11

(389 replies, posted in Mededelingen)

Ben wrote:

Alle suggesties om de "onoverzichtelijke chaos" te verbeteren, zijn altijd welkom.

Een suggestie is om Kirk Wiebe en William Binney alle beschikbare gegevens (inclusief drie miljoen pagina's van de officieel-gerechtelijke Bende van Nijvel-dossiers) in een computersysteem te gieten, hun befaamde algoritmes daarop los te laten en zien wat daar zinvol uit komt. Eventueel gefinancierd per Crowd-Funding initiatief.

» prettygoodknowledge.eu

John M. Keynesplein 33
1066 EP Amsterdam

12

(389 replies, posted in Mededelingen)

Ben wrote:

Alle suggesties om de "onoverzichtelijke chaos" te verbeteren, zijn altijd welkom.

Laat men eens beginnen met:

  • Dode links opkalefateren, dat wil zeggen opnieuw verknopen, herverketenen, dan wel met geactualiseerde verwijzingen te verbinden.

  • Afbeeldingen in berichten in te binden. Hooglaadfunctie inbouwen, danwel verwijzen naar een (gratis) dienst elders op internet die deze functie kan vervullen. Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden

  • Visueel interactief organigram, waarin plaats aan tijd aan vervoermiddel aan dader aan wapen aan slachtoffer aan dossierdocument aan speurder aan media-artikel overzichtelijk gekoppeld zijn. Kortom: tenminste de vijf W's in 1 oogopslag.

Beste Ben, U dient deze suggesties niet persoonlijk te nemen, het is welhaast voor een individueel mens niet te doen 3 miljoen dossierpagina's en gelijk vele mediaberichten overzichtelijk gestroomlijnd te houden.

13

(389 replies, posted in Mededelingen)

Het is jammerlijk dat dit forum zo een onoverzichtelijke chaos is, waardoor het warempel lastig is bepaalde subjecten en personen terug te vinden, zelfs via de "search" functie is dat geen sinecure.

14

(5 replies, posted in Speurders)

De naam van recherche-commissaris Alfons Van Rie te Aalst wordt zover bekend slechts één maal vermeld op deze website. Tot zover blijft zijn rol in de onderzoekingen rondom en naar de Nijvel-bende in nevelen gehuld.

Op pagina 5 van de Leidse Courant van 27 december 1985 wordt zijn naam in verband met de onderzoekingen naar de Bende van Nijvel genoemd.

Was hij speurder ter plaatse te Aalst? Leeft de man nu en in hoeverre kende hij Christiaan Bonkoffsky zowel in functie als daarbuiten?

15

(148 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Dus de handvuurwapens (7.65-2 en 7.65-3), afgenomen van de rijkswachters te Nijvel op 17 september 1983, werden volgens het gereproduceerde schema gebruikt tijdens de overval op restaurant Aux Trois Canards te Ohain. Het eerst genoemde handvuurwapen werd volgens het schema op 1 december 1983 nog eens gebruikt, ditmaal in Anderlues. Eén der beide handvuurwapens werd daarna in december 1984 in Beiroet gebruikt om een Libanees te executeren (gepubliceerd op 5 oktober 1985 in Het Vrije Volk). Vervolgens worden volgens schema beide handvuurwapens op 6 november 1986 in de zwaaikom bij Ronquieres gevonden. Welk van de twee handvuurwapens (7.65-2 of 7.65-3 in het schema) heeft de heen- en weerreis naar Libanon volbracht? Is die moordzaak in Beiroet ooit opgehelderd en zo ja wie waren dader en slachtoffer?

16

(1,116 replies, posted in Onderzoeksdaden)

sherlock wrote:

... er worden in de voormiddag zakken anoniem uitgehaald ...

Of er werden des morgens zakken ingelegd in plaats van er uitgehaald, is dat ook mogelijk?

17

(75 replies, posted in Wagens)

De in stukken gesneden VW Golf GTI's zijn daar niet op eigen kracht kunnen geraken. Ze zullen vervoerd moeten worden zijn met een dragend vervoermiddel. Zijn ter plekke gipsafdrukken gemaakt van de autobandensporen van het voertuig waarmede het schroot vervoerd worden is? Zo ja, wat was de asbreedte en merk en type van de autopneus? En hoe zit het met de voetsporen van de schoenzolen, zijn die ook gegipst worden? Of hebben de daders na dumping van de wrakken de hele omgeving schoon aangeharkt?

18

(166 replies, posted in Bende De Staerke)

Ben wrote:

Hij is 1m94, heeft blond haar en mankt lichtjes met het linkerbeen.

Op pagina 4 van de Telegraaf van 24 maart 1986 staat geschreven dat hij met zijn rechterbeen trok.

19

(3 replies, posted in Speurders)

Ben wrote:

Dat uur stemt overeen met het moment dat de rijkswachtbewaking wordt afgewisseld.

In het NRC Handelsblad van 11 November 1985 is op de voorpagina te lezen:

"In het geval van Delhaize hebben de gangsters vermoedelijk toegeslagen op het moment dat de Rijkswacht wegging en de gemeentepolitie die de bewaking zou overnemen nog niet was gearriveerd."

Indien de ene rijkswachtpatrouille de volgende groep rijkswachtbewakers zou hebben afgewisseld, dan zouden ze wel collegiaal op elkaar gewacht hebben voor een echte wachtwissel. Bij vertraging van de nachtploeg zou radiocontact hebben kunnen plaatsvinden. Echter van rijkswacht op gemeentepolitie was de communicatie verre van optimaal te noemen. Zo konden de hiaten ontstaan.

20

(18 replies, posted in Andere)

Spoor in Belgische overvallen - Politie zoekt naar lange man 'die wraak op maatschappij wil nemen'

In het onderzoek naar de identiteit van de leden van de 'bende van Nijvel', die twee jaar geleden bij een serie overvallen in Waals-Brabant koelbloedig dertien mensen vermoordde en afgelopen vrijdagavond in Overijse en Eigenbrakel aan de rand van Brussel acht slachtoffers maakte, heeft het Parket van Nijvel een belangrijk aanknopingspunt gevonden.

Twee jaar geleden en ook nu weer was bij de bloedige overvallen steeds een opvallend grote bandiet aanwezig (volgens getuigen ruim 1.90 m tot 2 m en dat is naar Belgische begrippen een behoorlijke lengte) die steeds gekleed ging in een lange zwarte leren jas, een masker en hoed droeg, Frans sprak en kennelijk de lakens uitdeelde. Twee Jaar geleden stond de man reeds in het verdachtenboekje, maar kon de politie hem nergens vinden. Alle naspeuringen nar de bende van Nijvel liepen immers op niets uit. De identiteit van deze hoofdverdachte is bij de justitie bekend, maar wordt strikt geheim gehouden.

De man blijkt afkomstig uit WaaIs Brabant en heeft een zwaar crimineel verleden. Hij zou tijdens een periode van gevangenschap hebben gezworen 'wraak te zullen nemen op de maatschappij'. Medegevangenen die zich de man herinneren hebben dat aan het parket in Nijvel meegedeeld. Volgens de recherche in Nijvel staat de gezochte bekend als een psychopaat die voor niets en niemand terugschrikt.

Dat hij het vooral op warenhuizen heeft gemunt vindt zijn oorzaak in het feit dat de man enkele jaren geleden door een warenhuisdirecteur in zij streek werd ontslagen, nadat zijn eigen zaak failliet was gegaan doordat zich in de buurt een warenhuis had gevestigd. Daarop heeft de man een bende gevormd die bijzonder goed georganiseerd zou zijn en die er niet voor terugschrikt in het wilde weg te doden.

Men houdt er overigens ook rekening mee dat de bende van Nijvel contacten onderhoudt met of zelfs gevormd wordt door leden van een terreurorganisatie. Die kan volgens het parket van Nijvel zowel van rechtse als linkse signatuur zijn, al hebben Franse kranten meteen uitgemaakt dat het om de rechtse extremisten gaat van een bekende organisatie.

Concurrentie

Opmerkelijk en verontrustend is intussen wel dat er een ware concurrentieslag aan de gang is tussen de parketten van Nijvel en Brussel bij de jacht op de gevreesde bende. Het onderzoek Is taalkundig en administratief volledig gescheiden. De overval met vijf doden bij het warenhuis Delhaize in Overijse valt onder de bevoegdheid van het parket in Brussel omdat Overijse in
Vlaanderen ligt. In Eigenbrakel, dat in Wallonië Ligt, is de zaak in handen van het Franstalig parket van Nijvel. In gerechtelijke kringen in Brussel heerst grote verontwaardiging over deze concurrentieslag.

Bron: Dagblad Het Parool | Jan Schils | 3 oktober 1985