601

(147 replies, posted in Afpersing)

Toen ik vandaag het bericht hoorde over de nieuwe Delhaize filialen in 2019 dacht ik nog eens terug aan dit bericht en deze piste. Ik bedacht me net hetzelfde als op het moment dat ik de hypothese hier las. Als dit echt de juiste hypothese is, dan zal de waarheid nooit boven water komen. Het zal altijd worden ontkend. Van alles wat hier te vinden is op dit forum is deze hypothese de meest 'gewaagde'. Het volk was voor dergelijke uitleg in de jaren '80 niet klaar, en is het nu nog steeds niet.

Je kan aan de mensen veel verkopen. Een bende grote kinderen die graag met de wapens spelen en zich als Adolf kleden, waarom ook niet. Moorden in naam van Religie. Desnoods een aantal corrupte Rijkswachters die de overvallen op hun geweten hebben. Al deze pistes staan in schril contrast met de piste hierboven besproken. Het is er één die de economie kan schaden en mensen dreigt te laten nadenken, écht nadenken dan. Dit haalt nooit het Journaal.

602

(148 replies, posted in Westland New Post)

Indrukwekkend 'palmares'. Lijkt me het type dat aan alle criteria voldoet om dit soort bloederige aanslagen te plegen. Een psychopaat/terrorist pur sang. De whereabouts uit de periode '83 -'85 zijn uiterst interessant.

Ik herinner me een oud interview na het WNP proces, toen een WNP-lid verklaarde dat hij bepaalde leden in staat achtte de Bende van Nijvel-feiten te hebben gepleegd. Hij noemde toen geen namen maar deze Elnikoff zal wellicht de eerste naam geweest zijn die hij voor ogen had.

603

(147 replies, posted in Afpersing)

Interessante piste, ze heeft als voordeel het economisch/kapitalistisch motief, hetgeen maar al te vaak de ware achtergrond is van misdaden. Het kan best zijn dat uitvoerders werkelijk dachten dat ze de feiten pleegden analoog met hun eigen ideologie; het omver werpen van de staat, extreem rechtse motieven enz; terwijl het bij de opdrachtgevers louter om het grote geld draaide. Kijk maar naar zoveel politieke partijen (ook vandaag nog) die met wat populisme, patriotisme en semi rechtse propaganda de stem van Jan Modaal winnen; terwijl de ware agenda niets meer is dan het uitvoeren van een bepaalde economische ideologie.
Wat ook voor de theorie spreekt is dat het een verklaring biedt voor het stoppen van de feiten na Aalst.

Echter biedt het imo niet meteen een verklaring voor de eerste misdaadgolf en de geënsceneerde executies. Persoonlijk hecht ik zeer veel geloof aan de verklaringen van Jean Bultot (de piste van wapen -en drugstrafiek) omdat dit de enige piste is die alle puzzelstukjes in elkaar laten vallen + is gebaseerd op de verklaringen van iemand die alles vanop de eerste rij heeft meegemaakt. Het boek van 15 juni wordt sowieso iets om naar uit te kijken.

604

(549 replies, posted in Bende Haemers)

Indien Haemers deel nam, zal het motief sowieso niet geld voor eigen rekening zijn geweest. Misschien wel een premie van de opdrachtgevers, maar eerder zou ik denken aan privileges, zoals toegang tot exclusieve feestjes (Eyes Wide Shut scenario), strafvermindering, gunstige contacten met de juiste mensen enz.

605

(549 replies, posted in Bende Haemers)

vleermuisje1971, de idee van een hoge waarschijnlijkheid van 1 opdrachtgever en vaak andere uitvoerders vind ik nu niet meteen glad ijs; werkelijk alles wijst in die richting.

Gangsters van allerlei pluimage zijn herkend/gesignaleerd, hetgeen het zeer plausibel maakt dat steeds andere 'beruchte' bendes werden ingezet. In dit plaatje past ook 'Haemers'. Een zeer berucht crimineel die de Brusselse (onder)wereld maar al te goed kende (en omgekeerd). Onbewust heb ik ook steeds een link gelegd tussen het beeld dat geschetst werd door de eerste getuige in Aalst (hij schoot naar alles, zelfs bewegende verkeersborden) en cocaïne. Voor wat het waard is trouwens, namen van uitvoerders helpen het dossier na 35 jaar niet veel meer vooruit, vrees ik zo.

606

(549 replies, posted in Bende Haemers)

Is het niet zo dat de feiten ('82-'85) voor het eerst gelinkt werden door de speurders van Dendermonde door een vondst in het Kanaal Brussel-Charleroi? In dat geval is verschillende uitvoerders nog steeds mogelijk, maar hebben we te maken met dezelfde opdrachtgever/motief?

607

(549 replies, posted in Bende Haemers)

mcfisto wrote:

Ik herinner mij een interview met - als ik mij niet vergis - een ex-speurder die zei dat voor die warenhuispremie elke gangster zijn eigen moeder zou aangeven maar niets is er bruikbaar binnen gekomen qua tips... Dan spreek je toch niet over een bende van 10 of meer personen. Er is toch altijd iemand die opschept of zijn mond voorbij praat. Daarom mijn gedachte dat er twee verschillende bendes zouden kunnen geweest zijn. Geef nu ook toe dat het toch opmerkelijk is dat ze in de eerste periode helemaal van Brussel tot in Plancenoit een auto achtervolgen om hem nadien te carjacken [» Forum], terwijl in de tweede periode ineens een Golf bij d'leteren kan gestolen worden en daarbij alle beveiligingen te omzeilen.

Wat doe je dan met de vondst door de speurders van Dendermonde die de feiten van '82 en '85 onmiskenbaar aan elkaar koppelden? Als het simpele bandieten bendes waren, waarom werd het onderzoek dan zonder reden weggehaald uit de handen van speurders die steeds dichter bij de waarheid leken te komen? Wellicht heb je wel nagedacht over jouw hypothese maar ze staat als een tang op een varken wanneer je er de feiten bijneemt.

608

(549 replies, posted in Bende Haemers)

Je gaat wel erg kort door de bocht door te spreken over 'de' reus. Als je de bende van Nijvel ziet als een losstaande groep criminelen is er inderdaad maar één reus. Indien je de Bende Van Nijvel ziet als een terreur netwerk (IS stijl), dan heb je te maken met meerdere 'soldaten' en bijgevolg ook meerdere reuzen (al dan niet toevallig gekozen met het oog op misleiding).

Eigenlijk is de insteek van Hypothese 1 of Hypothese 2 cruciaal met het oog op in welke richting men begint te zoeken. Vermits geen van beide hypotheses vandaag met zekerheid kan worden uitgesloten zegt dit veel over hoe ver men daadwerkelijk staat na 35 jaar speurwerk.

609

(782 replies, posted in Westland New Post)

Er zijn dan ook zoveel aanwijzingen dat het vrij logisch is dat Libert in beeld blijft. Zijn uitleg vind ik zeer twijfelachtig. Is het echt zo dat hij als betrokkene naar het buitenland was gevlucht? Wat weten we over deze man? Een neo-Nazi die destijds met Rechtse symboliek koketteerde en de mond vol heeft over mysterieuze verkenningen en onbekende opdrachtgevers? Een psychologisch profiel zou interessant kunnen zijn. Gezien zijn verleden is dit niet iemand die vies is van aandacht; het is goed mogelijk dat Libert van deze aandacht blijft genieten, een mogelijkheid die hij niet meer zou hebben als hij anoniem in het buitenland verblijft. Misschien is hij een reus, misschien ook niet, maar het is zeer moeilijk voor te stellen dat hij niets weet over wat er in bepaalde milieus in de jaren '80 aan de gang was (dit laatste geldt natuurlijk wel nog voor meer ex criminelen en nog levende verdachten).

610

(165 replies, posted in Getuigen)

Dat telefoontje van Lekeu was me niet bekend. Lekeu belt naar David vanuit de VS? Met welk motief? Anderen in diskrediet brengen? Medelijden met David? Dat laatste zou niet iets zijn dat past in het profiel van Lekeu.