11

(1,219 replies, posted in 1985)

Ik vind het bizar dat er in tijden van YouTube er geen kanaal wordt geopend waar er zaken worden gelanceerd buiten tradionele media om, om zo net de aandacht en druk van de bevolking te kunnen verhogen.
Als er een 'briljante geest' een boek uitbrengt waarin hij beweert te weten waar het verdwenen paneel van De Rechtvaardige Rechters ligt verstopt, dan worden er zonder probleem pleinen opengebroken met de politici op kop. 
Heel bizar dat deze zaak niet ergens in een stroomversnelling kan komen in tijden van internet.

12

(1,219 replies, posted in 1985)

Dan moet de zaak toch 'too big to fail' zijn geweest en zouden er toch een enorm aantal mensen binnen de staat erbij betrokken moeten zijn geweest.  Of misschien niet zozeer, maar was de achterdocht en angst misschien zelfs onder collega's te groot om bepaalde zaken te ondernemen of te mogen ondernemen. Misschien was de 'kern' van 'de bende' niet eens zo groot dan, maar begon de reputatie ervan enorme proporties aan te nemen. 
Ik was te jong in de jaren '80 zelf om de bende-periode bewust mee te maken.  De periode Dutroux heb ik wel bewust meegemaakt en ook daar komen de politiediensten en justitie er niet fraai uit, maar na al die jaren ondertussen zou je toch denken dat er een manier mogelijk moet zijn om met dit verleden in het reine te komen en open kaart te gaan spelen.

13

(1,219 replies, posted in 1985)

Bedankt voor deze verduidelijking. 
Nogmaals, ik ben een leek die pas recent echt over de zaak is beginnen lezen.  Ik begrijp dat er verschillen zijn bij wat er publiek bekend is over de zaak en wat er binnen het onderzoek gekend is.  Ik hoop ooit dat er een waarheidscommissie komt. Of een soort van Netflix-reeks desnoods waar er toch één en ander duidelijker wordt voor een groter publiek die wel interesse hebben in deze periode uit de Belgische geschiedenis, maar die afgeschrikt worden door de omvang ervan. 
Tot zolang de zaken niet verjaard zijn, zou een fictiereeks ook al een globaal beeld kunnen geven.  Maar hoe kom je daar eerst uit wat wel en niet waar is zonder eerst een waarheidscommissie te organiseren.
De film 'Niet Schieten' was al een mooie aanloop, maar meer is mogelijk en wenselijk lijkt me.  Of ben ik hier veel te optimistisch?

14

(1,219 replies, posted in 1985)

Ik ben pas een dik jaar en half beginnen lezen over de Bende van Nijvel. Een complete leek dus nog eigenlijk, maar de twee zaken die mij het meest bezighouden zijn:

  1. David's getuigenis die Haemers meent te hebben herkend en

  2. De heer Palsterman die als eerste werd neergeschoten bij de raid. Ik kan er natuurlijk absoluut naast zitten, maar ik blijf zitten met een buikgevoel dat hij een afspraak leek te hebben met iemand die dag en dat hij de kinderen eerst heeft afgezet om dan even vlug naar de plaats van afspraak te gaan met de gekende gevolgen vandien. Maar nogmaals, het is een buikgevoel.

15

(156 replies, posted in 1980-1989)

coconut wrote:

Een andere link, het was ook Kapllan die er met de Porcshe van Van Camp (ander slachtoffer) van door ging. En dan dat geschifte spelletje met die nummerplaten natuurlijk. Pure intimidatie van slachtoffers. Heb mij al dikwijls afgevraagd uit wiens zieke brein dat idee kwam. De uitvoering daar van kon natuurlijk alleen via medewerking op de dienst nummerplaten. Maar dat is dan weer een andere link die in een ander item thuishoort.

Ik heb altijd het gevoel gehad dat dit soort ideeën uit een zelfde soort brein komen als de zogenaamde organisatie die achter de ontvoering van Vanden Boeynants zat, de Brigades Socialistes Révolutionaires (BSR/BOB) te noemen. Ziekelijke spelletjes spelen, gewoon omdat het kan...

16

(156 replies, posted in 1980-1989)

Moeten we dan hopen dat Beijer niet sterft voor 2025?

17

(156 replies, posted in 1980-1989)

Hoe zag die omgeving er toen uit? De omgeving van de Van Preatbrug lijkt me nogal een drukke omgeving. Als het zo zou zijn dat Zwarts daar ligt, dan lijkt me dit toch weeral al een bewijs dat de heren Bouhouche & Beijer toch behoorlijk wat lef hadden en zich duidelijk niet begrensd voelden om die lef te tonen.

"Op het eerste zicht is er geen link te leggen met de Bende van Nijvel". Waarom niet? Wat doet hen dat besluiten? Dit lijkt me toch te toevallig om geen opzettelijke 'mindfuck' te zijn, al dan niet uit de omgeving van 'de Bende'...

19

(40 replies, posted in Onderzoekspistes)

Dit is inderdaad iets wat ik ook al eens heb gelezen, maar ik stel me toch de vraag of er geen verschil is tussen échte getuigen van bepaalde gebeurtenissen en het herinneren van grote gebeurtenissen zoals 9/11. 

Zou het kunnen dat wie een traumatische ervaring heeft opgelopen zich oftewel alles net héél goed herinnert of dat deze persoon de herinnering gaat verdringen, maar dat er in geen geval een andere invulling wordt gegeven aan de herinnering zoals hierboven beschreven bij getuigenissen uit tweede hand?

20

(220 replies, posted in Robotfoto's)

Wat zou David Van de Steen hiervan denken? Hij zag in de reus Patrick Haemers. Was die "Arabisch klinkende taal" dan niet de al-dan-niet vermeende zigeunertaal die zou zijn gesproken? Of haal ik twee zaken door elkaar?