1

Op een bepaald moment hebben de speurders van de Cel Waals Brabant zich geconcentreerd op Noord-Frankrijk omdat de kans bestaat dat sommige daders uit die regio kwamen » Forum

Daarom kan onderstaand verhaal van een overval in Noord-Frankrijk interessant zijn:

Het is 28 augustus 1979, in Conde-Sur L'Escaut [Google Maps] wordt een overval gepleegd op de pensioenen van de mijnwerkers, die toen nog cash werden uitbetaald. De totale buit: 16 miljoen franse frank. De bende bestond uit zes, gewapende, personen. De daders zouden banden hebben gehad met de Rode Brigades en GARI (linkse revolutionairen uit Spanje en Italië). De daders worden gearresteerd maar dankzij amnestie van François Mitterand komen ze in 1981 vrij. Pas in 1989 worden ze uiteindelijk veroordeeld voor deze overval.

Blijkbaar werd het geld toen vier keer per jaar uitgedeeld aan de mijnwerkers. De overvallers wisten dus perfect wanneer ze hun slag moesten slagen. De avond na de overval worden twee verlaten voertuigen in Bernisart, net over de grens in Henegouwen, gevonden door een Belgische agent. Enkele dagen later worden twee andere voertuigen teruggevonden in Roubaix.

In juni 1981 valt het doek over de bende wanneer in Parijs verschillende huiszoekingen worden uitgevoerd en de verdachten gearresteerd worden. De daders blijken gewone mensen te zijn : een professor, een grafisch ontwerper, ... En ze zijn tussen 37 en 49 jaar oud. Het geld hebben ze ook niet gebruikt om een tropisch eiland te kopen, maar om linkse revolutionairen financieel te steunen.

Chronologisch overzicht:

28 Augustus 1979:

  • Om 11u00 komen de pensioenen aan in de Rue Notre-Dame.

  • Om 11u10 botst een buurman tegen een verkeerd geparkeerde wagen.

  • Om 11u50 komt een blonde dame binnen gewandeld vlak voor de middagpauze. Ze heeft een pistool in haar handen en wordt gevolgd door 5 gewapende mannen.

  • Om 11u55 vluchten de gangsters met 16 miljoen Franse franc.

  • Om 12u15 gaat het alarm af.

  • Om 20u00 worden twee Simca's (een zwarte met een rode band en een grijze) gevonden in België. In de wagens worden volgende zaken gevonden : een bivakmuts, een broek, een blauw t-shirt en een blonde pruik.

http://images.forum-auto.com/mesimages/445937/Simca%20Horizon%20SX%20automatique%201979.jpg
Een Simca

30 Augustus 1979: In Roubaix wordt aan de Rue de l'Advocat in een parking een Peugeot 504 gevonden.

31 Augustus 1979: In Roubaix wordt een grijze VW Golf gevonden die iets voordien gestolen werd. De sticker met "F" (van Franrijk) is verwijderd en er werden twee gaatjes geboord om valse Belgische nummerplaten te bevestigen.

"Le monde est dangereux à vivre! Non pas tant à cause de ceux qui font le mal, mais à cause de ceux qui regardent et laissent faire." Volg ons via » Facebook | twitter | YouTube