151

(273 replies, posted in Speurders)

De getuigenis van het open kofferdek aan stro kapelleken is me bekend, maar getuigenissen dat de persoon in de koffer springlevend de koffer trachtte te sluiten?

152

(169 replies, posted in Getuigen)

Die getuigenis van Clerbois deed me altijd denken aan al die UFO meldingen in de jaren '90. En dan die kerel die vanop afstand zogezegd zou hebben gehoord wat Bende-leden tegen elkaar aan het vertellen waren, "ca va docteur" of zoiets. Allemaal weinig geloofwaardig volgens mij. Goed om speurders weg te houden waar het echt warm was, Radio Mi Amigo, schietclubs, omgeving Podevijn enz.

Evenwel kan The Killer geraakt zijn, de voornaamste getuigenis daartoe is niet Clerbois maar de man die de Golf met open kofferdek zag voorbij rijden reeds een aantal kilometer na de overval.

153

(17 replies, posted in Onderzoekspistes)

Van Nieuwenborgh schrijft in zijn boek over het vele bloed in de Saab, en schrijft dit toe aan een gewonde of zelfs dode gangster.

Is dit plausibel aan de hand van kogelinslagen in de Saab, getuigenissen van agenten in de stijl van Nevens etc.? Of staat het met (quasi) zekerheid vast dat het bloed toebehoorde aan Morue? Men heeft het altijd over een geraakte gangster in Aalst maar over dat bloed in de Saab is het redelijk stil geweest.

In het geval van een zwaar gewonde of dode gangster moet dit invloed hebben gehad op de vluchtroute en krijg je een scenario zoals later (vermoedelijk) in Aalst.

154

(10 replies, posted in 1990-1999)

Zou Vos, die altijd heeft gedacht dat The Killer is geraakt in Aalst, dan niet op de hoogte zijn van de details van deze vondst?

155

(273 replies, posted in Speurders)

Ik wacht nog op de speurder die de primaire oorzaak van het falen legt bij het feit dat men eerder namen heeft gezocht alvorens de structuur van de Bende uit te tekenen. Dat zou pas getuigen van voortschrijdend inzicht.

156

(39 replies, posted in Andere Personen)

Klopt, dit clubje heeft enkel als doel deze non piste levendig te houden. Ik denk dat de beste reactie hier geen reactie meer is zodat ze hun eigen monologen kunnen voeren (tot de webmaster het welletjes vindt).

157

(1,219 replies, posted in 1985)

Uit ander topic :

"In de pers nooit gelezen dat Mister Proper bij uitstek (een zekere Sven gekend als De inspecteur) beelden van minderjarige slachtoffers van sexueel geweld zou beken hebben en zou gedeeld hebben."

Interessant element uit deze zaak is de actief-passief omkering van de daders, wat wel vaker voorkomt bij kindermisbruik. Ooit werden ze zelf misbruikt en deze verplichte passieve houding/onmacht wordt later omgezet in actief daderschap/macht.

Ik heb bij dat soort dingen al vaak aan Aalst moeten denken, meer bepaald aan het vraagstuk waarom een dader van zo kortbij David in de heup schoot en hem bijgevolg in leven liet. In combinatie met signalement van mankende dader is het actief-passief motief van de schutter een mogelijke piste.

158

(115 replies, posted in Politiek & Business)

Ben wrote:

Een primaire bron en de context van een uitspraak zijn uitermate belangrijk, zeker in dit dossier, waarin al zoveel verzinsels en leugens verteld worden. Bv. Thierry Debels schrijft:

In november 1985 verklaart minister van Justitie Jean Gol (oorspronkelijke naam: Golstein) op tv dat de CCC en de Bende ‘twee loten aan dezelfde stam’ zijn.

Ook al kan ik wel geloven dat Gol dat effectief op televisie heeft gezegd, dan nog is het belangrijk om de gehele context van dat gesprek te kennen. De betekenis van een woord of een zin kan totaal veranderen als je de volledige tekst leest.

Klopt, zoals ik het lees zou ik het de interpretatie geven alsof vandaag iemand zegt dat VB en PVDA twee loten aan dezelfde stam zijn.

159

(107 replies, posted in Hypotheses)

Nochtans is ook hier een prima verklaring te vinden. Ik denk niet dat die eerste reeks feiten dwaalsporen zijn. Ik denk dat dit gewoon traditionele criminaliteit was door een bende (marginale) gangsters.

Kijk maar eens hoe actief ze zijn in de eerste helft van 1983. En daarna een lange zomer pauze.

ARI : oprichting april '83.

Mijn theorie is dat de bende marginale criminelen gevat wordt ergens juni '83 door ex/nep/corrupte Rijkswachters. De wapens worden in beslag genomen en de boeven kunnen kiezen tussen arrestatie of 'klusjes'. Ze kiezen het laatste.

De Bende van Nijvel 'as such' - de 4-lagen theorie - kan dan echt van start gaan met de feiten na de zomer van '83, allemaal feiten waar Lekeu wordt gesignaleerd. Vanaf dan zie je zowel ernst als variatie in feiten toenemen.

160

(107 replies, posted in Hypotheses)

TheGiftDragon wrote:

Quote uit Aalst topic, maar omdat het naar deze theorie verwijst, plaats ik het hier. En sluit me er grotendeels bij aan (een opmerking die ik al van dag 1 van dit topic wou toevoegen, maar mijn parate dossierkennis vermindert, ik kan het nu enkel beargumenteren met "a gut feeling").

Vooral de "entiteit boven", ontbreekt volgens mij in deze X.-theorie. Wat ikzelf nu de "Bende van België*" noem (* copyright Fenix). Ik zie het meer als een zandloper model, centraal een kleine nauwe 'logistieke/organiserende' groep, onderaan een groter allegaartje van uitvoerders. Bovenaan meer een conceptueel iets (niet letterlijk een 'Bende'), een amalgaam van connecties en invloeden vanuit verschillende 'instituten' (en met 'instituten' bedoel ik louter als willekeurige voorbeelden, de staat, de kerk, de monarchie, Opus Dei, loges, etc.).

Hoewel incompetentie, concurrentiedrang, carrière-strijd, afgunst, corruptie, vriendjes-politiek, ... een verklaring kan zijn voor zeer veel onverklaarbare tekortkomingen, mislukkingen, etc. uit de Bende van Nijvel-onderzoeken (en voeg daar maar andere dossiers aan toe zoals De Vleeschauwer, Dutroux, ...), enkel de 'Bende van België' kan 40 jaar lang continuïteit brengen in dit torpederen van het 'recht op de waarheid' en misschien zelfs tot op vandaag 'wie praat die gaat' instandhouden.

Dat is inderdaad een vrij goede interpretatie van mijn theorie. Vier lagen, zo opgebouwd dat wanneer iemand uit een laag tegen de lamp loopt nooit de link kan worden gelegd met de laag daarboven.

Een aantal quotes van Bende verdachten die deze theorie ondersteunen :

Lekeu over Temse: "Ik ontken niet, maar er kleeft geen bloed aan mijn handen"

Becker: "Ik kan blijven moorden want ik ben beschermd"

Beijer: "Ik weet welke feiten wel en niet kunnen worden toegeschreven aan de Bende van Nijvel"

Waar we het anders zien, is wat je schrijft in de laatste alinea. Volgens mij is het niet de Bende van Nijvel/België die bepaalt wie praat die gaat maar wel de opdrachtgevers van Aalst, de Bende van Hofstade. Een Bende die hier belachelijk wordt onderschat op het forum.

They got the key
They got the empire
Now as then

In mijn theorie ligt daar ook het einde van de Bende. Bij vele feiten stond de opdrachtgever op gelijke voet met de instelling boven de logistiek. Opdrachtgevers Aalst stonden daar een stuk boven, waren en zijn van een ander allooi. Dit was te groot geworden voor de Bouhouches, Beijers en andere Bultots van deze wereld. Ze werden doodsbang en hebben dan maar de organisatie ontbonden. Daar bleef het niet bij, een flink aantal kregen zoveel schrik dat ze op de vlucht sloegen.

Dit probleem stelde zich vermoedelijk ook al vroeger, opdrachtgevers Temse - Lekeu die op de vlucht slaat. Ook die heeft daarover nooit de waarheid verteld.

Bouhouche had ook ooit eens iets gezegd in de aard van dat als men dieper of hoger gaat graven in de Bende men sowieso tegen een muur zal botsen. Past ook helemaal in deze theorie.