531

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

Volgens mij zijn de onderzoekers geïnspireerd geweest door dit nieuwsbericht : 27 jaar oude verdwijningszaak opgelost en dachten ze "wat die kunnen, kunnen wij ook".

Het kan niet door deze zaak zijn geïnspireerd want tot de zoekactie was al lang besloten voordat deze 27 jaar oude verdwijningszaak werd opgelost. Al in juni, ten tijde van de reconstructie, werd aangekondigd dat het kanaal nog eens werd doorzocht.

In een bureaucratische organisatie zoals een politiedienst (of een andere overheidsdienst) kost het veel tijd en voorbereiding voordat tot dergelijke zoekactie wordt besloten. Zo'n actie kost veel geld en als geen enkele zoekactie iets oplevert wordt het steeds moeilijker om in de toekomst nog ergens geld voor te krijgen. Daarmee is niet gezegd dat de actie iets oplevert. Dat weet niemand zeker. Maar men doet dit alleen als er goede redenen voor zijn.

532

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ben wrote:

"Je spant een touw over het kanaal, van de ene naar de andere oever, en schuift dat systematisch vooruit over het gebied dat je wil bestrijken, terwijl een kikvorsman heen en weer langs het touw loopt. Op die manier kun je onmogelijk een plekje overslaan. Er is niets gesofisticeerd aan."

Dat je desondanks een plekje kunt overslaan bleek wel in 1985 toen de eerste zoektocht werd gehouden en er niets werd gevonden, in tegenstelling tot een jaar later. Ook kunnen spullen door bewegingen in het water onder slib worden begraven maar even goed kan dit slib worden verplaatst en kan iets weer tevoorschijn komen.

Ik geef toe, dit lijkt een enigszins wanhopige actie, maar zoals ik al zei, ik zou niet verbaasd zijn dat ze redenen hebben om dit nog eens over te doen die wij mogelijk niet kennen. Als speurders in het openbaar iets zeggen of de medewerking van het publiek vragen zoals bij de reconstructie, dan geven ze heel bewust bepaalde informatie vrij, maar houden ze ook heel bewust bepaalde informatie achter.

533

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ik hoorde op tv zeggen dat er aanwijzingen zijn dat er meer in het kanaal is te vinden. Dat zou dus betekenen dat er niet op goed geluk wordt gedregd, maar op basis van een concrete tip of een ander gegeven. Misschien is het die kleine gangster wel uit het getuigenis van de BOB'er.

Eddy Vos suggereerde dat misschien wel de Mercedes die in Aalst werd gebruikt in het kanaal is beland en hij spreekt dan over een wagen met Nederlandse nummerplaten. Eerder werd steeds geopperd dat de wagen Nederlandse óf Franse platen had. Het zou wel vreemd zijn mocht men in 1986 een complete Mercedes over het hoofd hebben gezien.

534

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Ook De Morgen zit er soms naast. Volgens dit artikeltje van vandaag leverde de eerdere zoektocht in het kanaal niets op. De auteur weet kennelijk niet dat destijds zowat alle materiële bewijzen die aan de Bende van Nijvel zijn gerelateerd uit het kanaal werden gevist » Zoekactie Ronquières

Laten we hopen dat er dit keer minstens zoveel boven water komt. De manier waarop men zich de laatste jaren met de overval in Aalst en de nasleep ervan heeft beziggehouden doet vermoeden dat er aanwijzingen zijn waarvan het grote publiek geen weet heeft, maar die de speurders wel consequent in een bepaalde richting duwen. Ik bedoel, men had zich ook met een van de 20+ andere feiten kunnen bezighouden maar men komt steeds terug bij Aalst en wat er nadien gebeurde. Het lijkt soms of men een hypothese heeft op basis van recente aanwijzingen, maar dat er nog steeds één stukje bewijs ontbreekt om de zaak rond te krijgen. Ik weet dat niet, het is wel een gevoel dat ik begin te krijgen.

535

(53 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Er stond van het weekend een interview met Eddy Vos in de Standaard. Daarin maakt hij een paar interessante statements:

  • De speurders beschikken over aanwijzingen die doen hopen een doorbraak, maar die Vos niet wil onthullen.

  • Vos stelt dat er zeven profielen zijn van daders, terwijl wij gewone stervelingen er slechts drie kennen (killer, ouwe, reus).

  • Vos bevestigt dat het Noord-Franse gangstermilieu als spoor ernstig wordt genomen, maar wil daar geen details over geven.

  • Het Bois d'Hourpes in Lobbes wordt beschouwd als de comfortzone van de eerste reeks misdrijven.

  • De meeste van de tips die de speurders na de reconstructie binnenkregen zijn volgens Vos "geen onzin" en worden serieus genomen.

  • Vos wil dat het onderzoek doorgaat zelfs als er bij verjaring van de feiten nog niemand is gevat, zodat in ieder geval de kans bestaat dat de waarheid ooit bovenkomt.

Morgen beginnen de speurders weer te zoeken in het kanaal Brussel-Charleroi. Dit keer met apparatuur die twintig jaar geleden niet bestond. Vos heeft er hoge verwachtingen van en zegde er zijn eigen vakantie voor af.

Dit laatste doet bij mij vermoeden dat er een tip is binnengekomen die erop duidt dat er nog wat in het kanaal ligt. Nu hebben we al vaker gezien dat tips niets opleveren, maar toch. Hoop doet leven.

Nieuwsdossier » Zoekactie Ronquières

536

(146 replies, posted in Hypotheses)

Hestur wrote:

Deze kerel overleed aan een met strychnine versneden overdosis heroïne op 10 november 1983. Voor zijn dood vertelde hij echter cruciale informatie aan de Brusselse gangster, inbreker en drugssmokelaar Francois Van Binst:

Louvaert is, voor zover ik weet, nooit door het gerecht gehoord over de Bende van Nijvel omdat hij al dood was toen dit verhaal naar buiten kwam. Van Binst is al in meer dan één berucht dossier opgedoken en wordt als een fantast gezien.

Ik zie niet in waarom een succesrijk architect en (later) restauranthouder als Van Camp zich met marginalen als Louvaert, Estiévenart en Becker zou inlaten. Het zou al vreemd zijn mocht hij ze gewoon ontmoeten. Zulke mensen frequenteren niet dezelfde gelegenheden.

2. Op 10-09-1983 zouden bij Wittock-Landeghem kogelvrije vesten gestolen zijn. Dit na een tip van de schoonzus van Jacques Van Camp, die in de beheerraad zat.

Dit is een sprookje van Van Binst. Noch volgens de speurders noch volgens de dochter van Van Camp heeft er ooit een familielid van Van Camp in de beheerraad van Wittock gezeten.

3. Een week later zou het echtpaar Fourez-Dewit op 17-09-1983 vermoord zijn te Nijvel, omdat ze schulden hadden bij Jacques Van Camp. Achteraf wordt inderdaad bevestigd dat het echtpaar Fourez-Dewit regelmatig te gast was in het restaurant.

Fourez-Dewit zouden volgens andere bronnen welgeteld één maal bij Van Camp hebben gegeten, of toch zeker niet regelmatig. Volgens de dochter van Van Camp kende haar vader deze mensen ook niet.

Nog rond oktober 1983, zouden Louvaert en Van Binst een zekere Martial Lekeu bezocht hebben in Wallonië om drie revolvers en een kogelvrij vest, alles van onbekende herkomst, te leveren. Beide mannen waren nog tipgevers van Lekeu geweest, toen die nog bij de Brusselse BOB (druggsectie) werkte. Er is veel dat er op wijst dat Lekeu ook lid was van de Bende.

Lekeu is vaker in verband gebracht met de Bende van Nijvel en zijn handel en wandel is duister. Het staat echter ook vast dat hij tegenover media en speurders zeer tegenstrijdige verhalen ophing die eigenlijk niemand ooit verder hebben geholpen.

-Via een zekere CIA-agent Eaton, die hij in een Brussels hotel had ontmoet, slaagt Lekeu er in een verblijfsvergunning in de VS te versieren.

Dit is speculatie. De CIA gaat niet zeggen dat ze iemand aan een green card helpt. Lekeu heeft er zelf geheimzinnig over gedaan, maar hij deed over alles geheimzinnig.

-Volgens zijn kinderen zou Lekeu "vanwege een affaire met de bende van Nijvel" vertrokken zijn en gezegd hebben dat hij bij acht moorden betrokken was.

Waar hebt u deze info vandaan?

-Bij de moord op taxichauffeur Angelou werden sigaretten van het merk Gauloises aangetroffen. Dat was het lievelingsmerk van Pinta, die er dagelijks twee tot drie pakjes van rookte (p. 306). We mogen vermoeden dat een kettingroker als hij zich tijdens de vrij lange rit en het wachten in de taxi van Angelou enkele sigaretten niet heeft kunnen ontzeggen..

Gauloises was (is) een van de meestverkochte sigarettenmerken in Europa. Dat zegt dus niet veel.

Deze plotse doden hadden wel tot gevolg dat er veel bewijsmateriaal (en wapens) van de oude feiten niet waren verdwenen. De gangsters die ze bedienden, waren weg, maar het bewijsmateriaal niet. Kan hier een verklaring liggen voor de doorstart in 1985? Kan het zijn dat de groep rond Bouhouche en Weykamp de gebruikte wapens intussen bewaarden?

Waarom zouden ze de wapens bewaren van een dode junkie, een dode restaurateur en een paar marginalen waarmee ze hoegenaamd nooit contact hadden?

Ik vind het moedig om een theorie te presenteren die de zaken aan elkaar knoopt, maar ik vrees dat u dan niet te veel moet afgaan op eenzijdige getuigenissen van mensen die niet bekend stonden om hun betrouwbaarheid. Dat is het grote dilemma van dit onderzoek. Mensen als Van Binst, Lekeu, Bultot, Beijer en consorten hebben allemaal hun versies gegeven (op eenvoudig verzoek van de hongerige media) en sindsdien baseren hele volksstammen daar hypotheses op. Maar wat zijn/waren dat voor mensen? Ze kenden veel van het crapuul dat de jaren 80 domineerde, dat klopt, maar ze waren er zelf ook deel van, ze waren zelf mensen die leefden van leugen tot leugen, en van alibi tot alibi. Wat zulke mensen moet per definitie met een schep zout genomen worden. Alleen al het ontzenuwen van al die toogverhalen van dit soort figuren heeft de speurders een jaar onderzoek gekost.

537

(21 replies, posted in Onderzoeksdaden)

noordeling wrote:

1. Hiermee bedoel ik in het algemeen, dat ik het als mijn taak voel om mee te helpen het recht te laten zegevieren. Niet gaan staan toekijken.
2. Als de Cel Waals Brabant slechts met zijn zessen zijn, en wij met enkele tientallen, dan denk ik dat wij forumleden ons kunnen gaan realiseren dat we over meer denkkracht beschikken dan de Cel zelf. Dit schept een extra verantwoordelijkheid.
3. En in het bijzonder, als de Belgische overheid maar 6 speurders kan betalen. Dan voel ik me verantwoordelijk gratis een steentje bij te dragen.


Met alle respect voor uw enthousiasme, maar een beetje realisme in deze kan geen kwaad.

Je kunt een miljoen speurders op een zaak zetten, maar als die niks te doen hebben, omdat er amper nog sporen of tips zijn om te onderzoeken, gaat de burger snel klagen dat het belastinggeld en de politiecapaciteit in de Bende van Nijvel wordt gestoken terwijl ondertussen de drugsdealers de straat overnemen en de doodrijders het verkeer.

Het omgekeerde is waar: het is uitzonderlijk dat er nog altijd zes speurders (full time!) op een 25 jaar oude zaak zitten. Cold case teams houden zich ook met oude feiten bezig, maar doen wel meerdere zaken tegelijk en niet full time één enkele moord.

Het is ook lovenswaardig dat er nog speurders zijn die vasthoudend aan deze zaak werken, al was het maar omdat zowat de hele Belgische bevolking ze als narren en idioten beschouwt "want de Bende van Nijvel was een complot waarvan niemand ooit de opdrachtgevers vindt". De laatste opvatting is namelijk geen minderheidsopvatting, maar datgene wat de meeste mensen denken.

En ga nu niet zeggen dat ze in 25 jaar niets hebben gedaan, want hoe krijg je anders een dossier van drie miljoen pagina's volgeschreven? Dat ze de daders niet hebben gevat, is een ander verhaal.

Forumleden hebben niet de kwaliteiten noch de middelen om deze zaak op te lossen. Wat weten wij werkelijk? Alles wat de speurders weten, maar die weten daarnaast veel meer dan wij. De speurders houden deze en andere forums ook bij, maar ik denk niet dat ze er al ooit iets nieuws hebben gelezen. Of het moet leugen 45892 van Robert Beijer zijn.

538

(601 replies, posted in Hypotheses)

noordeling wrote:

Daarnaast is het gewoon wiskundig gezien en vooral ook organisatorisch gezien, eigenlijk onmogelijk om door middel van mensen lokken naar een supermarkt, de perfecte afrekeningen te verrichten.

Het motief rammelt ook. Te veel gezocht in de persoonlijke sfeer. Het achterliggende argument namelijk dat de afrekeningen alleen konden gebeuren als ze op toevallige overval moorden leken, is niet logisch, niet realistisch en is een regelrechte onderschatting van de Bende van Nijvel.


Noordeling heeft gelijk, vermoed ik. Ik kan mij ook niet voorstellen dat mensen naar de Delhaize werden gelokt om vermoord te worden, en dat al dat geweld diende om een afrekening te maskeren. Hoe had de Bende van Nijvel dat voor elkaar moeten krijgen?

Stel dat ik een video met compromitterende beelden heb en die aan iemand wil overhandigen, dan ga ik geen winkel als ontmoetingsplaats uitkiezen waar op dat moment tientallen mensen zijn. Hoe minder getuigen, hoe beter, in zo'n geval. Met de overvallen van Eigenbrakel en Overijse in gedachten zou ik bovendien als mens-die-iets-te-verbergen-heeft elke uitnodiging om bij Delhaize te gaan shoppen ten zeerste wantrouwen.

Het is ook logistiek niet voor elkaar te krijgen. Welke tijd moet je afspreken? Je kunt als Bende van Nijvel-lid niet met je riotgun in je hand op je doelwit gaan staan wachten, als dat doelwit door een rood verkeerslicht is opgehouden. Andersom ga je als doelwit geen Delhaize binnen als je ziet dat er een hold-up aan de gang is. Je moet dus al precies op dezelfde seconde arriveren als de Bende van Nijvel wil een afrekening mogelijk zijn.

Er zijn er die het verdacht vonden dat Leon Finné in Overijse werd gedood. Maar Finné woonde op een boogscheut van Delhaize en kwam daar geregeld een krant kopen, dus hoe verdacht was dat? Had men hem gebeld? "Hallo, Leon, hier is de Bende van Nijvel. Wilt ge vanavond om 19.48 uur even een krant gaan kopen bij de Delhaize in Overijse? En geen minuut later, hè!" Komaan, zeg. Het is geen datingprogramma.

We moeten soms ook gewoon in toeval geloven. Die mensen die slachtoffer werden van de Bende van Nijvel gingen winkelen, zoals elke klant doet bij Delhaize, en dat was de reden waarom ze naar Delhaize gingen.

De reconstructie van de hold-up in Aalst bevestigt naar mijn gevoel dat de Bende van Nijvel genoot van het gevoel van macht dat ze via het geweld tentoonspreidden. Het waren gewetenloze sadisten. Ze hadden bovendien al zo veel gemoord dat een kind meer of minder hen niet meer deerden. Het was alles of niets voor de Bende van Nijvel.

Dat wil niet zeggen dat ze misschien geen bijkomende motieven hadden en dat het alleen psychopaten waren. Ze kunnen ook aanhanger van extreemrechts zijn geweest. Je vindt in die kringen wel vaker mensen met een iets te ruim ontwikkeld geweten. Alleen in afrekeningen geloof ik niet en als we dat argument overboord zetten kan meteen een hele zwik theorieën mee de vuilbak in.

539

(784 replies, posted in 1982)

Ben wrote:

Niet helemaal mee eens, want blijkbaar had Vanden Eynde nog steeds contact met Degrelle, die hij al vele jaren kende. Ze schreven elkaar op regelmatige basis en de brieven werden steeds verbrand. Dan stel je toch de vraag wat er in die brieven stond en welke informatie hij had.


Bij mijn weten is dit nooit bewezen en dan is het dus slechts een gerucht dat Vanden Eynde met Degrelle schreef. Het is, voor de verspreider van het gerucht, eenvoudig te zeggen dat brieven steevast verbrand werden. Zelfs als het juist is dat ze correspondeerden zegt dat niet dat er een verband is tussen die brieven en de moord op Vanden Eynde.

Ik ben ook niet onder de indruk van dat Angelou en Vanden Eynde elkaar gekend zouden hebben. Taxichauffeurs wisselen vrij gemakkelijk van werkgever en als ze dan ook nog eens in dezelfde stad rijden is het al niet zo moeilijk om ooit elkaars collega te worden en zijn taxichauffeurs geen collega, dan komen ze mekaar wel tegen op de taxistandplaats om even te babbelen.

Wat Hestur zegt over dat mensen elkaar - via tussenschakels- nogal snel "kennen" is juist. U moest eens weten wie er in mijn adresboekje staan en wie er in de adresboekjes staan van de mensen die ik ken. Dat zegt uiteindelijk niet veel. Het gaat om de aard van het contact niet om het contact zelf. In het Bende van Nijvel-onderzoek en door iedereen die er zich mee bemoeit worden heel vaak conclusies getrokken omdat mensen zich blindstaren op contacten en adresboekjes. Als dat de weg was om de Bende van Nijvel achter de tralies te krijgen hadden ze al lang vastgezeten.

540

(137 replies, posted in Plaatsen)

Hestur wrote:

Als de killer op dat stort ligt, is het volgens Vos ondoenbaar om hem nu nog te gaan zoeken. wink

De reden waarom het ondoenbaar is, is omdat het stort waarover het hier gaat schijnbaar niet meer bestaat. Dan houdt alles op. Dat er twee mannen met een Golf bij het stort zijn gezien moet niet betekenen dat daar het lijk is gedumpt (als er een lijk was). Ze hebben er wellicht iets anders weggegooid.