9,271

(22 replies, posted in Andere Personen)

In de weekendkrant van de Gazet van Antwerpen stond - naar aanleiding van de schietpartij in Lot - een kleine bijdrage over de Lada-bende. Hieronder kan u het volledige artikel lezen. Meer informatie over de Lada-bende zal binnekort op de website verschijnen.

Gazet van Antwerpen | 8 December 2007

De schietpartij van dinsdagochtend  (4/12/07, nvdr), waarbij inspecteur Kitty Van Nieuwenhuysen stierf en Peter Vanstallen zwaargewond raakte, was niet het eerste schietincident waarbij agenten van het korps van Beersel betrokken waren. Ook hoofdinspecteur Geert Bartholomé zag jaren geleden de dood in de ogen toen hij samen met een collega onder vuur werd genomen door een lid van de beruchte Lada-bende. Dezelfde verdachten, zo bleek later, hadden drie maanden eerder in Asse al twee agenten neergeschoten. Topgangster Johnny Mottry pleegde kort nadat hij die feiten had bekend, zelfmoord in een Franse cel.

Daders » Johnny Mottry

9,272

(80 replies, posted in Onderzoekspistes)

Renne wrote:

Op sommige vlakken waren ze inderdaad amateuristisch,

Hun amateurisme kon natuurlijk maar schijn zijn, om zowel de onderzoekers als de publieke opinie op een dwaalspoor te brengen om zo hun echte bedoelingen te camoufleren. Maar achter die amateuristische façade bevindt zich een goed getrainde Bende, die bij iedere stap die ze maakte goed wist wat ze deed. De machine was te goed getraind om amateurs te zijn.

Of, het waren inderdaad amateurs en ze hebben geluk gehad dat ze nooit zijn gepakt. Ondanks al hun fouten - alle gangsters maken fouten - heeft de politie nooit voldoende bewijzen gevonden om de daders te kunnen pakken. Misschien zat het gerecht - zonder dat ze het zelf wisten - dicht in de buurt van de ontmaskering en zijn ze daarom even gepauzeerd. Misschien had het gerecht ook angst gekregen om een rechtstreekse confrontatie aan te gaan met een Bende die niet terugdeinsde om op agenten te schieten. Een mentaliteit van 'laat ze maar doen, ze zullen ooit wel eens stoppen, wij gaan ons leven niet wagen om die te pakken te krijgen'.

9,273

(577 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Dan moet je je als politieker de vraag stellen of er iets te winnen valt? De meeste mensen binnen de politie, de justitie en de politiek hebben zich er - volgens mij - al bij neergelegd dat het enigma nooit zal worden opgelost. Dus valt er dan nog politieke winst uit te halen? Voor die paar honderd mensen die nog wel zoeken naar de waarheid en graag het waarom en wie willen weten.

En zal de Cel Waals Brabant het fijn vinden als de politiek zich met het dossier gaat bezighouden? Ik denk van niet. Je zal direct te horen krijgen dat de politiek zich niet met het dossier moet bezighouden omdat er zoiets bestaat als de 'scheiding der machten'.

freelance1603 wrote:

Een kwestie van "pappen en nathouden".

Je kan er je klop op gelijk zetten. Ieder jaar - zo ergens rond eind september, begin okotber - komt de Cel Waals Brabant in het nieuws met een nieuwe, mogelijk beslissende, piste.

9,274

(138 replies, posted in Onderzoeksdaden)

Renne wrote:

Die anderen zien we eerder als zijn assistenten.

Dat zijn dan ook wel assistenten die de moed hebben om mensen te vermoorden en dus geen domme hulpjes zijn maar eveneens koelbloedige moordenaars. Want als ik mijnheer Vos goed begrijp hebben die assistenten die vijf of zes andere moorden gepleegd?

Renne wrote:

Zijn buit was niet het geld,zijn buit waren zijn moorden.

Dan heeft hij zich tijdens de eerste overvallen toch goed ingehouden. Toen vielen er amper dode. Zou iemand mij dan kunnen uitleggen hoe een psychopaat - die kickt op doden - zichzelf inhoudt in een warenhuis vol mensen (zoals tijdens de warenhuisovervallen van 1983)?

Renne wrote:

In het profiel van onze killer valt de psychopathie heel erg op.

Oké, ik herhaal even mijn vraag van hierboven. Als zijn psychopathie zo hard opvalt, hoe komt het dan dat hij zich tijdens de eerste reeks zo inhoudt? En zich zelfs 22 maanden zo hard inhoudt dat hij geen enkele moord pleegt.

Renne wrote:

De Franse experts aan wie u begin september 2002 de resultaten van het Bende-onderzoek hebt uiteengezet, kwamen tot de conclusie dat de bende zeker de drie duidelijk geportretteerde leden telde, en dat een van hen een psychopaat was.

Tja, daar kun je natuurlijk weinig tegen inbrengen want 'de specialisten hebben het gezegd'. Maar hadden de profilers toegang tot het hele dossier? Hoe lang hebben ze aan hun opdracht kunnen werken? Werd er ooit druk op hen gelegd? Lost hun theorie alle vragen op? Alleen op die laatste ken ik het antwoord : nee.

9,275

(3 replies, posted in Nieuws)

Vandaag, 12 december 2007, stond volgend artikel op de website van De Morgen.

Zwarte VW Golf was niet tweede vluchtauto na schietpartij Lot

De zwarte VW Golf die enkele uren na de dodelijke schietpartij in Lot werd teruggevonden in Gilly, bij Charleroi, is niet de tweede vluchtauto van de moordenaars van Kitty Van Nieuwenhuysen. Hij heeft gediend voor een afrekening in een oplichtingzaak. Dat schrijven Het Nieuwsblad, Het Volk, Le Soir en La Dernière Heure vandaag.

Een tijd lang werd gedacht dat de bloedsporen in de Golf afkomstig konden zijn van één van de moordenaars van Kitty. Uiteindelijk is gebleken dat de wagen moest gelinkt worden aan een afrekening die een week geleden heeft plaatsgevonden in Waterloo.

Het lijkt erop dat er tijdens de laatste maanden verschillende onopgeloste moorden hebben plaatsgevonden in het zuiden van België. De gebruikte methodes lijken inderdaad soms nogal op de handelingen van de Bende van Nijvel. Tel daarbij een politieke crisis en je waant je terug in de jaren '80.

9,276

(22 replies, posted in Andere Personen)

Was dat niet een misdaad van de beruchte Lada Bende? Meer informatie vind je daarover binnekort op de website.

9,277

(61 replies, posted in Bende Haemers)

Bedoel je daarmee dat Thierry Smars een lid was van de Bende van Nijvel en was gerecruteerd door Martial Lekeu? Het zou een reden kunnen zijn waarom Thierry Smars werd vermoord. Ook al is het gerecht er zeker van dat hij is vermoord, toch hebben ze nooit veel moeite gedaan om de daders te vinden.

9,278

(1,141 replies, posted in 1985)

kuros wrote:

Dus heeft niets te maken van hoe een Delhaize er van binnen uit ziet (parkingmoorden).

Dit zou ik toch even willen tegenspreken. Bij de Delhaize gaat het inderdaad om parkingmoorden, geen discussie, maar ze zijn wel degelijk in de Delhaize binnen gegaan! Niet om een overval te plegen natuurlijk, maar om de mensen de indruk te geven dat de moorden op de parking gevallen waren tijdens een overval. Daarom was het toch belangrijk om het warenhuis te verkennen. Zeker als hij niet voldoet aan het standaard-patroon.

kuros wrote:

Nee zij wisten maar al te goed waar ze heen moesten rijden

Een mogelijke en logische verklaring waarom de Bende spoorloos verdween. Hoe verder je schuilplaats is, hoe gevaarlijker de tocht wordt. Je kan namelijk autopech krijgen, een politieblokkade tegenkomen, ... Daardoor zou het slim zijn om in de buurt van je overval een schuilplaats te hebben - niet te dicht, maar ook niet te ver. Dat is ook waarom ik denk dat de Bende de beschikking had over garageboxen en 'safe houses' in en rond Brussel en de streek ten zuide van Brussel, daar lag namelijk hun belangrijkste operatiegebied.

9,279

(80 replies, posted in Onderzoekspistes)

Renne wrote:

Ik denk vooral aan de group G en M.

Een groep M of G kan in mijn ogen niet verantwoordelijk zijn voor zulke aanslagen, daarvoor waren ze te amateuristisch. Al denk ik wel dat sommige personen uit de Groep G of M betrokken waren bij de Bende, als uitvoerders of als organisatoren.

9,280

(13 replies, posted in Roze Balletten)

Het onderstaande fragment komt uit een artikel dat verscheen in het weekblad Humo in februari 1990, enkele dagen voordat Vanden Boeynants voor de Eerste Bendecommissie moest verschijnen. Het leek me vooral interessant in het licht van de verklaring van forum-lid Kuros, over het feit dat sommige slachtoffers in Aalst zijn vermoord in opdracht en dat er een mogelijk verband is met sex-fuiven.

(...) In een nota van december 1988 zet de gerechtelijke politie zelfs een scenario op papier waarbij ervan uitgegaan wordt dat leden van de Brusselse BOB na de inbeslagname van het adressenbestand van Tuna een dossier zouden hebben samengesteld waarmee ze een aantal prominenten konden chanteren. In de nota worden prins Albert, rijkswachtgeneraal Beaurir, Vanden Boeynants en Charly de Pauw genoemd. De bende die de chantage zou hebben opgezet bestond volgens de nota uit Madani Bouhouche, Jean-Marie Millet, Jean-Pierre Stienon, Martial Lekeu, Christian Pattijn en een zekere Callens. Met uitzondering van Callens figureren de namen van deze BOB'ers en ook ex-BOB'ers ook in het dossier van de Bende van Nijvel.

Nog steeds volgens hetzelfde scenario zou één van de originele chantage-videotapes door Charly De Pauw van de afpersers zijn afgekocht voor 140 miljoen frank. Een kopie van deze tape zou dan weer in de handen van Jacques Fourez gevallen zijn. Fourez werd op 17 september 1983 op de parking van de Colruyt in Nijvel door de Bende van Nijvel vermoord. Het dossier van de gerechtelijke politie bevat ook een vertrouwelijk synthese-rapport opgesteld door Gérard Bihay van de Info-sectie van de BOB van Nijvel. In dit rapport wordt aan de hand van het slachtofferonderzoek een verband gelegd tussen de roze balletten, extreem-rechts en een aantal moordaanslagen van de Bende. [...] In deze versie zou het telkens gaan om koelbloedige afrekeningen die als overvallen gecamoufleerd werden. Ook hier zou sex-chantage weer aan de basis liggen van de moorden.

Bron: Humo