar cel. Het gaat om de 26-jarige Victor Van Obbergh uit Vorst en de 34-jarige René Davignon, zonder gekende woonplaats.

Vijf andere medeplichtigen, onder wie vier vrouwen, kregen gevangenisstraffen die varieerden tussen drie maanden en twee jaar, alle met uitstel.

De overval werden achtereenvolgens gepleegd op postgebouwen te Meise, Zemst, Elewijt, Breendonk, Herent en Merchtem. Met de buit kochten de bendeleden drugs aan. De zaak kwam aan het licht toen een lid van de bende, een zekere Vincent Louvaert, door een overdosis heroïne overleed.

Bij een huiszoeking in de woning van Louvaert werd de identiteitskaart gevonden van een bediende uit het postkantoor van Wezembeek-Oppem, dat eveneens overvallen was. Ook lagen er verscheidene foto’s waarop Vincent Louvaert samen met andere bendeleden te zien was. Op die manier bleek het voor de gerechtelijke diensten een koud kunstje om alle overvallers op te sporen en aan te houden.

Bron: Gazet van Antwerpen | 16 November 1984

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

2

Re: Bende Van Binst

De overvallen van de Bende Van Binst:

Overval in post te Meise brengt 120.000 fr. op

Twee gangsters van middelmatig gestalte, beiden met een carnavalmasker op en gewapend met een geweer en een revolver, overvielen maandagvoormiddag omstreeks 9u50 het postkantoor aan de Brusselsesteenweg 107 te Meise. Ze lieten zich onder bedreiging 120.000 fr. overhandigen en sloegen met hun buit op de vlucht aan boord van een bordeauxkleurige wagen, waarmee ze verdwenen in de richting van het centrum.

Bron: Gazet van Antwerpen | 2 November 1983

Overval op postkantoor te Elewijt

Vier mannen, gemaskerd en gewapend, stapten vrijdag omstreeks 14u het postkantoor binnen aan de Tervurensteenweg te Elewijt. Onder bedreiging werd de bediende verplicht hen het geld te overhandigen. Met een buit van 400.000 fr. vluchtten de overvallers weg aan boord van een auto. Uit het eerste onderzoek, gevoerd door de rijkswacht van Zemst en de BOB van Vilvoorde, bleek dat de daders aan de hoofdingang van het Rijksdomein te Hofstade in een andere wagen zijn overgestapt en vermoedelijk via de E10 zijn ontkomen. Een speurhond werd door de onderzoekers ingeschakeld, maar dat leverde geen resultaat op.

Bron: Gazet van Antwerpen | 5 November 1983

Postkantoor Breendonk overvallen

Drie gemaskerde en met pistolen gewapende mannen hebben woensdagvoormiddag het postkantoor aan de Beenhouwerstraat te Breendonk overvallen. Twee overvallers stapten het kantoor binnen, terwijl een derde de wacht hield aan het stuur van een grijze R18. De bediende werd onder bedreiging aangemaand op de grond te gaan liggen. Daarna graaiden de overvallers 400.000 fr. uit een brandkast en gingen aan de haal.

De overvallers vluchtten naar Breendonk-centrum langswaar ze waarschijnlijk via de autostrade in de richting van Antwerpen zijn ontkomen. Van daders noch buit is er enig spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 10 November 1983

Magere buit bij postoverval te Veltem-Beisem

Door het moedig optreden van een postbediende kon een overval op het postkantoor te Veltem-Beisem half verijdeld worden. De gangsters konden enkel het geld uit de laden meegraaien. Zij verdwenen met een kleine 200.000 fr. De overval werd woensdagnamiddag om 15u15 gepleegd op het Stationsplein te Veltem-Beisem. Twee jonge gemaskerde mannen parkeerden hun donkergrijze Simca voor het postkantoor. Met een pistool en een riot gun stapten zij de lokettenzaal binnen.

De postmeester die de twee zag komen riep naar de andere bedienden: “mannen, het is van dat”, waarop deze laatsten het op een lopen zetten naar een achterbouw. Een van de overvallers kwam daarop over de loketten geklauterd. Ondanks de bedreiging van twee wapens grabbelde de postmeester een stoel vast en gooide die met alle kracht door het venster. Hij hoopte hiermee de aandacht van mogelijke voorbijgangers te trekken. Ondanks dit voorval hielden de overvallers het hoofd koel en konden zij nog bijna 200.000 fr. uit de geldladen stelen.

Ondertussen was de rijkswacht van Herent al verwittigd door een dame die de overvallers gekruist had en die hun gedrag verdacht vond. De rijkswachtpatrouille stond twee minuten na de oproep aan het postkantoor, maar de vogels waren al gaan vliegen. Later werd hun auto teruggevonden te Haasrode in de nabijheid van de E5-autosnelweg. Het bleek te gaan om een voertuig dat in de nacht van dinsdag op woensdag te Brussel werd gestolen. Het verder onderzoek is in handen van de Leuvense BOB en de rijkswacht van Herent. Tot gisterenavond was er van de overvallers nog geen spoor.

Bron: Gazet van Antwerpen | 1 December 1983

Postoverval te Merchtem

Vrijdag even na het middaguur overvielen twee gewapende kerels, de ene met een pistool en de andere met een jachtgeweer, het postkantoor van Merchtem aan de Koning Albertstraat 13. Zij waren 18 à 20 jaar oud, droegen rode mutsen en spraken Frans. Van één is ook nog geweten dat hij jeans droeg, een anorak en witte pantoffels aan de voeten had.

Zij bedreigden de twee bedienden en gingen aan de haal met 400.000 fr. In een rode auto, die achteraf een gestolen wagen bleek, verdwenen zij in de richting Mollem-Assa. Daar werd trouwens hun wagen teruggevonden. Naar verluidt zouden getuigen vanop straat de hele overval gezien hebben. (…)

Bron: Gazet van Antwerpen | 3 December 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Bende Van Binst

Als ik je laatste post lees, wat me opvalt zijn de bedragen die gestolen worden door de bende Van Binst. +/- 1.600.000 BF in 5 overvallen.

Integendeel, als ik naar de buit kijk van de bende van Nijvel, onder andere, de drieluik Genval, Ukkel en Halle, dan kom ik aan een totaal van 2.400.000 BF.

En er zijn nog steeds mensen die ervan overtuigd zijn dat de aanslagen niet voor geld waren bedoeld.

Re: Bende Van Binst

Ik dacht dat enkel Vicki en Vincent junkies waren.

Maar blijkbaar zaten ze allemaal aan de heroïne (ook Van Binst zelf)

Als ze 3.500 BEF per gram betaalden, dan heb je veel geld nodig.

Als Louvaert meegedaan heeft aan Vielsalm, Nijvel of Temse zal het allesinds niet om politieke motieven geweest zijn maar omwille van geldnood om drugs te kopen.

Op de facebook van Vicki kan je nog oude jeugdfoto's terugvinden, maar dit is waarschijnlijk nog van voor hij op het slechte pad is geraakt?

In tegenstelling tot Moussa had hij niet het uitzicht van kwaadaardig persoon, maar eerder iemand die bij verkeerde vrienden is terechtgekomen ...