51

Re: Afstandsbedieningen

Ben wrote:

Reeds in april 1986 deed het parket van Nijvel een oproep aan het grote publiek in verband met deze afstandsbedieningen:

De respons op deze oproep was blijkbaar bedroevend:

Publiek geeft geen tips over Bende van Nijvel

De recherche krijgt na haar oproep weinig tips van het publiek over de Bende van Nijvel. Ondanks de garantie van anonimiteit en een mogelijke beloning blijft het publiek stom. Horen, zien en zwijgen lijkt de gedragsregel te zijn, ingegeven door schrik. Of door desinteresse?

Vorige week werden op verzoek van het parket van Nijvel in de kranten en op het televisiescherm toestelletjes voor afstandsbediening getoond, die mogelijk werden gestolen. De apparaatjes waren gevonden in het bos van Houssière te ’s Gravenbrakel waar de Bende van Nijvel de Golf GTI, die waarschijnlijk gebruikt werd als vluchtauto na de bloedige overval bij Delhaize te Aalst op zaterdag 9 november, in brand heeft gestoken.

De speurders stellen vast dat, sedert de publicatie in de media en de tv-uitzendingen, heel weinig tips zijn binnengelopen omtrent die toestelletjes voor afstandsbediening. De gegevens worden nu op hun betrouwbaarheid onderzocht. Ze hebben alle betrekking op diefstal.

Kat en muis

Door de medewerking van het publiek te vragen hoopt het parket op het spoor te kunnen komen van de Bende van Nijvel. Hoe men het ook bekijkt, de kans is gering want de beruchte bende heeft tot dusver weinig steekjes laten vallen. Vooral de manier waarop ze, na de hold-ups kat en muis speelden met de rijkswacht en politie en ongestoord kon vluchten, bezorgt de recherche nog steeds hoofdbrekens.

Uit de hoek van het publiek komt niet de gewenste medewerking. De mensen hebben duidelijk schrik iets over de Bende van Nijvel mee te delen, merkte een hooggeplaatste van het parket op. Ze willen buiten schot blijven. Verder is er ook nog de drempelvrees om met de politie in zee te gaan.

Horen, zien en zwijgen

De kwestie van tippen aan de politie ligt zeer subtiel. Het gaat om een vertrouwensrelatie. Volgens de speurders heeft de tipgever volledige garantie van anonimiteit.

Dat er nu zo weinig tips bij de politie binnenlopen heeft wellicht te maken met de brutaliteit waarmede de Bende van Nijvel tekeer is gegaan. Horen, zien en zwijgen lijkt dan ook de gevolgde gedragsregel van de burgerij te zijn, hoewel een beloning van 10 miljoen wacht op de persoon die de politie anoniem de beslissende aanwijzing kan geven voor het oprollen van de Bende van Nijvel.

Bij het parket blijft nochtans de overtuiging leven dat er in België mensen moeten zijn die een verhelderend woord kunnen spreken over sommige moorddadige overvallen van de Bende van Nijvel.

Bron: Gazet van Antwerpen | 7 mei 1986

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

52

Re: Afstandsbedieningen

De overvallen opslagplaatsen waren beschermd met geheime bewakingstechnieken en elektronische detectiesystemen, en genoten daarom bij Securitas een reputatie van volkomen onschendbaarheid. Om binnen te dringen moest men wel over flink wat lef beschikken en bovendien verduiveld goed ingelicht zijn, anders kon men niet weten dat het door een elektronisch oog ingeschakeld alarm toch nog tijd liet om een wagen te stelen.

De wagen bleek op 24 september 1985 gestolen op de parking van Volkswagen in Kortenberg, waar nochtans een zeer geperfectioneerd veiligheidssysteem bestaat: er is een bewakingsdienst die regelmatig zijn ronde doet en er is een radarinstallatie die alles signaleert wat op de parking beweegt. De dieven hebben op een of andere manier de radar-installatie ontweken, het is nog altijd niet duidelijk hoe…

Hilde Geens:

De Amerikaan Jean-François Buslik is de intiemste vriend van Madani Bouhouche, hij is de peter van dies zoon. Hij is zo vertrouwelijk met Bouhouche dat hij de kluiscombinatie van Bouhouches wapenkamer kent - hij heeft de beveiliging zelf geïnstalleerd.

Buslik en Weykamp hadden de koppen bij elkaar gestoken. Technische kennis en terreinkennis.

53

Re: Afstandsbedieningen

De diefstal van electronica (videospelers, televisietoestellen, muziekinstallaties, ...) was tijdens de jaren '80 heel populair. Er zijn ontzettend veel voorbeelden te vinden van kleine en grote inbraken. Hieronder drie voorbeelden:

Video's gestolen te Hasselt

Vrijdag in de vroege morgen werd in elektrohandel Scala, Demerstraat 29 te Hasselt, voor de derde keer op korte tijd ingebroken. Drie personen gingen er aan de haal met vier videotoestellen voor een waarde van een kwart milioen frank.

Te 4u45 drongen dieven de winkel binnen. Onmiddellijk werden de buren gewekt door het alarm. De dieven gingen zeer vlug te werk: de ketting waarmee de video's aan mekaar vastgeklonken waren, werd doorgeknipt en vier apparaten werden weggegraaid, waaronder twee stuks van 70.000 fr. elk. De inbrekers gingen er vandoor in een groene BMW, richting Grote Markt. De nummerplaat van de wagen kon genoteerd worden. Achteraf bleek dat de auto nog diezelfde nacht te Brussel gestolen was.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 September 1983

Handelaar schiet op dieven te Landen

De jongste tijd zijn videozaken erg in trek bij dieven. Na de inbraken te Bekkevoort en Diest, werd in de nacht van vrijdag op zaterdag in een videowinkel aan de Stationsstraat 120 te Landen, ingebroken. Drie dieven gingen aan de haal met videoinstallaties ter waarde van 200.000 fr.

Even voor 4u werd de eigenaar van de zaak, Benny Palinck, door lawaai gewekt. Toen hij een kijkje nam, zag hij tot zijn verbazing een man video’s in een BMW laden, terwijl een andere gewapend op wacht stond en een derde de auto vertrekkensklaar hield.

Benny Palinck ging daarop een jachtgeweer halen en vuurde in de richting van de auto. Het schot trof geen doel en de auto ging er pijlsnel vandoor via de Hannuitsesteenweg en vermoedelijk in de richting van de E5-autosnelweg. Vandaar uit konden de overvallers immers alle richtingen uit. Even later kwamen de rijkswacht en de BOB van Tienen ter plaatse.

Het onderzoek wees uit dat de BMW even voordien in de Molenbergstraat te Landen gestolen werd. De auto is eigendom van tandarts R.W., die in dezelfde straat woont.

Om de winkelruit van 4m breed bij 2,5m hoog en 1cm dik te verbrijzelen, reed de bestuurder met de gestolen wagen achteruit in de etalage. Eenmaal de ruit stuk was het een koud kunstje om vliegensvlug de koffer met videoapparatuur vol te laden. Toen de eigenaar de dieven betrapte was de klus al geklaard.

Zondagochtend was de vermoedelijk zwaar beschadigde vluchtauto nog niet teruggevonden. Langs de Hannuitsesteenweg werd wel een stuk van de stuurkolom aangetroffen. Het gaat om een stuk bakeliet dat de dieven dienden te verwijderen om de auto te starten.

Tweede keer

De uitbater van de zaak treft het niet. Dit is immers de tweede keer dat zijn winkel het bezoek van dieven krijgt. In het voorjaar gingen zij er eveneens vandoor met video-apparatuur ter waarde van 200.000 fr. Bovendien werd nu heel wat schade aan de winkel en dus de achtergebleven video-installaties aangericht.

Nagegaan wordt of er een verband bestaat met de inbraken te Bekkevoort en te Diest. Te Diest werden de inbraken immers op dezelfde manier als te Landen gepleegd.

Bron: Gazet van Antwerpen | 24 Oktober 1983

Videodieven van Landen wilden ook te La Louvière toeslaan

Het ziet ernaar uit dat de dieven, die in de nacht van vrijdag op zaterdag in een videowinkel in de Stationsstraat 120 te Landen inbraken, behoren tot een goed georganiseerde bende die ook in Wallonië actief is.

Zoals we in de krant van maandag meldden ontvreemdden drie dieven uit de Landense zaak videoapparatuur ter waarde van 200.000 fr. Daarvoor hadden ze de grote etalage van de winkel met een BMW, die zij even voordien elders in Landen gestolen hadden, vernield.

Toen zij door de uitbater van de zaak, B.P., betrapt werden en op een schot uit een jachtgeweer onthaald werden, sloegen ze met de auto via de Hannuitsesteenweg naar de E5-autosnelweg Brussel-Luik op de vlucht. Vandaar uit konden de dieven alle kanten uit.

Blijkbaar hebben zij zich de ganse zondag gedeisd gehouden, om in de nacht van zondag op maandag opnieuw toe te slaan. Nu hadden ze La Louvière als actieterrein uitgekomen. Maar daar hadden ze pech.

Ze werden door de politie van La Louvière betrapt, toen ze opnieuw een etalage van een zaak wilden stukbijten. Daarop ontstond een wilde achtervolging. Via gegevens van de rijkswacht werd ondertussen uitgemaakt dat het om hetzelfde voertuig ging dat bij de diefstal te Landen gebruikt werd.

De achtervolging leidde van La Louvière naar Halle. Daar geraakten de politiediensten aan het warenhuis Colruyt het spoor van de gangsters kwijt. Het onderzoek wordt in beide gevallen verder gezet.

Bron: Gazet van Antwerpen | 25 Oktober 1983

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube

Re: Afstandsbedieningen

Afstandsbedieningen werden verzameld door L.D.W., vriend van chapper T.M., lid van motorbende en drugssmokkelaar richting Zweden. T.M schoot op een schietstand ook met een afgezaagde tweeloop en ingesneden patronen! T.M. chapte ook het huis van de latere korpsoverste W.N. (50% zwart). Deze korpsoverste negeerde 2 jaar lang de melding van A.G. als wapenleverancier bij de moord op Peter De Vleeschauwer. A.G. had wapens in zijn bezit welke betreffende type voorkwamen op de lijst Mendez. Er was toeval of niet een link met Procureur G. De Saeger, volgens A.G geen gewone. Ter info; de korpsoverste ging in het buitenland fietsen met de hoofdverdachte. Bewijsstukken overgemaakt aan het Parket. De hoofdverdachte (volgens OR Van der Sype) liegt over zijn relatie met A.G. waarvoor verschillende getuigen doch gebeurd er niks!

55

Re: Afstandsbedieningen

Die procureur De Saeger had blijkbaar banden met meer hoofdverdachten. Ik verwijs hier specifiek naar de zaak zuster Gabrielle en hoofdverdachte Mornie