1

(10 replies, posted in Algemeen)

Volgens de advocaat van verschillende bende slachtoffers (P. Callebaut)  is het hele dossier al lang verjaard. De verlenging van de verjaringstermijn zou volgens verschillende advocaten zelfs niet wettelijk zijn. Als dit klopt mogen ze nog eender welk bewijs vinden tot een rechtszaak komt het niet meer dan.

2

(72 replies, posted in Bewijsstukken)

kenza wrote:

Zou het kunnen dat één van de wapens van de Bende van Nijvel de slagpin afgeslepen is, dan een gaatje is geboord en een vijsje is gebruikt als slagpin?

Dat kan natuurlijk maar waarom denk je dat? Om het wapen ballistisch onherkenbaar te maken? Als je nadien dit wapen gaat gebruiken zal het een zeer uniek spoor nalaten in de huls (anders dan voor de aanpassing) dus dan wordt het eigenlijk herkenbaarder. Maar hulzen van voor de aanpassing zullen moeilijk aan het aangepast wapen gelinkt kunnen worden. Mocht dit wapen gevonden worden zal een expert snel zien dat er aanpassingen aan gebeurd zijn.

3

(288 replies, posted in Slachtoffers)

Als we het over de ingram model 10 hebben deze komt in .45ACP en 9x19, beide pistoolkalibers. De 9mm munitie kan uit de ingram komen maar er is een hoop pistolen die deze munitie gebruiken. Afhankelijk van het kaliber is er een capaciteit van 30 of 32  patronen maar er bestaan waarschijnlijk after market magazijnen met grotere capaciteit.
In het tabelletje hierboven zien we 3 verschillende 9mm wapens daar kunnen ingrams tussen zitten of pistolen in kaliber 9mm.

4

(60 replies, posted in Bende De Staerke)

als je onder je jas een kogelvrij vest aan hebt zie je er al snel corpulent uit

5

(30 replies, posted in Bewijsstukken)

Deeltje van een vorige post van mij:

"De meest bruikbare sporen op hulzen van riot guns komen van het extractor mechaniek. Hierbij kan je verschillen zien tussen verschillende merken van riot guns. Tijdens het verwijderen van een afgevuurde huls ontstaan sporen op de huls, deze zijn bij een bepaald type riotgun steeds erg gelijkend omdat ze hetzelfde mechaniek gebruiken. Hierdoor kan je dus ongeveer zeker zijn welk merk en type wapen gebruikt is. Hoewel de meeste merken ongeveer hetzelfde systeem gebruiken. Als een wapen aangepast/verbeterd is  zal het wel unieke sporen achterlaten."

De projectielen uit een hagelpartoon kan je niet linken aan een wapen, (getrokken lopen in combinatie met slugs uitgezonderd, maar deze zijn niet gebruikt). Zelfs het caliber is niet vast te stellen aan de hand van de projectielen (tenzij je de prop vindt). Een doorsnee hagelpatroon is gevuld met loden (in de jaren 80) bolletjes met een diameter van een paar millimeter tot bollen van ong 10 mm. Deze laatste zijn gebruikt bij de overvallen.

6

(678 replies, posted in 1985)

De meest bruikbare sporen op hulzen van riot guns komen van het extractor mechaniek. Hierbij kan je verschillen zien tussen verschillende merken van riot guns. Tijdens het verwijderen van een afgevuurde huls ontstaan sporen op de huls, deze zijn bij een bepaald type riotgun steeds erg gelijkend omdat ze hetzelfde mechaniek gebruiken. Hierdoor kan je dus ongeveer zeker zijn welk merk en type wapen gebruikt is. Hoewel de meeste merken ongeveer hetzelfde systeem gebruiken. Als een wapen aangepast/verbeterd is zal het wel unieke sporen achterlaten.

Ik vraag me af of er afgevuurde hulzen gevonden zijn op de plaatsen van de overval met bewerkte huls. Op sommige foto's van het gerecht zie je hulzen die ingesneden zijn. Ik heb persoonlijk geen ervaring met dergelijke aangepaste munitie in een riotgun, maar ik denk dat dit de betrouwbaarheid van het wapen niet ten goede komt. Als zo een huls scheurt tijdens de explosie is de kans erg groot dat de extractie van de huls vast loopt. Verder zie ik ook geen voordeel aan het gebruik van "bewerkte" munitie, de hagelpatronen die ze gebruikten zijn zonder aanpassingen al erg effectief.

7

(16 replies, posted in Algemeen)

Kan iemand miss die man zijn verhaal eens neerschrijven en een beetje editeren om het bevattelijker te maken?

8

(101 replies, posted in Speurders)

Ben wrote:

Michel Graindorge en de deken van de advocatenorde Xavier Magnée hebben enkele jaren geleden op een persconferentie de namen van een twintigtal rijkswachters en ex-rijkswachters die - volgens hen - betrokken waren bij de Bende van Nijvel genoemd. Eén van die personen is Gérard Lhost.

Wie zijn die andere dan die op die lijst stonden?

9

(9 replies, posted in Organisaties)

Renne wrote:

Dus een metselaarsloge is een clubje zonder ledenlijst met vertegenwoordiging in de hoogste regionen van het land. En ze hadden een gevoelig dossier om de koning onder druk te zetten. Maar waarom begonnen ze dan met de overvallen omdat ze het land wouden destabiliseren. Of denk ik verkeerd?

Daar kan je wel eens goed gelijk in hebben, maar wat bedoel je juist met de 3 machten die zij konden controleren?

Van VDB en Gol en Beaurir (was dat ook een minister of welke functie had die man? Dat heb ik ondertussen op gezocht en het is de baas van rijkswacht geweest, rijkswachtgeneraal), ben ik zeker dat ze er wel meer over wisten, het onderzoek is dan ook goed tegengewerkt door onder andere procureur Deprêtre, die zei zelf La justice, c'est moi.

Hij geeft zich altijd gefocust op de Borains van Michel Cocu en ik denk dat hij wel degelijk wist dat zij er niks met te maken hadden, die verklaringen die de bende onder dwang aflegde lijkt mij een voorbeeld om iemand ander toe te dekken.

Van Deprêtre werd gezegd dat hij lid was van opus dei, dus waarschijnlijk geen lid van een vrijzinnige loge?

10

(84 replies, posted in Bewijsstukken)

Het was zeker geen heilige, hij was in het bezit van gestolen wapens (HK mp5 van groep Dianne) en hij "leende" redelijk wat onderdelen/wapens van zijn werkgever. Dit maakt hem natuurlijk nog geen moordenaar/gangster maar hij zat in een gevaarlijk wereldje.